biscuitrol met banketbakkersroom en aardbeien

Gepost: 13 augustus 2016 Laatst bewerkt: 9 februari 2024
biscuitrol met banketbakkersroom en aardbeien

In Het Basisbakboek dat volgende maand uitkomt, is er een apart hoofdstuk met taarten op basis van biscuit. Daarvoor maakte ik ook een biscuitrol en ik was vergeten hoe leuk en eenvoudig die zijn om te maken. Toen mijn buurvrouw vroeg of ik voor haar verjaardag een taart wilde maken, stelde ik voor om een biscuitrol met banketbakkersroom en aardbeien te maken. Ten eerste omdat ik deze rollen weer opnieuw ontdekt heb, ten tweede omdat er een heel lekker idee in mijn hoofd zat. Dat vond ze gelukkig een goed idee, dus ik kon aan de bak. De eenvoud van deze biscuitrol maakt hem ook gelijk tot een succes, je hoeft echt geen ingewikkelde smaken te combineren voor een goed stuk gebak. Mijn buurvrouw en haar visite hebben genoten van deze taart met zelfgemaakte aardbeienjam en banketbakkersroom. En jij kunt dat nu ook, want ik heb het recept voor jullie uitgewerkt!

biscuitrol met banketbakkersroom 2a
biscuitrol met banketbakkersroom 3a
biscuitrol met banketbakkersroom 4a

BISCUITROL MET BANKETBAKKERSROOM EN AARDBEIEN

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Biscuitrol met banketbakkersroom en aardbeien

Een biscuitrol is heel leuk en eenvoudig om te maken. En deze biscuitrol met banketbakkersroom en aardbeien is ontzettend lekker en het uitproberen waard.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 eieren (M)
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 90 gram bloem
  • 30 gram maïzena

Vulling

Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker luchtig, ik laat de mixer zo’n 10 minuten op een hoge stand draaien zodat het mengsel flink in volume toeneemt. Voeg dan bloem en maïzena toe en spatel dit er voorzichtig doorheen. spatel in de vorm van een ‘8’, zo worden de droge ingrediënten het snelst opgenomen en blijft het zo luchtig mogelijk.
  • Stort het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat, die van mij is 25×38 centimeter. Spreid het beslag met een spatel gelijkmatig uit.
  • Bak het biscuit in 12 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte). Dek het biscuit tijdens het afkoelen af met een schone theedoek. Zo droogt het niet uit en kun je het straks eenvoudig oprollen. Maak intussen de aardbeien schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestrooi dit met suiker. Draai de bakplaat met het biscuit hierop om en verwijder de plaat en het papier waar het biscuit op gebakken hebt. Snij rondom een smal randje weg, dit is wat harder en kan ervoor zorgen dat je het biscuit straks niet mooi kunt oprollen.
  • Smeer je biscuit in met de aardbeienjam. Roer dan je banketbakkersroom even los, en smeer ook dit gelijkmatig uit. Verdeel de aardbeien over de room.
  • Rol het biscuit op met behulp van het bakpapier waar het op ligt. Doe het eerste stukje met de hand, en gebruik daarna het vel papier. Zorg dat er een bord voor de rol in de buurt staat zodat je hem het laatste stukje daar gelijk op kunt rollen. Dat gaat makkelijker dan wanneer hij is opgerold en je hem met de hand nog moet verplaatsen. Snij eventueel van de uiteinden een dun plakje zodat de cake strakker oogt.
  • Bewaar de biscuitrol afgedekt met folie in de koelkast tot je hem serveert.
Bewaren

In de koelkast 2-3 dagen te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

50 reacties

  1. Lamarti schreef:

    Beste Laura. Ik had voor de eerst keer vorige jaar de biscuitrol ontdekt . Vanaf toen ging mijn ogen open voor allerlei nieuwe ideeën. Echt wauw.. wat allemaal met een biscutdeeg kon doen, nieuwe wereld ging voor mij open . Ik leer het nog. Dat kan u op Facebook al zien hihi. ik ben erg blij met jouw inspiratie . Met vriendelijke groeten bakkertje bak.

  2. Corrien schreef:

    Ziet er heerlijk uit Laura! Voor garnering lijkt hij nog bestrooid met poedersuiker?
    Ik zal dit recept nu toch echt eens uit gaan proberen, met verschillende verjaardagen komende maand.. Heb al vaker een biscuitrol voorbij zien komen, maar het leek mij misschien altijd moeilijker dan het eigenlijk is?
    Kun je hem ook in een taartdoos op een koele plek bewaren, of moet hij echt in de koelkast?

    1. Laura schreef:

      Nee geen poedersuiker, je ziet nog wat fijne kristalsuiker van het vel papier waar hij op lag. Deze moet in de koelkast ivm de banketbakkersroom die erin zit.

      1. Adrie schreef:

        Dank je wel laura je ziet er heel sympathieke uit

      2. Patricia schreef:

        Hoi laura ik heb een vraagje hoe lang kan ik een biscuitrol bewaren ? Ik heb hem maandag met kerst nodig kan ik hem vandaag of morgen al maken en hoe bewaar ik hem het best ik las net namelijk ergens dat je een biscuit rol maar 1 dag kan bewaren en hem dus de zelfde dag nog moet opeten. Klopt dit ik moet namelijk nog zoveel maken dat ik vandaag wil beginnen.

        Mvg,

        1. Laura Kieft schreef:

          zaterdag maken en maandag eten zou moeten lukken hoor.

  3. Cornelieke schreef:

    Hoi Laura, de cakerol is ook één van mijn favorieten om te maken. Ik zie dat jij hem wel helemaal bestreken hebt met vulling. Als je hem dan oprolt, komt er bij jou dan geen vulling uit? Hoe doe je dat?
    Ik zet hem ook altijd in de koelkast omdat ie dan goed opstijft en goed te snijden is. Met slagroom, jam en verse vruchten of een bavarois is ie ook heerlijk. Versieren ervan kan ook op zo veel manieren. Ga er gauw weer één maken. Bedankt voor de inspiratie weer.

    1. Laura schreef:

      Ik rol hem niet te strak op en dan komt er bijna geen vulling uit. Je kunt er ook voor kiezen om het aan het ‘eind’ dunner te vullen.

  4. Ziet er erg lekker uit! Mmm!

  5. Jane schreef:

    Ziet er superlekker uit! Gaat op de moet-ik-eens-proberen-te-bakken lijst!

  6. Esther schreef:

    Ik ga deze maken voor een gezellige middag met vriendinnen ben erg benieuwd hoe me dit af gaat. Heb ook je kookboek gekregen ik vind hem ge-wel-dig!!!

  7. Sylvia schreef:

    Goed recept! Ik had geen maizena en heb toen arrowroot gebruikt. Gevuld met slagroom, jam, aardbeien en frambozen. In die 12 minuten fiets ik nog geen eens naar de bakker…?

  8. Elise schreef:

    Ik heb hem gemaakt voor m’n yoga groep. Kreeg veel lovende reacties! Ga hem zeker vaker maken!

  9. Pepijn schreef:

    Hoi,
    Het lukt bij mij niet om in één keer het eimengsel stijf te draaien, dus ik sla eerst het eiwitstijf en doe dan de rest erbij. Weet je toevallig hoe dit komt? Want ik ontvet gewoon alles en toch lukt het niet. Ook au bain marie verwarmen tot 37 graden lukt bij mij niet, ik prefereer gewoon liever de koude manier.. Met spatel. Maar goed, dit is wel het recept wat ik specifiek zocht, maar ben dan niet zo van de maizena, omdat het niet mijn smaak is en ik toch wel een purist ben. 😉 Zelf wil ik er een slagroom vulling in doen, misschien met mascarpone. Nogmaals, ik houd van dat puristische gedoe.. Want ik ben king buu.. Grapje! Maar goed, ik kan er veel mee!

  10. Adrie schreef:

    Dank je wel laura je ziet er heel sympathieke uit

  11. Sonja schreef:

    Vandaag gemaakt, botercreme gemaakt met beetje sinaasappelschil erdoor, daar bovenop laagje jam. Ook de bovenkant nog licht besmeerd met botercreme, fantastisch gelukt en superlekker!
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

    Gr. Sonja

  12. Anita schreef:

    Lijkt me heel erg lekker!! Ik begrijp alleen niet goed hoe je het biscuit op moet rollen met behulp van het bakpapier. Hoe doe je dat?

  13. Emy schreef:

    Hi Laura,

    Is het lekker om het biscuit nog te tremperen of zou je dat juist afraden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zelf doe ik dit nooit, maar het kan prima hoor.

  14. Petra schreef:

    Hoi Laura,

    Ziet er heerlijk uit. Kun je maizena ook vervangen door alles binder?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat zou ik niet doen.

  15. Anita schreef:

    Laura,
    Ik ben van plan een biscuitrol te maken met botercreme en stukjes vers fruit (fruitsalade van de supermarkt). Ik wil een deel van de biscuitrol invriezen. Kan dat met het verse fruit erin?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kijk even op de verpakking van het fruit, ik weet niet of dit bij supermarkten al is ingevroren (in dat geval kan het niet namelijk)

  16. Marjolijn schreef:

    Is het mogelijk deze rol in te vriezen?

  17. Eva schreef:

    Beste Laura, Mijn rol ging helaas scheuren, waar kan dit aan liggen? Voor de rest was de rol wel heel luchtig,
    Groetjes eva

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat je het biscuit dan iets te lang gebakken hebt en het een beetje droog was geworden.

  18. indra schreef:

    dag laura,
    zou ik dit recept ook gewoon kunnen gebruiken in een ronde springvorm ?
    mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan werkt dit recept denk ik makkelijker voor je: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/
      En dan de vulling van het huidige recept.

  19. Durkje Cuperus schreef:

    hoi laura!
    wat is de lengte maat die je gebruikt voor de bakplaat?

    Groetjes!

  20. Lizzy schreef:

    Is dit recept ook te gebruiken voor het stapelen van de lagen biscuit? Dus om daar een taart mee te maken?

    Ik wil graag een hogere taart maken met verschillend gekleurde lagen (regenboog). Of weet jij een geschikter recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is in principe het basisrecept voor biscuit: https://www.laurasbakery.nl/biscuit-recept/ en daar zou je de vulling van het huidige recept zeker mee kunnen combineren!

  21. Ilse provijn schreef:

    Mijn banketbakker room zijn we erĺver aan diuckucieren,mag de creme eventjes in dë frigo terwijl hij nog warm heeft. Of gaatdefrifo ermee këpotwat denken jy

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik snap niet helemaal wat er staat, maar ik raad af om banketbakkerswarm warm in de koelkast te zetten.

  22. Anneke schreef:

    Hoi Laura,

    Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken en dan in plaats van de botercreme de mokka crème kunnen gebruiken? En wat zou je er dan nog meer bij doen dan alleen de mokka crème?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker! Nougatine gaat daar heerlijk bij, of gewoon gehakte (gebrande) hazelnoten. Ik zou de aardbeien dan wel weglaten.

  23. Eurydice schreef:

    Hi, super leuk recept. Bij ons plakte het deeg alleen. Waar kan dat aan liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Biscuit maak je met een beslag, dus dat is niet zo raar. Of bedoel je eenmaal gebakken? Dan kan ook door het warme weer komen.

      1. Eurydice schreef:

        Eenmaal gebakken. Het was echt plakkerig . Bleef plakken aan onze vingers. Maar misschien inderdaad het warme weer.

        1. Laura Kieft schreef:

          Weer zal zeker van invloed zijn, maar het kan ook dat hij misschien nog nét even wat langer in de oven had gekund. Of een combi van 😉

          1. Eurydice schreef:

            Dank je. We gaan hem nogmaals proberen. De smaak was in ieder geval goed

  24. Ingrid schreef:

    Dag Laura, ik heb 2 vraagjes.
    Mijn bakplaat meet 39×32. Ik zou het recept dan omrekenen met je omrekentool. Kan ik dan deze maat bakplaat gebruiken, of vind je die te groot?
    Een tweede vraagje: als ik de biscuitrol volledig afwerk, dus met banketbakkersroom en verse aardbeien, kan ik hiervan dan een gedeelte zo invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het omrekent kun je iedere maat bakplaat gebruiken. Invriezen kan, tips over invriezen vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/

  25. Mai schreef:

    Hai,

    Gisteren biscuit gemaakt, maar bleef na afkoelen aan het vel bakpapier waarop hij gestort was plakken, kreeg het biscuit er niet netjes af.
    Moet ik langer bakken? Dan zou het ook droger zijn geworden… 🤔

    Groet

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf even niet zo goed te zeggen hoe dat kan, langer bakken lijkt me van niet als het gewoon goed gaar was. Je zou misschien een bakmat anders kunnen proberen? Of ander soort bakpapier?

  26. Marloes schreef:

    Hij blijft bij mij vastplakken aan het bakpapier. Nog suggesties? Het is een ravage 😂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan was het vermoedelijk nog niet goed gaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept