Kaaskoekjes

Gepost: 5 februari 2016 Laatst bewerkt: 20 maart 2025
Kaaskoekjes

Ik ben een echte kaaskop. Plakken kaas op brood, gesmolten op een tosti, zelfgemaakte kaasstengels bij de borrel en daarbij ook wat kaaskoekjes uit de supermarkt. Juist, die laatste koop ik dus meestal in de supermarkt. Dat moet anders kunnen dacht ik zo, want ik probeer nu eenmaal van al dat lekkers een eigen versie te maken in mijn keukentje. Omdat ik dat leuk vind, maar ook omdat het veel lekkerder is. Zo ook deze knapperige kaaskoekjes en natuurlijk deel ik het recept met jullie!

kaaskoekjes 3a

Meer recepten met kaas

Ik kan geen genoeg van kaas krijgen. Wist je dat ik op mijn blog nog veel meer heerlijke recepten met kaas heb? Van knapperige kaasstengels en broden tot hartige taarten – er is voor elke kaasliefhebber wat wils!

Je vindt alle recepten in een handig overzicht, zodat je snel iets lekkers kunt uitkiezen. Of probeer een van deze populaire kaasgerechten:

Ben je een echte kaasfan? Dan is een zelfgemaakte kaasfondue ook een aanrader! In dit artikel lees je precies hoe je een romige en smaakvolle kaasfondue maakt en welke dips hierbij passen.

kaaskoekjes 2

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Kaaskoekjes

Geen zoete koekjes deze keer, maar hartige koekjes. Kaaskoekjes om precies te zijn. Je hoeft ze niet meer te kopen in de supermarkt, want ze zijn ontzettend simpel zelf te maken!
Porties: schaal vol

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram geraspte kaas
  • 100 gram bloem
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Klop de boter romig. Voeg kaas en bloem toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Strooi eventueel wat bloem op je werkblad en deeg als het teveel plakt. Snij brede stroken van ongeveer 3,5 centimeter breed. Maak vierkantjes van deze stroken en halveer deze vierkantjes diagonaal. Prik er eventueel nog wat gaatjes in.
  • Bak de kaaskoekjes in 15-18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Ik gebruikte milde geraspte kaas wat al erg lekker was, met pittige of oude kaas zul je de kaas nog beter proeven in de kaaskoekjes.
Bewaren

Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten bakje, dan blijven ze zeker een week goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

57 reacties

  1. Helen schreef:

    Ohhhhh……kaaskoejes……zo lekker en nu dank zij jou een recept zonder allerlei E nummers……dank je wel 🙂

    1. Helen schreef:

      Koekjes bedoel ik 😉

  2. Margot schreef:

    Ik ben gek op kaas, dus dit vind ik een geweldig idee!

  3. Sofie schreef:

    KAAAAAAAAAAAAS <3 Ik reageerde al op Instagram dat ik dacht dat bladerdeeg en ei de andere twee ingrediënten waren. Kan natuurlijk ook, maar dit is ook wauw. Wie weet ga ik het eens proberen dit weekend!

  4. Becca schreef:

    Ik heb ze zojuist gemaakt en vind ze wat “zanderig” smaken. Evengoed zijn ze lekker, omdat ik de kaas goed proef en daar ben ik gek op 🙂
    Ik heb ze er wel wat langer in laten zitten en temp op 190, maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn combi-magnetron.

  5. Corrien schreef:

    Lijkt me heerlijk! Hier zijn ook grote kaasliefhebbers…
    Wat vond je proefpanel ervan?

    1. Laura schreef:

      Die hebben ook genoten 🙂

  6. Becca schreef:

    Oja, zou dit met tarwemeel ook te maken zijn? Voor de iets gezondere variant.. 😉

    1. Laura schreef:

      Dat moet zeker lukken! 🙂

  7. Nicole schreef:

    Leuk Laura, ik heb een soortgelijk recept op mijn site staan. Ik maak ze met volkoren meel en 30+ kaas.

  8. Megan schreef:

    In de winkel waar ik werk verkopen ze goddelijke huisgemaakte kaaskoekjes die ik al tijden een keer wil namaken. Denk dat dit receptje aardig in de buurt komt!

  9. Marijke schreef:

    Ik maak ze al jaren zo, met ietsje meer kaas. Doe er voor de extra pit nog een beetje paprika en kerrie poeder bij. Ze zijn op deze manier zo lekker, Je wilt ze wel iedere dag zo snoepen.
    Jammer dat het zo laat is, anders ging ik nu aan de slag. Groetjes en snoep ze.

    1. Laura schreef:

      Goed idee met wat paprika poeder, ga ik volgende keer ook proberen.

  10. Bella schreef:

    Ik vind het zo lekker
    Het is zo makkelijk om te maken

  11. Jill schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een super lekker recept! De koekjes zijn wel wat zanderig van smaak. Hoort dit zo?

    1. Laura schreef:

      Ze waren bij mij niet heel erg zanderig, misschien wel ietsje meer dan de gekochte versie. Iets meer kaas toevoegen zou het moeten oplossen 🙂

  12. Annelies schreef:

    Ik heb ze ook gemaakt voor ons feestje vanavond. Ik vond het wel heeeeel belangrijk dat ik wist wat ik mijn gasten voor zou schotelen, dus ik heb even voorgeproefd…..ze zijn heerlijk! Ik heb 120 gr kaas gebruikt en vond ze niet zanderig. Beetje misschien, maar absoluut niet storend! Volgende keer wil ik het wel met de pittige kaas proberen. Nóg lekkerder!

  13. Daan schreef:

    Bij mij is het deeg heel los van elkaar het valt steeds uit elkaar. En nu heb ik ze in de oven en dan smelten ze :-(. Help me Laura!!!!!

    1. Laura schreef:

      Even met de hand doorkneden wil vaak helpen, door warmte van je handen krijg je een mooier deeg (anders iets extra boter toevoegen).

  14. Leentje schreef:

    Ik heb ze ook net gemaakt en ook ik vind ze zanderig en erg flauw!
    ik had er wat chili poeder ingedaan en knoflookpoeder, maar nog……jammer

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien kaas met minder smaak gebruikt? Ik gebruik altijd pittige kaas, daar zit al lekker veel smaak aan.

  15. Lola schreef:

    Wow wat een leuk recept en zoveel variaties op te maken. Feestje met 25 gasten. Deze kaaskoekjes ( stuk of 150 en 4 smaakvariaties met kaas als hoofdbestanddeel) maar ook de kip/bacon stukjes met barbequesaus gemaakt. Veel complimenten gehad en verwezen naar jouw site. Ik heb jouw kookboek op verlanglijstje kerst staan 🙂 Dank je wel Laura mede dankzij jou een zeer geslaagd feestje!!!

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! Fijn dat de hapjes zo’n succes waren 🙂

  16. Eline schreef:

    Ik heb zo zojuist gemaakt, maar ze vallen bij mij ook helemaal uit elkaar. Ik heb nu een bakplaat vol kruimeltjes (wel lekker, maar ja..). Zou het misschien te maken kunnen hebben met hetelucht? Ik had mijn oven op 160 (omdat ik gewend ben het te verlagen door de heteluchtoptie) gedurende 15 minuten, en het is behoorlijk donker geworden. Ik had pittige geraspte kaas en heb me verder helemaal aan het recept gehouden.

    1. Laura schreef:

      bij hetelucht moet de temperatuur 10-20% lager staan inderdaad. Kan zijn dat ze te ver zijn doorgebakken.

  17. Trudy schreef:

    Beste Laura,

    Wat heb ik fout gedaan bij het bakken van de kaaskoekjes. .
    Ik heb van alles 2 00 gram genomen ivm een verjaardag.
    Na het bakken waren het kleine platte stukjes koek.
    Jammer, maar wil hel toch nog een keertje proberen, maar hoe ?

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je het deeg al dunner uitgerold?

  18. Mieke schreef:

    Beste Laura,
    Kun je ze ook invriezen?

  19. Marianne schreef:

    Heb ze gemaakt,ze waren super lekker!ook nog met gemalen noten (verschillende omdat ik die in huis had)ook een aanrader!
    Dank je wel voor dit geweldige recept waar je eindeloos mee kan variëren met wat fantasie…

  20. Jolanda schreef:

    Hoi Laura dat ziet er lekker uit, zou dit ook met een glutenvrije meel kunnen? Wat zou ik er dan nog bij kunnen doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb er geen ervaring mee, maar denk wel dat dit moet lukken.

    2. Fen schreef:

      Ik heb ze met glutenvrij meel gemaakt, maar ook bij mij vielen ze na het bakken helemaal uit elkaar en waren ze super zanderig… Misschien moeten de verhoudingen anders bij dit meel?

      1. Laura Kieft schreef:

        Glutenvrij meel zorgt daar inderdaad voor. Door de verhoudingen iets aan te passen kun je het verhelpen, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. Durf niet precies te zeggen hoe dat het best kan, ik zou beginnen met iets meer boter denk ik.

  21. Bernadette schreef:

    De kaaskoekjes smaken verrukkelijk. Snel gemaakt en snel gebakken. Ik heb ze alleen niet uitgestoken maar gewoon met 2 eetlepels een hoopje gevormd.

  22. Geerit schreef:

    Koekjes smolten tijdens het bakken aan elkaar; 1 groot plakkaat.
    Had Grana Padano kaas gebruikt.
    Misschien zijn ze wel lekker……….

    1. Laura Kieft schreef:

      aan de kaas zal het niet liggen, misschien is het de boter geweest of is er iets niet goed afgewogen. Hopelijk smaakten ze nog wel goed!

  23. Bernadette schreef:

    Je kaaskoekjes zijn verrukkelijk. Een lekkere snack tussendoor of voor een feestje. Geweldig.

  24. Janna schreef:

    De driehoekjes vielen bij mij uit elkaar dus heb ik een rol gemaakt en daar plakjes van afgesneden, dat ging prima. In plaats van boter heb ik kruidenboter gebruikt + oude brokkelkaas. Lekker hoor.
    Dank je voor het recept. Ik ga nog wat variaties uitproberen.

  25. Gerrit schreef:

    Ik heb een ei losgeklopt en de helft door mijn deeg gedaan. De andere helft over een deel van de koekjes gekwast. Gaf mooie consistentie en door over een deel ook nog wat kaas te strooien kreeg ik op een plaat wat variatie. Smaak:Top (zei mijn vrouw.)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed Gerrit! Dank voor het delen.

  26. Noortje schreef:

    Top recept! Kleine tip. Ik snij ze met een pizzasnijder als ze gebakken zijn.

  27. Peter groot schreef:

    Waardeloos recept. Precies het recept gevolgd, de koekjes vallen helemaal uit elkaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat vervelend zeg! Heb je misschien iets veranderd aan het recept? Ik heb ze twee weken geleden nog exact zo gemaakt en kwamen perfect de oven uit, dus er is niks mis met het recept.

  28. Mini Struycken schreef:

    Al veel koekjes gebakken, zijn allemaal even lekker. Heb wel een vraag, moet de oven altijd op boven-onder warmte of als het er niet bijstaat, is het dan met hete lucht?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is altijd boven/onder warmte, als je hetelucht gebruikt dan moet de temperatuur 10-20% lager.

  29. Mini Struycken schreef:

    Hartelijk dank, ze zijn heerlijk, zoals alle koekjes

  30. Leah schreef:

    hoi Laura ik heb de kaaskoekjes thuis ook geprobeerd maar bij mij was het deeg heel plakkerig dus toen heb ik het geprobeerd optelossen maar toen ik de kaaskoekjes uit de oven haalde waren ze heel droog en zanderig ik denk niet dat het zoo hoort zou je me alstublieft willen helpen want ik wil ze wel nog een keer maken alleen ik den dat et mijn dan niet lukt nou doei (: oja trouwens je recepten zijn echt top! (:

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het geprobeerd op te lossen door extra bloem toe te voegen? Of wat heb je gedaan? In dat geval is het niet gek dat ze droog en zanderig waren namelijk

      1. Leah schreef:

        ik heb het geprobeert op te lossen met bloem maar hoe moet ik dat de volgende keer doe dan?4

        1. Laura's Bakery schreef:

          Het deeg laten koelen in de koelkast bijvoorbeeld, dan wordt het ook minder plakkerig. Waarschijnlijk heb je te warme/zachte boter gebruikt.

  31. Herman schreef:

    o heerlijk, ik noem het “deurvreters”, kan er niet afblijven.
    Ik heb belegen kaas gebruik en het valt me op dat de kaas niet helemaal opgegaan is in het deeg, dus niet gesmolten, Wellicht wat fijner raspen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Belegen kaas smelt wat minder snel, dus fijner raspen zal zeker helpen.

  32. Marianne schreef:

    Tip; vanavond gemaakt met pittige kaas met tomaat en olijven. Nog wat oregano toegevoegd. Heerlijk!

  33. Gratia schreef:

    Ik heb het precies zo gemaakt en het is één grote drijvende kaaskoek geworden. Helaas niet te eten. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te beoordelen. Misschien is er toch iets mis gegaan in de verhoudingen of was het deeg erg warm?

  34. Sam schreef:

    5 sterren
    Net gemaakt en ze zijn nog lekkerder dan die uit de winkel! Ze zijn goed gelukt in een combimagnetron op 170°C voor 17 minuten. Ik heb 150g kaas gebruikt omdat ik zeker wou zijn dat ze niet zanderig werden, en dat zijn ze zeker niet. Ook hebben ze de vorm goed behouden met meer kaas erin. Absoluut voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept