Ik ben een echte kaaskop. Plakken kaas op brood, gesmolten op een tosti, zelfgemaakte kaasstengels bij de borrel en daarbij ook wat kaaskoekjes uit de supermarkt. Juist, die laatste koop ik dus meestal in de supermarkt. Dat moet anders kunnen dacht ik zo, want ik probeer nu eenmaal van al dat lekkers een eigen versie te maken in mijn keukentje. Omdat ik dat leuk vind, maar ook omdat het veel lekkerder is. Zo ook deze knapperige kaaskoekjes en natuurlijk deel ik het recept met jullie!
Kaaskoekjes

Meer recepten met kaas
Ik kan geen genoeg van kaas krijgen. Wist je dat ik op mijn blog nog veel meer heerlijke recepten met kaas heb? Van knapperige kaasstengels en broden tot hartige taarten – er is voor elke kaasliefhebber wat wils!
Je vindt alle recepten in een handig overzicht, zodat je snel iets lekkers kunt uitkiezen. Of probeer een van deze populaire kaasgerechten:
Ben je een echte kaasfan? Dan is een zelfgemaakte kaasfondue ook een aanrader! In dit artikel lees je precies hoe je een romige en smaakvolle kaasfondue maakt en welke dips hierbij passen.
Kaaskoekjes
Geen zoete koekjes deze keer, maar hartige koekjes. Kaaskoekjes om precies te zijn. Je hoeft ze niet meer te kopen in de supermarkt, want ze zijn ontzettend simpel zelf te maken!
Porties: 1 schaal vol
Ingrediënten
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram geraspte kaas
- 100 gram bloem
Instructies
-
Klop de boter romig. Voeg kaas en bloem toe en meng tot een samenhangend deeg.
-
Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Strooi eventueel wat bloem op je werkblad en deeg als het teveel plakt. Snij brede stroken van ongeveer 3,5 centimeter breed. Maak vierkantjes van deze stroken en halveer deze vierkantjes diagonaal. Prik er eventueel nog wat gaatjes in.
-
Bak de kaaskoekjes in 15-18 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips
Ik gebruikte milde geraspte kaas wat al erg lekker was, met pittige of oude kaas zul je de kaas nog beter proeven in de kaaskoekjes.
Bewaren
Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten bakje, dan blijven ze zeker een week goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ohhhhh……kaaskoejes……zo lekker en nu dank zij jou een recept zonder allerlei E nummers……dank je wel 🙂
Koekjes bedoel ik 😉
Ik ben gek op kaas, dus dit vind ik een geweldig idee!
KAAAAAAAAAAAAS <3 Ik reageerde al op Instagram dat ik dacht dat bladerdeeg en ei de andere twee ingrediënten waren. Kan natuurlijk ook, maar dit is ook wauw. Wie weet ga ik het eens proberen dit weekend!
Ik heb ze zojuist gemaakt en vind ze wat “zanderig” smaken. Evengoed zijn ze lekker, omdat ik de kaas goed proef en daar ben ik gek op 🙂
Ik heb ze er wel wat langer in laten zitten en temp op 190, maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn combi-magnetron.
Lijkt me heerlijk! Hier zijn ook grote kaasliefhebbers…
Wat vond je proefpanel ervan?
Die hebben ook genoten 🙂
Oja, zou dit met tarwemeel ook te maken zijn? Voor de iets gezondere variant.. 😉
Dat moet zeker lukken! 🙂
Leuk Laura, ik heb een soortgelijk recept op mijn site staan. Ik maak ze met volkoren meel en 30+ kaas.
In de winkel waar ik werk verkopen ze goddelijke huisgemaakte kaaskoekjes die ik al tijden een keer wil namaken. Denk dat dit receptje aardig in de buurt komt!
Ik maak ze al jaren zo, met ietsje meer kaas. Doe er voor de extra pit nog een beetje paprika en kerrie poeder bij. Ze zijn op deze manier zo lekker, Je wilt ze wel iedere dag zo snoepen.
Jammer dat het zo laat is, anders ging ik nu aan de slag. Groetjes en snoep ze.
Goed idee met wat paprika poeder, ga ik volgende keer ook proberen.
Ik vind het zo lekker
Het is zo makkelijk om te maken
Hallo Laura,
Wat een super lekker recept! De koekjes zijn wel wat zanderig van smaak. Hoort dit zo?
Ze waren bij mij niet heel erg zanderig, misschien wel ietsje meer dan de gekochte versie. Iets meer kaas toevoegen zou het moeten oplossen 🙂
Ik heb ze ook gemaakt voor ons feestje vanavond. Ik vond het wel heeeeel belangrijk dat ik wist wat ik mijn gasten voor zou schotelen, dus ik heb even voorgeproefd…..ze zijn heerlijk! Ik heb 120 gr kaas gebruikt en vond ze niet zanderig. Beetje misschien, maar absoluut niet storend! Volgende keer wil ik het wel met de pittige kaas proberen. Nóg lekkerder!
Bij mij is het deeg heel los van elkaar het valt steeds uit elkaar. En nu heb ik ze in de oven en dan smelten ze :-(. Help me Laura!!!!!
Even met de hand doorkneden wil vaak helpen, door warmte van je handen krijg je een mooier deeg (anders iets extra boter toevoegen).
Ik heb ze ook net gemaakt en ook ik vind ze zanderig en erg flauw!
ik had er wat chili poeder ingedaan en knoflookpoeder, maar nog……jammer
Heb je misschien kaas met minder smaak gebruikt? Ik gebruik altijd pittige kaas, daar zit al lekker veel smaak aan.
Wow wat een leuk recept en zoveel variaties op te maken. Feestje met 25 gasten. Deze kaaskoekjes ( stuk of 150 en 4 smaakvariaties met kaas als hoofdbestanddeel) maar ook de kip/bacon stukjes met barbequesaus gemaakt. Veel complimenten gehad en verwezen naar jouw site. Ik heb jouw kookboek op verlanglijstje kerst staan 🙂 Dank je wel Laura mede dankzij jou een zeer geslaagd feestje!!!
Wat leuk om te horen! Fijn dat de hapjes zo’n succes waren 🙂
Ik heb zo zojuist gemaakt, maar ze vallen bij mij ook helemaal uit elkaar. Ik heb nu een bakplaat vol kruimeltjes (wel lekker, maar ja..). Zou het misschien te maken kunnen hebben met hetelucht? Ik had mijn oven op 160 (omdat ik gewend ben het te verlagen door de heteluchtoptie) gedurende 15 minuten, en het is behoorlijk donker geworden. Ik had pittige geraspte kaas en heb me verder helemaal aan het recept gehouden.
bij hetelucht moet de temperatuur 10-20% lager staan inderdaad. Kan zijn dat ze te ver zijn doorgebakken.
Beste Laura,
Wat heb ik fout gedaan bij het bakken van de kaaskoekjes. .
Ik heb van alles 2 00 gram genomen ivm een verjaardag.
Na het bakken waren het kleine platte stukjes koek.
Jammer, maar wil hel toch nog een keertje proberen, maar hoe ?
Misschien heb je het deeg al dunner uitgerold?
Beste Laura,
Kun je ze ook invriezen?
Dat kan hoor
Heb ze gemaakt,ze waren super lekker!ook nog met gemalen noten (verschillende omdat ik die in huis had)ook een aanrader!
Dank je wel voor dit geweldige recept waar je eindeloos mee kan variëren met wat fantasie…
Hoi Laura dat ziet er lekker uit, zou dit ook met een glutenvrije meel kunnen? Wat zou ik er dan nog bij kunnen doen?
Ik heb er geen ervaring mee, maar denk wel dat dit moet lukken.
Ik heb ze met glutenvrij meel gemaakt, maar ook bij mij vielen ze na het bakken helemaal uit elkaar en waren ze super zanderig… Misschien moeten de verhoudingen anders bij dit meel?
Glutenvrij meel zorgt daar inderdaad voor. Door de verhoudingen iets aan te passen kun je het verhelpen, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee. Durf niet precies te zeggen hoe dat het best kan, ik zou beginnen met iets meer boter denk ik.
De kaaskoekjes smaken verrukkelijk. Snel gemaakt en snel gebakken. Ik heb ze alleen niet uitgestoken maar gewoon met 2 eetlepels een hoopje gevormd.
Koekjes smolten tijdens het bakken aan elkaar; 1 groot plakkaat.
Had Grana Padano kaas gebruikt.
Misschien zijn ze wel lekker……….
aan de kaas zal het niet liggen, misschien is het de boter geweest of is er iets niet goed afgewogen. Hopelijk smaakten ze nog wel goed!
Je kaaskoekjes zijn verrukkelijk. Een lekkere snack tussendoor of voor een feestje. Geweldig.
De driehoekjes vielen bij mij uit elkaar dus heb ik een rol gemaakt en daar plakjes van afgesneden, dat ging prima. In plaats van boter heb ik kruidenboter gebruikt + oude brokkelkaas. Lekker hoor.
Dank je voor het recept. Ik ga nog wat variaties uitproberen.
Ik heb een ei losgeklopt en de helft door mijn deeg gedaan. De andere helft over een deel van de koekjes gekwast. Gaf mooie consistentie en door over een deel ook nog wat kaas te strooien kreeg ik op een plaat wat variatie. Smaak:Top (zei mijn vrouw.)
Wat goed Gerrit! Dank voor het delen.
Top recept! Kleine tip. Ik snij ze met een pizzasnijder als ze gebakken zijn.
Waardeloos recept. Precies het recept gevolgd, de koekjes vallen helemaal uit elkaar.
Wat vervelend zeg! Heb je misschien iets veranderd aan het recept? Ik heb ze twee weken geleden nog exact zo gemaakt en kwamen perfect de oven uit, dus er is niks mis met het recept.
Al veel koekjes gebakken, zijn allemaal even lekker. Heb wel een vraag, moet de oven altijd op boven-onder warmte of als het er niet bijstaat, is het dan met hete lucht?
Het is altijd boven/onder warmte, als je hetelucht gebruikt dan moet de temperatuur 10-20% lager.
Hartelijk dank, ze zijn heerlijk, zoals alle koekjes
hoi Laura ik heb de kaaskoekjes thuis ook geprobeerd maar bij mij was het deeg heel plakkerig dus toen heb ik het geprobeerd optelossen maar toen ik de kaaskoekjes uit de oven haalde waren ze heel droog en zanderig ik denk niet dat het zoo hoort zou je me alstublieft willen helpen want ik wil ze wel nog een keer maken alleen ik den dat et mijn dan niet lukt nou doei (: oja trouwens je recepten zijn echt top! (:
Heb je het geprobeerd op te lossen door extra bloem toe te voegen? Of wat heb je gedaan? In dat geval is het niet gek dat ze droog en zanderig waren namelijk
ik heb het geprobeert op te lossen met bloem maar hoe moet ik dat de volgende keer doe dan?4
Het deeg laten koelen in de koelkast bijvoorbeeld, dan wordt het ook minder plakkerig. Waarschijnlijk heb je te warme/zachte boter gebruikt.
o heerlijk, ik noem het “deurvreters”, kan er niet afblijven.
Ik heb belegen kaas gebruik en het valt me op dat de kaas niet helemaal opgegaan is in het deeg, dus niet gesmolten, Wellicht wat fijner raspen?
Belegen kaas smelt wat minder snel, dus fijner raspen zal zeker helpen.
Tip; vanavond gemaakt met pittige kaas met tomaat en olijven. Nog wat oregano toegevoegd. Heerlijk!
Ik heb het precies zo gemaakt en het is één grote drijvende kaaskoek geworden. Helaas niet te eten. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Lastig om van een afstand te beoordelen. Misschien is er toch iets mis gegaan in de verhoudingen of was het deeg erg warm?
Net gemaakt en ze zijn nog lekkerder dan die uit de winkel! Ze zijn goed gelukt in een combimagnetron op 170°C voor 17 minuten. Ik heb 150g kaas gebruikt omdat ik zeker wou zijn dat ze niet zanderig werden, en dat zijn ze zeker niet. Ook hebben ze de vorm goed behouden met meer kaas erin. Absoluut voor herhaling vatbaar!