Lavacakejes met witte chocola

Gepost: 13 december 2017 Laatst bewerkt: 12 juni 2024
Lavacakejes met witte chocola

Vandaag trakteer ik jullie op een recept uit mijn nieuwste boek: Het Laura’s Bakery Bakboek. En tegelijkertijd is het natuurlijk een subtiele hint om dit mooie bakboek vooral op je lijstje voor de kerstman te zetten 😉 . Gelijk (laten) bestellen? Je kunt hem onder andere hier aanschaffen. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is afkomstig uit het hoofdstuk met desserts, die mogen natuurlijk niet ontbreken met Kerst.

Ik koos voor één van mijn favorieten: lavacakejes met witte chocola. Je kent dit soort desserts misschien ook wel als moeulleux, dat klinkt zo lekker chique. Kernpunt is dat je deze cakejes warm serveert en dat de binnenkant nog vloeibaar is. Naast het vloeibare chocoladebeslag, zit er bij deze lava cakejes ook nog gesmolten witte chocolade in het midden. Genieten!

BAKTIP: Ik heb voor dit recept kleine ovenvaste schaaltjes gebruikt, maar je zou bijvoorbeeld ook ramekins kunnen gebruiken.

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding
lava cakejes met witte chocola 2a
lava cakejes met witte chocola 3a

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 21 stemmen

Lavacakejes met witte chocolade

Met deze verrukkelijke lavacakejes met witte chocolade steel jij de show op élk feestje. Probeer ze zeker eens uit!
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 eieren (M)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram bloem
  • snuf zout
  • 9 blokjes witte chocolade (of een handje callets/smeltchocolade als je die hebt)

Instructies

  • Voor het beslag smelt je de chocolade en de boter in een pannetje, laat dit een beetje afkoelen.
  • In een kom klop je de eieren met de suiker luchtig. Voeg bloem en zout toe en mix tot dit is opgenomen. Voeg als laatste het chocolademengsel toe en mix tot een egaal beslag.
  • Dek het beslag af en laat minimaal 4 uur in de koelkast staan. Ik vind het prettig om het gelijk in een spuitzak te doen zodat je de bakvormpjes makkelijk kunt vullen.
  • Vet de vormpjes in en bestuif deze met cacaopoeder. Verdeel de helft van het beslag over de vormpjes, druk per lavacakeje 1,5 blokje witte chocolade in het beslag (of de callets/smeltchocolade). Dek dit af met het resterende beslag.
  • Bak de cakejes in 8-10 minuten op 210 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat 1-2 minuten staan voor je het kaakje op een bord lost en serveert.
Bewaren

Het beslag kun je op voorhand maken (maximaal 3 to 4 dagen), maar de cakejes moet je gelijk serveren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

75 reacties

  1. Gerben schreef:

    Dag Laura,
    Waar heb je de bakvormpjes vandaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Goede vraag, ik denk dat ik ze ooit bij Blokker of Dille en Kamille heb gekocht. Het zijn geen specifieke bakvormpjes (gewoon als schaaltjes bedoeld), maar wel geschikt voor de oven.

    2. mattie schreef:

      Ik heb er gisteren bij de marskramer gekocht

      1. Gerben schreef:

        Kun je misschien ietsje specifieker uitleggen wat je hebt gekocht, Mattie?

    3. mattie schreef:

      Grrben ik heb xe bij de Marskramer gekocht

      1. Gerben schreef:

        WAT heb je exact bij de Marskramer gekocht? Glazen bakjes, porseleinen bakjes, timbaaltjes?

        1. mattie schreef:

          Vuurvaste schaaltjes 9 cm doorsnee ze verkopen ze per twee.aan de onderkant staat siaki/porselain.
          2.99€ per twee
          bij de xenos haalde ik de witte choco galettes.

  2. Vivianne schreef:

    Kan ik dit ook in één grotere versie maken (mega lavacake bedoel ik)? Moet ik dan het recept aanpassen, of is dat niet nodig?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat wordt lastig om dan de verhouding tussen cake en gesmolten binnenkant goed te krijgen. Je kunt er natuurlijk mee experimenteren, dan zul je de baktijd moeten verlengen.

    2. Zara Leus schreef:

      Ik en een vriendin van mij hebben dat ook gedaan en we hebben er gewoon wat chocolade in gedaan en 15 a 18 min in de oven gedaan

  3. Elcke schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je de lavacakejes ook in een muffinvorm maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, ik vind zelf losse bakjes alleen handiger met het lossen van de lavacakejes.

      1. Elcke schreef:

        Ja dat is ook zo. Alleen moet ik er 16 maken dus dan gaat het met een blik sneller hihi. Kan ik dezelfde baktijd aanhouden of moeten ze langer of korter in den bakblik.
        Bedankt voor je reactie!

        1. Laura Kieft schreef:

          De tijd is ongeveer hetzelfde, maar ik zou even een test draaien van tevoren als dat lukt. Het luistert bij lavacakejes namelijk ontzettend nauw.

      2. mattie schreef:

        Bakpapier in de vormpjes doen. Als je bakpaper met lauwwater nat maakt kun je het makkelijk in de vormpjes doen.

  4. Wil schreef:

    Hallo Laura.
    Kan ik het beslag ook gelijk in de vormpjes doen met de witte chocolade in het midden. Dan kan ik het na 4 uur gelijk in de oven zetten?????

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat zou ik niet doen, het beslag moet rusten en dikt dan ook in. Anders zit de chocolade zeker niet meer in het midden.

      1. mattie schreef:

        Ik kreeg een tip van iemand. Het beslag in een spuitzak in de koelkast bewaren. Dan ben je snel klaar.

        1. Laura Kieft schreef:

          Die tip staat ook in mijn artikel 😉

  5. Jolijn schreef:

    Hoi Laura, hoe groot moeten de vormpjes ongeveer zijn om qua hoeveelheden goed uit te komen? We gaan dit proberen met Kerst, ziet er heerlijk uit! Alvast bedankt voor je antwoord. Gr Jolijn

    1. Laura Kieft schreef:

      ongeveer cupcake formaat, als je dat aanhoudt komt het goed 🙂

  6. Ashleigh schreef:

    Wat een heerlijk recept. Kan ik deze ook van tevoren maken? Ik moet namelijk een uur in de auto 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, zoals in het recept staat moet je de cakejes na het bakken gelijk serveren.

  7. Jolien schreef:

    Hoi laura,

    Als je het beslag van te voren maakt bewaar je het dan in de koelkast? En behoudt het dan de juiste dikte?

    Alvast bedankt.
    Groetjes Jolien

    1. Laura Kieft schreef:

      Je bewaart het inderdaad in de koelkast, zoals ook in het recept staat.

  8. Ellen schreef:

    Kun je ook siliconen vormpjes gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat werkt ook.

  9. Lars schreef:

    Jammer genoeg is het beslag bij mij in de spuitzak geschift. Ik denk dat de chocolade nog te warm was.

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat gek dat het in de spuitzak pas is gaan schiften. Het zou inderdaad met het temperatuurverschil te maken kunnen hebben, al gebeurt dat op deze manier niet snel. Je kunt het overigens gewoon nog bakken hoor 🙂

  10. Ritha Borst schreef:

    Kun je de lavacakejes o)ok (onafgebakken) in de vriezer doen? mijn dochter vind ze nl heerlijk, maar de rest van ons gezin houd niet van chococake 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Geen ervaring mee, maar denk dat dat prima moet lukken.

    2. Judith schreef:

      Ritha, dat kan prima. Ik maak wel eens een voorraadje en dan vries ik er een aantal in. En dan vanuit de vriezer rechstreeks de oven in. Iets langer dan het beslag vanuit de koeling 😉

  11. Janneke schreef:

    Oehlala, dat ziet er heerlijk uit!
    Ik wil dit maken wanneer vrienden komen eten. Hij mag alleen geen tarwe. Wat voor bloem raad je dan aan om te gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik zou dan gewoon een glutenvrije meelmix gebruiken.

  12. Karen schreef:

    Hoi Laura, zou ik in plaats van witte chocolade ook melkchocolade kunnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  13. Melanie schreef:

    Hoi Laura,

    Ziet er goed uit. Zelf houd ik niet zo van pure chocola. Zou ik dit kunnen vervangen door melk chocola? Of wordt de smaak van het gerecht dan heel anders?

    Groet Melanie

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar de smaak wordt inderdaad anders. En de smaak van pure chocolade zwakt ook af tijdens het bakken.

  14. Esmee schreef:

    Goedenavond,

    Na 10 minuten bakken was de bovenkant nog helemaal zacht en heb ik ze er nog even in gezet. Toen was het natuurlijk te lang erin geweest en had ik alleen cake zonder lava ;-). Oops! Moet de bovenkant nog zacht zijn als ik ze uit de oven haal? Of heb je nog een andere tip hoe ik kan zien of ze goed zijn?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Esmee

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is niet gek dat ze bovenop in het midden nog een beetje zacht zijn hoor. Verder geen tip, bij lavacakejes merk je het pas echt als je ze aansnijdt. In mijn oven heb ik ook een paar testrondes moeten doen voor ik wist wat het best werkte.

      1. Esmee schreef:

        Dan gaan we nog wat testrondes doen. Is absoluut geen straf ;-). Bedankt voor je reactie!

  15. Ewout schreef:

    Mag het beslag na het bakken binnenin ook nog wat vloeibaar zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Yes, heerlijk 🙂

  16. Diana schreef:

    Hopelijk geen domme vraag, maar moet je zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee gewoon bloem, anders zou dit wel in het recept staan.

      1. Diana schreef:

        Dankjewel! Volgend weekend staan ze op het menu! ?

  17. Nez schreef:

    Deze cakejes waren heerlijk, heb er echt van genoten! Makkelijk en snel om te maken ook. Bedankt voor al je recepten, ik gebruik ze vaak en ze lukken altijd!

  18. Liesje schreef:

    Wat een leuke ideeën heb je

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief, thanks 🙂

  19. Lisa schreef:

    Hoi Laura!

    Is dit recept ook gebasseerd op boven en onderwarmte?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, daar zijn al mijn recepten op gebaseerd.

  20. Mascha schreef:

    Hi Laura!

    Ik wil deze lavacakejes graag maken voor kerst. Echter heeft een van de gasten een lactose allergie. Kan ik de witte chocola vervangen voor stukjes pure chocola? Of zal dit te heftig worden qua smaak?

    Alvast bedankt voor het antwoorden.

    Groetjes,

  21. Nikkie schreef:

    Ten eerste! Het ziet er echt goddelijk uit!

    Ten tweede heb ik een vraag, want ik heb het beslag gemaakt en in de koelkast gedaan alleen tis nu zo’n acht uur later en het is helemaal hard. Het is nauwelijks nog beslag te noemen. Meer een klont… Moet ik het eerst opnieuw kloppen en dan in vormpjes? Of hoort dit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dit hoort niet.. Wat balen. Heb je iets aan de hoeveelheden veranderd?

      1. Nikkie schreef:

        Nee wel margarine ipv roomboter

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat zou wel een ander effect kunnen hebben gehad op de chocolade.

  22. Nicole schreef:

    Hi Laura. Ik heb een vraagje. Kun je het beslag maken, laten rusten en dan in de vormpjes doen maar dan niet gelijk afbakken? Dus het beslag met chocolade stukjes bijv een uur in de koelkast/auto bewaren en dan pas afbakken? Of zakt het dan helemaal in?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar het lijkt me geen probleem!

  23. Lara schreef:

    Hoi Laura

    Wat lekker! Kan je ze ook bakken en dan de volgende dag weer bakken, zodat het wel de lava efect heeft?

    Met vriendelijke groet lara

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dat kan niet, dan gaart het verder.

  24. Kirsten schreef:

    Zou je in plaats van de bloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen alleen bloem geeft een luchtige structuur aan een baksel en amandelmeel is wat compacter. Het kan dus wat verschillen in structuur en smaak.

  25. Irene schreef:

    Dag Laura,
    Kan ik ipv pure chocolade ook witte chocolade gebruiken en hoeveel gram moet dit dan zijn?
    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen alleen het heeft misschien een wat minder sterke smaak en de binnenkant is natuurlijk ook al van witte chocolade.

  26. Paula schreef:

    Dit recept ziet er goed uit! Ik ben er mee bezig. Alleen nu vraag ik me af of dat cacao strooien aan de binnenkant van het vormpje alleen voor de sier is of ook nodig om goed te kunnen lossen? Zou het zonder ook lukken? Of met iets anders (al weet ik zo 1,2,3 niet wat ik dan zou pakken)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is voornamelijk bedoelt om het goed te kunnen lossen. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan wordt het wit aan de buitenkant en dat is minder mooi vind ik.

  27. Paula schreef:

    Bedankt! Ik had het idd met bloem gedaan en was idd niet zo mooi! Verder waren ze erg goed gelukt, heel blij mee dit recept. Volgende keer zorg ik dat ik cacao in huis heb;)

  28. Maartje schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Als grote karamel fan bedacht ik dat je misschien ook de witte chocolade met caramel fudge kunt vervangen? Zou dat inderdaad kunnen werken? Beetje zeezout erbij.. 😋

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh, wat een mega goed idee! Ik weet niet of karamel fudge daar goed voor werkt. Ik zou dan eerder karamel saus / dulce de leche invriezen en hier een ‘scoop’ van gebruiken.

  29. Elke schreef:

    Heerlijke recept, en super fijn dat je het overzicht van ingrediënten hebt voorzien van een aantal personen drop down wijzer.
    Ik heb net de test voor kerst gemaakt en het was heel erg lekker.
    Dat wordt smullen!

  30. Ida schreef:

    Ja zeker, ik heb het gisteren nog gemaakt met één blokje fudge erin per cakeje. Werkt heel goed!

  31. Lisa schreef:

    Hi,

    Is het zo dat als je het beslag maakt het nog vrij dun is? Klopt dat of doe ik dan wat verkeerd. Ik neem aan dat het in de koelkast na 4 uur wat dikker wordt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt!

  32. FREDDY schreef:

    5 sterren
    ik vond een heerlijk recepten om in het weekend eens te maken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept