4 persoons chocolade-karamel taartje

Gepost: 23 september 2022 Laatst bewerkt: 1 februari 2025
4 persoons chocolade-karamel taartje

Oh wat ben ik dol op kleine bakvormen. Mijn ronde bakvormen van 15 cm doorsnede gebruik ik veruit het meest. Je kunt er perfect kleine taarten voor kleinere gezelschappen mee maken. Kijk maar eens naar dit 4 persoons chocolade-karamel taartje. Afhankelijk van hoeveel trek je visite heeft zou je er ook met zijn zessen van kunnen eten. Maar mijn gasten waren erg blij met een wat groter stuk. Ikzelf trouwens ook.

Voor deze kleine ronde chocoladecake gebruikte ik de ronde bakvorm met losse bodem uit mijn eigen collectie met bakproducten. Met een beetje mazzel kun je nog een exemplaar bij jouw Kruidvat filiaal vinden. Door die losse bodem kun je er ook perfect taarten in maken die je normaal in een springvorm zou maken. Een appeltaartje bijvoorbeeld, door de losse bodem haal je hem er gemakkelijk uit.

Chocolade-karamel taartje voor 4 personen-1a

Chocoladecake met cacaopoeder

Ik maak chocoladecakes eigenlijk altijd met cacaopoeder. Als je mijn basisrecept voor cake gebruikt (wat ik ook voor dit chocolade-karamel taartje heb gebruikt), verminder je de hoeveelheid zelfrijzend bakmeel een beetje en vervangt dat voor bloem. Ik gebruik deze richtlijn: vervang 100 gram zelfrijzend bakmeel door 90 gram zelfrijzend bakmeel en 10 gram cacaopoeder.

Taart voor 4 personen

Taarten hoeven echt niet altijd voor 10-12 personen te zijn hoor. Ik maak zelf graag kleinere taartjes. Ideaal als je wel iets lekkers wilt bakken, maar niet met een klein huishouden een hele taart op wilt eten. De chocolade-karamel taart is al het zesde taartje voor 4 personen dat online staat, deze heb ik eerder al gemaakt:

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!
 

Afbeelding
Chocolade-karamel taartje voor 4 personen-2a

Tips voor cake bakken

Hoe bak ik een luchtige cake?

Zodra je droge ingrediënten zijn opgenomen in het beslag, stop je met mixen. Een beslag extra luchtig kloppen heeft (in de meeste gevallen) helemaal geen zin. Hoe luchtiger je cake, hoe meer hij na het bakken inzakt. En dat resulteert in een compactere cake.

Waarom is mijn cake droog?

Een droge cake kan twee oorzaken hebben: hij is te heet of te lang gebakken. Onthoud dat de baktijd en temperatuur in recepten altijd een advies zijn. Iedere oven verschilt en het is soms nodig om dat iets aan te passen.

Wanneer is mijn cake gaar?

Je kunt makkelijk controleren of je cake gaar is: steek er een prikker in, deze moet er schoon uitkomen. Zit er nog beslag aan de sateprikker? Dan heeft de cake nog wat langer nodig in de oven. Als er slechts wat kruimels aan de prikker zitten is de cake gaar en mag hij uit de oven gehaald worden.

 

kleine chocoladetaart voor 4 personen

Opslaan
Recept afdrukken

4.79 van 14 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

4 persoons chocolade-karamel taartje

Een heerlijke kleine chocoladecake met karamelroom bovenop. Door het kleine formaat is deze taart perfect voor een klein gezelschap van 4 personen.
Porties: personen
voor een ronde bakvorm van 15 cm

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren M
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 10 gram cacaopoeder
  • 50 gram pure chocolate chips

Topping

Decoratie

Direct in je mandje bij:

Benodigdheden

Instructies

  • Klop boter en suiker romig. Voeg de eieren een voor een toe, mix tot deze volledig zijn opgenomen.
  • Voeg dan zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe, mix kort tot deze ingrediënten zijn opgenomen. Spatel als laatst de chocolate chips door het beslag heen.
  • Vet de bakpan in en bestruif met bloem. Stort het beslag in de vorm en verspreid gelijkmatig.
  • Bak de cake in 40-45 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte) tot hij gaar is. Laat 10-15 minuten in de vorm afkoelen voordat je de cake eruit haalt. Laat helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
  • Als de cake is afgekoeld maak je de topping. Doe slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom. Klop tot de room stijf is.
  • Roer er dan de dulce de leche doorheen. Verdeel de room over de bovenkant van de taart.
  • Decoreer met dulce de leche, Maltesers en karamelblokjes.
Bewaren

Zonder topping is de cake 4-5 dagen houdbaar en een goede verpakking buiten de koelkast. Met topping bewaar je de taart afgedekt in de koelkast, hier blijft hij zo'n 3 dagen goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Karen schreef:

    Wat een heerlijk taartje!
    Ik wil hem in het vervolg graag groter maken. Wat zou je aanbevelen voor een ronde vorm van 22cm qua bak temperatuur en tijd?
    Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt hiervoor de omrekentool gebruiken bij het recept.

  2. Inge schreef:

    Mag het cacaopoeder ook gezoet zijn (zoals nesquick) en moet je dan iets aanpassen aan het recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan hoor, aangezien de kleine hoeveelheid hoef je verder niets aan te passen.

  3. Sanne schreef:

    Wanneer je alleen de topping maakt, hoelang kun je die dan bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In de koelkast zo’n 3 dagen. Je kunt het ook invriezen.

  4. Laura Kieft schreef:

    5 sterren
    Ontzettend lekker!

  5. Evita schreef:

    Hartstikke mooie website heb jij, hele fijne recepten om heerlijk van te genieten :).
    Alleen, ik krijg mijn dulce de leche op geen enkele manier vloeibaar genoeg om te “draperen” over de topping van deze taart. Ook niet na au bain marie verwarmen. Het is echt een hele stevige pasta. Wel gewoon de 3 uur kooktijd aangehouden. Heb je tips hoe ik alsnog de taart mooi kan decoreren met de dulce de leche?

    En kan ik de dulce de leche wel wanneer deze zo stevig is door de topping roeren, of mengt het dan niet goed?
    Dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Lastig om van een afstand te bepalen. Maar dan je zou kunnen proberen om het dan wat korter te koken. Als het echt te stevig is, is mengen inderdaad lastig.

  6. Janny Albada schreef:

    Hallo Laura,
    Ik wil dit recept graag proberen. Maar kan hij ook in de airfryer gebakken worden?
    Zo ja,hoe lang dan?

    Ik heb eerder je Carrot cake gemaakt in de airfryer en dat is prima gelukt.

    Super blij met recepten voor een 15 cm vorm en airfryer.
    Janny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf voor dit recept niet getest, maar kun je zeker proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept