Vandaag trakteer ik jullie op een recept uit mijn nieuwste boek: Het Laura’s Bakery Bakboek. En tegelijkertijd is het natuurlijk een subtiele hint om dit mooie bakboek vooral op je lijstje voor de kerstman te zetten 😉 . Gelijk (laten) bestellen? Je kunt hem onder andere hier aanschaffen. Het recept dat ik vandaag met jullie deel is afkomstig uit het hoofdstuk met desserts, die mogen natuurlijk niet ontbreken met Kerst.
Ik koos voor één van mijn favorieten: lavacakejes met witte chocola. Je kent dit soort desserts misschien ook wel als moeulleux, dat klinkt zo lekker chique. Kernpunt is dat je deze cakejes warm serveert en dat de binnenkant nog vloeibaar is. Naast het vloeibare chocoladebeslag, zit er bij deze lava cakejes ook nog gesmolten witte chocolade in het midden. Genieten!
BAKTIP: Ik heb voor dit recept kleine ovenvaste schaaltjes gebruikt, maar je zou bijvoorbeeld ook ramekins kunnen gebruiken.
Dag Laura,
Waar heb je de bakvormpjes vandaan?
Goede vraag, ik denk dat ik ze ooit bij Blokker of Dille en Kamille heb gekocht. Het zijn geen specifieke bakvormpjes (gewoon als schaaltjes bedoeld), maar wel geschikt voor de oven.
Ik heb er gisteren bij de marskramer gekocht
Kun je misschien ietsje specifieker uitleggen wat je hebt gekocht, Mattie?
Grrben ik heb xe bij de Marskramer gekocht
WAT heb je exact bij de Marskramer gekocht? Glazen bakjes, porseleinen bakjes, timbaaltjes?
Vuurvaste schaaltjes 9 cm doorsnee ze verkopen ze per twee.aan de onderkant staat siaki/porselain.
2.99€ per twee
bij de xenos haalde ik de witte choco galettes.
Kan ik dit ook in één grotere versie maken (mega lavacake bedoel ik)? Moet ik dan het recept aanpassen, of is dat niet nodig?
Dat wordt lastig om dan de verhouding tussen cake en gesmolten binnenkant goed te krijgen. Je kunt er natuurlijk mee experimenteren, dan zul je de baktijd moeten verlengen.
Ik en een vriendin van mij hebben dat ook gedaan en we hebben er gewoon wat chocolade in gedaan en 15 a 18 min in de oven gedaan
Hoi Laura,
Kun je de lavacakejes ook in een muffinvorm maken?
Ja hoor, ik vind zelf losse bakjes alleen handiger met het lossen van de lavacakejes.
Ja dat is ook zo. Alleen moet ik er 16 maken dus dan gaat het met een blik sneller hihi. Kan ik dezelfde baktijd aanhouden of moeten ze langer of korter in den bakblik.
Bedankt voor je reactie!
De tijd is ongeveer hetzelfde, maar ik zou even een test draaien van tevoren als dat lukt. Het luistert bij lavacakejes namelijk ontzettend nauw.
Bakpapier in de vormpjes doen. Als je bakpaper met lauwwater nat maakt kun je het makkelijk in de vormpjes doen.
Hallo Laura.
Kan ik het beslag ook gelijk in de vormpjes doen met de witte chocolade in het midden. Dan kan ik het na 4 uur gelijk in de oven zetten?????
Nee dat zou ik niet doen, het beslag moet rusten en dikt dan ook in. Anders zit de chocolade zeker niet meer in het midden.
Ik kreeg een tip van iemand. Het beslag in een spuitzak in de koelkast bewaren. Dan ben je snel klaar.
Die tip staat ook in mijn artikel 😉
Hoi Laura, hoe groot moeten de vormpjes ongeveer zijn om qua hoeveelheden goed uit te komen? We gaan dit proberen met Kerst, ziet er heerlijk uit! Alvast bedankt voor je antwoord. Gr Jolijn
ongeveer cupcake formaat, als je dat aanhoudt komt het goed 🙂
Wat een heerlijk recept. Kan ik deze ook van tevoren maken? Ik moet namelijk een uur in de auto 🙂
Nee, zoals in het recept staat moet je de cakejes na het bakken gelijk serveren.
Hoi laura,
Als je het beslag van te voren maakt bewaar je het dan in de koelkast? En behoudt het dan de juiste dikte?
Alvast bedankt.
Groetjes Jolien
Je bewaart het inderdaad in de koelkast, zoals ook in het recept staat.
Kun je ook siliconen vormpjes gebruiken?
Ja hoor, dat werkt ook.
Jammer genoeg is het beslag bij mij in de spuitzak geschift. Ik denk dat de chocolade nog te warm was.
Wat gek dat het in de spuitzak pas is gaan schiften. Het zou inderdaad met het temperatuurverschil te maken kunnen hebben, al gebeurt dat op deze manier niet snel. Je kunt het overigens gewoon nog bakken hoor 🙂
Kun je de lavacakejes o)ok (onafgebakken) in de vriezer doen? mijn dochter vind ze nl heerlijk, maar de rest van ons gezin houd niet van chococake 😉
Geen ervaring mee, maar denk dat dat prima moet lukken.
Ritha, dat kan prima. Ik maak wel eens een voorraadje en dan vries ik er een aantal in. En dan vanuit de vriezer rechstreeks de oven in. Iets langer dan het beslag vanuit de koeling 😉
Oehlala, dat ziet er heerlijk uit!
Ik wil dit maken wanneer vrienden komen eten. Hij mag alleen geen tarwe. Wat voor bloem raad je dan aan om te gebruiken?
Ik zou dan gewoon een glutenvrije meelmix gebruiken.
Hoi Laura, zou ik in plaats van witte chocolade ook melkchocolade kunnen gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Hoi Laura,
Ziet er goed uit. Zelf houd ik niet zo van pure chocola. Zou ik dit kunnen vervangen door melk chocola? Of wordt de smaak van het gerecht dan heel anders?
Groet Melanie
Kan, maar de smaak wordt inderdaad anders. En de smaak van pure chocolade zwakt ook af tijdens het bakken.
Goedenavond,
Na 10 minuten bakken was de bovenkant nog helemaal zacht en heb ik ze er nog even in gezet. Toen was het natuurlijk te lang erin geweest en had ik alleen cake zonder lava ;-). Oops! Moet de bovenkant nog zacht zijn als ik ze uit de oven haal? Of heb je nog een andere tip hoe ik kan zien of ze goed zijn?
Alvast bedankt!
Groetjes Esmee
Het is niet gek dat ze bovenop in het midden nog een beetje zacht zijn hoor. Verder geen tip, bij lavacakejes merk je het pas echt als je ze aansnijdt. In mijn oven heb ik ook een paar testrondes moeten doen voor ik wist wat het best werkte.
Dan gaan we nog wat testrondes doen. Is absoluut geen straf ;-). Bedankt voor je reactie!
Mag het beslag na het bakken binnenin ook nog wat vloeibaar zijn?
Yes, heerlijk 🙂
Hopelijk geen domme vraag, maar moet je zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Nee gewoon bloem, anders zou dit wel in het recept staan.
Dankjewel! Volgend weekend staan ze op het menu! ?
Deze cakejes waren heerlijk, heb er echt van genoten! Makkelijk en snel om te maken ook. Bedankt voor al je recepten, ik gebruik ze vaak en ze lukken altijd!
Wat een leuke ideeën heb je
Wat lief, thanks 🙂
Hoi Laura!
Is dit recept ook gebasseerd op boven en onderwarmte?
Ja, daar zijn al mijn recepten op gebaseerd.
Hi Laura!
Ik wil deze lavacakejes graag maken voor kerst. Echter heeft een van de gasten een lactose allergie. Kan ik de witte chocola vervangen voor stukjes pure chocola? Of zal dit te heftig worden qua smaak?
Alvast bedankt voor het antwoorden.
Groetjes,
Dit is mijn recept voor een helemaal pure variant: https://www.laurasbakery.nl/moelleux-lava-cakejes/
Ten eerste! Het ziet er echt goddelijk uit!
Ten tweede heb ik een vraag, want ik heb het beslag gemaakt en in de koelkast gedaan alleen tis nu zo’n acht uur later en het is helemaal hard. Het is nauwelijks nog beslag te noemen. Meer een klont… Moet ik het eerst opnieuw kloppen en dan in vormpjes? Of hoort dit?
Nee, dit hoort niet.. Wat balen. Heb je iets aan de hoeveelheden veranderd?
Nee wel margarine ipv roomboter
Dat zou wel een ander effect kunnen hebben gehad op de chocolade.
Hi Laura. Ik heb een vraagje. Kun je het beslag maken, laten rusten en dan in de vormpjes doen maar dan niet gelijk afbakken? Dus het beslag met chocolade stukjes bijv een uur in de koelkast/auto bewaren en dan pas afbakken? Of zakt het dan helemaal in?
Ik heb het niet getest, maar het lijkt me geen probleem!
Hoi Laura
Wat lekker! Kan je ze ook bakken en dan de volgende dag weer bakken, zodat het wel de lava efect heeft?
Met vriendelijke groet lara
Nee dat kan niet, dan gaart het verder.
Zou je in plaats van de bloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?
Dat zou kunnen alleen bloem geeft een luchtige structuur aan een baksel en amandelmeel is wat compacter. Het kan dus wat verschillen in structuur en smaak.
Dag Laura,
Kan ik ipv pure chocolade ook witte chocolade gebruiken en hoeveel gram moet dit dan zijn?
Alvast bedankt!
Dat zou kunnen alleen het heeft misschien een wat minder sterke smaak en de binnenkant is natuurlijk ook al van witte chocolade.
Dit recept ziet er goed uit! Ik ben er mee bezig. Alleen nu vraag ik me af of dat cacao strooien aan de binnenkant van het vormpje alleen voor de sier is of ook nodig om goed te kunnen lossen? Zou het zonder ook lukken? Of met iets anders (al weet ik zo 1,2,3 niet wat ik dan zou pakken)
Het is voornamelijk bedoelt om het goed te kunnen lossen. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan wordt het wit aan de buitenkant en dat is minder mooi vind ik.
Bedankt! Ik had het idd met bloem gedaan en was idd niet zo mooi! Verder waren ze erg goed gelukt, heel blij mee dit recept. Volgende keer zorg ik dat ik cacao in huis heb;)
Ziet er heerlijk uit! Als grote karamel fan bedacht ik dat je misschien ook de witte chocolade met caramel fudge kunt vervangen? Zou dat inderdaad kunnen werken? Beetje zeezout erbij.. 😋
Oh, wat een mega goed idee! Ik weet niet of karamel fudge daar goed voor werkt. Ik zou dan eerder karamel saus / dulce de leche invriezen en hier een ‘scoop’ van gebruiken.
Heerlijke recept, en super fijn dat je het overzicht van ingrediënten hebt voorzien van een aantal personen drop down wijzer.
Ik heb net de test voor kerst gemaakt en het was heel erg lekker.
Dat wordt smullen!
Ja zeker, ik heb het gisteren nog gemaakt met één blokje fudge erin per cakeje. Werkt heel goed!
Hi,
Is het zo dat als je het beslag maakt het nog vrij dun is? Klopt dat of doe ik dan wat verkeerd. Ik neem aan dat het in de koelkast na 4 uur wat dikker wordt.
Klopt!
ik vond een heerlijk recepten om in het weekend eens te maken