Bananenbrood met havermout

Gepost: 20 september 2024 Laatst bewerkt: 3 oktober 2024
Bananenbrood met havermout

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!

Het lekkerste bananenbrood met havermout

Inmiddels is er een flink repertoire aan bananenbrood recepten op Laura’s Bakery te vinden, maar een exemplaar met havermout ontbrak nog. Meestal maak ik mijn bananenbroden met een deel amandelmeel in de receptuur, maar in dit geval heb ik alleen havermout gebruikt als meelsoort. Dat zorgt voor een wat steviger bananenbrood, dat erg vezelrijk is en daardoor ook goed vult.

Wat heb ik nodig voor een havermout bananenbrood?

  • Rijpe bananen. Bananen geven de lichtzoete smaak aan een bananenbrood. Gebruik om die reden vooral rijpe bananen, die zijn extra zoet en rijk van smaak.
  • Eieren. De werking van eieren in dit recept is om te zorgen voor binding, structuur en de rijzing van het bananenbrood.
  • Vanille-extract. Dit is één van mijn favoriete smaakmakers, eventueel kun je dit nog aanvullen met enkele theelepels kaneel of speculaaskruiden.
  • Havermout. Zelf gebruik ik havermout die ik fijnmaal in de blender tot een meel, maar je kunt ook volkoren havermeel gebruiken ter vervanging.
  • Bakpoeder en baking soda. Twee rijsmiddelen die ik graag combineer voor het allerlekkerste bakresultaat, lees er hier meer over.
  • Rozijnen. Er gaan geen suiker of suikervervangers in dit recept, alleen bananen. Voor een iets zoeter resultaat voeg je rozijnen aan het beslag toe, of stukjes gedroogde abrikozen bijvoorbeeld. Als je hier niet van houdt, kun je dit ook weglaten.

BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je uiteraard ook een bakvorm nodig om het bananenbrood in te bakken. Ik gebruik al jaren deze cake bakvorm en ben daar erg tevreden over.

Bananenbrood met havermout maken

Bananenbrood met havermout bewaren

Uit dit recept voor bananenbrood met havermout haal je 12 plakjes, oftewel 12 keer een lekker tussendoortje. Het mooie aan bananenbrood is dat je het heel goed kunt bewaren en op die manier altijd voldoende tussendoortjes op voorraad hebt.

Hoelang blijft een havermout bananenbrood goed?

Bananenbrood is het lekkerst als je het binnen 2-3 dagen opeet. Verpak het bananenbrood in aluminiumfolie of in een luchtdichte vershouddoos en bewaar buiten de koelkast op kamertemperatuur. Als je het niet vers genoeg meer vind smaken, kun je het ook even in het broodrooster of de airfryer roosteren. Dan wordt het plakje lekker warm en krijgt een krokant randje, heerlijk!

Kan ik dit bananenbrood invriezen?

Bananenbrood is heel goed in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het tot wel 3 maanden goed. Als je de plakjes per stuk verpakt, kun je (bijvoorbeeld) elke ochtend een plakje eruit halen. Stop het in je tas of in een broodtrommel en ongeveer twee uur later is je gezonde snack ontdooid.

Meer gezonde tussendoortjes met havermout

Er zijn ongelofelijk veel lekkere recepten met havermout te bedenken, maar op het gebied van gezonde tussendoortjes zijn enkele recepten bij mij favoriet:

Bananenbrood amandelmeel havermout

Havermout bananenbrood maken

Kan ik ook minder rijpe bananen gebruiken?

Dat kan prima, maar het eindresultaat zal dan wel wat minder zoet smaken. Lees ook eens het artikel over hoe je snel bananen kunt laten rijpen.

Kan ik het ook met havermout én amandelmeel maken?

Ja hoor, dat kan. In dat geval kun je mijn basisrecept voor bananenbrood aanhouden en de bloem vervangen door (gemalen) havermout of havermeel.

Is dit een glutenvrij bananenbrood recept?

In principe wel, want haver is een glutenvrije graansoort. Let er bij de aanschaf van havermout of havermeel altijd op of dit glutenvrij gecertificeerd is, want in de fabriek kan eventueel kruisbesmetting hebben plaatsgevonden.

Kan ik de havermout vervangen door een volkoren meelsoort?

Dat heb ik niet getest, maar ik denk dat dit geen probleem is. Meestal combineer ik volkorenmeel in mijn bananenbrood recepten met amandelmeel, voor een extra lekkere textuur. Hou er wel rekening mee dat volkorenmeel meestal niet glutenvrij is.

Kan ik het ook in een andere bakvorm maken?

Ik gebruik eigenlijk altijd een cake bakvorm van 25 cm, maar je kunt dit recept ook uitstekend in een muffin bakvorm bakken. In dat geval bak je 12 havermout bananenbroodmuffins! Verder kun je variëren met allerlei soorten bakvormen. Via de ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar een bakvorm naar wens.

Bananenbrood met havermout

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Afbeelding

 

Bananenbrood met havermout recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Bananenbrood met havermout recept

Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!
Voorbereiding15 minuten
Bereiding45 minuten
Totaal1 uur
Porties: 12 porties
voor een cakevorm van 25 cm

Ingrediënten

  • 225 gram havermout of havermeel
  • 3 rijpe bananen ongeveer 300-350 gram
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 80 gram rozijnen geweld

Benodigdheden

Instructies

  • Indien je havermout gebruikt, maal deze fijn tot een meel in de blender of foodprocessor.
  • Pureer de bananen tot een papje. Voeg de eieren, één voor één, samen met het vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg het havermeel, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng dit door het beslag tot het helemaal is opgenomen. Spatel de rozijnen erdoor.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven (of met bakpapier bekleed) cakeblik. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vorm.
  • Als je het leuk vindt kun je een extra banaan over de lengte halveren en deze bovenop het beslag leggen, of wat havermout over het beslag strooien.
  • Bak het bananenbrood in 40-45 minuten op 180°C graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin. Een houten prikker moet er schoon uitkomen.
Tips

Meng ook eens 2 tl speculaaskruiden of 1 el kaneel door het beslag. Voeg dit samen met het meel toe.
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast óf 3 maanden in de vriezer. Snijd het brood in plakjes en vries deze per stuk in. Zo ligt er altijd een lekker tussendoortje klaar om mee te nemen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

  1. E Weber schreef:

    Heerlijk!!!

  2. Kristel schreef:

    5 sterren
    Dit is het eerste echte lekker bananenbrood!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept