Kan ik ook minder rijpe bananen gebruiken?
Dat kan prima, maar het eindresultaat zal dan wel wat minder zoet smaken. Lees ook eens het artikel over hoe je snel bananen kunt laten rijpen.
Op zoek naar een gezond tussendoortje? Dan zou dit recept voor bananenbrood met havermout wel eens precies kunnen zijn wat je nodig hebt. Snel, makkelijk, lekker en gezond!
Inmiddels is er een flink repertoire aan bananenbrood recepten op Laura’s Bakery te vinden, maar een exemplaar met havermout ontbrak nog. Meestal maak ik mijn bananenbroden met een deel amandelmeel in de receptuur, maar in dit geval heb ik alleen havermout gebruikt als meelsoort. Dat zorgt voor een wat steviger bananenbrood, dat erg vezelrijk is en daardoor ook goed vult.
BAKTIP: Naast deze korte lijst ingrediënten heb je uiteraard ook een bakvorm nodig om het bananenbrood in te bakken. Ik gebruik al jaren deze cake bakvorm en ben daar erg tevreden over.
Uit dit recept voor bananenbrood met havermout haal je 12 plakjes, oftewel 12 keer een lekker tussendoortje. Het mooie aan bananenbrood is dat je het heel goed kunt bewaren en op die manier altijd voldoende tussendoortjes op voorraad hebt.
Bananenbrood is het lekkerst als je het binnen 2-3 dagen opeet. Verpak het bananenbrood in aluminiumfolie of in een luchtdichte vershouddoos en bewaar buiten de koelkast op kamertemperatuur. Als je het niet vers genoeg meer vind smaken, kun je het ook even in het broodrooster of de airfryer roosteren. Dan wordt het plakje lekker warm en krijgt een krokant randje, heerlijk!
Bananenbrood is heel goed in te vriezen. Luchtdicht verpakt blijft het tot wel 3 maanden goed. Als je de plakjes per stuk verpakt, kun je (bijvoorbeeld) elke ochtend een plakje eruit halen. Stop het in je tas of in een broodtrommel en ongeveer twee uur later is je gezonde snack ontdooid.
Er zijn ongelofelijk veel lekkere recepten met havermout te bedenken, maar op het gebied van gezonde tussendoortjes zijn enkele recepten bij mij favoriet:
Dat kan prima, maar het eindresultaat zal dan wel wat minder zoet smaken. Lees ook eens het artikel over hoe je snel bananen kunt laten rijpen.
Ja hoor, dat kan. In dat geval kun je mijn basisrecept voor bananenbrood aanhouden en de bloem vervangen door (gemalen) havermout of havermeel.
In principe wel, want haver is een glutenvrije graansoort. Let er bij de aanschaf van havermout of havermeel altijd op of dit glutenvrij gecertificeerd is, want in de fabriek kan eventueel kruisbesmetting hebben plaatsgevonden.
Dat heb ik niet getest, maar ik denk dat dit geen probleem is. Meestal combineer ik volkorenmeel in mijn bananenbrood recepten met amandelmeel, voor een extra lekkere textuur. Hou er wel rekening mee dat volkorenmeel meestal niet glutenvrij is.
Ik gebruik eigenlijk altijd een cake bakvorm van 25 cm, maar je kunt dit recept ook uitstekend in een muffin bakvorm bakken. In dat geval bak je 12 havermout bananenbroodmuffins! Verder kun je variëren met allerlei soorten bakvormen. Via de ‘recept omrekenen’-knop in onderstaande receptkaart kun je het recept omrekenen naar een bakvorm naar wens.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Heerlijk!!!
Dit is het eerste echte lekker bananenbrood!