Verschillende soorten blindbakvulling

Gepost: 26 november 2014 Laatst bewerkt: 11 mei 2024

blindbakvulling

Soms staat er wel eens in een recept dat je een bodem blind moet bakken. Dit betekent dat je een vel bakpapier op de bodem van de taart legt en hier bovenop een blindbakvulling. Zo hou je de bodem mooi laag en voorkom je dat hij rijst. Zo hou je genoeg ruimte voor een overheerlijke vulling.

Soorten blindbakvulling
  • Rijst
  • Gedroogde peulvruchten
  • Keramische bonen (of bakknikkers)

Als je rijst op peulvruchten gebruikt kun je die daarna niet meer gebruiken voor consumptie. Je kunt ze wel in een pot bewaren voor de volgende keer dat je een taartbodem blind wil bakken. Keramische bakbonen kun je in diverse (kook)winkels of online verkrijgen. Ze bestaan als losse knikkers, maar ook als lange slinger aan elkaar.

Alternatieven voor blindbakvulling

Heb je geen van bovenstaande in huis, dan moet je op zoek naar een alternatief voor de blindbakvulling. Je kunt hierbij behoorlijk improviseren, het belangrijkste is wat gewicht in de vorm. Het gewicht moet natuurlijk wel tegen de hitte van de oven kunnen. Zo heb ik zelf eens een springvorm op mijn taartbodem gezet als blindbakvulling. Zorg dat de springvorm iets kleiner is dan de vorm met taartbodem en leg er een vel bakpapier tussen. Je kunt ook prima gewone knikkers gebruiken, was ze dan wel even goed voor gebruik.

Wat van soort blindbakvulling gebruik jij?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

  1. Laura schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb bakbonen van de dille en kamille winkel. Hartstikke handig, en tot nu toe werkte het uitstekend. Maar het enige wat ik mij afvraag is hoeveel bonen je moet gebruiken. Als ik ze er in gooi, liggen ze best ruim uit elkaar. Ik heb ze is gewogen en kom
    uit op 298 gram.

  2. rosa schreef:

    hoi Laura,

    ik wil graag een taart maken maar ben bang dat de rijst niet werkt omdat dat mislukt is bij een vriendin, die bak bonen vind ik te duur. Dus had ik de vraag wat voor rijst je het best kan gebruiken een speciale soort ofzo…

    1. Erwin schreef:

      elke soort rijst gaat, als hij niet gebroken is. Achteraf alleen nog maar gebruiken voor het blindbakken.

  3. JEANINE SCHEPENS schreef:

    Beste

    Wat doe je dan met die rijst nadien ?
    Of gebruik je altijd dezelfde rijst ?
    En hoeveel ?

  4. Saskia schreef:

    Ik heb (de goedkoopste doos met) bruine bonen en erwten gekocht hiervoor. Deze laat ik na gebruik afkoelen en daarna bewaar ik ze in een blik voor de volgende keer. Gewicht is zwaar (ongeveer 500 gram) en het is ook genoeg om de bodem van zelfs de grootste vormen volledig mee te kunnen vullen 🙂

  5. denise schreef:

    koperen muntstukken mooi verdelen

  6. Stefan schreef:

    Ik heb ooit couchcouch gekregen meerdere dozen mag dat ook gebruikt wij maken dat eigenlijk nooit klaar

  7. Remmelt Rooda schreef:

    Hallo,

    Zou schoon grind ook kunnen?

  8. Lawrence schreef:

    Een springvorm. Briljant! Dank je wel!

  9. Thomas schreef:

    Haha, grappig mensen die niet kunnen spellen en dan opzichtig reageren op een fout van een ander. Ze had toch gewoon zelf couscous in een zin kunnen gebruiken zonder een pedante opmerking te maken?

  10. Emilie schreef:

    Hoi hoi,
    Misschien als leuke aanvulling op jou idee;
    Knikkers werken ook perfect!!!
    Hopelijk kan ik hiermee weer iemand op weg helpen, bedankt voor al je duidelijke en lekkere recepten!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat slim inderdaad!

  11. Aime schreef:

    Hi laura, leuk artikel!
    Ik wil graag keramische bakbonen gaan kopen omdat ik deze toch redelijk vaak nodig blijk te hebben.
    Heb jij nog aanbevelingen voor een bepaald merk of winkel waar ik ze het beste kan halen? Zie best wat verschillende maar weet niet of er verschil in zit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor, het zou allemaal prima moeten werken (en ik heb ook niet alles naast elkaar getest nog).

  12. Quinten van Katwijk schreef:

    Hallo, ik vroeg mij af waarom je rijst als je dat voor blind bakken hebt gebruikt, niet meer kunt eten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Omdat je ongekookte rijst niet hoort te bakken voordat je het kookt.

  13. Jeanet schreef:

    Kun je ook macaroni als blindbakvulling gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog nooit getest, maar ik gok van wel.

  14. Corrie schreef:

    Kun je ook witte bonen gebruiken voor blind bakken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, zolang ze ongekookt zijn.

  15. Roos schreef:

    Is een steunvulling bij een taartbodem echt nodig? of kan je die ook weglaten?
    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is echt nodig.

    2. Iemand schreef:

      Ja, echt nodig want anders gaat je bodem opzwellen, bobbels vertonen, wordt dan echt een maanlandschap. Ik meen me te herinneren dat de pattissier waar ik als kind voor werkte, dat hij kersenpitten gebruikte om de bodem te bedekken. Kon hij altijd hergebruiken.

  16. Jacky schreef:

    Ik vraag me af of je ook mais zou kunnen gebruiken voor blindbakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou ik niet aanraden.

  17. Jeanet vd Heide schreef:

    Nee!
    Dan krijg je popcorn, gepofte mais dus!
    En ook je vulling gaat rijzen net dat wat je niet wilt. Doordat de mais niet meer op je bodem blijft liggen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *