Cranberry muffins recept

Gepost: 12 december 2012 Laatst bewerkt: 6 januari 2024
Cranberry muffins recept

Cranberries, ik eet ze eigenlijk nooit. Naast de sapjes waar ze in verwerkt zijn zul je ze bij ons in huis niet snel tegen komen. Voor mij is het ook iets dat echt bij Kerst hoort en daarom mochten ze ook niet ontbreken in de advent, ik besloot om er muffins mee te gaan maken. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten maar het is mij reuze meegevallen. We vonden ze hier allemaal hartstikke lekker! Of zoals mijn lieftallige zusje gekscherend zei: ‘best te pruimen’.

BAKTIP: Zoals je ziet heb ik in dit recept een mini broodbakvorm gebruikt. Een normale muffinbakvorm kan uiteraard ook gebruikt worden.

12 - cranberry muffins 2
12-cranberry-muffins-4
12-cranberry-muffins-3

 

Cranberry muffins

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cranberry muffins

Bessenliefhebbers opgelet! Deze fruitige cranberry muffins zijn helemaal niet moeilijk om te maken en hartstikke smakelijk.
Porties: 8 tot 10 muffins

Ingrediënten

  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 150 ml melk
  • 1 ei (M)
  • 225 gram bloem + beetje extra
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gram gedroogde cranberries

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Vet eerst alle vormpjes in met boter en bestuif deze met bloem. Doe je cranberries in een schaaltje en schep hier een lepel bloem bij. Meng dit er goed doorheen. De bloem zorgt ervoor dat de cranberries straks niet naar beneden zullen zakken in je beslag.
  • Meng de suiker en boter in een kom tot een luchtig mengsel en voeg hierna het ei toe.
  • In een andere kom meng je de bloem, bakpoeder en zout samen. Voeg dit afwisselend met de melk bij je boter mengsel. Voeg als laatste de cranberries toe, hou een aantal apart.
  • Schep je beslag in de vormpjes en strooi de achtergehouden cranberries hier over.
  • Bak de muffins in zo’n 35-40 minuten goudbruin.
  • Eventuele bloemresten kun je met een (vochtig) kwastje zo van de cranberries bovenop afvegen. Ik gebruikte zoals je ziet geen muffinvorm maar kleine broodvormpjes, deze komen bij Albert Heijn vandaan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon in een muffinvorm bakken.
Bewaren

De muffins bewaar je in een afgesloten trommel. Zo blijven ze een week goed.

Eetsmakelijk! Zijn jullie een liefhebber van deze bessen?

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. curlycreative schreef:

    Wat leuk zo in die vierkante vormpjes!! ik houd er van heerlijk.. als ik gezond wil snacken neem ik weleens nootjes en wat cranberry’s mee

  2. Joke schreef:

    Ze waren zalig Laura, moeten we toch eens vaker een lekker recept voor zoeken. En die vormpjes zijn ook erg leuk. Heel mooi gemaakt hoor!

    Liefs, Mam ♥

  3. Riny schreef:

    Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  4. Riny schreef:

    Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  5. Riny schreef:

    Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  6. Riny schreef:

    Weer ontzettend leuk bedacht Laura. Muffins zien er heerlijk uit. Enig die vormpjes. Heb ze nog nooit gezien bij AH.
    Helaas krijg ik “darmproblemen” van cranberry’s. Komt misschien omdat ik coeliakie heb. Zou dit recept ook lekker zijn met rozijnen of appel? Bedankt voor je leuke recept. Nog bedankt voor de tip van Blokker. Die macaronmat lijkt me handig.
    Liefs, Riny

    1. Riny schreef:

      Sorry, zelfde bericht werd maar liefst 4 keer geplaatst!
      Had toch maar 1x op publiceren geklikt:-)) Dus maar verwijderd. De muffins blijven leuk…haha

    2. Laura's Bakery schreef:

      Hoi Riny, je kunt de cranberries prima vervangen door rozijnen hoor! Misschien. Zelfs wel lekker met de appel erbij 😉

  7. Caroline Brouwer schreef:

    Lekker hè cranberries.De verse zijn ook erg lekker, geven een beetje een zurig accent.

  8. de Bakmadam! schreef:

    Ik vind ze ook lekker, je maakte er leuke muffins mee!
    Ik sta elke dag versteld van jouw bedrijvigheid tijdens deze advent… volgens mij ben jij stiekem een heel jaar met lekkers voor kerst bezig 🙂 groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het liefst ben ik er inderdaad het hele jaar mee bezig, ik ben gek op kerst! Dit jaar ben ik er een kwartaal mee bezig geweest maar ik denk zomaar dat ik er komend jaar meer tijd voor ga uittrekken.

  9. Oh lekker, ik hou wel van cranberry’s 🙂

  10. Daphne schreef:

    Mmmmmm, ziet er echt lekker uit.
    Ik ben ook niet zo gek op cranberries, maar zo, in zo’n “broodje” hou ik er wel van.
    Groetjes, en tot morgen, 😉
    Daphne

  11. Anonymous schreef:

    Leuke bakvormpjes! Het ziet er heerlijk uit!
    Groetjes,
    Mrs Pollifax

  12. Kelly schreef:

    Ze waren heerlijk!!!

  13. ymme schreef:

    Dag Laura,
    onlangs kocht ik gedroogde cranberry’s en die ga ik gebruiken in dit recept. Mooie, lekkere blog !

    groetjes

  14. Esther schreef:

    Helaas werden de muffins (gebakken in een metalen muffinvorm) erg donker en droog. Omdat het me zeker lekker lijkt, zou ik het nog wel eens willen proberen en dan met een lagere temperatuur. Hopelijk worden ze dan net zo smeuïg en lekker als hier op de foto’s te zien is.

  15. liloo schreef:

    Hallo Laura,
    zojuist heerlijke blueberry muffins gemaakt, jouw recept als basis met een paar kleine veranderingen omdat het verse bessen waren( 1ei extra en 1 tl bakpoeder meer, en wat citroenschil) Ze zijn overheerlijk!!
    Bedankt voor je mooie website en lekkere recepten.
    groetjes

  16. Charlaine schreef:

    Hoi Laura! Ik heb ze al een aantal keren gemaakt en ze zijn elke keer weer om te smullen! Ik maak ze zelf met speltmeel, ook erg lekker!

    Groetjes Charlaine

  17. Harmke schreef:

    Dag Laura, ik ben benieuwd waarom dit recept verschillend is van het basisrecept voor muffins. Kan je dat toelichten? groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit recept komt uit 2012. In 2016 deelde ik pas mijn basisrecept voor muffins en tussen 2012 en 2016 is mijn recept dus steeds verder aangepast naar wat ik het recept voor ideale muffins vind.

  18. Harmke schreef:

    Ah vandaar, dankjewel! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept