Wie heeft kruidnoten bedacht?
Oftewel, waar komen kruidnoten vandaan? Dit vind ik altijd leuke vragen om te stellen bij typisch Nederlandse baksels die al zo lang bestaan. Ik heb Het Nederlands Bakboek en Het Gebakwoordenboek erbij gepakt om de antwoorden te zoeken, beide boeken staan vol met historische weetjes en verhalen over allerlei Nederlands gebak en koek.
Wie het recept voor kruidnoten exact bedacht of ontwikkeld zou hebben kan ik niet terugvinden, maar wel dat pepernoten al een stuk langer bestaan dan kruidnoten. Niet zo gek als je bedenkt dat we sinds de 17e eeuw pas de ingrediënten voor speculaaskruiden in Nederland voor handen hadden.
Het Nederlands Bakboek geeft aan dat kruidnoten al eeuwen te bewonderen zijn op schilderijen van oude meesters, zoals Jan Steen, maar daar is Het Gebakwoordenboek het niet mee eens; de kruidnoot zou pas bestaan sinds de 19e eeuw. Waar de boeken het wel over eens zijn is dat bij de opkomst van kruidnoten deze eerst vooral gezien werden als een koekje, terwijl pepernoten al zeker sinds 1773 werden gebruikt als Sinterklaas strooigoed.
Inmiddels zijn kruidnoten veel en veel meer populair dan pepernoten, blijkt uit de verkoopcijfers van supermarkten en bakkers. Dit kan ook goed komen doordat er allerlei lekkere varianten op zijn bedacht, zoals chocolade kruidnoten en truffel kruidnoten. Wat is jouw favoriet?
Ziet er heerlijk uit Laura! Dankjewel voor het recept, leuk om met de kinderen te doen vanmiddag.
Groetjes, Jolita
ja maar ik ben wel nog een kind dat gaat koken
Ziet er goed uit! Kan dit in plaats van met melk ook met water?
Goh wat leuk is dat toch, elk jaar komt dat recept wel een keertje weer tevoorschijn ;-). Ze waren weer lekker Laura.
Liefs, Mam ♥
En ook wij bakken volgens dat recept al velen jaren pepernoten.
Je moet eigenlijk een link van deze blog naar je kleuterjuf sturen.
En inderdaad de echte pepernoten zijn niet lekker, een soort mislukte taainoten. Ik vraag mij nog steeds af, na ruim 50 jaar, wie die echte pepernoten lekker vindt en welke bakker elk jaar weer de moed verzamelt om die pepernoten te bakken.
Bij het Genootschap Onze Taal staat het volgende te lezen over de verschillen tussen kruid- en pepernoten:
http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/pepernoten-kruidnoten
Alvast een hele fijne gezellige Sinterklaas!
Liefs,
Mrs Pollifax
Echte pepernoten zijn geweldig, stukken lekkerder dan de saaie kruidnoten.
volgens mij zijn dit kruidnoten
Hhhmmmm, lekker pepernoten!
en ook nog in een heel leuk potje van Bunzlau.
veel groetjes
Vanmorgen hebben wij deze gebakken, echt heerlijk! Hoe lang kun je ze bewaren?
Groetjes Janneke
Een weekje in een afgesloten trommel kan prima, als jullie dat redden tenminste 😉
Nu heb ik al een aantal recepten van je gebruikt en dacht, moet nu toch eens iets achterlaten. Kan er een heel verhaal van maken maar 1 woord is genoeg: TOP!!! Heerlijke recepten met een duidelijke omschrijving. Fijn om alle duidelijke recepten op 1 site te vinden. Ga vooral door, zodat ik ook door kan blijven bakken 😉
Deze pepernoten zijn ook weer een succes geworden.
Groetjes Ria
Hoi Laura,
Ik heb deze vorige week gebakken ter voorbereiding op Sinterklaas en vond ze super lekker. Echt een toprecept!
Ik zet ze volgende week dan ook op mijn blog; uiteraard met jou als bronvermelding en een link naar je website.
Ben benieuwd naar de lekkere dingen die je dit jaar voor Sinterklaas hebt bedacht!
Groetjes, Sanne
Hoi Sanne,
Leuk dat je ze zo lekker vindt! En alvast bedankt voor de verwijzing 🙂
Ik heb al leuke en lekkere dingen klaar staan voor dit jaar 😉
Groetjes, Laura
Wel ik heb ze ook eens geprobeerd,zag er goed uit.
Maar bij mij liepen ze een beetje uit werden een beetje plat.
En ze zijn een beetje grof van structuur vind ik hoor.
Maar de smaak is prima .Heb ik iets fout gedaan
Groetjes Gerard
Was het deeg ook al zacht? Je zou ze nog even goed kunnen koelen voordat je ze bakt of misschien een beetje extra bloem toevoegen als het deeg al erg zacht is.
Ik had vandaag hetzelfde ‘probleem’.. Bloem eraan toevoegen dus? Dan gauw nog maar ’s proberen, geeeeen probleem hier ?
Hi! Bij mij werd het deeg niet compact, het bleef kruimelig en je kon er eigenlijk geen balletjes van draaien. We hebbe er nu maar gewoon hoopjes van gemaakt 😛
Enig idee wat er mis is gegaan?
Wat er mis is gegaan durf ik niet te zeggen, maar je zou een beetje boter en/of melk kunnen toevoegen om het deeg soepel te krijgen.
Hoi Laura,
Wat een leuk nostalgisch recept…maarre , heb je nog tips voor het inkopen van ingrediënten in het algemeen? ik ben ook nog op zoek naar speculaaskruiden:-)
Alvast bedankt voor de moeite
Groetjes Ellen
Speculaaskruiden koop ik altijd bij de molen, hier vlakbij zit Molen de zandhaas (Santpoort) en dat is mijn favoriet! Wat van andere ingrediënten ben je naar op zoek. Een algemene lijst met bakdingen staat nog op de planning om uit te werken 😉
Oeff, geen kruidnoten maar kruidplaat gebakken. Hahaha, maar is er mis gegaan? Het deeg bleef te fluffy. Volgende keer beter.
Ik bedoel, wat is er mis gegaan. Ik had een mix van boekweit- en amandelmeel met bakpoeder.
175 – 50 – 25 gr
Jammer, maar ik ben op zoek naar een recept pepernoten en dit zijn ze dus niet, maar kruidnoten. Ze zullen beslist smaken, maar jouw juf zat er wel naast. Mocht je een recept van echte pepernoten hebben dan hoor ik het graag.
pepernoten/kruidnoten, het zal altijd een puntje van discussie blijven 😉 Ik heb geen recept voor de ‘echte’ pepernoten, alleen voor deze kruidnootjes.
Een vraagje : kan je de melk ook vervangen door water ivm melk -en lactose allergie?
hoi Inge,
Dat kun je proberen, maar ik zou het proberen met soja melk oid, dat is toch net even wat lekkerder 😉
Hoi Inge,
Je kunt gewoon water gebruiken ipv melk. Doe ik ook.
Oke ,Carmen! Dank je we!
super, goed te horen dat dat ook goed gelukt is 🙂
Hallo, leuke blog. Mijn dochter wil nu pepernoten. Beetje ongeduldig. Ik heb helaas geen zelfrijzend bakmeel thuis. Kan ik ook gewoon bloem gebruiken met een half theelepel bakpoeder?? Alvast dank voor de reactie
Je kunt inderdaad ook bloem met bakpoeder gebruiken! Veel plezier met maken! 🙂
Dag Laura,
Wat een nostalgie! Ik heb hetzelfde a4 met recept in mijn kleuterboek!
En nu ga ik als juf pepernoten bakken met mijn klas. Ik heb alleen een vraag, hopelijk weet jij een antwoord. Kun je het deeg alvast een avond van te voren voorbereiden en dan bewaren in de koelkast? Alvast bedankt!
Ja heel goed zelfs, nog lekkerder misschien wel. Dan kunnen de kruiden vast lekker intrekken.
Ik heb ze vanmiddag gemaakt, en ze zijn heerlijk! Ik heb de dubbele lading gemaakt (sinterklaas thuis én bij mijn vriend), en de andere helft bak ik morgen af! Yummy! X
Top recept! Zelfs mijn schoonmoeder, die pepernoten helemaal niet lekker vindt, loopt er van te snoepen en dat wil wel wat zeggen.
Dit zijn helemaal geen pepernoten, maar kruidnoten!
Als je de tekst hebt gelezen staat dat er ook in 😉
Binnen een uur is mij niet gelukt! Heb er 2 uur overgedaan alleen al over het kneden van het deeg. Me lieve neefje van 3 heeft namelijk meegeholpen. Hij vond het hartstikke leuk om te toen. Ook vond hij ze lekker. Ga ze snel nog een keer met hem maken!
Heb ze net gemaakt. Heb me aan het recept gehouden. Maar vind ze een beetje saai.
Oeehhh heel lekker om zelf te maken. Alleen al voor die geur die dan in huis hangt. Yummm! Wel vind ik ze nog ietwat ‘flauwig’.. Enorm lekker, maar meer een koekje dan een echt kruidnootje. Ik zou het recept echt nog eens gaan gebruiken, maar dan wel met meer speculaaskruiden!
Laat je het deeg koelen? Daar wordt de smaak nog veel lekkerder van 🙂
Ik had deze middag plots zo veel zin in pepernoten en besloot ze dan maar zelf te maken. Gelukkig vind ik hier een goed recept en een uurtje later kon ik al proeven. En…ze zijn heerlijk!
Heb ze net gemaakt, en heb M&M’s in de pepernoten gestopt!
Dit zijn kruidnoten, pepernoten zijn zacht en bevatten geen speculaas of kaneel.
Erg leuk dit recept! Wat een feest, pepernoten bakken met de kinderen.
Mag ik vragen waar dit prachtige potje te koop is? Erg mooi!
Die is van het merk Bunzlau Castle, online kun je een lijst met verkooppunten vinden 🙂
Bij mij zijn de kruidnootjes ook wat uitgelopen. Misschien handig om in het recept te vermelden om toch even het deeg te koelen? Ben benieuwd hoe ze straks smaken! 🙂
Groetjes, Caroline
Dat ze bij jou wel iets zijn uitgelopen kan ook aan de ingrediënten liggen. Heb je wel roomboter (ongezouten) gebruikt?
Bij bakken wordt standaard ongezouten roomboter bedoeld. Boter = roomboter namelijk. Een van de ongeschreven bakregels die hier (met een hoop extra tips) allemaal online staan: http://www.laurasbakery.nl/de-basis-van-het-bakken/
Hoi Laura!
Welke tempratuur en baktijd heb ik nodig voor dit recept? Wil het gaan bakken in een combi
Je kunt gewoon de gegevens uit het recept aanhouden.
Morgen moet ik 11 kinderen vermaken. heb alvast dit beslag klaar gemaakt.
Pas met mijn eigen kinderen gemaakt, super lekker!!!!!
Erg makkelijk te maken, met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.
Bedankt!!!
Hoi hoi,
Ik heb deze kruidnootjes samen met mijn neefjes gemaakt. Erg leuk om te doen en ze smaken heerlijk. 25 min. is echtee wel veel te lang. Gezien mijn oven erg heet wordt heb ik 160°c aangehouden, maar na 18 min was de eerste lading zwart (heel plotseling). 🙁 Gelukkig over 2 platen verdeeld en op 150°c en na 11 min. hadden we heerlijke kruidnootjes!
echter*
Misschien heb je een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur inderdaad 10-20% lager staan.
Dank voor je recept. Had wat andere recepten geprobeerd, maar dat waren meer koekjes dan hartige kruidnootjes. Maar jouw recept leverde wel lekkere kruidnootjes op. Fijn! Dit wordt ook mijn recept voor kruidnoten de komende jaren!
Groet.
Danielle
Heb je ook een recept voor echte pepernoten? Dit zijn namelijk KRUIDNOTEN!
Petra heeft duidelijk niet helemaal het recept gelezen 😉
Karin kruidnoot hahaha geniaal
Vanmiddag gebakken metde kinderen!ze zijn echt super lekker!
Ooooh zo lekker!! Een kennisje van mij bakte deze week pepernoten voor uit de delen op in de klas. Door die schattige koekjes te zien kreeg ik er ook zin in. Dat was dus in de loop van de voorbije week. Vandaag, zaterdag, was het mijn beurt en zocht ik snel een lekker receptje op voor deze koekjes. Zo kwam ik op jouw site terecht.
Het was een heel makkelijk receptje en de koekjes waren in een wip klaar!
Bedankt voor dit leuke receptje!
We hebben deze zojuist gemaakt, wat zijn ze lekker zeg! Maken we vast nog een keer.
Bij mij zijn ze ook uitgelopen in de oven. Misschien toch handig om in het recept aan te passen omdat er nu staat dat de deeg niet gekoeld hoeft te worden.
Het zal niet aan het koelen liggen hoor. Ook wanneer ik ze niet koel lopen ze maar een klein beetje uit. Het kan wel liggen aan de gebruikte ingrediënten. Heb je bijvoorbeeld ongezouten roomboter gebruikt? En alles goed afgewogen? En een klein beetje uitlopen is niet gek.
De kids hebben zojuist pepernoten gemaakt. Tis een flinke hoeveelheid ?
Volgende keer ga ik de helft maken. De kids waren het balletjes draaien op een gegeven moment beetje zat en hebben er maar brokken van gemaakt?.
Ik heb ze wel stuk korter in de oven gedaan. Zo’n 20 minuten. Toen waren ze gaar en mooi van kleur. En natuurlijk ook heel lekker!!
kan het ook met lichtbruine basterdsuiker?
groetjes
Dat kan, houd wel rekening met een iets andere smaak (en lichter uiterlijk)
Lijkt me heerlijk! Maar ik heb nog wel een vraag: bij de ingrediënten staat zelfrijzend bakmeel, later noem je in het recept bloem, wat moet ik nu aanhouden?
Morgen een vrije dag, dus denk dat ik ze maar meteen ga maken, maar dan wel jouw variant met amandelspijs!
Het is zelfrijzend bakmeel, zal het in de tekst even aanpassen 🙂
Hoi! Het ruikt hier heerlijk in huis… 🙂 Misschien één tipje: als je samen met kinderen kneedt en draait wel even de balletjes koelen. Ze zijn op dit moment erg aan het uitlopen, omdat het recept zo expliciet meldde dat het deeg niet gekoeld hoeft te worden, heb ik ze direct de oven ingeschoven en mijn eigen intuitie genegeerd. Ze smaken er vast niet minder om, maar toch goed om te weten dat als je niet snel werkt, je mega-kruidnoten krijgt 🙂
Dat ze zo uitlopen zou ook aan de gebruikte boter (of afwegen van ingrediënten) kunnen liggen, mijn ervaring is dat ze weinig uitlopen, ook als het lang buiten de koeling is. En lekker zullen ze zeker worden 😉
Oh wat zijn ze lekker!
Heb vandaag de 3 kleinkinderen 2 jongens 1 meisje
Ze zijn de pepernoten aan het rollen en op bakpapier leggen
Ze hebben er veel plezier in
Heb je ook een recept voor échte pepernoten? Dit zijn kruidnoten 😉
Nee en die zullen niet komen ook denk ik, ik lust die niet namelijk 😉
Goedemiddag,
Laura, dit is het recept voor kruidnoten , heb je ook het recept voor pepernoten ?
Als je het artikel helemaal gelezen had, dan had je dat kunnen zien staan 😉 En als je dan ook gezocht hebt op recepten, zie je dat ik geen andere recepten heb 🙂
Vandaag gemaakt en heerlijk!! Goed gelukt. Hete lucht oven op 155 graden ongeveer 25 minuten. En ipv basterdsuiker (niet in huis) , kokossuiker gebruikt. Dit recept gaan we vaker gebruiken, bedankt!
Ze zijn super lekker! heerlijk bij een tasje thee op een koude herstdag!
Met de kinderen gemaakt, we vonden ze allemaal heerlijk 🙂
Zo, ik heb jouw recept weer even opgezocht. Vorig jaar voor het eerst jouw recept gebruikt en dit is gewoon het beste recept, hiermee krijg je lekker knapperige pepernoten. Met alle andere recepten die ik eerder heb gebruikt bleven de pepernoten, vooral de iets grotere, toch wat taai.
Wat ik alleen raadselachtig vind is dat je schrijft dat je met deze hoeveelheid deeg ca. 70 pepernoten maakt, want ik haal hier minstens het dubbele aantal pepernoten uit. En ze zijn hier volgens mij niet kleiner dan die op jouw foto. Maar daar hebben we op zich niks op tegen natuurlijk. 😉
Haha, ik hoor het vaker. Ik maak ze zelf tegenwoordig ook een slagje kleiner en krijg er meer uit het recept. Hoe meer hoe beter 😉
Hoi Laura,
Kun je het deeg ook een paar uurtjes van tevoren maken en bewaren in de koelkast tot je er pepernoten van gaat maken? Of droogt het deeg dan teveel uit?
Dat kan prima, worden ze alleen maar lekkerder van. Verpak het deeg dan wel even in folie 🙂
Kan het ook een dag van te voren?
Kan ook, het deeg kun je tot wel een week in de koelkast bewaren.
Kan het pepernoten recept ook aangepast worden voor mensen die geen melk mogen?
Boter vervangen door plantaardige boter en de melk door sojamelk of water?
Alvast bedankt
Nathalie
Ja hoor, geen probleem.
Geachte Laura
Wij moeten voor school het recept maken voor 30 personen in 30 min (zonder het te bakken)
Zouden wij het ook een dag van te voren in de koelkast kunnn leggen en verpakken in folie of is dat af te raden
Dat kan prima.
Ze waren hier heerlijk. Het deeg was wat droog en ik heb er toen 1 ei door gedaan (op een dubbele hoeveelheid deeg). Ik nam ook wat meer zout, want dat vind ik lekker. Goede textuur, lekkere smaak, en de bak met pepernoten heeft hier niet lang kunnen staan…. overigens maakte mijn zoontje ook wat koekjes van het deeg en die werden heerlijk.
wauw ze zijn lekker! wij hebben het met de school gedaan en ze vonden deze het allerlekkerst die ze ooit hebben gegeten. doei Laura!
Emmaschool
nou nu ga ik ze ook proberen!
Hmmm! Wij hebben op school ook deze heerlijke gebakken!
Zou je mij een gescande versie van het receptenblad kunnen mailen? Zodat ik de kinderen het blad met het recept en de illustraties mee kan geven naar huis.
Alvast bedankt.
Ik durf je niet te zeggen waar ik dat blad momenteel zelf heb. Daarnaast mag ik dat ook niet zomaar op die manier verspreiden.
Lekkkkkker hoor en oeps zo verleidelijk om er veel te veel van te eten…..heb je ook een recept voor een gezonde variant pepernoten/kruidnootjes?
Er staan glutenvrije kruidnoten online, maar die zijn niet per se gezond. Alles met mate zeg ik altijd 😉
er staat koude harde boter, misschien handig te vermelden welke boter er gebruikt kan worden. Gemakshalve ga ik er vanuit dat het margarine betreft.
boter is altijd ongezouten roomboter (margarine is geen boter namelijk 😉 )
Ik heb gisteravond het deeg gemaakt zodat ik vanmorgen meteen kon gaan bakken. Het deeg in plastic folie in de koelkast gelegd. Maar vanmorgen was er een soort stroop uitgelekt (waarschijnlijk van de basterdsuiker?) en was het deeg mega plakkerig. Ik heb het deeg wel gewoon gebruikt. 69 balletjes eruit gehaald (1 knikker opgegeten ?) maar ze liepen uit in de oven.. dus nu zijn ze plat… wat heb ik verkeerd gedaan? Ik dacht dat ze rond zouden blijven zoals bij jou op de foto..
Tweede batch gemaakt. Deze blijven wel mooi rond!
Fijn dat ze gelukt zijn!
Dankjewel voor het recept! Vanmiddag hebben we deze pepernoten gemaakt, en ze zijn verrukkelijk! 😀 Wij draaiden van deze hoeveelheid 100 knikker-grote balletjes. In de oven zetten ze nogal uit & zakten ook in. Dus een volgende keer ga ik wat kleinere balletjes draaien…. Worden het er nog meer. : )
Kreeg gister dat Sinterklaasgevoel hier in Engeland en gisteravond je recept geprobeerd. Heerlijk en zo gemakkelijk. Zo eet ik op het Isle of Wight toch pepernoten op 5 december. Ik zal mijn buren ook laten meegenieten van die heerlijke Nederlandse traditie!
Wat ontzettend grappig! Ik heb precies dat velletje mee naar huis gekregen toen ik zelf in de kleuterklas zat, en al die jaren daarna, thuis, is dat altijd het recept geweest dat ik aanhield voor de kruidnoten. Ben ik blij dat ik dit heb gevonden, hihi.
Helaas… wij vonden ze niet geweldig. Deeg was idd te droog, heb wat boter en melk nagedaan. Qua smaak vonden wij allemaal dat er te weinig suiker in zat. Jammer, oo zich een makkelijk en snel recept.
Wat jammer, dit hoor ik voor het eerst. Smaken verschillen natuurlijk, volgende keer gewoon een beetje aanpassen naar eigen smaak 🙂
KRUIDNOTEN
KRUIDNOTEN
Noem kruidnoten geen pepernoten, het zijn KRUIDNOTEN!!!!!
KRUIDNOTEN
KRUIDNOTEN
Och jee, Marcel, heb je slachtofferhulp nodig?
Heerlijk! Alleen heb ik ze wel wat kleiner gemaakt waardoor ze na 18 minuten in de oven klaar waren. Ik had het recept x 3 gedaan. Dacht dan heb ik iets meer dan 200 pepernoten. Doordat ik ze wat kleiner heb gemaakt had ik 500 pepernoten. Ben dus lang bezig geweest, maar ze zijn echt top!
Laura,
Ze zijn heerlijk, makkelijk te maken. Mijn dochter vond het geweldig om mee te helpen.
Dank je wel voor het delen van dit recept.
Hi Laura,
Mijn dochter heeft koemelk allergie. Kan ik dit recept ook maken met blueband en sojamelk?
Groetjes, Esther
Hi Esther, dat lukt vast en zeker ook. Let je ook op met de pepernoten?
Ik heb zoooo vaak zelf kruidnoten gebakken maar altijd was het een beetje mehhhh. Maar deze zijn echt geweldig! Ze gaan er hier supersnel doorheen. Eentje voor in mijn “go-to” recepten archief. Dank!
Kijk dat lees ik graag 😀
Ze zijn heerlijk!! Vandaag gemaakt. Het kost moeite er vanaf te blijven ??
Jammie!!
Precies de bedoeling 😀
Briljante tekst. ?
Dan hebben we dus ook al lekker van het deeg gesnoept.
Top recept, dank je wel!
Haha goedzo, zo hoort het.
Hoi kan je de kruidnoten ook zonder bruine basterdsuiker maken. Maar gewoon met normale suiker?
Zojuist gedaan – gelukt! Ze zijn dan alleen iets lichter van kleur, maar dat is geen probleem.
bedankt!
De genoemde hoeveelheid is hier teveel voor één bakplaat, en mijn zoon kan niet goed tegen kaneel (dat in koekkruiden zit) en melk. Dus ik heb bij de eerste keer bakken ong. een derde van het deeg achtergehouden en voor hem nog wat extra gemaakt met een mengsel van anijs, kardemom, peper, kruidnagelpoeder en nootmuskaat i.p.v. koekkruiden, en sojamelk. Dat heb ik in twee kleuren (ik heb gewone suiker gebruikt en die van m’n zoon hebben geen kaneel en zijn dus goed herkenbaar) op de tweede bakplaat gelegd.
De eerste lading was met 25 min. wel wat donker. Elke oven is natuurlijk anders en ik bak ook niet van die heel grote kruidnoten, dus deze 2e lading heb ik 20 min. gedaan en dat was genoeg. Het recept van de ze site zou dus voor 70 kruidnoten zijn, maar ik had er 139 (= 2x zoveel), plus nog de 25 speciale die ik extra had gemaakt.
*Tip voor het verdelen in hompjes: Maak van een deel van het beslag dat lekker in je hand ligt een rolletje en neem daar steeds stukjes af, dat gaat makkelijker.
** Tip voor de hoeveelheden: Ik zie dat sommigen een slap deeg hebben. Dit kan komen doordat bijv. niet alle eetlepels even groot zijn. Slimmer is om een recept te maken met gewichten.
4 theelepels speculaas-/koekkruiden weegt bij mij 12 gram, een mespunt zout weegt 1 grap en 6 eetlepels melk wegen 50 bij mij gram. Ik had een goed deeg.
O ja; ze zijn heel lekker, en m’n zoon is blij dat hij nu ook lekkere kruidnootjes kan eten! 🙂
Leuke tips en wat fijn dat je zoon van de kruidnoten kan genieten nu! Iedereens oven heeft net weer een ander formaat en temperatuur inderdaad. 🙂
Vandaag op school kruidnootjes gebakken met mijn dochter haar groep 1-2. En…… exact de kopie van het recept watje hierboven als foto hebt! Echt zo leuk! En ontzettend lekker.
Had ze met de intocht zelf ook al gemaakt. Nu dus op school.
En deeg ligt al weer klaar voor morgen om er balletjes van te maken. Eens kijken of de smaak nog intenser wordt na een dag rusten.
Ah, wat enorm leuk dit. In principe geven de speculaaskruiden hun maximale smaak af na een langere rusttijd. Benieuwd of je verschil proeft.
Ja! We zijn ze aan het bakken. Vorig jaar dit recept voor de eerste keer gebruikt. Ik denk niet dat er voor ons nog een ander recept zal komen. We vinden ze zo lekker ?.
Wat een makkelijk recept! Ze zijn heerlijk geworden 🙂
Zeer maakvol!!! Tip: wij hebben chocolade stukjes toegevoegd aan de helft van het recept, ook erg lekker voor de variatie ?
Heerlijk!
Ivm melkallergie heb ik havermelk gebruikt en plantaardige boter. Heb ’t deeg ook even laten rusten en zal het volgende keer nog langer doen omdat ik denk dat ze dan NOG lekkerder zijn doordat de kruidensmaak zich beter ontwikkeld!
De tweede keer dat ik dit recept maak. Nog 10 minuurjes in de oven maar het ruikt nu al heerlijk. Hartstikke leuk om te doen op papadag!
Ik ga ze zo bakken.
Voor pakjesavond.
Datum 4december 2020
Hoi Laura,
Zo fijn, dit recept! Dankjewel! Ik heb ze al heel wat keer gemaakt, ook als Sinterklaas nergens in de buurt te bekennen is 😉
Vandaag met stukjes pure chocola (85%) erin… Zitten nu in de oven, spannend! Het deeg proefde alvast hééééél lekker!
Het was heerlijk! Alleen had ik te dikke balletjes gemaakt, waardoor de kruidnootjes een beetje te zacht bleven. Dit kan ook komen door het feit dat ik glutenvrij zelfrijzend bakmeel had gebruikt, op basis van aardappel- en maismeel.
De site staat vol met reclame, laadt daardoor traag. Scrollen gaat niet top. 🙁
Hi! Super lekker geworden! Ik heb niks om grammen mee te meten, dus maar een beetje geimproviseerd met de suiker. Ook tarwebloem met bakpoeder gebruikt ipv zelfrijzend.
Ik zie dat anderen last hadden van te kruimelig deeg, of uitlopende kruidnoten. In het eerste geval: meer melk! Doet wonderen. In het geval van het tweede: als het deeg heel plakkerig is: meer bloem! Gaat het daarna mis? Gooi het deeg even in de koeling. Ik had het mijne ook bij het open raam moeten zetten om het koud te houden in mijn keuken.
Bedankt voor het recept! Mijn huisgenoten en ik genieten er al van.
Ik heb deze kruisbogen gisteren gebakken maar met ongeveer 50-60% van het suiker. Ze smaken super, maar niet zo zoet als van de supermarkt.. (ik krijg daar snel buikpijn van en wordt daarna vaak heel moe!)
Misschien iets voor de toekomst/meer bewuste mensen!
Heerlijk recept! Ik at altijd alleen Bolletje kruidnoten maar deze zijn ook lekker.
Mijn moeder gebruikt altijd gewone, echte theelepeltjes als maat bij het bakken. Ik heb ooit maatschepjes uit Canada meegenomen om oa theelepels mee af te meten. In een Amerikaanse/Canadese “teaspoon” gaat wel wat meer dan in een echt theelepeltje. Wat gebruik jij?
Ik gebruik de officiële teaspoons en tablespoons, oftewel de maatschepjes die jij ooit uit Canada hebt meegenomen.
Recept pepernoten.125g bloem, 250g zelfrijzend bakmeel, 175g honing, 75g bietenstroop, 1 ei, 1eetl speculaaskruiden, 1 theel anijs, zout.
Speculaaskruiden. 50g fijne kaneel, 15g nootmuskaat, 10g kruidnagel, 10g gemberpoeder, 5g peper, 5g anijs. Alles gemalen en gezeefd. Je kan varieren met hoeveelheden nootmmuskaat kruidnagel en anijs.
Hoi Laura,
Ik heb net het deeg gemaakt (nog niet gebakken) maar heb per ongeluk boter op kamertemperatuur gebruikt i.p.v. koude boter. Zou het resultaat erg tegenvallen nu? Het ligt in de koelkast en ik wil over 2 dagen bakken met de kleinkinderen.
Ik geniet enorm van je site en heb net je borrelhapjesboek gekocht!
Ik zou het gewoon proberen! Denk dat het wel moet lukken hoor.
Top recept
Nou Laura ik heb gisteren gebakken met de kleinkinderen en het deeg was natuurlijk goed koel omdat het twee dagen in de koelkast had gelegen . Het is prima gelukt. Je recept is perfect en de kinderen vonden het erg leuk. Ze hebben de kruidnoten trots mee naar huis genomen ;).
Dankjewel dus!
Hey Laura,
Ik heb al heel veel recepten van je gemaakt en ik ben heel erg blij met jou.
Nu dacht ik om eens een keer pepernoten ( of kruidnoten) te gaan maken. Heerlijk voor Sinterklaas, helaas heb ik terwijl ik dit schrijf de deeg in de koelkast gezet. Het deeg is gaan plakken en vraag me niet hoe dat kan. In de keuken is het veel kouder dan kamertemperatuur, de boter heb ik niet uit de koelkast laten liggen omdat deze hard moet blijven.
Meestal maak ik mijn eigen draai aan jouw recepten maar vandaag heb ik precies alles stap voor stap gevold.
Ik hoop dat door ik het deeg in de koelkast heb gelegd het er toch steviger uit komt en ik alsnog pepernoten/ kruidnoten kan gaan maken.
Veel liefs,
Ingeborg.
Wellicht kun je iets meer meel toevoegen mocht het nog erg plakkerig zijn.
Bij mij plakte het ook een beetje nadat ik het uit de koelkast had gehaald, maar dat was verder geen probleem. Er waren prima balletjes van te draaien en de kruidnootjes werden helemaal goed.
ik heb het nog niet gemaakt maar jou recepten zijn altijd perfect
Vandaag gemaakt, wel wat grof, maar dat is geen probleem. Ben bang dat deze kruidnoten de avomd niet gaan halen, heerlijk!
toprecept om met de kinderen te maken! ieder jaar weer smullen
heel leuk
Niet echt lekker. Te weinig boter of suiker, ik weet het niet. Ik zoek verder naar een lekker recept!