Pepernoten cake

Gepost: 27 november 2014 Laatst bewerkt: 10 december 2024
Pepernoten cake

Klaar voor een eenvoudig maar superlekker Sinterklaas recept? Dan zit met deze pepernoten cake (of eigenlijk moet ik zeggen: kruidnoten cake) goed, want dit recept haalt het ultieme Sinterklaas gevoel in je naar boven!

Pepernoten cake maken

Als basis voor deze lekkere cake gebruikte ik mijn recept voor de vanillecake. Met een paar kleine toevoegingen, zoals speculaaskruiden en pepernoten, tover je hem om in een pepernoten cake (kruidnoten cake).

Naast de speculaaskruiden en de kruidnoten voeg je ook een beetje melk toe. Dit kun je niet achterwege laten, anders zul je een droge cake krijgen. Veel vocht uit de cake trekt namelijk in de pepernoten die door het beslag zitten.

BAKTIP: Een degelijke, rechthoekige cakevorm zoals deze gaat jarenlang mee en kan wat mij betreft niet ontbreken in de keuken.

Pepernotencake kruidnotencake WM-1

Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Niet iedereen zal zich hier bewust van zijn, maar pepernoten en kruidnoten zijn officieel twee verschillende soorten Sinterklaas strooigoed. Kruidnoten zijn de kleine, halfronde, kruidige en knapperige koekjes die door deze ‘pepernoten’ cake heen gemengd zijn. Pepernoten lijken qua smaak en structuur meer op taaitaai en hebben de vorm van ongelijke brokken/blokken.

Waarom ik dit dan toch een pepernoten cake noem? Ik deelde dit recept alweer in 2014 en toen had ik het altijd over pepernoten terwijl ik kruidnoten bedoelde. Daar was ik me van bewust, maar ik hou niet eens van klassieke pepernoten, dus iedereen die mij kent weet dat ik hier niet snel mee aan de bak zou gaan.

Sinds mijn blog steeds meer bezoekers kreeg besloot ik om de correcte benamingen te gebruiken, dat zal je dus ook in mijn nieuwere recepten teruglezen. Maar dit blijft toch gewoon mijn pepernoten cake.

Lees hier alle verschillen tussen pepernoten en kruidnoten.

Pepernotencake kruidnotencake WM-4

Het Feestdagen Bakboek

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Recepten met overgebleven kruidnoten

Deze pepernoten cake (kruidnoten cake dus eigenlijk 😉 ) is een perfect voorbeeld van hoe je overgebleven kruidnoten kunt verwerken in een verfrissend nieuw recept. Ideaal als je nog een zak pepernoten over hebt na de sinterklaasviering of als je het gewoon beu bent om losse pepernoten te eten.

Er staan natuurlijk nog veel meer recepten online waar je je overgebleven kruidnoten in kunt verwerken:

Of ben je juist op zoek naar een lekker cakerecept met speculaas? Dan kun je ook voor deze appel speculaas cake kiezen.

Pepernotencake kruidnotencake WM-3

Pepernoten cake bakken

Hoe zorg ik ervoor dat de pepernoten tijdens het bakken niet naar de bodem zakken?

Om deze reden hussel je de pepernoten eerst door de bloem voordat je ze door het cakebeslag verwerkt. Door het laagje bloem heeft het beslag als het ware grip op de pepernoten. Zie ook de foto hieronder. Je leest hier alles over deze techniek.

Als ik de cake zonder pepernoten / kruidnoten maak, wat doe ik dan met de melk in het recept?

Deze kun je in dat geval weglaten en verder kun je het recept gewoon volgen.

Kan ik met dit recept ook pepernoten cupcakes bakken?

Ja hoor, dat kan. Hou wel rekening met een kortere baktijd (20 minuten op 175 °C – boven- en onderwarmte). Misschien vind je het recept voor mijn Sinterklaas speculaas cupcakes ook wel wat.

Cake met chocolade pepernoten

Een vaak gestelde vraag is of je deze pepernoten cake ook met chocolade pepernoten (chocolade kruidnoten) kunt maken. Dat kan absoluut! Vervang de pepernoten in de ingrediëntenlijst dan gewoon door chocolade kruidnoten. Je zult er dan wel wat meer van nodig hebben, omdat chocolade pepernoten zwaarder wegen en je wel dezelfde omvang qua hoeveelheid pepernoten wil toevoegen.

pepernoten cake
pepernoten cake

 

sinterklaas cake

Opslaan
Recept afdrukken

4.77 van 13 stemmen

Pepernoten cake recept

Een eenvoudig maar heerlijk recept voor Sinterklaas: pepernoten cake! Met een basisrecept voor cake, speculaaskruiden en kruidnootjes ben je al bijna klaar.
Voorbereiding15 minuten
Bereiding1 uur
Totaal1 uur 15 minuten
Porties: 12 plakjes (25 cm vorm)

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren (M)
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 50 ml melk
  • 100 gram pepernoten (kruidnoten)
  • extra pepernoten (kruidnoten) en amandelschaafsel ter decoratie

Instructies

  • Klop boter, suiker en vanillesuiker romig, voeg de eieren één voor één toe en mix tot ze helemaal zijn opgenomen.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met een flinke snuf zout en de speculaaskruiden. Voeg de melk en het zelfrijzend bakmeel afwisselend in delen toe aan het beslag.
  • Meng de pepernoten met een beetje bloem. Spatel de pepernoten voorzichtig (en niet te lang) door het beslag.
  • Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
  • Ter decoratie strooi je wat pepernoten en amandelschaafsel over het beslag.
  • Bak de cake gaar in 60 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte). Test met een cake- of satéprikker of de cake gaar is en haal dan uit de oven.
Tips

Wanneer de cake uit de oven komt, zijn de pepernoten bovenop nog heerlijk knapperig. Later, nadat je hem verpakt, worden deze iets zachter door het vocht uit de cake dat in de pepernoten trekt.
Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Lees alles over het bewaren van cake.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

127 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Heerlijk! Alles met kruidnoten vind ik sowieso lekker, maar deze cake ziet er wel heel goed uit.

  2. Linda Delichef schreef:

    Wat een leuk idee! Maar nu heb ik te veel inspiratie voor Sinterklaas, ik kan niet meer kiezen wat ik wil maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, en dan heb ik zelf nog geen eens alles gemaakt wat ik als idee had 😉 Wellicht een Sinterklaas high tea maken? 😀

  3. Elske schreef:

    Ziet er heerlijk uit zeg. Kan ik de melk ook vervangen door water of rijstemelk?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou de melk niet vervangen voor water, rijstemelk zou je wel kunnen proberen. Of wellicht soja melk

  4. Margot schreef:

    Wat ziet dat er goed uit!

  5. Trienie Jansen schreef:

    Hoi ik ga hem zo bakken

  6. Amy schreef:

    Klinkt mega lekker!

  7. Inge schreef:

    Hij staat in de oven! Ben benieuwd, ruikt in ieder geval al wel lekker!

    1. Inge schreef:

      Hij is heerlijk!!!

  8. Mastenbroek schreef:

    Geachte
    alle recepten zien er eg super uit hoor aar op deze cake zitten toch kruidnootjes of vergis ik me pepernoten zien er toch anders uit ..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zijn inderdaad kruidnootjes. Maar ik noem ze, net zoals vele anderen, eigenlijk altijd gewoon pepernoten 🙂

  9. Dinja schreef:

    Klinkt echt zo lekker!

  10. Emma schreef:

    Dit klinkt erg lekker en wat ziet het er geweldig uit op je foto’s!

  11. anita van bezouw schreef:

    Ik heb net de pepernotencake gebakken.
    En hij is heerlijk.

  12. Alie schreef:

    Hoi Laura,

    Als ik het zonder pepernoten wil maken, alleen met de speculaaskruiden erbij, is de melk dan ook nodig of dan niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dan kun je de melk ook weglaten.

  13. Alie schreef:

    En als je chocolade pepernoten gebruikt, is het dan wel nodig om melk toe te voegen of ook niet omdat er een dan een hard laagje om de pepernoten zit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Durf ik niet met zekerheid te zeggen, de chocola zal natuurlijk smelten en vermengen met het beslag. Ik zou zelf voor de zekerheid toch wat melk toevoegen, dat kan geen kwaad.

  14. Tessa schreef:

    De cake zit nu in de oven. Het ruikt heerlijk!

    Mooie site heb je, lekkere recepten en mooie foto’s.

    Groetjes

  15. Rixt schreef:

    Klinkt echt heel lekker! Kun je ipv een cakevorm ook muffinvormpjes gebruiken om het beslag in te doen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor! Je haalt er dan ongeveer 12 cupcakes uit.

  16. Nathasja schreef:

    Hoi Laura! Klinkt echt geweldig dit, en niet moeilijk ook!
    Hoe lang denk je dat de cake houdbaar is, gezien de melk die erin zit lijkt het mij minder lang dan een gewone vanillecake.. Ik heb nogal wat adresjes waar ik er eentje achter wil laten, dus zou fijn zijn als ik ze bijvoorbeeld 2 dagen van tevoren kan bakken 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      je bakt de cake, dus hij is dan niet langer of korter houdbaar dan een cake zonder melk. Na het bakken verpak je de cake goed en dan blijft hij zeker 4-5 dagen goed 🙂

      1. Nathasja schreef:

        Dank je wel!!

  17. carla schreef:

    Hallo laura
    Ik heb een vraag over de melk in de bot er creme.
    kan de melk ook vervangen worden door amandeldrank?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja hoor, dat kan 🙂

  18. Angela schreef:

    Heb hem zojuist gemaakt. Echt heerlijk!
    Doe veel inspiratie bij je op. Leuke recepten en tips.

    1. geja schreef:

      Vanmiddag de pepernotencake gebakken en geproefd.
      Het is een heerlijke cake ,die ik volgend jaar weer ga maken in de Sint-Nicolaas periode. Nogmaals bedankt voor dit recept

      1. As schreef:

        Hey laura
        Is het ook mogelijk om hem met minder suiker te makenm
        ?

        1. Laura schreef:

          Dat kun je proberen, ik heb er geen ervaring mee. Maak mijn cakes altijd op deze manier.

  19. Paulien schreef:

    Ik heb ze in cupcakevorm nu in de oven staan! Ben benieuwd. Wel heerlijk om op 5 Dec de geur van speculaas in huis te hebben.

  20. Marloes schreef:

    Heerlijk! Ik heb hem vanmiddag gemaakt, alleen de melk vergeten.. Dom dom. Maar hij is dan wel droog, maar smaakt heerlijk!! Bedankt

  21. Maartje schreef:

    Hi Laura, wat ziet deze cake er heerlijk uit! Kun je voor deze cake ook margarine gebruiken, of heeft dat effect op de smaak?

    1. Laura's Bakery schreef:

      roomboter is wel lekkerder, maar je kunt ook margarine gebruiken.

  22. jan-thomas lodewijks schreef:

    kan de meel ook gewone meel uit de winkel zijn?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, die gebruik ik ook 🙂

  23. Joyce schreef:

    Hallo Laura!

    Ik haal onwijs leuke recepten van je site.. Nu ook deze cake! Alleen zijn het kruidnoten en geen pepernoten!? Dus is het eigenlijk een kruidnotencake .. Maar ben benieuwd hoe die zal gaan smaken! Bedankt voor het recept! Groetjes Joyce

    1. Laura schreef:

      Ach ja, dat is geloof ik een eeuwige discussie 😉 . De cake wordt er vast niet minder lekker op, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

  24. marjolein schreef:

    Wat voor suiker gebruik je in het recept?

    1. Laura schreef:

      (fijne) kristalsuiker

  25. Melissa schreef:

    Vandaag de cake gemaakt!
    Echt heerlijk!

  26. nicole schreef:

    Wauw! Wat een fantastisch idee dit weer. Helaas was mijn suiker op dus ik heb de helft vervangen door basterdsuiker. Verder wat schuddebuikjes toegevoegd.. Kan niet wachten om te proeven!

  27. Gerda Nijhof schreef:

    Zo recept uit geprint en klaar om op de” to do list” te zetten van volgende week …

  28. Debbie schreef:

    Heerlijke cake! Heb hem zelf koemelkvrij gehouden door soja melk te gebruiken. Hij smaakt er zeker niet minder om ?

  29. Eline schreef:

    Ik heb zelf deze cake ook gebakken, maar dan heb ik de speculaaskruiden vervangen voor kaneel. Hij was heel lekker! Bedankt voor het leuke recept en idee! Ik ga zeker nog meer recepten bakken van jouw leuke website!

  30. Yvonne schreef:

    Mijn zoontje en ik gaan deze cake vandaag maken! Ik ben benieuwd, hij ziet er heerlijk uit.
    Als ie goed lukt maak ik hem ook voor pakjesavond bij mijn ouders 🙂 Dank je wel voor het recept.

  31. Eva schreef:

    Als je ze als cupcakes maakt, op hoeveel graden moet de oven dan en Hoelang moeten ze erin?? 🙂

    1. Laura schreef:

      De temperatuur blijft hetzelfde, de tijd kun je aanpassen naar ongeveer 20 minuten.

  32. Dianne schreef:

    Staat in de oven! al keer eerder gemaakt, zo lekker 🙂
    Nu alleen ook nog stukjes pure chocolade doorheen gedaan.
    ben benieuwd, ruikt al heerlijk hier in huis.

  33. susan schreef:

    Ik maak hem nu voor de 3e keer. Dit keer met spijs erdoor. Ben benieuwd.

    Het recept is al volop doorgegeven en gemaakt. Echt heerlijk Laura!

    Gr Susan

  34. Bettina schreef:

    Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?

  35. Mirjam schreef:

    Ik heb er wat kandijsuiker over gestrooid voor ie de oven inging?Mmmmm

  36. Rianne schreef:

    Vandaag vlak voor de intocht op tv de pepernoten cake gemaakt met lactose vrije melk ivm intolerantie van mijn man. M’n dochter van 4 heeft gezellig meegeholpen en vond m heerlijk! Bedankt voor het recept, wij smullen het hele weekend verder ?

  37. Catherine schreef:

    Hoi laura als ik een tulband pepernoten cake wil maken moet ik het recept dan 2x pakken???

    1. Laura schreef:

      Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van jouw tulband.

      1. Catherine schreef:

        Dan gaan we uit van een standaard tulband maat??hoe worden de verhoudingen dan??

        1. Laura schreef:

          Er is geen standaard tulband maat, het is handig als je weet wat de inhoud is van je tulband. Dan kun je het recept eenvoudig omrekenen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

  38. Jendy schreef:

    Zelf bak ik ook al jaren pepernotencake in deze tijd van het jaar. Maar omdat de pepernoten wat droog zijn voeg ik 1 appel, in blokjes met speculaaskruiden geschud, toe. Dit maakt de cake lichter en frisser. En hoelang hij bewaard kan worden heb ik nooit uit kunnen vinden! ?

    1. Laura schreef:

      Klinkt als een goede toevoeging!

  39. jessica schreef:

    Hoi vraagje zou je deze kunnen invriezen? Groetjes Jessica

  40. Miranda schreef:

    Hi Laura, vandaag 2 cakes gebakken voor het sinterklaasfeest op mijn werk en alleen maar complimenten gekregen 🙂
    Bedankt voor het recept!

  41. Chantal schreef:

    Ik had hem gemaakt, 2 x het recept en in een vierkante bakvorm gedaan van 25 cm. Is 80 minuten in de oven geweest. De bovenkant had ik leeg gelaten. Toen de cake afgekoeld was heb ik hem doorgesneden en er stroopwafelsaus (lekker! bij lidl nu!) tussen gedaan. Op de bovenkant ook stroopwafelsaus en daar kleine kruidnootjes en spekjes op geplakt.
    Lekker machtig, dus gewoon een plakje er vanaf snijden!
    Maar door de hele familie goedgekeurd, heerlijk hoor!!!

  42. Lindsey schreef:

    Hoi Laura, ik heb vandaag de cake gemaakt en de smaak is erg goed! De cake is alleen super vochtig.. Ik heb me wel aan de hoeveelheid ingrediënten gehouden en heb zelfs de cake nog langer in de oven gedaan. Heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Of waar het mis is gegaan?

    1. Laura schreef:

      Het klinkt alsof hij meer tijd nodig heeft. Kan ook aan het soort oven liggen, heb je misschien een combi?

  43. Cobi schreef:

    Hoi Laura!
    De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???

    1. Cobi Is al goedgekomen hoor! Had heel lang geen cake gebakken. De schreef:

      Hoi Laura!
      De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???

  44. Melinda schreef:

    Kan ik zelfrijzend bakmeel vervangen door speltbloem en wat zijn dan de verhoudingen? Ik wil dit recept graag morgen voor Sinterklaas maken 🙂

    1. Laura schreef:

      Dat kan zeker, maar heb er geen ervaring mee. Zou het gewoon proberen.

  45. Marianne schreef:

    Vandaag heb ik met de kinderen het sintspel gespeeld, altijd gezellig! Vanmorgen de pepernotencake gebakken, die viel zeer goed in de smaak. Morgen nog plakje voor bij de koffie.

  46. Cobi schreef:

    Het is goedgekomen hoor! Had al heel lang geen cake meer gebakken..maar deze was weer verrukkelijk!! De tweede staat nu in de oven! Supergoed recept! Bedank Laura!

  47. Pingback: Kruidnotencake |
  48. Laura schreef:

    Jep, goedgekeurd! Heb hem vanmorgen gemaakt en kan er niet vanaf blijven..
    Heb al een keer eerder pepernotencake gemaakt maar die was heel droog. Deze is lekker smeuiig. Misschien ook omdat ik de helft van de suiker heb vervangen door bruine basterdsuiker.
    Bedankt! Groetjes Laura

  49. Roswitha schreef:

    Heb ze vandaag gemakt, herrlijk, mooi recept

  50. Lieke schreef:

    Hoi moet je voor dit recept basterdsuiker of kristalsuiker gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      (fijne) kristalsuiker. Wanneer je basterdsuiker nodig hebt staat dit erbij.

  51. Lieke schreef:

    Hoi ik heb vandaag de cake gemaakt, maar hij is erg droog geworden. Ik heb er wel melk in gedaan. Hoe zou ik dat op kunnen lossen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als hij te droog is, is hij te heet of te lang gebakken. Volgende keer dus korter/minder heet.

  52. Mellany schreef:

    Zijn speculaaskruiden gewoon in de supermarkt te verkrijgen of moet ik hiervoor naar een bakker?
    De cake ziet er heerlijk uit!

    1. Laura Kieft schreef:

      Veel supermarkten hebben het gewoon in de winkel, ik koop het zelf liever bij de molen of een kookwinkel, die vind ik lekkerder 🙂

  53. Katja schreef:

    Ziet er lekker uit!
    Als ik de cake in twee kleine ronde bakvormen bak (18cm) verkort dan de baktijd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan hebben ze inderdaad iets minder lang nodig.

  54. marijke schreef:

    hoi Laura,
    Wat is het resultaat als ik de melk weglaat? Maakt dat erg veel uit?
    Groetjes
    Marijke

    1. Laura Kieft schreef:

      Je krijgt dan een droger resultaat, met melk is wel echt het lekkerst.

  55. Marga Meijer schreef:

    Hallo Laura, wat een heerlijke cake! Ik had als extra sinaasappel rasp en beetje Amaretto toegevoegd! Maakt m net wat frisser

  56. Miranda schreef:

    Ik heb het recept glutenvrij gemaakt en speciaal voor mijn schoonmoeder en schoonzus gemaakt voor Sinterklaas.
    Het was een groot succes!
    Zelfs twee dagen later nog erg lekker.

    1. Karelina schreef:

      Hoi Miranda, hoe heb je dat precies gedaan?

  57. Angelique schreef:

    Hoi Laura,
    Kan deze cake ook in de platte vorm gebakken worden waarin je bijvoorbeeld de Oreo-Nutella cake of gevulde speculaas hebt gebakken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Je hebt dan wel wat minder beslag nodig.

  58. Dineke schreef:

    Hoi Laura,
    Zou je deze cake ook kunnen maken met chocolade pepernoten? 🙂
    Groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker, zal hartstikke lekker zijn 😀

  59. Ilona schreef:

    Hoi Laura,
    Wij willen een combi maken met appeltjes. Zou er dan toch nog melk bij moeten omdat de appel natuurlijk de cake al natter maakt?
    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Ilona, bedoel je misschien meel ipv melk? Ik zou het beslag niet nog natter maken met melk. Je kunt de blokjes appel door de bloem halen, dat zou het grotendeels moeten oplossen lijkt mij.

      1. Ilona schreef:

        Nee, omdat de melk het droge van de pepernoot compenseert en de appeltjes dit eigenlijk ook al een beetje doet dacht ik misschien geen melk nodig in het recept. Maar heb inderdaad het recept zonder melk gemaakt met 2 appels erdoor en hij was heerlijk smeuiig. Thanks!!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ah je bedoelde de melk helemaal weglaten. Nou fijn dat het gelukt is 😀

  60. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Kan ik de pepernoten cake in de koelkast bewaren, en hoelang kan je hem in de koelkast bewaren?

    Groetjes Maartje

  61. Nynke schreef:

    Dit recept is superlekker!!! Dankjewel Laura. Heb hem vorig jaar gemaakt maar ga het dit jaar zeker weer gebruiken.

  62. Frans schreef:

    Ik heb ’t recept omgezet voor een 18cm vorm voor in de airfryer. 60 minuten op 150 graden. En zelf heb ik een grote theelepel anijszaad toegevoegd. Resultaat een heerlijke cake en tijdens ’t bakken een heerlijke geur.

    Wat wel jammer is dat hij in ’t midden toch wat geëxplodeerd is. Misschien toch nog wat lager in temperatuur bakken, wat denk jij.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was hij wel goed gaar? Anders kun je hem inderdaad op een lagere temperatuur bakken of iets korter.

  63. Frans schreef:

    Zeker, ook aan de lagere zijkanten. Zal de volgende keer het begin op een wat lagere temperatuur zetten en dan na 20 minuten op 150.

  64. Lieke schreef:

    Hoi Laura,

    Hoe bepaal je of je een cake in het midden of onderin de oven bakt?

    Groetjes Lieke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk bak je een cake altijd in het midden van de oven!

  65. Frans schreef:

    Een uur op 140 graden gaat prima, mooie cake.

  66. jopie schreef:

    leuk zeg

  67. jopie schreef:

    fantastisch

  68. Emma schreef:

    Hi Laura, ik lees dat je de pepernoten in bloem mengt. Is dit tegen het zakken van de pepernoten in het beslag? Ook zou ik chocolade pepernoten willen toevoegen, deze zijn best zwaar vergeleken met de ‘gewone’ pepernoten. Als ik ze nu door het beslag meng liggen ze als de cake klaar is op de bodem van de vorm…hoe kan ik er voor zorgen dat de pepernoten mooi verdeeld blijven in het beslag?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat blijft een lastige. Je zou de cake met beslag en al een (half) uur in de koelkast kunnen zetten voordat je ‘m in de oven zet, dan stijft het beslag meer op en blijft de vulling ook beter op z’n plek. Misschien heeft de cake dan wel een aantal minuten langer nodig in de oven. Zou je me een update willen geven hoe het is gegaan?

  69. Lore schreef:

    Hier staat hij al bijna het dubbele van de tijd in de oven en hangt er nog beslag aan de sateprikker. Enig idee hoe dat komt? 160°C , boven/onder warmte gebruikt.
    Nu zie ik wel dat ik bastardsuiker gebruikt heb ipv fijne suiker. Zou dat zo erg schillen?
    Ik zou graag weten wat ik volgende keer beter doe.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is gek zeg! Misschien even een extra temperatuurmeter in de oven erbij zetten, wellicht klopt de daadwerkelijke temperatuur niet met wat de oven aangeeft. Je hebt geen andere maat bakvorm gebruikt?

  70. Emma Zeestraten schreef:

    Hi Laura, ik heb dit geprobeerd maar ook nu zakken de (chocolade) pepernoten naar de bodem. Ik heb het cakebeslag een uur in de koelkast gehad. Met 70 minuten op 150 graden was de cake gaar.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat balen, thanks voor het delen. Ik denk dat chocolade kruidnoten er dan niet in z’n geheel doorheen kunnen. Ik zou ze (als je het nog een keer wil proberen tenminste ;)) grof hakken en op die manier door het beslag mengen. De koek van de pepernoot kan zich aan het beslag hechten zodat het niet naar de bodem zakt, terwijl dat met een laagje chocolade alleen niet lukt.

  71. Lore schreef:

    Hey

    Nee geen andere maat van bakvorm.
    Het is een nieuwe oven die digitaal laat zien hoeveel graden de oven is.
    Maar ik ga er toch eens een thermometer inhangen. Wie weet klopt het gewoon niet. Nu is hij nog in garantie 😉

    Merci!

  72. Emma Zeestraten schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb het nog eens geprobeerd, nu met de chocolade pepernoten door de helft. En dit ging veel beter! Nu ook weer het beslag een uur in de koelkast gezet en daarna de halve choco pepernoten er doorheen geroerd. En ze zijn mooi verdeeld door het beslag! Bedankt voor je tips! 😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jaaa, wat fijn dat het ‘ons’ gelukt is! 😀

  73. Lina Hereijgers schreef:

    Hi,

    Ik heb een Nordic ware cakevorm. Ik heb de pepernoten zoals het recept bovenop het beslag gedaan maar dan komen ze aan de onderkant. Kan je ook de pepernoten er eerst in doen en dan het beslag erover?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je ze met bloem bestoven? Er eerst in kun je ook proberen uiteraard met een deel van de pepernoten.

  74. Lina Hereijgers schreef:

    Ik bedoel eigenlijk dat bij de Nordic ware cakevorm de bovenkant zoals die in de oven gaat als het ware de onderkant is.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Klopt inderdaad! Maar net als in een andere cakevorm zou je de pepernoten gewoon door het hele beslag kunnen mengen. Werkt dat niet voor je, kun je ze over de bovenkant/onderkant verdelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept