Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten
Niet iedereen zal zich hier bewust van zijn, maar pepernoten en kruidnoten zijn officieel twee verschillende soorten Sinterklaas strooigoed. Kruidnoten zijn de kleine, halfronde, kruidige en knapperige koekjes die door deze ‘pepernoten’ cake heen gemengd zijn. Pepernoten lijken qua smaak en structuur meer op taaitaai en hebben de vorm van ongelijke brokken/blokken.
Waarom ik dit dan toch een pepernoten cake noem? Ik deelde dit recept alweer in 2014 en toen had ik het altijd over pepernoten terwijl ik kruidnoten bedoelde. Daar was ik me van bewust, maar ik hou niet eens van klassieke pepernoten, dus iedereen die mij kent weet dat ik hier niet snel mee aan de bak zou gaan.
Sinds mijn blog steeds meer bezoekers kreeg besloot ik om de correcte benamingen te gebruiken, dat zal je dus ook in mijn nieuwere recepten teruglezen. Maar dit blijft toch gewoon mijn pepernoten cake.
Lees hier alle verschillen tussen pepernoten en kruidnoten.
Heerlijk! Alles met kruidnoten vind ik sowieso lekker, maar deze cake ziet er wel heel goed uit.
Wat een leuk idee! Maar nu heb ik te veel inspiratie voor Sinterklaas, ik kan niet meer kiezen wat ik wil maken!
Haha, en dan heb ik zelf nog geen eens alles gemaakt wat ik als idee had 😉 Wellicht een Sinterklaas high tea maken? 😀
Ziet er heerlijk uit zeg. Kan ik de melk ook vervangen door water of rijstemelk?
Ik zou de melk niet vervangen voor water, rijstemelk zou je wel kunnen proberen. Of wellicht soja melk
Wat ziet dat er goed uit!
Hoi ik ga hem zo bakken
Klinkt mega lekker!
Hij staat in de oven! Ben benieuwd, ruikt in ieder geval al wel lekker!
Hij is heerlijk!!!
Geachte
alle recepten zien er eg super uit hoor aar op deze cake zitten toch kruidnootjes of vergis ik me pepernoten zien er toch anders uit ..
Het zijn inderdaad kruidnootjes. Maar ik noem ze, net zoals vele anderen, eigenlijk altijd gewoon pepernoten 🙂
Klinkt echt zo lekker!
Dit klinkt erg lekker en wat ziet het er geweldig uit op je foto’s!
Dankjewel 🙂
Ik heb net de pepernotencake gebakken.
En hij is heerlijk.
Hoi Laura,
Als ik het zonder pepernoten wil maken, alleen met de speculaaskruiden erbij, is de melk dan ook nodig of dan niet?
Nee, dan kun je de melk ook weglaten.
En als je chocolade pepernoten gebruikt, is het dan wel nodig om melk toe te voegen of ook niet omdat er een dan een hard laagje om de pepernoten zit.
Durf ik niet met zekerheid te zeggen, de chocola zal natuurlijk smelten en vermengen met het beslag. Ik zou zelf voor de zekerheid toch wat melk toevoegen, dat kan geen kwaad.
De cake zit nu in de oven. Het ruikt heerlijk!
Mooie site heb je, lekkere recepten en mooie foto’s.
Groetjes
Klinkt echt heel lekker! Kun je ipv een cakevorm ook muffinvormpjes gebruiken om het beslag in te doen?
Ja hoor! Je haalt er dan ongeveer 12 cupcakes uit.
Hoi Laura! Klinkt echt geweldig dit, en niet moeilijk ook!
Hoe lang denk je dat de cake houdbaar is, gezien de melk die erin zit lijkt het mij minder lang dan een gewone vanillecake.. Ik heb nogal wat adresjes waar ik er eentje achter wil laten, dus zou fijn zijn als ik ze bijvoorbeeld 2 dagen van tevoren kan bakken 😉
je bakt de cake, dus hij is dan niet langer of korter houdbaar dan een cake zonder melk. Na het bakken verpak je de cake goed en dan blijft hij zeker 4-5 dagen goed 🙂
Dank je wel!!
Hallo laura
Ik heb een vraag over de melk in de bot er creme.
kan de melk ook vervangen worden door amandeldrank?
ja hoor, dat kan 🙂
Heb hem zojuist gemaakt. Echt heerlijk!
Doe veel inspiratie bij je op. Leuke recepten en tips.
Vanmiddag de pepernotencake gebakken en geproefd.
Het is een heerlijke cake ,die ik volgend jaar weer ga maken in de Sint-Nicolaas periode. Nogmaals bedankt voor dit recept
Hey laura
Is het ook mogelijk om hem met minder suiker te makenm
?
Dat kun je proberen, ik heb er geen ervaring mee. Maak mijn cakes altijd op deze manier.
Ik heb ze in cupcakevorm nu in de oven staan! Ben benieuwd. Wel heerlijk om op 5 Dec de geur van speculaas in huis te hebben.
Heerlijk! Ik heb hem vanmiddag gemaakt, alleen de melk vergeten.. Dom dom. Maar hij is dan wel droog, maar smaakt heerlijk!! Bedankt
Hi Laura, wat ziet deze cake er heerlijk uit! Kun je voor deze cake ook margarine gebruiken, of heeft dat effect op de smaak?
roomboter is wel lekkerder, maar je kunt ook margarine gebruiken.
kan de meel ook gewone meel uit de winkel zijn?
Ja hoor, die gebruik ik ook 🙂
Hallo Laura!
Ik haal onwijs leuke recepten van je site.. Nu ook deze cake! Alleen zijn het kruidnoten en geen pepernoten!? Dus is het eigenlijk een kruidnotencake .. Maar ben benieuwd hoe die zal gaan smaken! Bedankt voor het recept! Groetjes Joyce
Ach ja, dat is geloof ik een eeuwige discussie 😉 . De cake wordt er vast niet minder lekker op, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂
Wat voor suiker gebruik je in het recept?
(fijne) kristalsuiker
Vandaag de cake gemaakt!
Echt heerlijk!
Wauw! Wat een fantastisch idee dit weer. Helaas was mijn suiker op dus ik heb de helft vervangen door basterdsuiker. Verder wat schuddebuikjes toegevoegd.. Kan niet wachten om te proeven!
Zo recept uit geprint en klaar om op de” to do list” te zetten van volgende week …
Heerlijke cake! Heb hem zelf koemelkvrij gehouden door soja melk te gebruiken. Hij smaakt er zeker niet minder om ?
Ik heb zelf deze cake ook gebakken, maar dan heb ik de speculaaskruiden vervangen voor kaneel. Hij was heel lekker! Bedankt voor het leuke recept en idee! Ik ga zeker nog meer recepten bakken van jouw leuke website!
Mijn zoontje en ik gaan deze cake vandaag maken! Ik ben benieuwd, hij ziet er heerlijk uit.
Als ie goed lukt maak ik hem ook voor pakjesavond bij mijn ouders 🙂 Dank je wel voor het recept.
Als je ze als cupcakes maakt, op hoeveel graden moet de oven dan en Hoelang moeten ze erin?? 🙂
De temperatuur blijft hetzelfde, de tijd kun je aanpassen naar ongeveer 20 minuten.
Staat in de oven! al keer eerder gemaakt, zo lekker 🙂
Nu alleen ook nog stukjes pure chocolade doorheen gedaan.
ben benieuwd, ruikt al heerlijk hier in huis.
Ik maak hem nu voor de 3e keer. Dit keer met spijs erdoor. Ben benieuwd.
Het recept is al volop doorgegeven en gemaakt. Echt heerlijk Laura!
Gr Susan
Hoe groot is de bakvorm die je gebruikt?
25 cm
Ik heb er wat kandijsuiker over gestrooid voor ie de oven inging?Mmmmm
Vandaag vlak voor de intocht op tv de pepernoten cake gemaakt met lactose vrije melk ivm intolerantie van mijn man. M’n dochter van 4 heeft gezellig meegeholpen en vond m heerlijk! Bedankt voor het recept, wij smullen het hele weekend verder ?
Hoi laura als ik een tulband pepernoten cake wil maken moet ik het recept dan 2x pakken???
Dat is helemaal afhankelijk van de inhoud van jouw tulband.
Dan gaan we uit van een standaard tulband maat??hoe worden de verhoudingen dan??
Er is geen standaard tulband maat, het is handig als je weet wat de inhoud is van je tulband. Dan kun je het recept eenvoudig omrekenen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
Zelf bak ik ook al jaren pepernotencake in deze tijd van het jaar. Maar omdat de pepernoten wat droog zijn voeg ik 1 appel, in blokjes met speculaaskruiden geschud, toe. Dit maakt de cake lichter en frisser. En hoelang hij bewaard kan worden heb ik nooit uit kunnen vinden! ?
Klinkt als een goede toevoeging!
Hoi vraagje zou je deze kunnen invriezen? Groetjes Jessica
Jazeker, hier lees je meer over het bewaren: http://www.handigebaktips.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
Hi Laura, vandaag 2 cakes gebakken voor het sinterklaasfeest op mijn werk en alleen maar complimenten gekregen 🙂
Bedankt voor het recept!
Ik had hem gemaakt, 2 x het recept en in een vierkante bakvorm gedaan van 25 cm. Is 80 minuten in de oven geweest. De bovenkant had ik leeg gelaten. Toen de cake afgekoeld was heb ik hem doorgesneden en er stroopwafelsaus (lekker! bij lidl nu!) tussen gedaan. Op de bovenkant ook stroopwafelsaus en daar kleine kruidnootjes en spekjes op geplakt.
Lekker machtig, dus gewoon een plakje er vanaf snijden!
Maar door de hele familie goedgekeurd, heerlijk hoor!!!
Hoi Laura, ik heb vandaag de cake gemaakt en de smaak is erg goed! De cake is alleen super vochtig.. Ik heb me wel aan de hoeveelheid ingrediënten gehouden en heb zelfs de cake nog langer in de oven gedaan. Heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Of waar het mis is gegaan?
Het klinkt alsof hij meer tijd nodig heeft. Kan ook aan het soort oven liggen, heb je misschien een combi?
Hoi Laura!
De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???
Hoi Laura!
De cake staat in de oven. Ik ben ben benieuwd! Vraagje: als ie klaar is moet ie dan eerst afkoelen in het blik of meteen uit het blik storten???
Kan ik zelfrijzend bakmeel vervangen door speltbloem en wat zijn dan de verhoudingen? Ik wil dit recept graag morgen voor Sinterklaas maken 🙂
Dat kan zeker, maar heb er geen ervaring mee. Zou het gewoon proberen.
Vandaag heb ik met de kinderen het sintspel gespeeld, altijd gezellig! Vanmorgen de pepernotencake gebakken, die viel zeer goed in de smaak. Morgen nog plakje voor bij de koffie.
Het is goedgekomen hoor! Had al heel lang geen cake meer gebakken..maar deze was weer verrukkelijk!! De tweede staat nu in de oven! Supergoed recept! Bedank Laura!
Jep, goedgekeurd! Heb hem vanmorgen gemaakt en kan er niet vanaf blijven..
Heb al een keer eerder pepernotencake gemaakt maar die was heel droog. Deze is lekker smeuiig. Misschien ook omdat ik de helft van de suiker heb vervangen door bruine basterdsuiker.
Bedankt! Groetjes Laura
Heb ze vandaag gemakt, herrlijk, mooi recept
Hoi moet je voor dit recept basterdsuiker of kristalsuiker gebruiken?
(fijne) kristalsuiker. Wanneer je basterdsuiker nodig hebt staat dit erbij.
Hoi ik heb vandaag de cake gemaakt, maar hij is erg droog geworden. Ik heb er wel melk in gedaan. Hoe zou ik dat op kunnen lossen?
Als hij te droog is, is hij te heet of te lang gebakken. Volgende keer dus korter/minder heet.
Zijn speculaaskruiden gewoon in de supermarkt te verkrijgen of moet ik hiervoor naar een bakker?
De cake ziet er heerlijk uit!
Veel supermarkten hebben het gewoon in de winkel, ik koop het zelf liever bij de molen of een kookwinkel, die vind ik lekkerder 🙂
Ziet er lekker uit!
Als ik de cake in twee kleine ronde bakvormen bak (18cm) verkort dan de baktijd?
Dan hebben ze inderdaad iets minder lang nodig.
hoi Laura,
Wat is het resultaat als ik de melk weglaat? Maakt dat erg veel uit?
Groetjes
Marijke
Je krijgt dan een droger resultaat, met melk is wel echt het lekkerst.
Hallo Laura, wat een heerlijke cake! Ik had als extra sinaasappel rasp en beetje Amaretto toegevoegd! Maakt m net wat frisser
Ik heb het recept glutenvrij gemaakt en speciaal voor mijn schoonmoeder en schoonzus gemaakt voor Sinterklaas.
Het was een groot succes!
Zelfs twee dagen later nog erg lekker.
Hoi Miranda, hoe heb je dat precies gedaan?
Hoi Laura,
Kan deze cake ook in de platte vorm gebakken worden waarin je bijvoorbeeld de Oreo-Nutella cake of gevulde speculaas hebt gebakken?
Zeker! Je hebt dan wel wat minder beslag nodig.
Hoi Laura,
Zou je deze cake ook kunnen maken met chocolade pepernoten? 🙂
Groetjes!
Zeker, zal hartstikke lekker zijn 😀
Hoi Laura,
Wij willen een combi maken met appeltjes. Zou er dan toch nog melk bij moeten omdat de appel natuurlijk de cake al natter maakt?
Bedankt!
Hi Ilona, bedoel je misschien meel ipv melk? Ik zou het beslag niet nog natter maken met melk. Je kunt de blokjes appel door de bloem halen, dat zou het grotendeels moeten oplossen lijkt mij.
Nee, omdat de melk het droge van de pepernoot compenseert en de appeltjes dit eigenlijk ook al een beetje doet dacht ik misschien geen melk nodig in het recept. Maar heb inderdaad het recept zonder melk gemaakt met 2 appels erdoor en hij was heerlijk smeuiig. Thanks!!
Ah je bedoelde de melk helemaal weglaten. Nou fijn dat het gelukt is 😀
Hoi Laura,
Kan ik de pepernoten cake in de koelkast bewaren, en hoelang kan je hem in de koelkast bewaren?
Groetjes Maartje
Je leest het allemaal hier: https://www.laurasbakery.nl/cake-bewaren-doe-je-zo/
Dit recept is superlekker!!! Dankjewel Laura. Heb hem vorig jaar gemaakt maar ga het dit jaar zeker weer gebruiken.
Ik heb ’t recept omgezet voor een 18cm vorm voor in de airfryer. 60 minuten op 150 graden. En zelf heb ik een grote theelepel anijszaad toegevoegd. Resultaat een heerlijke cake en tijdens ’t bakken een heerlijke geur.
Wat wel jammer is dat hij in ’t midden toch wat geëxplodeerd is. Misschien toch nog wat lager in temperatuur bakken, wat denk jij.
Was hij wel goed gaar? Anders kun je hem inderdaad op een lagere temperatuur bakken of iets korter.
Zeker, ook aan de lagere zijkanten. Zal de volgende keer het begin op een wat lagere temperatuur zetten en dan na 20 minuten op 150.
Hoi Laura,
Hoe bepaal je of je een cake in het midden of onderin de oven bakt?
Groetjes Lieke
Eigenlijk bak je een cake altijd in het midden van de oven!
Een uur op 140 graden gaat prima, mooie cake.
leuk zeg
fantastisch
Hi Laura, ik lees dat je de pepernoten in bloem mengt. Is dit tegen het zakken van de pepernoten in het beslag? Ook zou ik chocolade pepernoten willen toevoegen, deze zijn best zwaar vergeleken met de ‘gewone’ pepernoten. Als ik ze nu door het beslag meng liggen ze als de cake klaar is op de bodem van de vorm…hoe kan ik er voor zorgen dat de pepernoten mooi verdeeld blijven in het beslag?
Dat blijft een lastige. Je zou de cake met beslag en al een (half) uur in de koelkast kunnen zetten voordat je ‘m in de oven zet, dan stijft het beslag meer op en blijft de vulling ook beter op z’n plek. Misschien heeft de cake dan wel een aantal minuten langer nodig in de oven. Zou je me een update willen geven hoe het is gegaan?
Hier staat hij al bijna het dubbele van de tijd in de oven en hangt er nog beslag aan de sateprikker. Enig idee hoe dat komt? 160°C , boven/onder warmte gebruikt.
Nu zie ik wel dat ik bastardsuiker gebruikt heb ipv fijne suiker. Zou dat zo erg schillen?
Ik zou graag weten wat ik volgende keer beter doe.
Dat is gek zeg! Misschien even een extra temperatuurmeter in de oven erbij zetten, wellicht klopt de daadwerkelijke temperatuur niet met wat de oven aangeeft. Je hebt geen andere maat bakvorm gebruikt?
Hi Laura, ik heb dit geprobeerd maar ook nu zakken de (chocolade) pepernoten naar de bodem. Ik heb het cakebeslag een uur in de koelkast gehad. Met 70 minuten op 150 graden was de cake gaar.
Wat balen, thanks voor het delen. Ik denk dat chocolade kruidnoten er dan niet in z’n geheel doorheen kunnen. Ik zou ze (als je het nog een keer wil proberen tenminste ;)) grof hakken en op die manier door het beslag mengen. De koek van de pepernoot kan zich aan het beslag hechten zodat het niet naar de bodem zakt, terwijl dat met een laagje chocolade alleen niet lukt.
Hey
Nee geen andere maat van bakvorm.
Het is een nieuwe oven die digitaal laat zien hoeveel graden de oven is.
Maar ik ga er toch eens een thermometer inhangen. Wie weet klopt het gewoon niet. Nu is hij nog in garantie 😉
Merci!
Hi Laura,
Ik heb het nog eens geprobeerd, nu met de chocolade pepernoten door de helft. En dit ging veel beter! Nu ook weer het beslag een uur in de koelkast gezet en daarna de halve choco pepernoten er doorheen geroerd. En ze zijn mooi verdeeld door het beslag! Bedankt voor je tips! 😁
Jaaa, wat fijn dat het ‘ons’ gelukt is! 😀
Hi,
Ik heb een Nordic ware cakevorm. Ik heb de pepernoten zoals het recept bovenop het beslag gedaan maar dan komen ze aan de onderkant. Kan je ook de pepernoten er eerst in doen en dan het beslag erover?
Heb je ze met bloem bestoven? Er eerst in kun je ook proberen uiteraard met een deel van de pepernoten.
Ik bedoel eigenlijk dat bij de Nordic ware cakevorm de bovenkant zoals die in de oven gaat als het ware de onderkant is.
Klopt inderdaad! Maar net als in een andere cakevorm zou je de pepernoten gewoon door het hele beslag kunnen mengen. Werkt dat niet voor je, kun je ze over de bovenkant/onderkant verdelen.