Ik vind het heerlijk om broden te bakken. De laatste tijd zijn het voornamelijk busbroden die hier uit de oven komen. Een busbrood is qua vorm het brood dat je veel in de winkels zit liggen. Ik snijd altijd al een plakje brood af wanneer het nog warm is en smeer hier roomboter op. Zo lekker is dat! Alleen voor dat ene plakje zou ik al een brood kunnen bakken. Oh, en het liefst het ‘kontje’ van het brood, dat is zo net uit de oven nog lekker knapperig. Vandaag deel ik het recept voor dit wit brood met jullie. Ik hoop dat je er net zo van zult genieten als ik iedere keer weer doe.
Is je witbrood aan de droge kant geworden? Dat is erg jammer, maar helaas een bekend probleem met zelfgebakken brood. Gelukkig bestaat daar een hele lekkere oplossing voor, wentelteefjes! Hoe ouder het brood, hoe beter. Gooi je oudere sneetjes witbrood dus echt nooit weg, want je kunt het nog heel goed gebruiken (ook voor croutons bijvoorbeeld).
Hoi Laura, zou je dit brood ook in een cakevorm kunnen bakken?
En ik heb een hete lucht oven. Zou dat problemen opleveren?
ook benieuwd naar!
of welke vorm raad jij aan?
nog nooit gedaan maar wil het heel graag proberen!
Ik heb een cakevorm en de hetelucht oven op 200*c 40 minuten.
Heel goed gelukt. Heerlijk ?
Oeps, rook uit de mixer ?
Om volkorenbrood te maken, kun je dan de bloem vervangen door volkorenmeel?
Wellicht is het handiger om dan direct dit recept te gebruiken: https://www.laurasbakery.nl/volkorenbrood/
dank je wel
graag eens een goede uitleg en liefst met fotos bij van hoe je brooddeeg opbolt voor rond brood en hoe voor lang brood .voor beginners zou dit flink helpen alvast bedankt.
Bedankt voor je recept, ik ga er binnenkort mee aan de slag.
Je schrijft dat je zelf een staande mixer gebruikt. Dan ben ik even nieuwsgierig welke haak je gebruikt en of je dan ook last hebt dat het deeg omhoog kruipt. Dat gebeurt bij mij nogal eens en ik hoop dat er een manier is om dit te voorkomen.
Het witbrood zojuist bereid & staat in de oven?
Zou dit brood ook ineen broodbakmachine gebakken kunnen worden?
Alle ingrediënten in de machine en deze het kneed/rijs werk laten doen?
Dat heb ik niet getest!
Ik heb een probleem met het rijzen van brood. Ik verwarm de oven op 50 graden en zet deze uit als ik het brood erin zet om te rijzen. 1e gaat goed. 2e rijs gaat ook goed, maar dan zakt het brood helemaal in. Wat wat ik hieraan doen?
50 graden is erg warm om een brood in te laten rijzen, in principe wordt een temperatuur tussen de 25-28 graden geadviseerd.
O Laura wat is dit we mooi recept,
Mijn kinderen zijn heel blij ze krijgen iedere dag een verrassend broodje mee naar school.
Ik gebruik dit recept als basis maar vul het aan met bijvoorbeeld spek en ui. (Spek en ui brood) of kaas ui (kaas ui brood) paprika of tomaat. Ik laat het deeg rijzen, als ik hem op aanrecht stort om de lucht uit het deeg te halen doe ik de toevingen in het deeg en doe hem dan in de cakevorm om te laten rijzen met alle ingrediënten er in..
Dankjewel voor de makkelijke uitleg en dit heerlijke resept.
Ik heb alle ingredienten door de helft gedaan, behalve de boter, en het brood in een bol op de bakplaat gelegd voor 25 minuten. Echt super lekker.
Hallo Laura, zeg heb je ook tips voor heerlijk worstenbrood het deeg voor witbrood gaat zo de oven in hopelijk gaat dit lukken…… groet Joop
Hi Joop, zijn de worstenbroodjes gelukt? anders heb ik hier wel een lekker recept voor je: https://www.laurasbakery.nl/brabantse-worstenbroodjes/
Hoi Laura,
Zou het bij dit recept mogelijk zijn om minder zout toe te voegen?
Groetjes Bianca
Dat kan. Hierdoor zal de smaak wel wat anders zijn.
Hallo Laura,
Ik heb gisteren twintig worstenbroodjes gemaakt volgens jou recept nou en ze zijn letterlijk om op te vreten, zo lekker. Ik zag al aan het deeg dat het goed ging komen, mooi soepel deeg. Sinds kort heb ik een keukenmachine en dan zie je dat het deeg veel beter wordt dan met een mixer. Ook nog een wit brood en bruin volkoren met pompoenpitten gemaakt……. heerlijk. Groet Joop
Vandaag een heerlijk brood gebakken, het water heb ik vervangen door 1 ei en verder aangevuld met melk tot een totaal van 300ml. Dan heb je een zacht wit brood met een knapperige korst, het lijkt wel cake;-)
Overheerlijk!! in verband met Corona bij de bakker besteld .. maar we hadden niets meer in huis aan ontbijtspul.. Daarom dit brood gemaakt. We smullen!
Hoi Laura!
Wij wonen op het platte land in Hongarije en lekker vers en zacht brood is hier niet makkelijk te krijgen. Dit recept is dus een uitkomst voor ons. We genieten nog steeds dagelijks van dit heerlijke brood.
Bedankt! 😉
Dit brood net gebakken is een makkelijk recept bovenkant is iets te hard gebakken maar voor de eerste keer best goed gelukt
Hallo laura het is misschien een rare vraag maar moet ik het brood in het midden van de oven bakken of onderin de oven??
In het midden (anders vermeld ik het).
Ik maak dit brood paar keer per week, het is zo lekker, mijn kinderen en man willen niks anders meer,
Lekkerste brood ever🥰
Het is geen lucht die je uit het deeg drukt na de eerste rijs maar CO2, het gas dat door gist geproduceerd wordt en dat de belletjes in brood vormt en er voor zorgt dat het deeg rijst.
Brood was heerlijjk; ik heb er voor de tweede rijs wat spekjes ingerold. Aanrader!
Ik heb je volkorenbrood gebakken in een cakevorm. Ontzettend lekker. Dit witte brood ga ik ook proberen. Ik woon sinds vorig jaar in turkije en miste het Nederlandse brood. Je recepten zijn duidelijk en makkelijk. Dank je vanuit Turkije Ritalina
Vandaag net geprobeerd, super gemakkelijk, en lekker. Hoe maak je de korst zacht? Mijn kindjes zijn geen kortst eters..
Fijn te horen! De korst kun je niet aanpassen in dit recept, maar je kunt het natuurlijk eraf snijden.
Goededag Laura,
Ik heb even een vraagje wat heb ik nodig om bruin brood te maken.
Met vriendelijke groet Nathalie
Dan kun je het beste een ander recept gebruiken, hier staan er meerdere: https://www.laurasbakery.nl/category/hartig-bakken/brood-hartig-bakken/
Hai Laura
Mijn dochter studeert in Zweden en zij bakt dit brood een paar keer per week omdat het lekkerder is én goedkoper dan brood uit de supermarkt. Andere studenten vinden haar baksels ( vaak van jouw recepten) ook erg lekker 👍
Dankjewel dus voor dit recept 😊
Vervang boter door een scheutje olijfolie en je hebt een veel gladder deeg en een beter gebakken brood dat ook lekkerder smaakt.
Hallo,
Ik heb het gemaakt 1200gram bloem na de rijs was het 2.350 gram. Voor 4 broden dus.
Het brood was lekker, en zacht.
Maar niet zo mooi bruin?
Ik gebruik wel broodverbeteraar erin.
Goed om te horen! Dat kan net verschillen qua oven wellicht.
Ik bak jouw recept regelmatig maar ik vind het nog lekkerder als je hem als vloerbrood op een pizzasteen bakt.
Kan niet wacahten om het uit te proberen. Kun je deze ook in een gietijzeren pan bakken?
Dat heb ik zelf niet getest met dit recept, dus dat durf ik je niet te zeggen.
dat lijkt me ook heerlijk.. gewoon in de oven op een pizzasteen?
@petra, ja gewoon in de oven op pizzasteen. Pizzasteen mee voor verwarmen
Bij het laten rijzen met de rijsfunctie in de stoomoven, blijven rijstijd, temperatuur en het aantal keren rijzen dan hetzelfde?
Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je niet te zeggen.