Lammetjes taart (4 persoons)

Gepost: 27 maart 2021 Laatst bewerkt: 9 mei 2024
Lammetjes taart (4 persoons)

Ik wilde weer eens een grote spektakel taart maken voor Pasen, alleen bedacht ik me al snel dat dit jaar maar weinig mensen zo’n grote taart zouden maken. Dus het werd alsnog een spektakel taart, maar dan een taart voor 4 personen. Een lammetjes taart om precies te zijn. Is hij niet ontzettend schattig? De basis is een citroencake, gevuld met lemon curd. Voor de afwerking gebruikte ik Italiaanse meringue, dat is een kookschuim en hoef je dus niet te bakken om veilig te kunnen eten. De decoraties om het gezichtje te maken zijn van fondant. Voor het afwerken decoreren van deze paastaart had ik niet meer dan 30 minuten nodig. Een spektakel taart die snel op tafel staat dus!

Met het schuim dat je overhoudt kun je nog meer lekkers maken, wat dacht je van deze lemon meringue pie bites?

Lammetjes taart-2a

 

Schaap taart

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 4 stemmen

Lammetjes taart (4 persoons)

Dit lieve lammetje is gevuld met een citroen cake en lemon curd, aan de buitenkant zit heerlijke meringue. De perfecte taart voor Pasen!
Porties: 4 personen
15 cm bakvorm

Ingrediënten

Cake

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • rasp van een kleine citroen

Vulling

Italiaans schuim

  • 100 gram eiwit (3-4 eiwitten)
  • 40 gram poedersuiker
  • 160 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram water

Decoratie

  • witte, roze en zwarte fondant
  • 2 cocktailprikkers

Instructies

Cake

  • Klop boter en suiker luchtig. Voeg de eieren een voor een toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg zelfrijzend bakmeel, zout en citroenrasp toe en mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Bak de citroencake in 25-30 minuten op 160°C tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de cake even afkoelen in de vorm voordat je hem op een rooster stort om volledig af te laten koelen.

Italiaans schuim

  • Klop het eiwit met de poedersuiker tot je er stijve pieken van kunt trekken.
  • In een pannetje verhit je de kristalsuiker met water tot het 121 °C is.
  • Zet de mixer aan en giet de suikersiroop bij de de eiwitten. Klop nog een paar minuten door tot de meringue grotendeels is afgekoeld (lauw is prima).

Afwerken en decoreren

  • Snijd de cake horizontaal door en vul met de lemon curd. Smeer de taart rondom en bovenop af met een laagje meringue. Teken met een prikkertje het gezicht van het lammetje af, iets groter dan dat je het uiteindelijk wilt hebben.
  • Vul een spuitzak met gekartelde spuitmond met de meringue. Spuit de taart vol met kleine toefjes. Laat het gezichtje vrij en zorg dat je het afgetekende randje niet meer ziet.
  • Van fondant maken we de decoraties. De oren maak je door een langwerpig ovaal van wit fondant te maken. Leg hier een iets kleiner ovaal van roze rondant op en druk aan. Halveer deze ovaal en druk de rechte zijde (waar je net hebt gesneden) samen zodat er een oor ontstaan. Prik een cocktailprikker in het oor zodat je ze daarmee op de taart kunt bevestigen.
  • Het gezichtje is ook niet moeilijk. Maak een neusje van een klein hartvormig stukje roze fondant. Voor het snuitje gebruik je wat zwarte fondant wat je tot een heel dun rolletje vormt.
  • Voor de ogen rol je ook zwarte fondant tot een rolletje, maar dit mag iets dikker zijn dan het snuitje. Leg al deze decoraties voor het gezicht voorzichtig op de taart. Op de foto kun je de vormen goed bekijken.
Tips

Met de meringue die je overhoudt kun je prima schuimpjes bakken (1,5-2 uur op 100°C).
Bewaren

Afgedekt 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

  1. Marielle Tuin schreef:

    Ziet er top uit!!! Weet je misschien een alternatief voor het zwarte fondant, een beetje zonde om fondant te kopen voor zoiets kleins.. misschien met dropveters?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen ja! Dan moet je alleen ook een heel pakje dropveters kopen voor zoiets kleins. Je zou het ook met gesmolten chocolade kunnen proberen, of met een chocolade stift.

  2. Suzanne schreef:

    Hallo Laura,
    Wat een super lieve en leuke taart! De dochter van mijn vriend is gek op schapen en toevallig bijna jarig. Deze houd ik even in gedachten om te maken. Welke maat bakvorm heb je gebruikt? Dank alvast!

    1. Dorien schreef:

      Volgens het recept 15 cm 😉 (het staat helemaal bovenaan)

      1. Suzanne schreef:

        Ah ja ik zie het, dank je wel Dorien. Ik heb er helemaal overheen gekeken!

    2. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Een 15 cm bakvorm (staat bovenaan het recept)

  3. Trudy schreef:

    Vrolijke “wollige” taart, en die oren zijn ook zo leuk.
    Ze passen er prachtig bij!

    1. Gerdien schreef:

      Hoi Laura,
      Ik wil toch voor een grote taart gaan en doe alles 2x, maar dan zal de baktijd voor de oven niet kloppen. Weet jij hoe lang die dan moet?

      1. Gerdien schreef:

        Ik vond t antwoord al terug op de site ergens bij tips voor omrekenen, netjes uitgelegd allemaal!

      2. Laura's Bakery schreef:

        Nee, dat is voor mij ook een gok en hangt weer van de bakvorm af. Je zou dit eens kunnen lezen: https://www.laurasbakery.nl/temperatuur-baktijd-aanpassen-bij-ander-formaat-bakvorm/

  4. anoniem schreef:

    Hoi Laura,

    Ik had nog een paar vraagjes.
    1. welke bakvorm heb ik nodig als ik de taart voor 6 in plaats van voor 4 personen maak?
    2. kan ik ook franse meringue bakken en dit gebruiken. Ik heb namelijk geen thermometer en ben bang dat het italiaanse schuim mislukt.
    Ik heb al héél veel recepten gemaakt en eigenlijk alles is gelukt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas is dat voor mij ook een gok. Ik denk dat je aan een 18 cm bakvorm dan genoeg zou hebben. Hier kun je het recept omrekenen naar die vorm: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

      Je kunt zeker Franse meringue maken, maar gebruik dan het liefst gepasteuriseerde eiwitten.

  5. Eveline schreef:

    Deze komt zaterdag aan de beurt, maar ik ga hem vol spuiten met toetjes mirengue en daarop zilversnoepbolletjes. Want die fondant aankopen voor maar 1x te gebruiken vind ik zonde. Is wel mooi die van jou. ???.
    Fijn Pasen voor iedereen

  6. Jolande schreef:

    Hoi Laura,
    Wat adviseer jij wanneer je geen thermometer hebt voor het schuim? 🙂

  7. Paula schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb je hele site doorgespit, fijn hoor alle tips!
    Ik ben van plan om een geinige taart te maken. Een paar vraagjes.
    * De fondant-oortjes op de leuke lammetjestaart zijn klein en worden horizontaal met een prikkertje vastgezet. ‘Mijn’ oren zijn een stuk groter en moeten rechtop staan. Lukt dat met fondant (en eventueel een flinke prikker)?
    * Hoe kleur je de combi marsepein+fondant? Marsepein kan ik kopen bij de notenkraam op de markt, maar dat heeft de gemalen-nootjes-kleur ?. Hoe krijg ik dat knalgeel (bijvoorbeeld). Knalgele fondant is geen probleem.
    Misschien dat een van de mede-bakkers dit weet, ik hoor (lees) het graag!
    Fijne dag allemaal!

    1. Laura Kieft schreef:

      Grotere oren zou je een dag eerder kunnen voorbereiden zodat ze wat uitdrogen en hun vorm beter behouden. Rechtop kan ook nog. Wat betreft het kleuren: ik denk dat geel wel moet lukken, marsepein heeft al een soort van gele ondertoon. Anders zou je het eerst wit moeten kleuren met witte kleurstof.

      1. Paula schreef:

        Dank je wel!

  8. Anniek schreef:

    kan het ook voor 10 personen al vast bedankt

    1. Paula schreef:

      Hoi. Je kunt het recept ‘omrekenen’! Kun je vinden op Laura’s website (bij recept omrekenen). Een paar vragen hierboven geeft Laura dat ook aan!
      Ik doe dat zelf vaak bij recepten, minder of meer stukjes, grotere of kleinere bakvorm, alles kan gewoon. Erg handig!

  9. Lauren schreef:

    Hi Laura!
    Wat een super leuke taart. Ik wil deze eigenlijk binnenkort gaan maken voor een babyshower. Is er een mogelijk om de meringue te vervangen door iets anders. Misschien botercreme? Of heb je andere tips 🙂

    Bedankt Alvast!

    1. Laura Kieft schreef:

      Botercrème kan ook prima inderdaad!

  10. Maruscha schreef:

    Was leuk om te maken met mijn zoon en redelijk gelukt! Alleen het schuim bleef te zacht waardoor we geen mooie toetjes kregen. Hoe kan dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk! Dan denk ik dat je het niet lang genoeg/goed stijf geklopt hebt of dat het te warm was tijdens het opspuiten.

  11. Marie schreef:

    Super leuke en lekkere taart! Ik maakte er meteen 2 om mee te nemen naar de paasfeesten van de 2 families. Iedereen vond ze geweldig! Die lemon curd is hemels!
    Alleen heb ik veel te veel merengue! Ik had nog nooit Italiaanse merengue gemaakt en gebruikte dus de omrekentool om te weten hoeveel ik daarvoor nodig had (want taarten van 26 cm diameter ipv 15cm). Ik volgde de aantallen blindelings en had ongeveer het dubbel van wat ik nodig had… ik ben niet zo fan van gebakken schuimpjes, bovendien heb ik een kitchenaid kom vol schuim over, dus echt wel veel. Kan ik het bewaren? Of verwerken in iets anders wat wel bewaard kan worden? En/of als ik het een dag of 2 later gebruik, klop ik het dan best terug wat op? Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te horen! Ah helaas kun je merengue niet goed bewaren vanwege het vocht in de koelkast/vriezer. Je kunt het natuurlijk proberen, maar bij mij is het meestal geen succes met bewaren. Dat geldt ook wanneer je het verwerkt.

  12. Floor schreef:

    Deze al eerder gemaakt en hij is erg lekker. Maar kan ik hem ook maken met een vulling op basis van bosvruchten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker weten! Lekker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept