Drip cake maken met chocolade of candy melts

Gepost: 27 september 2021 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Drip cake maken met chocolade of candy melts

Alweer meer dan vier jaar geleden schreef ik een how-to voor jullie uit (inclusief stap-voor-stap foto’s) om zelf thuis de mooiste drip cakes te maken. Het viel me op dat daarop veel vragen volgden over alternatieven voor de ‘drip’. Ik maak zelf het liefst een drip van een pure chocolade ganache, die zacht en romig wordt gemaakt door de slagroom die er doorheen gaat en mooi contrasteert qua kleur bij de botercrème. Maar jullie willen ook graag weten hoe je een drip cake kunt maken met melkchocolade, witte chocolade en met candy melts bijvoorbeeld. Snap ik helemaal, want een gekleurde drip staat natuurlijk ook erg gaaf op een hoge laagjestaart! Daarom ga ik jullie daar vandaag de juiste verhoudingen en baktips voor geven.

DRIP CAKE MET CHOCOLADE GANACHE

Als je een drip cake gaat maken met chocolade ganache, dan heb je drie keuzes: pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade. In mijn eerdere artikel deelde ik al het recept voor pure chocolade ganache die ik ideaal vind voor een drip cake. Gezien melkchocolade en witte chocolade qua structuur zachter zijn dan pure chocolade, kun je deze niet zomaar door elkaar vervangen. Hou dus goed onderstaande verhoudingen aan, anders zal je ganache te dun worden.

Deze hoeveelheden zijn genoeg voor een taart van maximaal zo’n 25 centimeter doorsnede. Dit hangt ook een beetje af van hoeveel drips je maakt.

DRIP CAKE MET PURE CHOCOLADE GANACHE

  • 150 gram pure chocolade
  • 100 ml slagroom
  • klontje boter

DRIP CAKE MET MELKCHOCOLADE GANACHE

  • 170 gram melk chocolade
  • 80 ml slagroom
  • klontje boter

DRIP CAKE MET WITTE CHOCOLADE GANACHE

  • 190 gram witte chocolade
  • 60 ml slagroom
  • klontje boter
Pure chocolate chips en witte chocolade

Misschien is het je opgevallen dat de chocolade ganache recepten in dit artikel afwijken van mijn basisrecept voor chocolade ganache. Dat klopt! Voor een drip cake gebruik ik liever een iets meer stevige ganache (die ik laat afkoelen tot het iets dikker is dan yoghurt) zodat de drips op de taart niet té hard naar beneden lopen.

Welke soort chocolade ganache je dan ook maakt: let goed op de constentie van de ganache, want de verschillen tussen chocolademerken kunnen ervoor zorgen dat er soms toch net iets meer chocolade nodig is voor de juiste ganache.

Lees in mijn how to drip cake verder hoe je de chocolade ganache toepast op de afgekoelde en met botercrème afgesmeerde cake.

WITTE CHOCOLADE GANACHE KLEUREN

Het is heel makkelijk om je witte chocolade ganache een kleur te geven door een kleurstof te gebruiken. Terwijl je voor het kleuren van enkel witte chocolade het beste een kleurstof op oliebasis kunt gebruiken (daar krijg je de mooiste resultaten mee), kun je voor een ganache ook prima een gelkleurstof gebruiken. Door de slagroom in de witte chocolade ganache wordt deze goed opgenomen door het mengsel. Een vloeibare kleurstof raad ik af. Je voegt de kleurstof toe nadat dat de witte chocolade volledig gesmolten is door de warme slagroom.

candy bark 2a

DRIP CAKE MET CANDY MELTS

Indien jij geen chocolade wilt gebruiken voor je drip, dan zijn candy melts een ideale uitkomst. Ze zijn er in allerlei vrolijke kleurtjes, dus je weet exact welke kleur je drip zal krijgen. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar in het wit en dat is een kleur die je eigenlijk maar moeilijk kunt bereiken met witte chocolade.

Let op: candy melts zijn geen chocolade en bevatten ook geen chocolade, maar er zitten wel melkbestanddelen in. Je leest hier alles over candy melts.

Zelf heb ik nog nooit een drip cake gemaakt met candy melts, want ik gebruik het liefst een pure chocolade ganache. Daarom heb ik de verhouding van Wilton aangehouden om jullie op weg te helpen met de bereiding van een drip cake met candy melts. Ik heb het zo omgerekend dat ook deze hoeveelheden genoeg zijn voor een taart van maximaal 25 centimeter doorsnede.

  • 190 gram candy melts
  • 60 ml slagroom

De bereiding en toepassing gaat verder hetzelfde als met chocolade, alleen voeg je op het laatst geen klontje boter toe. Lees de volledige bereiding in mijn artikel how to drip cake.

Recept Sinterklaas dripcake -  bakken voor Sinterklaas

ZO MAAK JE DE PERFECTE DRIP

Of je nu chocolade ganache of candy melts ganache gebruikt, onderstaande tips kun je goed gebruiken bij het creëren van de perfecte drip voor je cake.

Hoe de drips op je drip cake er exact uit komen te zien, hangt af van de temperatuur van de ganache en van de met botercrème besmeerde taart. Ik raad aan om de taart pas met de ganache te decoreren zodra de taart volledig gekoeld is in de koeling. Op die manier zullen de drips mooi stollen op de gekoelde botercrème en het voorkomt dat de drips te ver naar beneden rollen.

Vervolgens kun je spelen met de temperatuur en dikte van de ganache. Als de ganache nog niet volledig is afgekoeld zul je dunne en lange drips kunnen maken, het zal dan net iéts warmermaar wanneer de ganache tot kamertemperatuur is afgekoeld en iets dikker lijkt dan yoghurt, zul je kortere en dikkere drips kunnen maken. Ik vind dit laatste persoonlijk het mooist. Op die manier heb ik meer controle over de ganache en kan ik variëren met korte en langere drips door de ene keer wat meer of minder ganache vanaf de theelepel naar beneden te laten rollen.

Mijn laatste en misschien wel beste tip is om een test drip te doen. Laat één drip langs de rand van je taart lopen en kijk of de drip de juiste dikte en lengte krijgt. Is het goed? Dan kun je met de hele taart aan de slag. Als je drip te dik en kort is dan zal je ganache te ver zijn afgekoeld. Dit kun je simpel oplossen door het au bain-marie of in de magnetron héél kort op te warmen en daarna weer op de juiste temperatuur te laten komen. Is je drip te dun en lang, dan moet je ganache verder afkoelen.

Check hier mijn favoriete drip cakes:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

11 reacties

  1. Miriam schreef:

    Fijn artikel!
    Ik zou alleen de test drip niet op de taart doen, maar op een glas dat je op de kop zet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan moet dit glas wel exact dezelfde temperatuur hebben als de taart, maar in principe goede tip!

  2. Miriam schreef:

    Klopt, kun je dan naast de afgesmeerde taart in de koelkast zetten.

  3. Audrey schreef:

    Ik gebruik zelf niet zo vaak kleurstof in het algemeen, dus ik wilde voor mijn drip cakes geen speciale kleurstof gaan kopen. Inmiddels heb ik al eens gelkleurstof en kleurstof op waterbasis gebruikt. Ik had online gelezen dat je dit wel kunt toevoegen aan de slagroom bij het verwarmen, en dat werkte bij allebei prima! Het is misschien niet de allerbeste optie als je echt een specifieke kleur wil bereiken, maar voor veel mensen denk ik wel een praktische oplossing.

  4. Laura's Bakery schreef:

    Klopt helemaal! Zeker gelkleurstof werkt ook hartstikke prima en is vaak sterk van kleur.

  5. Ines schreef:

    Hi!
    Kan je de ganache ook laten drippen op een taart die met mascarponecreme is afgesmeerd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat lijkt me wel.

  6. Tineke van der Have schreef:

    Kun je de drip een dag van te voren maken? En dan dus weer een beetje verwarmen? Of komt dat niet goed?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest. Maar het lijkt mij het makkelijkste om het direct te gebruiken.

  7. Ines schreef:

    Hallo! Welke verhouding gebruik ik best met Ruby chocolade voor de ganache/drip?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hiervoor kun je het beste de melkchocolade verhouding aanhouden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *