Na mijn bramenpluk avontuur kon je een recept voor bramenjam natuurlijk al een beetje zien aankomen. Ik gebruikte een halve kilo bramen om jam van te maken. Die kun je lekker op brood smeren, maar het is ook heerlijk om gebak mee te maken. Als vulling in een taart bijvoorbeeld, of tussen twee koekjes. Je gaat dus zeker nog wat lekkers voorbij zien komen met de bramenjam.
Mocht je nou zelf bramen gaan plukken voor de jam, lees dit artikel dan even. Daar geef ik verschillende tips voor het plukken, schoonmaken en verwerken van de bramen.
BAKTIP: Wanneer je nog geen geschikte glazen potten in huis hebt: Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.
Ha. ha, je bent dus inderdaad op pad gegaan? Je hebt lekker veel bramen gevonden. Dat wordt smullen!
Yes! Was een prima plek met superveel bramen! 😀
Heerlijk! Vroeger deed ik dit vaak samen met mijn moeder.
Lekker, verse bramenjam is zo lekker!
Bedankt voor het delen! Ik ben net een dag te vroeg geweest.
Gisteren ging ik bramenjam maken en dacht even kijken of Laura bramenjam er op heeft staan, dat was helaas niet zo, had er wel wat aan om bramen schoon te maken, dus niet voor niks gekeken?
Héérlijk! en fantastisch in eigen bakseltjes 😉
In onze tuin staan een paar frambozenstruiken daar maak ik elk jaar jam van. Net als jij gebruik ik
speciale gelei suiker (1pond suiker voor ca. 1 kilo fruit) maar aangezien frambozen weinig of geen pectine hebben doe ik er wat appels bij anders wordt de gelei te dun.
Hoe zit dat met bramen?
vrgr Elly.
De jam is helemaal niet dun geworden, gewoon zoals jam moet zijn 🙂
Wat heerlijk trouwens die frambozenstruiken in de tuin!
Ik doe vaak geraspte appels bij de bramen en daar dan jam van maken. Is echt zo lekker! Wel even het vocht wat er uit de appels komt afgieten anders wordt het te nat inderdaad. Als het nog een beetje warm is ook erg “jammie”!
Leuk om jam te maken!
9 kilo bramen geplukt op een plekje dicht bij ons huis. De hond kon daar lekker los lopen. Bramenjam gemaakt met gelei suiker uit Duitsland. De helft goedkoper dan in Nederland.
Ik gebruik s morgens als ontbijt havermout pap en daar roer ik een eetlepel bramenjam doorheen! Heerlijk!
De eerste bak bramen uit de tuin geplukt en lekkere jam van gemaakt, super simpel en lekker manier. thx. De volgende uitdaging wordt rode druif om daar wat lekkers van te maken.
Leuk en lekker! Ik maak aardbeienjam met aardbeien uit eigen tuin, ook met die gelei suiker. Dit jaar weinig aardbeien, er was nog wat suiker over en toen als proef appeljam gemaakt, zoooo lekker!
Lekker hoor, bramenjam. Omdat ikzelf heel veel bramen heb maak ik ook een “wintervariant” met kruidnagel,kaneel,zwarte peper en 100ml. bramenlikeur(heb ik nog van voorgaand jaar, maar een andere likeur, zoals sinaasappel kan ook.)
Limonadesiroop van bramen is ook heel lekker. Je hebt nodig: 1kilo bramen, 1 kilo suiker, 1kopje kokend water, 1 dessertlepel citroenzuur(verkrijgbaar bij de turkse supermarkt) 1 grote glazen pot, die goed afsluitbaar is.
Doe de bramen met de suiker in de glazen pot, giet het hete water op het mengsel, sluit de pot en laat 2 a 3 dagen staan. Roer twee keer per dag even door, totdat vrijwel al het sap uit de bramen is getrokken.
Filtreer de verkregen siroop. Los het citroenzuur op in een bodempje heet water en voeg het aan de siroop toe.(let op: niet teveel citroenzuur toevoegen, proef het resultaat tussendoor even.)
Deze siroop moet je wel in de koelkast bewaren en je kunt hem ook invriezen, dan is de wintervariant ook lekker.
Mij hebben ze gezegd dat het beter is om de confituur niet te mixen, omdat de pitjes zouden zorgen voor een bittere smaak, dit klopt dus niet??
Ik zou nl. graag bramenconfituur met appel maken in de Thermomix, maar weet dus niet zo goed hoe het beste aan te pakken als ik geen pitjes wil..
Dit is voor het eerst dat ik dit hoor, ik had zelf geen bitter resultaat. Ik zou het gewoon proberen, misschien eerst met een kleine portie?
Misschien een hele rare vraag. Ik heb met mijn dochter net heerlijke bramen geplukt en ga daar lekker jam van maken. Die potjes die jij gebruikt die vacuum zuigen, waar haal je die? Of zijn dat gewoon oude jam potjes uit de winkel die je schoonmaakt?
Gewoon een potje vullen, ondersteboven zetten en hij zuigt vanzelf vacuum.
ik heb potjes gebruikt van hak groenten
kosten niets en zijn er goed voor
De jam niet af laten koelen?
de jam is goed gelukt en was heel lekker
Moeten de potjes een metalen deksel hebben of kan het ook met een plastic deksel. Ik heb er nu heb staan met metalen Derksen maar wel twee lege pindakaas potjes. Of gebruik ik dan beter een weckpotje?
Zover ik weet zuigen plastic deksels zich niet vacuüm. Ik gebruik zelf altijd weckpotjes met een rubberen ring.
Nooit geen plastic gebruiken. Die kunnen smelten met de hete jam. Altijd schone en onbeschadigde deksels gebruiken. Dus je kunt eigenlijk allerlei potten gebruiken als de deksels maar goed zijn. Ook die van hak zijn prima.
over plastic deksel , die kunnen eraf schieten .
Kan ik dit recept ook gebruiken voor pruimen? Ben echt een leek als het om bakken gaat en ik heb een boomgaard vol met pruimen waar ik wel jam van wil maken.
Ik heb nog niet eerder pruimenjam gemaakt, weet niet zeker of je deze verhoudingen kunt aanhouden. Maar er zullen vast ook pruimenjam recepten te vinden zijn 🙂
Zelfde receptuur aanhouden. Jam van kiwi en ananas hebben meer gelei nodig.
Ik maak ook al jaren bramenjam. Pureren is niet nodig, als je de aanwijzigingen volgt op de verpakking van de geleisuiker en de bramen laat doorkoken is alles fijn. Ik gebruik meestal 1 pak geleisuiker op 2500 gram bramen en dat werkt prima.
Potjes met plastic deksel kunnen niet vacuüm trekken. Ik gebruik oude jampotjes en van groenten conserven. Beslist geen zuur potjes gebruiken, die smaak en geur krijg je er niet uit. Jam koken, direct in de potjes gieten en sluiten. Je hoort de deksels met een plopje vacuüm trekken tijdens het afkoelen.
Laura, ik heb een stuk of 20 potjes gevuld deze week, heb je ook leuke recepten om het op te maken? Ik maak vaak bramenkoeken, maar wil weleens iets anders proberen..
In principe kun je elk recept met een ander soort jam gebruiken, maar dan dus de bramenjam gebruiken 🙂
Super goed gelukt!! Bedankt voor de recept! Omdat ik zure bramen heb uit eigen tuin, heb ik 250gr suiker gebruikt voor 500gr bramen… Heerlijk!!
Hi,
Wat nou als je teveel citroensap heb toegevoegd? Kokend water erbij en doorroeren? Want het is zeker stevig genoeg!
Goed gelukt, bedankt voor dit recept! Het resultaat was heerlijk!
Wat fijn, geniet ervan!
Ik heb de bramen gekookt en daarna door de zeef gehaald. Nu zie ik dat mijn suiker niet meer goed is. Kan ik het in de koelkast zetten en morgen afmaken?
Ja hoor dat kan!
Ook erg lekker op yoghurt-kwark -hangop:
500 gram bramen
halve eetl.citroensap
100gram geleisuiker
Bramen eerst koken – uitlekken-sap meten-opkoken met de suiker en citroensap-in flesjes gieten(Xenos)
Het sap is dan nog dik vloeibaar.Erg lekker.
Ook erg lekker op yoghurt-kwark -hangop:
500 gram bramen
halve eetl.citroensap
100gram geleisuiker
Bramen eerst koken – uitlekken-sap meten-opkoken met de suiker en citroensap-in flesjes gieten(Xenos)
Het sap is dan nog dik vloeibaar.
Beste Laura, heb met de sappan vlierbessen en bramen samen gemaakt het is niet zo,n een goed jaar voor de vlierbessen ,had dus niet genoeg ,dus aangevuld met bramen ,mijn vriezer lag nog vol,ik gebruik op 1 liter 450 gram suiker en 150 gram geleisuiker dan proef ik of het zoet genoeg is en kan er meer suiker op smaak bij. Ik heb mijn sappan op marktplaats gekocht en ben er blij mee,groet Els
Gister jam gemaakt, pitjes eruit gezeefd en 50ml rozensiroop erbij gedaan (op 450gr bramen). Geeft een verfijnde smaak.
Wat een lekkere tip! Proef je de rozensmaak er echt uit?
Mijn manier van bramen jam maken:
De Bramen
Je plukt de bramen in je achtertuin.
Omdat er viezigheid van buiten op kan zitten maken we de bramen eerst schoon.
Doe de bramen in een bak of emmer, doe er water bij en ga er met je hand voorzichtig door heen, laat het een halfuurtje staan dan giet je voorzichtig de beestjes de blaadjes en alles wat er niet in hoort af. Vul de bak opnieuw met water en herhaal het ritueel, Soms doe ik dat 3x om er zeker van te zijn dat alles er uit is, maar wordt het water paars dan stoppen.
Schep het in een blender en maak het fijn. Niet te fijn het mag wel een beetje grof.
Vervolgens doe je de bramen die schoon en in de blender zijn geweest in bakjes en in de vriezer zodat je dan tijd hebt om de jam te maken.
Haal alles uit de vriezer. Laat het rustig ontdooien en doe het in een pan van roestvrijstaal
(heel belangrijk). Wel even afwegen hoeveel bramen prut je hebt en hoeveel geleisuiker speciaal je nodig hebt. Denk ook aan voldoende citroenen.
Zet de bramen prut zachtjes op het vuur en zet onder tussen de potjes die al schoon zijn op 100 graden in de oven. Deze worden dan steriel en heet.
Het voordeel is dan dat als je de heette bramen in de potjes doet ze dan niet kapot knappen.
Doe hierna de geleisuiker speciaal en het citroensap er in.
Laat het geheel dan langzaam warm worden. Als het kookt, laat je het nog 2 minuten pruttelen.
Doe de bramen jam in de potten en zet ze op ze kop op een theedoek na 5 min kun je ze weer zetten zoals het hoort.
Wat heb je nodig:
500 gram bramen
200 gram geleisuiker speciaal
1 eetlepel citroensap
Ik heb een probleem met mijn bramen ik heb een doornloze bramenstruik en daar komen hele grote bramen vanaf, zijn erg lekker. Vorig jaar heb ik er jam van gemaakt, maar toen ik ze gekookt had leek het wel of er wurmpjes in zaten, ik heb deze eruit gehaald en toen bleek dat het het stampertje binnenin de braam was. Het ziet er erg raar uit en het was ook erg veel werk. Wie weet hierheen oplossing voor ??
Daar zou ik helaas geen antwoord op weten, maar wellicht iemand anders die dit leest 🙂
tja ik heb ook doorn loze bramenstruik maar hier heb ik nog nooit wat van gehoord.
ik doe na de pluk de bramen in een bak met water laat dat 15 min, staan alles wat er niet in hoort komt van zelf boven drijven en dan giet ik het af doe er weer water is even met de hand er door heen gaan en weer 15 min laten staan, weer af gieten en dan gaat het de blender is als je het wilt invriezen is dat de beste opzie, gezien je als je er jam van gaat maken het ook zacht en in een blender kan er meer in een bakje.
Joke, die kleine wormpjes zijn larven van de frambozenkever denk ik. Kan geen kwaad, bramen goed spoelen/in licht zout water laten staan en ze komen vanzelf te voorschijn zodat je ze kunt afgieten en de bramen schoon verwerken.
ik heb gisteren bramenjam gemaakt, met ca 1000 g bramen en ca 500 g gewone suiker en sap van 1 citroen. Maar – het is na een dag nog steeds meer bramensaus dan bramenjam… wat kan ik nog doen? dacht dat het ook wel zou lukken met gewone suiker; had geen geleisuiker bij de hand. Ligt het daaraan?
Dan vermoed ik inderdaad dat het ligt aan dat je gewone suiker hebt gebruikt, dat is helaas niet hetzelfde als geleisuiker.