Zelf bramenjam maken

Gepost: 21 augustus 2015 Laatst bewerkt: 28 februari 2025
Zelf bramenjam maken

Na mijn bramenpluk avontuur kon je een recept voor bramenjam natuurlijk al een beetje zien aankomen. Ik gebruikte een halve kilo bramen om jam van te maken. Die kun je lekker op brood smeren, maar het is ook heerlijk om gebak mee te maken. Als vulling in een taart bijvoorbeeld, of tussen twee koekjes. Je gaat dus zeker nog wat lekkers voorbij zien komen met de bramenjam.

Mocht je nou zelf bramen gaan plukken voor de jam, lees dit artikel dan even. Daar geef ik verschillende tips voor het plukken, schoonmaken en verwerken van de bramen.

BAKTIP: Wanneer je nog geen geschikte glazen potten in huis hebt: Dille en Kamille heeft een fijn assortiment aan inmaakpotten en deksels.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
bramenjam 3a

Wil jij nog wel meer geïnspireerd worden op het gebied van bramen en bakken? Kijk dan eens naar deze heerlijke recepten:

bramenjam 2a

ZELF BRAMENJAM MAKEN

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 16 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Bramenjam

Zelf bramenjam maken is absoluut niet ingewikkeld. Sterker nog, je kun binnen een paar minuten al klaar zijn! Ik vertel je hoe je zelf jam maakt!
Porties: ml

Ingrediënten

  • 500 gram bramen
  • 200 gram geleisuiker speciaal
  • 1 el citroensap

Extra nodig

  • schone (uitgekookte) potjes
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Was de bramen en pureer deze, bijvoorbeeld met een staafmixer. Als je geen pitjes in je jam wilt, kun je de bramenpuree nog even zeven. Ik heb dit zelf niet gedaan.
  • Doe de bramenpuree met suiker en citroensap in een pan. Breng het mengsel aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. Als het eenmaal kookt laat je het ongeveer 2 minuten doorkoken, ook nu blijven roeren.
  • Giet de bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.
Tips

Ik gebruikte Geleisuiker Speciaal, dit omdat mijn bramen al lekker zoet van zichzelf waren en de jam die extra zoetigheid van de suiker niet nodig had. Zijn jouw bramen niet heel zoet en wil je je jam wel wat zoeter? Gebruik dan normale geleisuiker. Je hebt dan 500 gram geleisuiker nodig op 500 gram bramen.
Bewaren

Ongeopend blijft de jam tot wel een jaar goed, bewaar de potjes op een donkere koele plek. Na openen bewaar je het in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

50 reacties

  1. Carola schreef:

    Ha. ha, je bent dus inderdaad op pad gegaan? Je hebt lekker veel bramen gevonden. Dat wordt smullen!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Yes! Was een prima plek met superveel bramen! 😀

  2. Margot schreef:

    Heerlijk! Vroeger deed ik dit vaak samen met mijn moeder.

  3. Andrea - 4pure schreef:

    Lekker, verse bramenjam is zo lekker!

  4. Anita schreef:

    Bedankt voor het delen! Ik ben net een dag te vroeg geweest.
    Gisteren ging ik bramenjam maken en dacht even kijken of Laura bramenjam er op heeft staan, dat was helaas niet zo, had er wel wat aan om bramen schoon te maken, dus niet voor niks gekeken?

  5. Ellen schreef:

    Héérlijk! en fantastisch in eigen bakseltjes 😉

  6. ey schreef:

    In onze tuin staan een paar frambozenstruiken daar maak ik elk jaar jam van. Net als jij gebruik ik
    speciale gelei suiker (1pond suiker voor ca. 1 kilo fruit) maar aangezien frambozen weinig of geen pectine hebben doe ik er wat appels bij anders wordt de gelei te dun.
    Hoe zit dat met bramen?
    vrgr Elly.

    1. Laura's Bakery schreef:

      De jam is helemaal niet dun geworden, gewoon zoals jam moet zijn 🙂
      Wat heerlijk trouwens die frambozenstruiken in de tuin!

      1. Baukje schreef:

        Ik doe vaak geraspte appels bij de bramen en daar dan jam van maken. Is echt zo lekker! Wel even het vocht wat er uit de appels komt afgieten anders wordt het te nat inderdaad. Als het nog een beetje warm is ook erg “jammie”!

  7. Tamara schreef:

    Leuk om jam te maken!

  8. Joke schreef:

    9 kilo bramen geplukt op een plekje dicht bij ons huis. De hond kon daar lekker los lopen. Bramenjam gemaakt met gelei suiker uit Duitsland. De helft goedkoper dan in Nederland.
    Ik gebruik s morgens als ontbijt havermout pap en daar roer ik een eetlepel bramenjam doorheen! Heerlijk!

  9. Silvia schreef:

    De eerste bak bramen uit de tuin geplukt en lekkere jam van gemaakt, super simpel en lekker manier. thx. De volgende uitdaging wordt rode druif om daar wat lekkers van te maken.

  10. Lisa schreef:

    Leuk en lekker! Ik maak aardbeienjam met aardbeien uit eigen tuin, ook met die gelei suiker. Dit jaar weinig aardbeien, er was nog wat suiker over en toen als proef appeljam gemaakt, zoooo lekker!

  11. marianne schreef:

    Lekker hoor, bramenjam. Omdat ikzelf heel veel bramen heb maak ik ook een “wintervariant” met kruidnagel,kaneel,zwarte peper en 100ml. bramenlikeur(heb ik nog van voorgaand jaar, maar een andere likeur, zoals sinaasappel kan ook.)
    Limonadesiroop van bramen is ook heel lekker. Je hebt nodig: 1kilo bramen, 1 kilo suiker, 1kopje kokend water, 1 dessertlepel citroenzuur(verkrijgbaar bij de turkse supermarkt) 1 grote glazen pot, die goed afsluitbaar is.
    Doe de bramen met de suiker in de glazen pot, giet het hete water op het mengsel, sluit de pot en laat 2 a 3 dagen staan. Roer twee keer per dag even door, totdat vrijwel al het sap uit de bramen is getrokken.
    Filtreer de verkregen siroop. Los het citroenzuur op in een bodempje heet water en voeg het aan de siroop toe.(let op: niet teveel citroenzuur toevoegen, proef het resultaat tussendoor even.)
    Deze siroop moet je wel in de koelkast bewaren en je kunt hem ook invriezen, dan is de wintervariant ook lekker.

  12. Michelle schreef:

    Mij hebben ze gezegd dat het beter is om de confituur niet te mixen, omdat de pitjes zouden zorgen voor een bittere smaak, dit klopt dus niet??
    Ik zou nl. graag bramenconfituur met appel maken in de Thermomix, maar weet dus niet zo goed hoe het beste aan te pakken als ik geen pitjes wil..

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit is voor het eerst dat ik dit hoor, ik had zelf geen bitter resultaat. Ik zou het gewoon proberen, misschien eerst met een kleine portie?

  13. Iris schreef:

    Misschien een hele rare vraag. Ik heb met mijn dochter net heerlijke bramen geplukt en ga daar lekker jam van maken. Die potjes die jij gebruikt die vacuum zuigen, waar haal je die? Of zijn dat gewoon oude jam potjes uit de winkel die je schoonmaakt?

    1. Anneke popa schreef:

      Gewoon een potje vullen, ondersteboven zetten en hij zuigt vanzelf vacuum.

    2. chiel schreef:

      ik heb potjes gebruikt van hak groenten
      kosten niets en zijn er goed voor

  14. Kimberly schreef:

    De jam niet af laten koelen?

  15. chiel schreef:

    de jam is goed gelukt en was heel lekker

  16. Marloes schreef:

    Moeten de potjes een metalen deksel hebben of kan het ook met een plastic deksel. Ik heb er nu heb staan met metalen Derksen maar wel twee lege pindakaas potjes. Of gebruik ik dan beter een weckpotje?

    1. Lian van Rens schreef:

      Zover ik weet zuigen plastic deksels zich niet vacuüm. Ik gebruik zelf altijd weckpotjes met een rubberen ring.

    2. Lydia schreef:

      Nooit geen plastic gebruiken. Die kunnen smelten met de hete jam. Altijd schone en onbeschadigde deksels gebruiken. Dus je kunt eigenlijk allerlei potten gebruiken als de deksels maar goed zijn. Ook die van hak zijn prima.

    3. lm van der linden schreef:

      over plastic deksel , die kunnen eraf schieten .

  17. Carmen schreef:

    Kan ik dit recept ook gebruiken voor pruimen? Ben echt een leek als het om bakken gaat en ik heb een boomgaard vol met pruimen waar ik wel jam van wil maken.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb nog niet eerder pruimenjam gemaakt, weet niet zeker of je deze verhoudingen kunt aanhouden. Maar er zullen vast ook pruimenjam recepten te vinden zijn 🙂

    2. Marco schreef:

      Zelfde receptuur aanhouden. Jam van kiwi en ananas hebben meer gelei nodig.

  18. Angelique schreef:

    Ik maak ook al jaren bramenjam. Pureren is niet nodig, als je de aanwijzigingen volgt op de verpakking van de geleisuiker en de bramen laat doorkoken is alles fijn. Ik gebruik meestal 1 pak geleisuiker op 2500 gram bramen en dat werkt prima.

  19. Tjits schreef:

    Potjes met plastic deksel kunnen niet vacuüm trekken. Ik gebruik oude jampotjes en van groenten conserven. Beslist geen zuur potjes gebruiken, die smaak en geur krijg je er niet uit. Jam koken, direct in de potjes gieten en sluiten. Je hoort de deksels met een plopje vacuüm trekken tijdens het afkoelen.
    Laura, ik heb een stuk of 20 potjes gevuld deze week, heb je ook leuke recepten om het op te maken? Ik maak vaak bramenkoeken, maar wil weleens iets anders proberen..

    1. Laura Kieft schreef:

      In principe kun je elk recept met een ander soort jam gebruiken, maar dan dus de bramenjam gebruiken 🙂

  20. Gwen schreef:

    Super goed gelukt!! Bedankt voor de recept! Omdat ik zure bramen heb uit eigen tuin, heb ik 250gr suiker gebruikt voor 500gr bramen… Heerlijk!!

  21. Rob schreef:

    Hi,

    Wat nou als je teveel citroensap heb toegevoegd? Kokend water erbij en doorroeren? Want het is zeker stevig genoeg!

  22. Monique schreef:

    Goed gelukt, bedankt voor dit recept! Het resultaat was heerlijk!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, geniet ervan!

  23. Suzan schreef:

    Ik heb de bramen gekookt en daarna door de zeef gehaald. Nu zie ik dat mijn suiker niet meer goed is. Kan ik het in de koelkast zetten en morgen afmaken?

  24. Ineke Mengerink schreef:

    Ook erg lekker op yoghurt-kwark -hangop:
    500 gram bramen
    halve eetl.citroensap
    100gram geleisuiker

    Bramen eerst koken – uitlekken-sap meten-opkoken met de suiker en citroensap-in flesjes gieten(Xenos)
    Het sap is dan nog dik vloeibaar.Erg lekker.

  25. Ineke Mengerink schreef:

    Ook erg lekker op yoghurt-kwark -hangop:
    500 gram bramen
    halve eetl.citroensap
    100gram geleisuiker

    Bramen eerst koken – uitlekken-sap meten-opkoken met de suiker en citroensap-in flesjes gieten(Xenos)
    Het sap is dan nog dik vloeibaar.

  26. Els de Boer schreef:

    Beste Laura, heb met de sappan vlierbessen en bramen samen gemaakt het is niet zo,n een goed jaar voor de vlierbessen ,had dus niet genoeg ,dus aangevuld met bramen ,mijn vriezer lag nog vol,ik gebruik op 1 liter 450 gram suiker en 150 gram geleisuiker dan proef ik of het zoet genoeg is en kan er meer suiker op smaak bij. Ik heb mijn sappan op marktplaats gekocht en ben er blij mee,groet Els

  27. Eef schreef:

    Gister jam gemaakt, pitjes eruit gezeefd en 50ml rozensiroop erbij gedaan (op 450gr bramen). Geeft een verfijnde smaak.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een lekkere tip! Proef je de rozensmaak er echt uit?

  28. Wil van den Bos schreef:

    Mijn manier van bramen jam maken:

    De Bramen
    Je plukt de bramen in je achtertuin.
    Omdat er viezigheid van buiten op kan zitten maken we de bramen eerst schoon.
    Doe de bramen in een bak of emmer, doe er water bij en ga er met je hand voorzichtig door heen, laat het een halfuurtje staan dan giet je voorzichtig de beestjes de blaadjes en alles wat er niet in hoort af. Vul de bak opnieuw met water en herhaal het ritueel, Soms doe ik dat 3x om er zeker van te zijn dat alles er uit is, maar wordt het water paars dan stoppen.

    Schep het in een blender en maak het fijn. Niet te fijn het mag wel een beetje grof.
    Vervolgens doe je de bramen die schoon en in de blender zijn geweest in bakjes en in de vriezer zodat je dan tijd hebt om de jam te maken.

    Haal alles uit de vriezer. Laat het rustig ontdooien en doe het in een pan van roestvrijstaal
    (heel belangrijk). Wel even afwegen hoeveel bramen prut je hebt en hoeveel geleisuiker speciaal je nodig hebt. Denk ook aan voldoende citroenen.

    Zet de bramen prut zachtjes op het vuur en zet onder tussen de potjes die al schoon zijn op 100 graden in de oven. Deze worden dan steriel en heet.
    Het voordeel is dan dat als je de heette bramen in de potjes doet ze dan niet kapot knappen.
    Doe hierna de geleisuiker speciaal en het citroensap er in.
    Laat het geheel dan langzaam warm worden. Als het kookt, laat je het nog 2 minuten pruttelen.

    Doe de bramen jam in de potten en zet ze op ze kop op een theedoek na 5 min kun je ze weer zetten zoals het hoort.

    Wat heb je nodig:
    500 gram bramen
    200 gram geleisuiker speciaal
    1 eetlepel citroensap

  29. Joke schreef:

    Ik heb een probleem met mijn bramen ik heb een doornloze bramenstruik en daar komen hele grote bramen vanaf, zijn erg lekker. Vorig jaar heb ik er jam van gemaakt, maar toen ik ze gekookt had leek het wel of er wurmpjes in zaten, ik heb deze eruit gehaald en toen bleek dat het het stampertje binnenin de braam was. Het ziet er erg raar uit en het was ook erg veel werk. Wie weet hierheen oplossing voor ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Daar zou ik helaas geen antwoord op weten, maar wellicht iemand anders die dit leest 🙂

  30. Wil schreef:

    tja ik heb ook doorn loze bramenstruik maar hier heb ik nog nooit wat van gehoord.
    ik doe na de pluk de bramen in een bak met water laat dat 15 min, staan alles wat er niet in hoort komt van zelf boven drijven en dan giet ik het af doe er weer water is even met de hand er door heen gaan en weer 15 min laten staan, weer af gieten en dan gaat het de blender is als je het wilt invriezen is dat de beste opzie, gezien je als je er jam van gaat maken het ook zacht en in een blender kan er meer in een bakje.

  31. Anna schreef:

    Joke, die kleine wormpjes zijn larven van de frambozenkever denk ik. Kan geen kwaad, bramen goed spoelen/in licht zout water laten staan en ze komen vanzelf te voorschijn zodat je ze kunt afgieten en de bramen schoon verwerken.

  32. Elze schreef:

    ik heb gisteren bramenjam gemaakt, met ca 1000 g bramen en ca 500 g gewone suiker en sap van 1 citroen. Maar – het is na een dag nog steeds meer bramensaus dan bramenjam… wat kan ik nog doen? dacht dat het ook wel zou lukken met gewone suiker; had geen geleisuiker bij de hand. Ligt het daaraan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dan vermoed ik inderdaad dat het ligt aan dat je gewone suiker hebt gebruikt, dat is helaas niet hetzelfde als geleisuiker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept