Al een tijdje wilde ik graag een hartig breekbrood maken. Eentje met allemaal kleine broodjes, een soort alternatief op het stokbrood bij de borrel. Voor Kerst ging ik er dan eindelijk mee aan de slag en werd dit breekbrood onderdeel van het buffet. Door dit brood zitten zongedroogde tomaatjes, kruiden, kaas en bacon. Of nouja, de bacon zit er niet echt doorheen. Ik heb plakjes bacon in de stukjes deeg gerold. Zo ziet dit hartige breekbrood er gelijk veel leuker uit. Het brood serveerde ik met wat kaasjes en kruidenboter, maar eigenlijk is dit breekbrood ook zonder deze smeersels al ontzettend lekker. Serveer het bij de borrel, een kommetje soep of gewoon bij de lunch. Het zal zeker in de smaak vallen.
Hartig breekbrood met bacon
Hartig breekbrood
Dit hartige breekbrood is een groot succes bij de borrel of om gewoon lekker op te peuzelen tijdens een filmavondje.
Porties: 1 schaal vol
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 6 gram droge gist
- 10 gram zout
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 325 ml volle melk (lauwwarm)
- 25 gram zongedroogde tomaatjes (in kleine stukjes)
- handje platte peterselie (fijngehakt)
- handje bieslook (fijngehakt)
- 50 gram geraspte (pittige) kaas
- ongeveer 15 plakjes bacon (gehalveerd)
Instructies
-
Doe alle ingrediënten -behalve de bacon- in een kom en kneed met een mixer in zo’n 10-15 minuten tot een soepel deeg. Ik vind het zelf altijd prettig om het laatste stukje met de hand te kneden. Leg de bol deeg in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
-
Haal het deeg uit de kom en druk met je handen het lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in kleine balletjes, ongeveer 30 stuks. Maak kleine rechthoekige plakjes deeg van de balletjes. Leg hier een half plakje bacon op en rol het stukje deeg op. Doe dit met alle stukjes deeg.
-
Zet alle rolletjes deeg in een bakvorm, ik gebruikte een vorm van 28 centimeter. Zet ze niet te dicht op elkaar, ze zullen nog verder rijzen. Dek de vorm met het hartige breekbrood af en laat 45-60 minuten rijzen.
-
Zet de vorm in de oven en bak het brood in ongeveer 15 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren
Dit hartige breekbrood kun je zowel warm als koud serveren. Je kunt het brood ook laten afkoelen en invriezen tot je het wilt serveren. Haal het brood een paar uur voor serveren uit de vriezer en warm het nog even op in de oven, zo’n 10 minuten op 200 °C is prima.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dat ziet er lekker uit! Goed idee!
Oh dat ziet er lekker uit! Een breekbrood maken staat ook hoog op mijn lijstje.
Mmm, dat lijkt me lekker, maar mijn huisgenoten zijn meer van het zoete. Kun je een preekbrood ook zoet maken? Bijvoorbeeld met banketbakkersroom of suiker/kaneel?
Er bestaan meerdere zoete breekbroden, staat toevallig ook op mijn lijstje om een keer mee aan de slag te gaan 😉 Met kaneel wordt zeker lekker 🙂
breekbrood bedoel ik natuurlijk.. hihi
HOE LEKKER ! heerlijk ik heb gelijk trek..
Dit lijkt mij een perfecte traktatie voor mijn collega’s maar ik heb alleen een vraagje zou je dit ook savonds kunnen klaar maken en dan de hele nacht in de koelkast zetten of buiten de koelkast en dan sochtends in de oven schuiven? Of gaat dat niet werken?
Ik zou het niet doen in verband met rijzen. Als het te veel rijst wordt het er niet lekkerder op. Koelkast heb ik nog nooit geprobeerd, dus geen ervaring mee. Zou het gewoon ’s avonds helemaal maken en dan voor serveren opwarmen als je het warm wilt eten.
Heerlijk Laura, mijn zoontje van 3 en ik hebben de ‘makkelijke’ versie gemaakt. Toscaans brooddeeg gevuld met bacon en brie! Wat leuk om samen balletjes maken, rollen, vullen, bakken! En natuurlijk heerlijk smullen!!! Dank voor dit mooie recept wat ook prima op een feestje of buffet past.
Vandaag heb ik dit breekbrood gemaakt, erg lekker! 🙂
Even iets anders: ik zou het zo handig vinden om op deze site m’n favoriete recepten bij elkaar te hebben in een “eigen mapje” en ook dat ik er dan bijvoorbeeld aantekeningen bij zou kunnen maken…snap je wat ik bedoel, ik typ ’t misschien niet helemaal duidelijk…
Ik snap helemaal wat je bedoeld 🙂 Helaas is daar geen mogelijkheid voor, maar wellicht volgt dat in de toekomst (ik krijg de vraag vaker 😉 ).
Ohhhh ja deze was zo ontzettend lekker.
Echt een aanrader om te gaan maken en het ziet er ook zo mooi uit!!
Liefs, mam
Ik heb dit brood een poosje terug gemaakt. Echt heerlijk en een aanrader.
Sommige stukjes waren niet helemaal gaar, maar dat komt denk ik doordat ik een iets te kleine vorm had genomen en de stukjes dan te snel tegen elkaar aan zaten…??
Het zou kunnen dat jouw oven gewoon net even wat meer tijd nodig heeft.
Oke dat zou ook kunnen, maar meestal heeft mijn oven iets minder tijd nodig. Maar wie weet is dat voor dit recept weer anders. Het was verder heerlijk! 😉
Ziet er lekker uit! Mocht ik wat overhouden, kun je dat dat nachtje bewaren?
Ja hoor, dat kan prima!
Complimenten voor jouw site.
Ik denk erover om behalve bacon ook een paar rolletjes met salami te beleggen. Dat kan toch wel? Of zouden de de smaken dan door elkaar gaan?
Dat kan prima hoor, klinkt lekker 🙂
Tips voor wat betreft rijzen? Afdekken met een schone doek of een ook schone vochtige doek? Geen tocht heb ik gelezen. Temperatuur? Of komt het niet zo nauw? Gewoon aan de kant zetten tot de rijstijd om is?
Oh en het bewaren.. best is helemaal klaar maken. en dan in plastic zak inde koelkast.? Ik maak het 1 dag van tevoren dus de vriezer lijkt me niet nodig..
Het het bewaren..? ik maak het 1 dag van tevoren dus best helemaal afmaken en dan in plastic zak in de koelkast.?
Ik zou het inderdaad in een zak doen, maar niet in de koelkast.
Gister 2 breekbroden gemaakt voor ons kerstontbijt vandaag. Ben overladen met complimentjes. Men vond het heerlijk! Alles op!
Dank je wel, Laura
Hij ziet er erg mooi uit, wat de smaak aangaat dat hoor ik woensdag.
Maar heel leuk om te maken.
Ook heb ik het kaneelbreekbrood gemaakt, die is alleen wat grover uitgepakt, maar smaakt heerlijk.
Wat een leuk en lekker recept zeg! Ik heb het vandaag 2 x gemaakt. 1 x voor de buren met bacon en 1 x voor mezelf met bacon en ham. Allebei heel lekker en leuk om te doen. Dankjewel
Dit breekbrood gemaakt voor Pasen. Wel veel kneed- en wachttijd maar het resultaat was erg lekker. Ipv bacon verschillende soorten spaanse worst (chorizo, parmaham en salami) gebruikt.
Middelste broodjes waren nog niet helemaal gaar maar verbranding lag op de loer. Tip voor iedereen: Oven wat “kouder” zetten en baktijd wat verlengen.
Bedankt voor het recept Laura!
Help, wat gaat er fout!
Mijn deeg reist niet…kan ik het deeg nog wel gebruiken en gewoon afmaken?
Bedankt!
Waarschijnlijk heb je het niet lang/goed genoeg gekneed. Je kunt verder gaan, maar krijgt dan een compact resultaat.
Hoi Laura,
Heb je dit gerecht ook geprobeerd met speltmeel? En gebruik je dan dezelfde hoeveelheid als bloem?
Groetjes, Rosanne
Helaas nog niet! Mocht jij het proberen dan hoor ik graag je ervaring.
Hoi Laura, bij ons is het brood te nat. Waar kan dat aan liggen?
Bedoel je het brood na het bakken? Dat klinkt alsof het niet lang genoeg heeft gebakken of je teveel/dikke plakken bacon hebt gebruikt.