Stiekem was ik een beetje bang dat ik al snel zonder inspiratie kwam te zitten voor het avondeten als ik eenmaal op mijzelf woonde. Gelukkig is dat niet het geval. Ik zal niet zeggen dat ik iedere avond iets anders eet, want ik vind sommige maaltijden gewoonweg te lekker om slechts één keer te eten. Maar variëren is tot nu toe nog geen probleem. Vorige week besloot ik weer eens voor een plaattaart te kiezen. Meestal worden het dan variaties op de Italiaanse plaattaart die ik al eens eerder maakte. Dit keer wilde ik echter wat anders en ik besloot spinazie als basis te nemen, heerlijk! Ik at deze plaattaart met een salade als avondmaaltijd, maar je kunt hem ook in kleinere stukjes snijden en serveren op een verjaardag of als onderdeel van een buffet.
Plaattaart met spinazie en kip
Ingrediënten
- rol vers bladerdeeg (of 6 plakjes uit de diepvries)
- 300 gram verse spinazie
- 1 kipfilet
- halve bol mozzarella
- aantal cherry tomaatjes
- handje geraspte kaas
- handje pijnboompitten
- zout en peper naar smaak
- handje paneermeel
Instructies
-
Slink de spinazie in een pan met een beetje olie. Als alles is geslonken laat je de spinazie uitlekken in een vergiet. Bak de kip rondom aan en breng op smaak met zout en peper. De kip hoeft niet gaar te zijn, dit gaart straks verder in de oven.
-
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Mijn bakplaat is net iets te klein voor de plak bladerdeeg, ik snij er dus een reep vanaf. Dit snij ik in dunne strookjes waar ik rondom een opstaand randje mee. Strooi een beetje paneermeel over de bodem
-
Druk indien nodig het verdere vocht uit de spinazie en verdeel deze over de bladerdeeg bodem. Het is belangrijk dat de spinazie niet te vochtig is, anders gaart de bodem niet goed. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de taart. Voeg nu ook de stukjes kip en gehalveerde tomaatjes toe. Als laatst strooi je er wat geraspte kaas en pijnboompitjes over.
-
Bak de plaattaart in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Kan ik in dit recept ook een potje bladspinazie van Hak nemen.?
Het ziet er heerlijk uit.
Heb ik geen ervaring mee, als je het heel goed laat uitlekken en droog dept moet het wel kunnen denk ik.
Misschien dat ik dit vanavond wel ga maken!
Hmm dat ziet er lekker uit. Ik zou het bladerdeeg vervangen voor hartige taartdeeg.
Klinkt heerlijk, deze gaat zeker op m’n lijstje om te maken!
Ziet er goed uit! Voor hoe veel personen is dit recept?
Voor 3 personen als je er ook een salade bij serveert, anders 2
Heerlijk hier houd ik van!!
Ik moet de mijne met gehakt en geitenkaas binnenkort ook weer maken.
Was erg lekker maar de foto’s waar helemaal niks geworden doordat het zo vroeg donker was.
Je wilt vast wel helpen met proeven 😉
Liefs, Mam ♥
Hallo Laura,
Ik ben een grote fan van flammkuchen.
Zou ik het bladerdeeg kunnen vervangen door het basisrecept van de flammkuchen?
Houd ik dan de baktijd en temperatuur aan van het flammkuchen recept?
Dat kan prima hoor. Ik zou qua tijd inderdaad die van de flammkuchen aanhouden. Controleer daarna wel even, wellicht dat de topping een paar minuten extra nodig heeft.
Heb deze plaattaart vanavond gemaakt, was heerlijk alleen heb ik er mijn eigen draai aan gegeven door er 125 gr gebakken spekreepjes over te strooien en ook de bodem van de plaattaart ingesmeerd met crème fraîche. Ga dit zeker vaker maken!
Heeeerlijk! Nu 2 keer gemaakt en de 2e keer pesto toegevoegd. Een blijvertje. Dankjewel!
Kan ik deze plaattaart een paar uur van tevoren klaarmaken en later garen in de oven? Of wordt het deeg dan te vochtig door de spinazie/pesto?
Dat heb ik zelf niet getest, maar vermoed inderdaad dat het dan wel wat vochtig kan worden. Je kunt het wel al afbakken en later even opwarmen (al is vers wel het lekkerste).