Chocolade-blauwe bes tartelettes

Gepost: 16 september 2022 Laatst bewerkt: 10 januari 2024
Chocolade-blauwe bes tartelettes

Waar mijn tartelettes normaal altijd rond zijn, heb ik dit keer gekozen voor een leuke rechthoekige vorm. Voor deze chocolade-blauwe bes tartelettes gebruikte ik mijn bakvormpjes uit mijn eigen collectie bakproducten die nu bij Kruidvat in de schappen ligt. Heb je de vormpjes niet kunnen bemachtigen? Geen probleem, je kunt ook andere vormpjes gebruiken. Ik voeg over dit onderwerp een tip toe in het recept.

Toen ik eenmaal de tartelette koekbodems had gebakken, was het tijd om te bepalen waarmee ik de taartjes zou gaan vullen. Toen ik die dag in de keuken stond had ik van een ander recept nog wat mascarponeroom over en ik besloot die op smaak te brengen met cacaopoeder.

Daarna decoreren met wat blauwe bessen en mooie chocolaatjes. Had ik gelijk een leuk gebakje voor de visite van die avond. Het is een simpele combinatie, want je kunt het met tartelettes zo gek en luxe maken als je zelf wilt. Toch was het een hele lekkere combinatie, zo lekker dat ik de chocolade-blauwe bes tartelettes graag met jullie wilde delen.

Chocolade-blauwe bessen tartelettes-1a

Tartelette bodem recept

Laat ik beginnen met de verwijzing naar mijn basisrecept voor tartelette bodems. Deze gebruik ik bijna altijd, maar zoals je kunt zien heb ik die niet voor dit recept gebruikt. Hiervoor maakte ik gebruik van mijn basisrecept voor zandtaartdeeg. Op deze manier kun je heel goed tartelettes zonder amandelmeel maken.

Vullingen voor tartelettes

Zoals gezegd kun je alle kanten op met tartelettes, ik heb er al velen gemaakt. Om jullie een idee te geven voor vullingen en smaakcombinaties deel ik een paar favorieten met jullie:

MONCHOU TARTELETTES

Heb je Het Laura’s Bakery Bakboek in huis? Dan kun je ook de MonChou tartelettes maken! Twee klassiekers gecombineerd in een nieuw recept, ik kan je vast vertellen dat dat hier een groot succes was. Heb je het boek nog niet in huis:

KOOP HIER JOUW EXEMPLAAR

Afbeelding
Chocolade-blauwe bessen tartelettes-3a

Veelgestelde vragen over tartelettes

Wat zijn tartelettes?

Heel kort door de bocht: tartelettes zijn koekbakjes die je met allerlei verschillinde soorten vullingen kunt maken. Je kunt zelfs kiezen tussen vullingen die je met de bodem meebakt en vullingen die je in de reeds gebakken koekbodem doet.

Hoe lang moet je tartelettes bakken?

Indien je tartelettes met een vulling bakt, verschilt dit per recept. Kijk daarom vooral naar vergelijkbare recepten als je zelf een tartelette recept wilt ontwikkelen. Als het gaat om de losse koekbodems: die bak je in 12-15 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).

Kun je tartelettes als dessert eten?

Jazeker! Misschien wil je er zelfs nog een bolletje ijs bij serveren. Tartelettes zijn ook erg lekker als gebakje bij de koffie of thee.

Hoe bewaar je tartelettes?

De losse koekbodems kun je in een afgesloten trommel buiten de koelkast minimaal een week houdbaar. Als ze eenmaal zijn gevuld is dit afhankelijk van het soort vulling. In al mijn tartelette recepten heb ik er daarom een bewaaradvies bijgezet.

 

kleine taartjes met chocolade en fruit

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Chocolade-blauwe bes tartelettes

Met kleine rechthoekige mini quiche vormpjes maak je deze prachtige en ontzettend lekkere chocolade-blauwe bes tartelettes.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Deeg

  • 120 gram ongezouten roomboter
  • 55 gram fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • 180 gram bloem
  • 1 el water

Vulling en toping

  • 60 ml slagroom
  • 1 el vanillesuiker
  • 125 gram mascarpone
  • 1 el cacaopoeder
  • Blauwe bessen
  • chocoladedecoraties

Instructies

  • Doe boter, suiker, zout en bloem in een kom en kneed tot een deeg. Voeg het water toe en kneed er een stevige, samenhangende bal deeg van.
  • Rol het deeg uit tot het ongeveer 5mm dik is. Snijd stukken deeg uit die iets groter zijn dan het vormpje zelf. Bekleed de vormpjes met het deeg, snijd overtollig deeg weg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de taartbodems in 12-15 minuten op 170 °C (boven-en onderwarmte) gaar en goudbruin. Laat de bodems volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Doe slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom. Klop tot de room stijf is. Roer er dan de cacaopoeder doorheen.
  • Doe de chocoladeroom in een spuitzak met stervormige spuitmond. Verdeel de vulling over de bodems.
  • Decoreer de taartjes met blauwe bessen en chocoladedecoraties naar keuze.

Tips

  • De bodems kun je heel goed op voorhand maken en zelfs invriezen. Zo heb je altijd in een handomdraai een lekker taartje op tafel staan.
  • Je kunt ook andere kleine bakvormpjes gebruiken om deze tartelettes te maken. Als het formaat niet heel veel verschilt blijft de baktijd hetzelfde.
Bewaren

Deze kleine taartjes zijn afgedekt in de koelkast 3 dagen houdbaar.

Heb jij deze chocolade-blauwe bes tartelettes of een ander lekker recept van Laura’s Bakery gemaakt? Dat vind ik leuk om te zien! Tag mij vooral in je foto’s op Instagram.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Alice schreef:

    Lijkt me superlekker! Wat is het formaat van de vormpjes die jij hebt gebruikt en zijn deze nog ergens (online) te koop?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het formaat niet met zekerheid te zeggen, maar je kunt ze ook prima in een andere vorm tartelette maken.

  2. Lise schreef:

    Dat ziet er goed uit! Kan ik voor dit recept ook jouw quiche-vorm van 35×11 cm gebruiken (die laatst bij de Kruidvat te koop was)? Blijven de hoeveelheden dan hetzelfde?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas is dat niet 1:1 dezelfde verhouding, ik heb het nog niet eerder geprobeerd om te rekenen, maar het gaat op de baklijst!

  3. Edith Thomassen schreef:

    Het was heerlijk 🙂
    Ik zou graag meer recepten willen zien van deze vormtartelettes!

  4. Sjonnie Holling-Wouters schreef:

    Kan ik de mascarponeroom een dag van tevoren maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept