Hoewel het alweer bijna een jaar geleden is dat ik deze speculaas MonChoutaart met mandarijnen maakte, kan ik het mij nog goed herinneren. Met de familie vierden we sinterklaas en ik zou zorgen voor taart, zoals meestal het geval is bij familiefeestjes. Mijn planning liep niet zo soepel als gedacht, waardoor ik uiteindelijk een ontplofte keuken achterliet en met mijn surprise en taart overhaast het huis verliet. De taart werd gelukkig wel ontzettend goed ontvangen, dat maakte die rommelige keuken weer helemaal goed. De bodem maakte ik van speculaasjes en als topping koos ik voor mandarijntjes uit blik, dat vind ik echt ontzettend lekker. En zo tover je je klassieke MonChoutaart heel eenvoudig om tot een Sinterklaas MonChoutaart!
BAKTIP: Ik gebruik voor deze taart een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de taart zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.
Speculaas MonChoutaart met mandarijnen
Ingrediënten
- 260 gram speculaasjes
- 150 gram ongezouten roomboter
- 250 ml slagroom
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 200 gram MonChou (de kleine pakjes)
- 350 gram mandarijntjes uit blik (= uitlekgewicht van 2 blikjes)
Instructies
- Bekleed je bakvorm met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn tot kruimels en smelt de boter. Roer de boter en koekkruimels door elkaar en stort dan in de taartvorm. Verspreid gelijkmatig over de bodem en druk met een spatel of de bolle kant van een lepel stevig aan. Zet de vorm even in de koelkast.
- In een kom klop je de slagroom stijf. In een andere kom klop je de suiker, het vanille-extract en de MonChou romig. Voeg de slagroom eraan toe en meng tot een egaal mengsel.
- Schep de MonChou vulling op de taartbodem en smeer deze gelijkmatig uit. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
- Laat de mandarijntjes goed uitlekken in een zeef. Wanneer ze goed zijn uitgelekt verdeel je ze over de taart.
Je kunt de taart 4-5 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
Je recept kwam precies op het goede moment want mijn zoon is morgen jarig en wij zochten nog een leuke taart die niet té veel tijd neemt.
Deze wordt het! 🙂
Hoe krijg je fe punten mooi uit deze vorm?
De vorm heeft een losse bodem waardoor je de taart er makkelijk uit kunt ’tillen’
Zijn dit mandarijntjes op sap of op siroop?
Ik gebruikte op sap, maar siroop kan ook.
Misschien moet je bij de keuringsdienst van waarde (facebook) het volgende filmpje bekijken over blik mandarijntjes. Erg verhelderend.
Afgelopen weekend heb ik deze taart gemaakt (voor mijn verjaardag). Heerlijk, goed recept, leuke afwisseling zo met de ‘standaard’ monchoutaart.
Kan je ook verse manderijnen gebruiken of drogen die te snel uit?
Vers kan ook hoor, ik vind zelf op een taart die uit blik lekkerder en mooier (omdat alle velletjes eraf zijn).
Bakpapier alleen op de onderkant of ook de zijkant? Want hoe krijg je dat dan netjes aan de zijkant?
En ik lees hierboven dat je een losse bodem hebt. Hoe bedoel je dat?
Ik bedek alleen de bodem in mijn vorm. En je kunt bakvormen kopen waarbij de bodem er los in ligt 🙂
Mooi recept, je recept is ook erg goed voor de lijn. ik vervang de slagroom voor “klop klop instant slagroom” en de mandarijntjes in blik voor verse “mandarijnen” nu zit er minder suiker en vet in en ik ben happy?
Wat fijn Aleks. Geniet ervan!
Hoi Laura,
Bedankt voor je recept! Ik was precies op zoek naar een lekker winterachtige taart. Ik heb hier in de kast een bakje suiker staan waarin een stokje vanille zit, een soort huisgemaakt vanillesuiker. De vanillesmaak is best sterk. Denk je dat ik die in plaats van de gewone suiker en het vanille-extract kan gebruiken?
Hoe dan ook ziet het er erg lekker uit, zin om hem te maken!
Ja hoor, dat kan zeker!
Hoi, leuk recept! Ik wil met deze taart mijn nieuwe bakvorm (dezelfde als op de foto) gaan uitproberen. Ik vroeg me wel af hoe je speculaas aan de randen hebt gekregen?
Leuk! Ik heb het er met een lepel tegenaan gedrukt.
Weet je hoe de velletjes vd manderijntjes eraf gehaald eorden?
Dan eet je die nooit meer!
Weet je hoe de velletjes vd manderijntjes eraf gehaald worden?
Dan eet je die nooit meer!
Ik ga hem maken!!!!! En ondanks dat ik weet hoe die mandarijntjes uit blik gemaakt worden. Als iedereen werkelijk zou weten hoe voedingsmiddelen in de fabriek gemaakt worden gingen de supermarkten failliet.