Speculaas Monchou taart met mandarijnen

Gepost: 25 november 2017 Laatst bewerkt: 21 augustus 2023

Hoewel het alweer bijna een jaar geleden is dat ik deze speculaas MonChoutaart met mandarijnen maakte, kan ik het mij nog goed herinneren. Met de familie vierden we sinterklaas en ik zou zorgen voor taart, zoals meestal het geval is bij familiefeestjes. Mijn planning liep niet zo soepel als gedacht, waardoor ik uiteindelijk een ontplofte keuken achterliet en met mijn surprise en taart overhaast het huis verliet. De taart werd gelukkig wel ontzettend goed ontvangen, dat maakte die rommelige keuken weer helemaal goed. De bodem maakte ik van speculaasjes en als topping koos ik voor mandarijntjes uit blik, dat vind ik echt ontzettend lekker. En zo tover je je klassieke MonChoutaart heel eenvoudig om tot een Sinterklaas MonChoutaart!

BAKTIP: Ik gebruik voor deze taart een taartvorm met losse bodem. Hierdoor kan je de taart zonder problemen uit de vorm halen en is de vorm eenvoudig schoon te maken.

Opslaan Recept afdrukken
5 van 6 stemmen

Speculaas MonChoutaart met mandarijnen

Een MonChoutaart is hartstikke makkelijk te maken en érg lekker. Deze speculaas MonChoutaart met mandarijnen past perfect bij het Sinterklaasfeest.
Porties: 12 personen (in een 24 cm vorm)

Ingrediënten

  • 260 gram speculaasjes
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram MonChou (de kleine pakjes)
  • 350 gram mandarijntjes uit blik (= uitlekgewicht van 2 blikjes)

Instructies

  • Bekleed je bakvorm met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn tot kruimels en smelt de boter. Roer de boter en koekkruimels door elkaar en stort dan in de taartvorm. Verspreid gelijkmatig over de bodem en druk met een spatel of de bolle kant van een lepel stevig aan. Zet de vorm even in de koelkast.
  • In een kom klop je de slagroom stijf. In een andere kom klop je de suiker, het vanille-extract en de MonChou romig. Voeg de slagroom eraan toe en meng tot een egaal mengsel.
  • Schep de MonChou vulling op de taartbodem en smeer deze gelijkmatig uit. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
  • Laat de mandarijntjes goed uitlekken in een zeef. Wanneer ze goed zijn uitgelekt verdeel je ze over de taart.
Bewaren
Je kunt de taart 4-5 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

Je kunt de taart 4-5 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

20 reacties

  1. Margriet schreef:

    Je recept kwam precies op het goede moment want mijn zoon is morgen jarig en wij zochten nog een leuke taart die niet té veel tijd neemt.
    Deze wordt het! 🙂

  2. Jans schreef:

    Hoe krijg je fe punten mooi uit deze vorm?

    1. Laura Kieft schreef:

      De vorm heeft een losse bodem waardoor je de taart er makkelijk uit kunt ’tillen’

  3. Teuni schreef:

    Zijn dit mandarijntjes op sap of op siroop?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruikte op sap, maar siroop kan ook.

  4. Elisabeth schreef:

    Misschien moet je bij de keuringsdienst van waarde (facebook) het volgende filmpje bekijken over blik mandarijntjes. Erg verhelderend.

  5. Margreet schreef:

    Afgelopen weekend heb ik deze taart gemaakt (voor mijn verjaardag). Heerlijk, goed recept, leuke afwisseling zo met de ‘standaard’ monchoutaart.

  6. Marlies schreef:

    Kan je ook verse manderijnen gebruiken of drogen die te snel uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Vers kan ook hoor, ik vind zelf op een taart die uit blik lekkerder en mooier (omdat alle velletjes eraf zijn).

  7. Marijke schreef:

    Bakpapier alleen op de onderkant of ook de zijkant? Want hoe krijg je dat dan netjes aan de zijkant?
    En ik lees hierboven dat je een losse bodem hebt. Hoe bedoel je dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bedek alleen de bodem in mijn vorm. En je kunt bakvormen kopen waarbij de bodem er los in ligt 🙂

  8. Aleks schreef:

    Mooi recept, je recept is ook erg goed voor de lijn. ik vervang de slagroom voor “klop klop instant slagroom” en de mandarijntjes in blik voor verse “mandarijnen” nu zit er minder suiker en vet in en ik ben happy?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn Aleks. Geniet ervan!

  9. Nicole schreef:

    Hoi Laura,

    Bedankt voor je recept! Ik was precies op zoek naar een lekker winterachtige taart. Ik heb hier in de kast een bakje suiker staan waarin een stokje vanille zit, een soort huisgemaakt vanillesuiker. De vanillesmaak is best sterk. Denk je dat ik die in plaats van de gewone suiker en het vanille-extract kan gebruiken?
    Hoe dan ook ziet het er erg lekker uit, zin om hem te maken!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker!

  10. Valerie schreef:

    Hoi, leuk recept! Ik wil met deze taart mijn nieuwe bakvorm (dezelfde als op de foto) gaan uitproberen. Ik vroeg me wel af hoe je speculaas aan de randen hebt gekregen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk! Ik heb het er met een lepel tegenaan gedrukt.

  11. Angie52 schreef:

    Weet je hoe de velletjes vd manderijntjes eraf gehaald eorden?
    Dan eet je die nooit meer!

  12. Angie52 schreef:

    Weet je hoe de velletjes vd manderijntjes eraf gehaald worden?
    Dan eet je die nooit meer!

  13. Carol Van Gisbergen schreef:

    Ik ga hem maken!!!!! En ondanks dat ik weet hoe die mandarijntjes uit blik gemaakt worden. Als iedereen werkelijk zou weten hoe voedingsmiddelen in de fabriek gemaakt worden gingen de supermarkten failliet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept