Zelf chocoladeletters maken

Gepost: 18 november 2022 Laatst bewerkt: 13 november 2024
Zelf chocoladeletters maken

Wist je al dat zelf chocoladeletters maken echt helemaal niet moeilijk is? In de basis heb je slechts twee ingrediënten nodig. Verder kun je uitpakken met versiersels.

Ik vind het altijd leuk om in aanloop naar Sinterklaas zelf chocoladeletters te maken. Vorig jaar kon ons Sinterklaasfeest op de geplande datum niet doorgaan doordat meerdere mensen in isolatie moesten. Daarom besloot ik toen ’s avonds laat om chocoladeletters te maken om de ziekenboeg te verrassen.

Een dag later fietste ik een rondje met een lading versierde letters in mijn tas en gaf -op afstand- de chocoladeletters af. Over kleine moeite, groots effect gesproken. De enthousiaste en verraste gezichten waren het helemaal waard.

Gelijk een tip dus: het is heel erg leuk om zelfgemaakte chocoladeletters cadeau te geven.

BAKTIP: Gebruik kwalitatief goede ingrediënten wanneer een recept maar weinig ingrediënten heeft. Voor deze chocoladeletters kies je dus goede roomboter uit en de lekkerste chocolade. Ik werk zelf graag met de chocolade van Callebaut.

Het Feestdagen Bakboek

Dit recept voor zelfgemaakte chocoladeletters komt uit mijn boek: Het Feestdagen Bakboek. Die staat vol met recepten voor feestdagen het hele jaar door. Van Pasen tot Koningsdag en van Sinterklaas tot kerst. Alle recepten zijn overigens goed het hele jaar door te maken, met wellicht een kleine aanpassing hier en daar.

Bestel hier!

Afbeelding

Zelf chocoladeletters maken

Door roomboter toe te voegen aan gesmolten chocolade kun je figuren spuiten van de chocolade die hun vorm behouden. De chocolade hard niet helemaal uit, maar wordt heerlijk romig.

Chocoladeletters volgens dit recept ook wel boterletters genoemd. Maak op deze manier je eigen letters van chocolade en versier ze zoals je zelf wilt.

Chocoladeletters versieren

Als je je letter van chocolade hebt opgespoten komt het leukste deel: versieren! Ik gebruikte kruidnoten en strooigoed ter decoratie, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Sprinkles doen het ook erg goed op zelfgemaakte chocoladeletters bijvoorbeeld. Ook leuk: kleine marsepeinen figuurtjes gebruiken ter decoratie, zoals deze leuke marsepeinen varkentjes.

zelf chocoladeletters maken 2a

Tips voor zelfgemaakte chocoladeletters

Gebruik goede ingrediënten

Wanneer een recept maar twee ingrediënten heeft, is het extra belangrijk om kwalitatief goede ingrediënten te gebruiken. Voor deze chocoladeletters kies je dus goede roomboter uit en de lekkerste chocolade. Ik heb altijd Callebaut chocolade in huis, de repen van Tony’s worden ook met dit merk gemaakt.

Welk spuitmondje?

Ik gebruik voor chocoladeletters graag een stervormige spuitmond, de Wilton 1M bijvoorbeeld. Een gekartelde spuitmond geeft ook een mooi effect, maar zal wel iets minder goed zichtbaar zijn.

Zo maak je een mooie lettervorm

Het kan lastig zijn om zonder enige oefening gelijk een mooie chocoladeletter te spuiten. Je kunt daarom een letter tekenen op papier. Leg hier een vel bakpapier overheen zodat je de letter op het papier eronder nog ziet, dan hoef je alleen maar de lijnen te volgen.

Waar koop je chocoladeletter doosjes?

Het is extra feestelijk om chocoladeletters in mooi doosjes met een venster uit te kunnen delen. Ik gebruikte deze chocoladeletter doosjes.

Bestaande chocoladeletter versieren

Wat ook erg leuk en bovendien kidsproof is: kant-en-klare chocoladeletters versieren. Je kunt de decoraties er met gesmolten chocolade op plakken, of met het mengsel van roomboter en chocolade sierlijke lijnen op spuiten voordat je gaat decoreren. Dat heb ik al eens eerder gedaan en ik maakte er deze how to van.

 

zelf chocoladeletters maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.94 van 16 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Zelf chocoladeletters maken

Maak zelf de lekkerste chocoladeletters met dit makkelijke recept. Aan slechts twee ingrediënten en wat versiersels heb je genoeg.
Porties: letters

Ingrediënten

  • 300 gram chocolade smaak naar keuze
  • 90 gram ongezouten roomboter
  • Decoratie naar keuze

Instructies

  • Smelt twee derde van de chocolade au-bain marie, eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf regelmatig roeren tot alle chocolade is gesmolten.
  • Terwijl de chocolade smelt, kun je de boter in een paar minuten zeer romig kloppen. Voeg hier de gesmolten chocolade aan toe en mix door elkaar. Doe de chocolade in een spuitzak met stervormige spuitmond.
  • Neem een vel bakpapier (of chocoladeletter doosje) waarop je de letters spuit. Om hetzelfde soort patroon als op de foto te krijgen doe je het volgende: Houd je spuitzak een beetje schuin en houd deze iets boven het oppervlak. Spuit een toefje, stop met knijpen in de spuitzak en trek hem weg in de richting waar je heen wilt. Dit herhaal je steeds, maar je begint net bovenop het stukje waar je bent geëindigd. Het is niet moeilijk en oefening baart kunst.
  • Na het spuiten van de letter kun je deze gelijk decoreren met kruidnoten, strooigoed en meer lekkers. Laat de chocoladefiguren uitharden.
Tips

Vind je het lastig om een letter te spuiten? Teken dan de letter vast op een vel papier waar je het bakpapier overheen legt. Zo kun je de lijnen volgen.
Bewaren

In een luchtdichte verpakking buiten de koelkast een maand houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

24 reacties

  1. anne schreef:

    is gewone chocola ook okey?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor, alleen de chocoladeletter smaakt natuurlijk het lekkerst met goede kwaliteit chocolade, vandaar mijn tip voor Callebaut chocolade.

  2. Alicia schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb het boek en wil ze graag gaan maken, maar kan dit ook met witte of ruby chocolade?
    Is de verhouding dan hetzelfde of anders?
    Ben benieuwd 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan! Vandaar dat er in het recept achter de chocolade vermeld staat ‘smaak naar keuze’.

  3. Chantal schreef:

    Ik heb ze zojuist gemaakt (cijfers ipv letters voor een jarige), maar hoe lang moeten ze uitharden en liever buiten de koelkast of niet?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet exact te zeggen, dat hangt ook van de omgevingstemperatuur af. Liefst buiten de koelkast wel ja!

  4. Linda schreef:

    Als je geen callebaut chocolade gebruikt. Welke merken adviseer je dan nog meer?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zelf gebruik ik die eigenlijk altijd. Maar je kunt het zeker proberen met een chocolademerk dat je zelf lekker vindt.

  5. Marleen schreef:

    Hoi!! Ik ga het volgende erk ptobrren! Als je de letters meteen in de chocoladeletter doosjes spuit, zijn ze dan ook een maand houdbaar? Deze sluiten wellicht niet helemaal luchtdicht..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik wel hoor.

  6. Marleen schreef:

    Ik heb ze gemaakt en ze zijn leuk geworden! Helaas na een week zijn ze iets dof geworden en iets korrelige structuur maar nog steeds wel lekker. Is er met het maken iets verkeerd gegaan of ligt het wellicht toch aan de doosjes? De dag na het maken zagen ze er nog mooi glanzend uit

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed om te horen! Er kunnen meerdere oorzaken zijn, lastig te bepalen van het afstand waar het aan gelegen kan hebben. De kwaliteit van de chocolade en goede luchtdichte doosjes zijn belangrijk.

  7. Nadjne schreef:

    Super leuk chocoladeletters maken! Maar hoe voorkom je dat de boel stolt als je een grote hoeveelheid moet spuiten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is lastig inderdaad! Dan is het of heel snel doorwerken/met elkaar of in batches maken. Eventueel kun je ook de oven laag instellen en het daar op temperatuur houden.

  8. Marleen schreef:

    Ik heb de chocolade eerst wat af laten koelen voordat deze bij de boter ging. Had pure choco dus tot 31 graden las ik ergens. Daarna had ik echt mooie glanzende letters!

  9. anna schreef:

    kun je ook gewoone boter gebruiken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je precies met gewone boter?

  10. Lente schreef:

    Hoi Laura! Zou ik misschien ook wat pistaches crème over mijn reep kunnen doen? Dan wordt het misschien zoals de Dubai reep? Misschien een beetje een vage vraag.
    Liefs,
    Lente✨

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou kunnen inderdaad, ik weet alleen niet of dat heel mooi eruitziet.

  11. Lente Van de Hoef schreef:

    5 sterren
    Oké bedankt!

  12. Katja schreef:

    Hoi! Ontzettend lekkere letters. Bij ons bleven ze inderdaad zachter dan “gewone” letters. Is er een manier hoe ik ze toch iets steviger krijg? Minder boter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou het inderdaad eens kunnen testen met minder boter!

  13. Kirstin schreef:

    Zou ik van dit recept, deze verhouding boter/chocolade ook kerstboompjes kunnen spuiten in een doosje denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept