Bij dit koekje moet ik altijd weer denken aan mijn reis door Peru. Daar at ik voor het eerst alfajores: overheerlijke sandwich koekjes met een laag dulce de leche ertussen.

Wat zijn alfajores?

Alfajores zijn een Argentijnse specialiteit, die bestaat uit twee ronde koekjes op basis van maïzena en daartussen een rijke laag dulce de leche. De koekjes worden vaak op hun zij door kokosrasp gerold en met poedersuiker bestrooid. De koekjes werden in Nederland plots heel bekend, omdat koningin Máxima ze in 2020 voor haar 49e verjaardag maakte en het recept deelde.

Ze zijn niet alleen een Argentijnse specialiteit, maar ook in de rest van Zuid-Amerika is het koekje heel populair. Ik at het koekje tijdens mijn reis door Peru, na een pisco proeverij. De dame die ze bakte was een vrouw naar mijn hart, want ze had de kokosrasp achterwege gelaten. Dat soort details verschillen per land en per regio.

Alfajores maken

Het recept voor deze alfajores koekjes deelde ik voor het eerst in mijn bakboek 50x Koekjes. Koekjes zijn mijn favoriete lekkernij: ze zijn vaak erg makkelijk om te maken en toch overheerlijk. Dat geldt ook precies voor deze Argentijnse koekjes.

Met de meest simpele ingrediënten maak je heerlijk brosse koekjes met een hele verfijnde structuur. Die fijne structuur hebben de koekjes te danken aan de combinatie van maïzena en bloem. De vulling van dulce de leche tilt ze echt naar een ander niveau. Voor wie er nog niet mee bekend is: dulce de leche is karamelsaus gemaakt met enkel een blik gecondenseerde melk. Ongelofelijk lekker!

Alfajores koekjes op een serveerplankje

Alfajores met dulce de leche

Alfajores bewaren

Over het algemeen zijn koekjes best lang te bewaren, maar dit is ook afhankelijk van het soort koekje. Omdat er een laagje karamel tussen alfajores zit, zijn deze sandwich koekjes iets minder lang te bewaren dan de meeste koekjes. Ik raad aan om ze in een koektrommel te bewaren.

Hoe lang blijven alfajores goed?

Je kunt de alfajores in een luchtdichte trommel maximaal een week bewaren. Het kan zijn dat de koekjes na een paar dagen iets zachter zijn geworden, vanwege de karamelvulling.

Kun je alfajores invriezen?

Het invriezen van alfajores is een goed idee, omdat je ze op deze manier langer kunt bewaren. Door ze luchtdicht te verpakken zijn ze maximaal drie maanden houdbaar in de vriezer.

Meer recepten met dulce de leche

Al ver voor mijn reis naar Peru had ik deze Zuid-Amerikaanse karamelsaus ontdekt: dulce de leche. Echt ontzettend lekker en toch weer heel anders van smaak dan een gewone karamelsaus. Alleen al de bereidingswijze is bijzonder, omdat je een blik gecondenseerde melk enkele uren onder water laat koken en klaar ben je.

Dulce de leche leent zich perfect voor allerlei zoete baksels, je kunt het zo gek niet bedenken:

Alfajores met maizena

Tips: alfajores koekjes

Kan ik de maïzena vervangen door bloem?

Dit kan, maar ik raad het af. Juist door het gebruik van de maïzena krijgt het koekje z’n typerende smaak en structuur.

De dulce de leche loopt tussen de koekjes uit, hoe kan dit?

In dit geval had de dulce de leche langer moeten inkoken.

Kan ik de kokosrasp ook achterwege laten?

Dat kan absoluut, het is puur een smaakmaker (die er ook nog eens mooi uitziet).

Ik mis de cognac in het recept

Wellicht heb je gezien in het recept dat online te vinden is dat van koningin Máxima afkomstig zou zijn, dat zij een theelepel cognac door het deeg mengt. Er bestaan vele versies van de koekjes en in mijn versie is geen cognac verwerkt, maar het staat natuurlijk vrij om dit wel te proberen.

Hoelang kan ik de alfajores bewaren?

In een luchtdichte trommel zijn de koekjes 1 week houdbaar. In de vriezer tot maar liefst 3 maanden.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Alfajores recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Alfajores recept

Een verrukkelijk bros en verfijnd koekje met een heerlijke laag dulce de leche ertussen. Niet voor niets het lievelingskoekje van Koningin Máxima!
Voorbereiding30 minuten
Bereiding10 minuten
Rusttijd2 uur
Porties: koekjes

Ingrediënten

Koekjesdeeg

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 80 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 150 gram maïzena
  • 1 tl bakpoeder

Vulling en decoratie

Instructies

  • Mix boter en poedersuiker tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Voeg bloem, maïzena en bakpoeder tegelijk toe. Kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg als plak in keukenfolie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 5mm. Steek cirkels uit van 5 cm. Je hebt 40 koekjes nodig voor 20 alfajores. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in 10-12 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes licht beginnen te kleuren. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze vult.
  • De dulce de leche kun je op de koekjes smeren, maar je het er ook vanuit een spuitzak op spuiten. Op de helft van de koekjes smeer of spuit je de dulce de leche, de andere helft van de koekjes plaats je daarop. Druk ze voorzichtig aan, want het zijn brosse, breekbare koekjes.
  • Zorg dat de vulling goed tot aan de randjes komt. Doe wat kokosrasp in een schaaltje en rol de zijkant van het koekjes hier doorheen. Hierna kun je ook nog wat poedersuiker over de koekjes strooien.
Bewaren

In een trommel 1 week houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Jurgen schreef:

    Klopt het dat er geen cognac in zit?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt.

  2. Devarrewaere katrien schreef:

    5 sterren
    Zeker uit te proberen waard dank u voor deze mooie recept

  3. Saskia schreef:

    Hoi Laura, zou dit koekje ook kunnen in combinatie met botercreme? Dus in plaats van de dulche de leche? Groetjes.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja dat zou ook kunnen!

  4. Lize schreef:

    5 sterren
    Makkelijk recept voor overheerlijk koekjes met of zonder caramel.
    Door de verbouwing was ik het deeg vergeten maar na drie dagen was het nog steeds goed rolbaar.

  5. Yvonnejet schreef:

    Lekker koekje, beetje droog hoe kan ik dat de volgende keer verbeteren.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht vind je hier wat tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-perfecte-koekjes/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept