Alle soorten vanille smaakstoffen

Gepost: 31 mei 2015 Laatst bewerkt: 22 januari 2025
Alle soorten vanille smaakstoffen

Vanille is de meest voorkomende smaakmaker in mijn recepten. Het is nu eenmaal een echte klassieker in de zoete keuken en is in vele ingrediëntenlijsten terug te vinden. Niet alleen vanillesuiker en vanille-extract zijn graag geziene gasten, ook vanillepasta of vanillestokjes worden veel in recepten verwerkt. In Het complete basisbakboek komen ze allemaal aan bod.

In dit artikel leg ik de verschillen uit tussen alle vanille smaakstoffen, zodat je beter begrijpt wat je wanneer gebruikt en of je ze onderling kunt vervangen.

Wat is een vanillestokje?

Laten we beginnen bij het begin: het vanillestokje. Je kunt het ook een vanillepeul of vanilleboon noemen. Vanillestokjes zijn heel donkerbruin van kleur en ze voelen een beetje plakkerig aan. Je kunt ze opensnijden en het vanillemerg eruit schrapen (gevuld met vanillezaadjes), maar je kunt ze ook perfect meekoken in bijvoorbeeld melk.

Vanillestokjes gebruiken

Eén vanillestokje staat qua sterkte gelijk aan een hele eetlepel vanillepasta of vanille-extract. Maar let wel, het ene vanillestokje is het andere niet. Er bestaan veel kwaliteitsverschillen, maar bourbon vanille uit Madagasker is het neusje van de zalm. Benieuwd naar het proces voordat je zo’n vanillestokje hebt? Lees dan mijn artikel over vanille!

Een aantal voorbeelden van recepten waarin vanillestokjes verwerkt worden:

Extracten vanille WM-4

Het Complete Basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat is vanille-extract?

Vanille-extract gebruik ik het meest van alle vormen van vanille, omdat het dankzij de vloeibare vorm eigenlijk in elk recept te verwerken is. Het is gemaakt van echte vanille en dat proef je terug in je baksels. Tegenwoordig is het in steeds meer supermarkten verkrijgbaar en in (kook)webshops is het sowieso goed te vinden.

Vanille-extract gebruiken

Vanwege de verschillen in prijs en kwaliteit maak ik mijn vanille-extract het liefst zelf. Dat is reuze makkelijk en dat lees je terug in dit recept. Hierin omschrijf ik ook hoe je de verhoudingen zijn ten opzichte van andere vanille smaakstoffen, zodat je ze onderling kunt vervangen.

Je voegt het extract meestal per theelepel toe aan een recept. Enkele voorbeelden van recepten waarin ik vanille-extract heb verwerkt (eigenlijk de meeste recepten die op Laura’s Bakery te vinden zijn):

BAKTIP! Ga je zelf aan de slag met het maken van vanille smaakstoffen op basis van vanillestokjes? Haal dan alvast wat goede beugelflessen en -potjes in huis! Die zullen goed van pas komen.

Vanille-extract

Wat is vanille-aroma of -essence?

De naam zegt het eigenlijk al, maar een vanille-aroma of -essence is niet van echte vanille gemaakt. Het is een kunstmatige smaakstof die de smaak van vanille imiteert. Ik las online dat het als voordeel zou hebben dat het de hoge temperaturen van de oven beter aankan, waardoor er na het bakken meer van de vanillesmaak overblijft. Daarnaast is het in alle supermarkten verkrijgbaar en een stuk goedkoper dan ‘echte’ vanille smaakstoffen.

Vanille-aroma gebruiken

Kwalitatief goede vanille-aroma voeg je in druppels toe, zo sterk is de smaak. Het vanille-aroma en -essence dat in de supermarkt verkrijgbaar is, is niet heel geconcentreerd. Je voegt het in dezelfde hoeveelheden als extract toe, maar ik vind het persoonlijk net iets minder lekker smaken. Mijn voorkeur gaat hier dan ook niet naar uit.

Wil je meer weten over het verschil tussen vanille-extract en -aroma en hoe je het kunt vervangen? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Vanillesuiker

Wat is vanillesuiker?

Vanillesuiker is suiker waaraan vanillestokjes hun aroma hebben afgegeven. Je kunt het kant en klaar kopen bij de supermarkt. Deze zakjes bevatten over het algemeen geen echte vanille, maar de suiker is op smaak gemaakt met vanille-aroma (een kunstmatige smaakstof). Gelukkig kun je het ook prima zelf maken door een aantal vanillestokjes in een pot met suiker te steken. In mijn recept voor vanillesuiker leg ik je er alles over uit.

Vanillesuiker gebruiken

Deze suiker voeg je over het algemeen toe per zakje van 8 gram, zoals ze in de supermarkt worden verkocht, of per eetlepel. Als je vanillesuiker wil gebruiken ter vervanging van andere vanille smaakstoffen, breng dan de overige suiker in het recept gelijkmatig in mindering om te voorkomen dat het recept te zoet wordt.

Enkele recepten waar ik meestal vanillesuiker voor gebruik:

Vanillepasta kopen

Wat is vanillepasta?

Deze pasta wordt gemaakt van pure vanillestokjes, fijngemalen met suiker, water en glucosestroop. Ongelofelijk simpel om te maken, maar het gebruik van glucosestroop zal sommigen wellicht afschrikken. Dit ingrediënt is online heel goed verkrijgbaar, dus laat je er niet door weerhouden. Als je eenmaal een pot glucosestroop in huis hebt dan kun je er nog heel veel vanillepasta mee maken.

Vanillepasta gebruiken

Vanillepasta is door de glucosestroop vloeibaar, maar steviger dan vanille-extract. Je kunt het prima vervangen door andere vanille smaakstoffen, maar het grote voordeel zijn de kenmerkende zwarte puntjes van het vanillemerg die je in je eindresultaat terugziet. Vanillepasta is even sterk qua smaak als vanille-extract en voeg je over het algemeen ook in theelepels toe.

Recepten waarin ik vanillepasta graag gebruik:

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. chucky1012 schreef:

    Goed om dit te weten.
    Sommige kende ik al.
    Ik zal wel opzoek gaan naar de de andere……

  2. Ilse van der Heijden schreef:

    Hoi Laura,

    Wat een super handig overzicht!
    Misschien wel belangrijk om te vermelden is dat voor het maken van vanille extract vaak alcohol wordt gebruikt.
    Dit is voor mij vooral belangrijk als ik voor op het werk iets bak. Ik heb namelijk enkele moslim-collega’s.

    Liefs,

    Ilse

  3. Joyce schreef:

    Ik gebruik meestal vanille extract of vanillesuiker. Het hangt er een beetje van af wat ik in huis heb. Ik probeer ook vanille essence te mijden omdat het zo boterachtig smaakt, maar heb het wel in huis voor het geval dat al mijn vanille plots op is :p

  4. Christel schreef:

    Hoe zit het eigenlijk met vanillepoeder? Dat is niet te vergelijken met de pasta denk ik?

  5. Ria van Eijk schreef:

    Beetje late reactie, maar ik kom bij toeval bij dit onderwerp terecht en wilde toch nog even reageren.
    Vanille extract is ook ook mijn favoriet, maar best wel prijzig en hier in de omgeving niet te koop.
    Maar dat is geen probleem, want ik maak het al een tijdje zelf, dat is heel makkelijk.

  6. Jenske schreef:

    Beste Laura,

    Wat een handig artikel! Maar ik vroeg me af, is het ook mogelijk om vanille extract ook te vervangen door vanille suiker? Ik zou namelijk graag uw recept van Duo chocolade vanille koekjes willen uitproberen, maar vanille extract is vrij lastig om aan te komen.

    Alvast bedankt voor uw reactie.

  7. Jenske schreef:

    Beste Laura,

    Als ik Vanille Extract zou willen vervangen door Vanille Aroma (deze is namelijk eenvoudig te verkrijgen in de supermarkt), wat zou dan de verhouding zijn? Of wat is het beste alternatief voor Vanille Extract (en in welke verhouding)?
    Alvast hartelijk bedankt voor uw reactie.

  8. Janwillem van Boven schreef:

    Hallo,
    Ik heb zojuist vanille extract gemaakt: 300 cl heel goedkope wodka van 37,5%. 6 vanille stokjes van goede kwaliteit er in. Gekocht bij de Kruidenbaron. Niet goedkoop, maar voor goede kwaliteit moet je nu eenmaal in de buidel tasten. Nu nog maar 2 maanden wachten en het is klaar. Ondertussen gebruik ik vanille poeder. Overigens ook tamelijk prijzig. Maar goed; het is wel een wereld van verschil met vanille aroma. En na elk gebruik even bijvullen met wat wodka en een extra stokje. Zo zit je nooit zonder. Hetzelfde geldt voor vanille suiker. Bakje suiker, vanille stokje er bij en na enige tijd heb je echte vanille suiker.
    Mvg
    Janwillem

  9. Charlessinge schreef:

    hOur company provides safe health products. Look at our health contributing website in case you want to look healthier. Our company provides health and related products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier. Our company offers herbal pharmacy. Take a look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company offers herbal healthcare products. Look at our health contributing site in case you want to look better. Our company offers generic pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to feel better. Our company offers safe pharmacy. Take a look at our health contributing website in case you want to look healthier.
    Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to feel better with a help general health products. Our company offers a wide variety of supplements. Take a look at our health contributing website in case you want to feel better. Our company provides a wide variety of non prescription products. Take a look at our health site in case you want to look healthier with a help of generic supplements. Our company offers health and related products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier. Our company provides supreme quality healthcare products. Look at our health contributing site in case you want to feel healthier.

  10. monique kraft schreef:

    Hoi welk merk vanille EXTRACT IS HET ALLER BESTE EN WAAR VIND IK DIE ? ALVAST BEDANKT MONIUQUE

  11. Jenny schreef:

    Beste Laura,

    Vanille extract is helaas hier niet meer te krijgen en ik heb niet zoveel tijd om het zelf te maken helaas. Zou ik de extract kunnen vervangen voor vanille suiker? Ik wil de brownies maken.

    Groetjes Jenny

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja hoor dat kan zeker! Voor één tl zou ik twee zakjes gebruiken en dit kun je weglaten in de hoeveelheid suiker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *