Amandel-dadelscones + review Modern Baking

Gepost: 23 februari 2019 Laatst bewerkt: 7 februari 2024
Amandel-dadelscones + review Modern Baking

Het heeft bijna een eeuwigheid geduurd voor ik ein-de-lijk aan de slag ging met het laatste boek van Donna Hay: Modern Baking. Wegens een overvolle agenda ben ik niet veel meer te vinden bij product- en boeklanceringen, maar toen ik een uitnodiging kreeg om samen met Donna Hay zelf te high tea-en wist ik het wel, mijn agenda werd erbij gepakt en ik ben gaan schuiven in de planning.

Ik heb al menig uitnodiging om internationale chefs te kunnen ontmoeten bij boeklanceringen afgeslagen, maar Donna wilde ik toch wel eens in het echt ontmoeten. En jongens, wat is het een lief mens! En ze kan ook nog eens fantastisch koken en bakken.

Ik had al een serie kookboeken van haar in huis, maar ik ben het meest enthousiast over dit bakboek dat ze eind vorig jaar lanceerde in Nederland. Het boek heb ik wel tig keer doorgebladerd voor ik uiteindelijk een recept koos om te maken: de amandel-dadelscones. Eerlijk is eerlijk: ik had een iets andere structuur verwacht bij scones, maar dat neemt niet weg dat ze echt ontzettend lekker zijn en ze hier vlot op waren. Ik denk zomaar dat ik deze weer ga maken voor het paasontbijt. Heb er nu al zin in!

Amandel-dadelscones maken

Amandel-dadelscones modern baking review

Over het boek: Modern Baking

Maar liefst 400 pagina’s bevat dit boek, een dikke pil vol met bakrecepten en prachtige foto’s. De fotografie is iets wat mij trekt in alle boeken van Donna Hay, zij (en haar fotografen) beheerst de kunst om je te laten kwijlen aan de hand van een foto.

Als vervolgens het resultaat ook nog eens fantastisch is weet je dat je een top boek in handen hebt. En dat is het, alles wat ik tot nu toe uit het boek heb geproefd is heerlijk. Ja, de scones die ik maakte zijn anders dan ik had verwacht, maar gezien de ingrediënten moest dat haast ook wel. Maakt ze zeker niet minder lekker, ik ga ze vast snel weer maken.

De hoofdstukken zijn ingedeeld op chocolade, karamel-toffee-koffie, suiker-specerijen, vruchten-bessen en melk-room. Naast de ‘gewone’ recepten zijn er in hetzelfde thema ook nog supersnelle (quick fix) en wat lichtere (fresh & light) recepten opgenomen. Veel ingrediënten in de recepten zijn voorzien van een asterisk, die vind je terug achter in het boek. Naar mijn mening hadden ze niet allemaal voorzien te worden van meer info, maar op zich kan het geen kwaad natuurlijk.

Wat ik wel jammer vind is dat er voor ingrediënten als bijvoorbeeld single cream niet gelijk een alternatief wordt genoemd. Dat moet je dan dus achterin opzoeken. En zo zijn er nog een aantal typisch Australische producten. Er wordt gelukkig wel vaak een alternatief genoemd of waar het (online) verkrijgbaar is. En daar heb ik mijn kritische punten dan wel weer mee gehad. Ik ben vooral heel erg enthousiast over dit boek en kan het iedereen aanraden.

Het boek Modern Baking kost momenteel € 39,99 en is onder andere hier verkrijgbaar.

Amandel-dadelscones modern baking donna hay

 

AMANDEL-DADELSCONES + REVIEW MODERN BAKING

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Amandel-dadelscones

Scones zijn erg populair in Engeland bij de afternoon tea. Deze amandel-dadelscones mogen er zeker wezen en zijn overheerlijk met clotted cream, maar ook heerlijk met wat jam.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 525 gram zelfrijzend bakmeel
  • 120 gram amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 10 zachte verse dadels (ontpit en grofgehakt)
  • 75 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 310 ml melk (plus extra voor insmeren. Of gebruik ongezoete amandelmelk zoals in het originele recept)
  • 80 gram amandelen (gehakt)
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Meng bakmeel, amandelmeel, bakpoeder, suiker en dekdadels in een grote kom door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en roer dit er met een spatel kort doorheen. Schenk de (amandel)melk erbij en mix kort tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Je kunt het deeg nu op een met bloem bestoven werkblad uitrollen en uitsteken, zelf vond ik het makkelijker om dit ietwat plakkerige deeg in 15 gelijke stukken te verdelen en er bolletjes van te maken.
  • Leg de scones in een met bakpapier beklede bakvorm (ongeveer 20 x 30 cm) en druk ze een beetje platter (als je ze niet hebt uitgerold). Smeer de scones in met wat melk en strooi de gehakte amandelen erover.
  • Bak de scones in ongeveer 30 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot ze mooi goudbruin kleuren.
  • Serveer de (warme) scones met clotted cream, ook heerlijk met wat jam.

Tips

  • Bewaren: goed verpakt ongeveer 4 dagen houdbaar. Tot 3 maanden in de vriezer te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept