Is rabarber gezond?
Rabarber is hartstikke goed voor je gezondheid? Het bevat heel veel vezels en is daarmee dus goed voor je spijsvertering. Daarnaast zit het ook nog boordevol ijzer en vitamine C.
Door de zoetzure smaak van rabarber is het een ideaal ingrediënt om te gebruiken in zoete baksels en toetjes. Daarom deel ik vandaag mijn lekkerste rabarber recepten met je. De rabarber taart met frangipane kan ik mij nog goed herinneren, deze was ontzettend lekker. Maar ook de crumble met rabarber is hier een favoriet. Ik ben benieuwd wat jij gaat maken dit rabarberseizoen!
Het seizoen voor rabarber is vaak maar kort. Meestal is dit van april tot begin juli, want na de langste dag van het jaar is het beter om rabarber niet meer te oogsten. Dat komt omdat rabarber steeds verder in het seizoen zuurder wordt.
Daarnaast neemt de hoeveelheid oxaalzuur steeds meer toe. Dit zit voornamelijk in de bladeren (die mag je dus niet eten!), maar tegen het einde van het seizoen trekt dit zuur naar de stengels. Daarom is rabarber maar kort in het seizoen.
De start van het seizoen voor aardbeien en rabarber volgt elkaar altijd snel op, daarom vind je deze ingrediënten ook vaak samen terug in een rabarber recept. Daarnaast is de combinatie van aardbei en rabarber natuurlijk ook hartstikke lekker! Dat bewijst het recept voor deze aardbei-rabarber clafoutis zeker.
Het combineert ook heerlijk in compote. Deze rabarber-aardbei compote is ideaal als je nog wat rabarber en aardbeien over hebt en dit niet wilt weggooien. Een compote is altijd snel gemaakt en fijn om te verwerken in allerlei andere lekkere recepten. Of doe bijvoorbeeld een beetje compote door je yoghurt als ontbijt, heerlijk!
Wist je trouwens dat rabarber een (steel)groente is en dus geen fruit? Omdat het vaak gebruikt wordt in zoete recepten denken veel mensen dat rabarber een fruitsoort is. Maar niets is minder waar, het is toch echt een groente.
Maar ook al is rabarber dus geen fruit, de smaak is juist een lekkere tegenhanger van andere zoete ingrediënten zoals wel blijkt uit deze recepten met aardbei en rabarber.
Misschien wel een van de bekendste rabarber recepten is het de rabarber crumble. Hiervoor ga je rabarber koken zodat het uit elkaar valt en vervolgens bak je het met een lekkere kruimellaag af in de oven. Het is een van mijn meest favoriete desserts met rabarber. Ik maakte ze in deze ramekins.
Maar wat ook fantastisch lekker is, is deze rabarber-aardbei crumble cake. Een frisse, romige en stevige cake. Die moet je eens proberen. Ik maakte ‘m in deze prachtige taartvorm.
Wist je trouwens dat je aan de kleur van rabarber kunt zien hoe zuur of zoet hij is? Kijk naar de kleur aan het uiteinde van de stengels. Hoe meer roze of rood deze is, hoe zoeter de smaak van de rabarber.
Hoe lichter groen de stengels zijn, hoe zuurder de smaak is. Handig om te weten als je het wilt verwerken in een zoet recept en een niet al te zure en bittere rabarber wil.
Ga jij de compote, die ik in het begin van dit artikel deelde, maken? Dan moet dit recept voor heerlijke rabarber-aardbei yoghurt ijsjes ook even bekijken. Met de rabarber-aardbei compote als basis en drie andere simpele ingrediënten maak je supermakkelijk deze frisse, romige ijsjes. Extra makkelijk om te maken met deze ijsmaker.
De rabarber galette met frangipane mag ook zeker niet ontbreken in dit lijstje, want dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriet onder de rabarber recepten!
Als laatste maar zeker niet de minste, deel ik ook nog graag het recept voor rabarberjam. Met dit recept maak je rabarberjam met wat citroen, maar je kunt er ook aardbeien, gember of kruiden aan toevoegen. Zo lekker!
Rabarber is hartstikke goed voor je gezondheid? Het bevat heel veel vezels en is daarmee dus goed voor je spijsvertering. Daarnaast zit het ook nog boordevol ijzer en vitamine C.
Wist je dat in China al zo’n 5000 jaar geleden rabarber werd gebruikt als medicijn? Hier in Nederland kennen we rabarber pas sinds 1900 toen de rabarberplant in Europa aankwam.
Rabarber is een meerjarige plant is. Hij kan tot wel 20 jaar oud worden. Hoewel ik dol ben op mijn moestuintje, is het kweken van rabarber toch wel iets wat ik liever aan een ander overlaat. Het worden namelijk flink grote planten, en die ruimte heb ik in mijn kleine moestuin helaas niet. Laat mij maar lekker bakken met rabarber tot ik misschien ooit een grotere moestuin heb.
Van heerlijke taart tot aan toetjes, eigenlijk kun je met rabarber alle kanten op! Ga jij ook iets maken met rabarber? Ik ben benieuwd welk recept jij kiest, laat je het me weten in een reactie hieronder?
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Foutje in je eerste weetje: https://www.eoswetenschap.eu/voeding/fruit-groente-einde-discussie
Interessant artikel, bedankt voor het delen! Zoals ik het lees, vind de schrijver het in gebruik een fruitsoort maar is het wel een groente (want de stengel van een plant). Dus ik zou het eerst weetje zelf geen foutje noemen 🙂
Nee het verschil tussen groenten en fruit bestaat niet…