Bitterkoekjes zijn bekende en zeer geliefde Nederlandse koekjes. Hoewel de Italiaanse variant (amaretti) al lange tijd op Laura’s Bakery te vinden was, heb ik mij pas recentelijk aan een recept voor bitterkoekjes gewaagd. Wat bleek? Ontzettend makkelijk én lekker. Voortaan bak ik ze alleen nog maar zelf.
Waar komt de naam bitterkoekjes vandaan?
De naam bitterkoekjes geeft al aan dat er een bitter ingrediënt in verwerkt moet worden, maar ik had niet direct geraden dat dit de amandelen zijn. Van origine horen de koekjes dus gemaakt te worden met bittere amandelen, die je maalt en in balans brengt met de suiker in het recept. De koekjes zijn daardoor lekker zoet, met een bittere ondertoon.
Tegenwoordig zijn bittere amandelen moeilijk te verkrijgen en kennen we vooral zoete amandelen in Nederland. Daarom schrijven de meeste recepten ‘bitter amandel-extract’ voor om alsnog die typische bitterkoekjessmaak aan de koekjes mee te geven. Na een kleine speurtocht ontdekte ik dat Dille & Kamille een amandelextract op basis van bittere amandelolie in hun assortiment heeft. Perfect voor deze koekjes!
Bitterkoekjes maken
De basis van deze koekjes zijn amandelen die je fijnmaalt met de suiker, maar ik heb het mezelf makkelijk gemaakt en amandelmeel gebruikt. Dan is het simpelweg een kwestie van mengen met de suiker, eiwitten en het extract.
Wist je dat bitterkoekjes uit de supermarkt vaak gemaakt worden van het meel van witte bonen, gecombineerd met abrikozenpitten? Dat laatste zorgt voor het bittere randje. Dan maak ik ze toch liever zelf, zeker gezien het doodeenvoudig is. Echt iedere thuisbakker kan aan de slag met dit bitterkoekjes recept!
BAKTIP: Bitterkoekjes hebben hun specifieke vorm te danken aan het feit dat je ze met een spuitzak op de bakplaat spuit. Je gebruikt hiervoor een gladde spuitmond, die je in een (herbruikbare) spuitzak steekt.
Ik heb een intolerante voor Amandel. Zou dit ook lukken met tijgernotenmeel
Dat durf ik je niet te zeggen, want dat heb ik zelf niet getest en ik ben er ook niet bekend mee. Zou het vooral proberen! 🙂
Ha Laura, ik gebruik de amandelen met vel, fijn malen en het recept verder volgen. Ik zou zeggen probeer t eens, je zult versteld staan.
Hoi Laura.
Dien je de eiwitten eerst op te kloppen of gaat dat er zo bij ?
Groetjes, Chantal
Nee, die hoef je niet eerst op te kloppen.
Jacobiene,
Ik heb je recept niet geprobeerd, maar ik kan me zo voorstellen dat je door de vliesjes al een bittertje krijgt
Ah, super. Dank je wel 😊
Dan heb ik t niet fout gedaan.
Misschien iets te voorzichtig ermee geweest, want ze zijn vrij stevig.
Maar de smaak is goed.
Ik waag nog een nieuwe poging.