Kan ik het boekweitmeel ook vervangen?
Ja, je kunt dit 1:1 door gewone bloem vervangen in dit recept. Het boekweitmeel geeft daarentegen juist wel de bijzondere smaak aan blini, dus het is wel zonde om dit te vervangen.
Dit basisrecept voor blini is snel en eenvoudig te bereiden en ze smaken lekker luchtig. Eenmaal belegd zien de blini er ontzettend chique uit en dienen ze als een feestelijke borrelhap.
Om maar met de deur in huis te vallen: dit is geen recept voor authentieke blini. Ze horen officieel namelijk met gist gemaakt te worden, maar zoals jullie weten geef ik graag een makkelijke en snelle draai aan een baksel, zolang het eindresultaat maar dicht bij het origineel ligt.
Ik maakte ze daarom zonder gist en ook met wat minder boekweitmeel dan in het ‘origineel’. Ze smaken nog steeds als ‘blini’ en ze zijn op deze manier lekker snel klaar.
Blini zijn kleine Russische boekweit pannenkoekjes van ongeveer 5 cm tot 10 cm groot. In Nederland wordt ook vaak de vergelijking met poffertjes gemaakt, vanwege de ingrediëntenlijst (gist, boekweitmeel) maar misschien nog wel het meest vanwege het formaat.
Leuk detail waar ik achter kwam terwijl ik onderzoek deed naar blini voor deze (recept)blog: wist je dat blini’s niet de juiste meervoudsvorm is? Blini is al meervoud en het enkelvoud is ‘blin’. Maar hé, je serveert dit lekkere hapje toch altijd in meervoud? 😉
Je kunt ze serveren als amuse, voorgerecht of als borrelhapje, maar in een informelere setting zijn ze net zo lekker. Wat dacht je van een hapje tijdens een picknick of als traktatie op de crèche of school? Blini zijn ook ontzettend leuk om als hartig hapje bij een high tea te serveren!
Met dit basisrecept heb je in ieder geval alvast de basis op zak en is het aan jou om met verschillende toppings aan de slag te gaan.
Wie mijn Borrelhapjes Bakboek in huis heeft, kan ik een aantal overheerlijke recept tips geven om deze pannenkoekjes te beleggen. Want hoe leuk is het om een trio van blini als voorgerecht te serveren? Of serveer een lekkere soep en serveer daar in plaats van brood een mooie blini naast.
Hoe dan ook kun je vast wat tips voor toppings gebruiken. In mijn Borrelhapjes Bakboek staan in het bruschetta-hoofdstuk een aantal smaakcombinaties die ook geweldig op blini zouden smaken. Zowel vegetarische als niet vegetarische opties en stuk voor stuk zonder zalm. Voor de volledige ingrediëntenlijst, de recepten voor de dips/spreads en bereiding moet je het boek erbij pakken, maar dit zijn ze:
En voor wie het boek nog niet in huis heeft staan er ook twee heerlijke blini variaties op het blog: aardbei-mozzarella blini (ook zalig in combinatie met wat rauwe ham) of de klassieke blini met gerookte zalm.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Ja, je kunt dit 1:1 door gewone bloem vervangen in dit recept. Het boekweitmeel geeft daarentegen juist wel de bijzondere smaak aan blini, dus het is wel zonde om dit te vervangen.
In dit geval kun je het beste een blini pan gebruiken. Dit is een soort poffertjespan, maar dan met grotere uithollingen erin (van 6,5 cm doorsnee). Met behulp van deze pan worden je blini echt allemaal even groot en mooi rond.
Let wel: ik heb deze pan zelf niet gebruikt voor dit basisrecept blini. Door elke keer dezelfde hoeveelheid (een afgestreken opscheplepel bijvoorbeeld) in de pan te scheppen kom je ook een heel eind richting gelijkmatige blini.
Omdat dit recept geen gist bevat, is het belangrijk dat het eiwit stijf genoeg geklopt is en dat je het voorzichtig door het beslag vouwt. Een volgende keer kun je ook een halve theelepel bakpoeder toevoegen om er zeker van te zijn dat de blini luchtig genoeg zullen worden.
Boekweitmeel bevat geen gluten en zorgt daarom voor een minder luchtig resultaat. Omdat ik geen gist gebruik in dit recept heb ik daarom besloten om een deel van de boekweitmeel te vervangen door bloem voor een luchtiger resultaat.
Ik zou niet alle bloem vervangen, maar je kunt ook voor 60 gram boekweitmeel en 40 gram bloem kiezen bijvoorbeeld. Voeg dan ook een halve theelepel bakpoeder toe aan de meelsoorten om te voorkomen dat het resultaat niet luchtig wordt. Boekweitmeel is uitgesproken qua smaak, dus houd ook hier rekening mee.
Ik zou de blini enkel zonder beleg opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld in de oven of in de magnetron.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Sorry, maar dit is geen recept voor (authentieke) blini’s… Er ontbreken namelijk wat ingrediënten en de bereidingswijze is niet correct. Ik weet het aangezien ik zelf Russisch ben. Zou wel handig zijn om het echte recept / de bereidingswijze te achterhalen 😉
Ik vermeld ook nergens dat het authentieke recept is. Ik gebruik wel vaker alternatieve bereidingswijzes of ingrediënten, zolang het eindresultaat maar lekker is (en er heel dichtbij ligt natuurlijk) en het recept er makkelijker door wordt 🙂
Hoi Laura,
Ik vroeg mij af kan ik de koemelk ook vervangen voor Soja? of een andere vervanger? in verband met koemelk allergie.
Waarschijnlijk kan dat prima.
Dank je wel voor het snelle antwoord.
Super recept ?
Hallo Laura,
Kun je de bloem en boekweitmeel ook vervangen door vloeiende bloem, waar je gewone pannenkoeken mee bakt? Alvast bedankt
Daar heb ik geen ervaring mee! Hoor graag jouw ervaring als je het gaat testen 🙂
Zal ik doen, dank, fijne feestdagen
Wat een ruk recept, blinis zijn totaal niet luchtig ( goed opgeklopt eiwit en netjes ingevouwen) ook haal ik er maar 11 blini’s uit waarvan één uitschieter qua grootte ( gewone,kleine eetlepel gebruikt)
Blij dat ik het recept van te voren even getest heb. Opzoek naar een beter recept..😞
Wat vervelend om te horen dat het niet helemaal was wat je er van verwacht had. Hopelijk lukken de volgende beter!
Oudejaarsdag was ik bij de Sligro om een paar potjes zalmkuit te scoren – helaas – uitverkocht! Dus kocht ik zalm-forel kuit. De structuur is fijner, de smaak is iets pittiger. Mijn vrouw vindt de zalmforel kuit minder ‘vet’, en lekkerder, ik vind de zalmkuit juist door het vet smakelijker. Zo zie je. Van de presentatie van blini’s kun je een feestje maken. Presenteer de blini’s met fijn gesnipperde ui, fijn versneden gekookt eiwit, fijn versneden gekookt eigeel, kappertjes, crême fraiche, fijn versneden peterselie. Nog zonder een hapje gegeten te hebben is het een culinair feestje op tafel. Zorg dat de blini’s lauw/warm zijn – uitstekend te combineren met ander fingerfood zoals sushi’s.
Fijne recept! deed precies wat het moest. Zefs de smaak is goed. Ik heb mooi blini’s kunnen maken. en meer als genoeg. Dank Laura!
Ik mag vanwege mn gluten intollerantie graag experimenteren. En heb water..boekweitmeel…zout…peper…Rash el Hanout, hutenkase en olijfolie gemixt in de blender. Geen ei en geen bloem gebruikt.
De pannekoekjes zijn van buiten knapperig en zacht vanbinnen en ongelooflijk lekker. Heb ze bestrooid met geraspte geitenkaas. Ik had nog nooit blini gemaakt dus dit was een probeersel. Met groot succes en dacht heee bestaat er al zoiets? En kwam toen op deze site uit. Nooit geweten dat ze van boekweit worden gemaakt. Weer wat geleerd. Zoals gezegd is mijn recept totaal anders maar mega lekker.
Als je de blini’s roze wilt kleuren, kan je dan 2 eetlepels bietensap toevoegen en dat van de hoeveelheid melk afhalen?
Dat heb ik zelf niet getest, maar klinkt zeker als iets wat je kunt proberen!