Een goed recept voor boterkoek mag in geen één huishouden ontbreken. Staat dit recept nog niet in jouw persoonlijke receptenboek? Pak ‘m er dan maar vast bij, want deze wil je echt aan je collectie toevoegen.
LET OP: dit artikel heeft een update gekregen met nieuwe foto’s en extra tips. Trouwe boterkoekbakkers en lezers van Laura’s Bakery valt dat vast direct op, dus om jullie niet in verwarring te brengen meld ik het even. Onderstaand vind je nog een foto van de oude vertrouwde boterkoek die ik in 2013 voor het eerst op de foto zette.
Boterkoek recept maken
Boterkoek wordt hier thuis (of vroeger in mijn ouderlijk huis) niet vaak gegeten, maar dat zegt niet dat we het niet lekker vinden. Mijn zusje en ik houden wel van een stukje van deze smeuïge koek, maar de grootste fan is toch wel mijn vader. Heerlijk vindt hij het en hij kan er geen genoeg van krijgen.
Ik was dan ook blij dat mijn vader dit recept goedkeurde! Ik mag (nee, moet) het vaker maken van hem. Dat gaat ook zeker gebeuren, want deze boterkoek is simpelweg waanzinnig lekker en daarnaast in een handomdraai gemaakt.
Heeeeerlijk. Het is eeuwen geleden dat ik boterkoek heb gehad, maar ik ben er zó dol op. Staat hier ook in de planning om binnenkort te maken 🙂
Ik ben er ook gek op,maar het is ook al eeuwen geleden. Ik deed altijd op de ene helft gember stukjes, dat vind ik zelf namelijk erg lekker, maar niet iedereen houdt daarvan.
Ooooh, dat ziet er heerlijk uit!! Zou wel even willen proeven, haha!
Liefs, Daphne
Ohh jammie, dit heb ik al zo lang niet gehad!
Hij ziet er heel professioneel uit 😮 Super leuk!!!
Ik vind dit recept heerlijk! Heb hem al vaak gemaakt. Zelf vind ik hem het lekkerst met grasboter.
Ja, kwaliteit van de boter maakt echt verschil!
Voor de vierde keer staat er eentje in de oven. Citroenzest erin en vanille extract. Omdat ik de koekrand altijd een tikkeltje te hard vind, nu een keer met zelfrijzend bakmeel. Probeerseltje?
Bij een harde rand kun je beter met de baktijd en temperatuur spelen dan zelfrijzend bakmeel gebruiken, je wilt namelijk niet dat een boterkoek rijst. Dan heeft het zijn kenmerkende structuur niet meer.
Inderdaad is de boterkoek gaan rijzen. Wel lekker hoor, maar volgende keer weer gewone bloem! Ik ga inderdaad met de temperatuur aan de slag.
Groetjes,
miranda
Ziet er lekker uit, ik ga je receptje eens proberen, want het lijkt me best simpel. Grappig dat dit boterkoek is (hier in Vlaanderen zijn boterkoeken een soort van koffiekoeken, dus datgene wat jullie gewoon koeken van bij de bakker noemen… ingewikkeld 🙂
net in de over gezet!! met malibu en kokos .
mmmmmmm
Dag Laura, ik heb gisteren je boterkoek gemaakt en het is héél lekker. Ik vroeg me nu wel af of je beter eerst de boter smelt of hem halfzacht laat worden (zoals ik gedaan heb)
Zoals jij het hebt gedaan is het goed. De boter moet op kamertemperatuur zijn, zeker niet gesmolten!
Ik had per ongeluk de magnetron op vol vermogen, ik had de boter bijna bevroren, en ik moest drie setjes deeg maken.. Gewoon met de mixer gedaan en daarna even gekoeld. Daarna in de vorm gedrukt. Was heerlijk.. Sommige mensen namen vier stukken! ( ik had 28 stukken voor 16 mensen)
Dank je wel. Hij staat voor het komende weekend op het bakplan 😉
Weet je soms of jouw kookboekjes ook in Vlaanderen verkocht zullen worden? Ik heb ze tot nu toe niet zien liggen in de Action.
Ik heb vernomen dat de boekjes ook in België verkrijgbaar zijn. Ze liggen in sommige winkels bij de boeken, in andere juist op de bakafdeling.
Bij de standaard vindt je haar boeken. Of bij een andere boekhandel. Ik heb de beide bakboeken.
Vandaag een bericht geplaatst met een verwijzing naar je recept… En de boterkoek is heel lekker!!! THX voor de boekjes!
Groetjes Sofie
Welke boter gebruik je ? Gewone bakboter of een andere ?
Ik gebruik altijd roomboter (ongezouten), tenzij anders aangegeven
Ik heb net de boterkoek gemaakt en hij is heerlijk! Nu alleen nog even helemaal laten afkoelen
probeer ook eens met appel in het midden, Heerlijk!!
Dat zal ik onthouden voor de volgende keer! ben benieuwd hoe dat smaakt 🙂
Ik heb toevallig ook een gemaakt met een oud recept
300 gr boter 280 gr basterd suiker 360 gr bloem 25 a30 min in 200 gr vers vanille kan erbij hoeft niet hadden ze heel vroeger er ook niet in
Bestrijken. ….ja lichtjes met koffie melk.
Ze kunnen hier althans manlief niet wachten tot ie afgekoeld is
Ik maak dan ook een dubbel recept zodat het grote dikke smeuige stukken zijn.
Ik vries wel de helft in anders moeten we op dieet straks en daar geen zin in.
Smulzeee
Heb deze gisteravond gemaakt. Het was zo klaar en smaakte super lekker. We hadden trouwens geen geduld om te wachten tot de boterkoek een beetje uitgehard was. De boterkoek is trouwens wel een beetje licht van kleur. Misschien te weinig ei op gesmeerd of de oven was toch nog niet juiste temperatuur (heb hem niet zelf in de oven gezet, dus vergeten op te letten).
Maar een toprecept hoor! Heb jouw boekje gekregen van iemand en daar stond hij in.
Sinds kort helemaal fan van deze site 😛
De hele familie is verzot op deze boterkoek en andere bakrecepten van jou worden hier thuis ook gebakken, HEERLIJK!
Wat leuk om te horen! Lekker is deze boterkoek he! 🙂
Vanmiddag heb ik het boterkoekdeeg verdeeld in een cupcakebakblik. Nu heb ik morgen voor de high tea allemaal mini boterkoekjes 😉 ‘k heb ze 20 minuten gebakken en ze zijn heerlijk, je moet natuurlijk altijd proeven 😛
Wat een leuk idee om mini boterkoekjes te maken!
Hij staat hier voor de derde keer in de oven. Ik at in nl graag boterkoek maar is hier waar ik woon niet verkrijgbaar….tenzij je het zelf bakt. En het valt mijn gasten ook erg in de smaak. Bedankt!
Wat leuk dat hij zo goed in de smaak valt! Geniet er lekker van 🙂
beste laura,
Hoe lang duurt het om deze boterkoek te maken?
ruim genomen ben je een kwartier bezig met de voorbereidingen (exclusief bakken en afkoelen)
Ik gaat hem vanavond eens proberen te maken. De vorige 3 pogingen (recepten van andere website) helaas mislukt! Ben benieuwd of deze (met mijn 2 linker bakhanden) gaat lukken! 🙂
Ik heb er vertrouwen in dat het lukt 😉 Hoop dat je hem lekker vindt!
Hij is gelukt hoor! 🙂 Ouders en collega’s blij kunnen maken! Bedankt! Nu op zoek naar mijn volgend projectje op deze site 🙂
Wat goed dat hij is gelukt! Ben benieuwd wat je volgende project wordt, veel bakplezier!
Is het ook mogelijk dit recept te gebruiken voor lactose en tarwe allergie?
Zoja, welk meel moet ik dan gebruiken? En ik neem aan Wajang boter?
Groetjes en bedankt!
Je kunt het proberen met bloem van Schär en dan met wajang boter inderdaad. Ik weet niet of het resultaat hetzelfde zal zijn, gewoon even proberen dus 🙂
Tip voor lactose vrij bakken, misschien kun je hier iets mee:
Ik heb zelf lactose intolerantie.
Als er in een recept boter staat gebruik ik: Goed begin van de Albert Heijn en dan het groene doosje. Tot nu toe gaat het goed en krijg ik goede reacties op mijn taarten en koekjes.
Als er melk in staat gebruik ik: Lactosevrije melk.
Als er slagroom staat: Gebruik ik opklop slagroom van minus L met een zakje klopfix.
Bedankt voor de tips! 🙂
Hoi Laura,
Heerlijk recept van jou die boterkoek , ik heb hem net weer gemaakt maar heb nu licht basterd suiker genomen en dan krijg je een iets andere smaak en dat is ook lekker en ik heb er wat amandelen op gedaan gewoon voor versiering .
Groetjes Martin .
Deze heb ik al een paar keer gemaakt en ik vind hem erg lekker. Dankje voor het recept!
Heerlijk! Ik moest wel 38 minuten doen om een lekkere gouden top te krijgen met een bruin randje!
Annemieke
Zuid-Afrika
Net deze koek gebakken, makkelijk recept. Had wel zo’n 35 minuten nodig om de koek goed gaar te bakken. Benieuwd hoe die zal gaan smaken!
Hai, super bedankt voor je recept. De boterkoek is heerlijk!
Hij was heeeeerlijk! Goed recept!
hoii,
kun je boterkoek invriezen? groetjes hennie
Ja hoor, verpak de koek dan wel goed luchtdicht.
Kan ik in plaats van vanille suiker ook vanille extract gebruiken? Ik heb namelijk geen vanille suiker in huis, en doordat ik volledig blind ben ben ik ook niet zomaar in staat om naar de winkel te gaan om het te halen. Vanille extract heb ik wel, dat had ik namelijk nodig om het recept voor jou chocoladetaart, die overigens super lekker was, te maken. Hoor graag van je!
Dat kan zeker!
Vandaag deze boterkoek gemaakt!! Eerdere recepten zijn mislukt, maar deze is goed gelust! Gaan we zeker vaker maken, dank voor het recept!
Hoi Laura!
Ik heb alles in huis behalve vanillesuiker! Kan ik dat vervangen door een vanille stokje? Moet ik er dan nog extra suiker bij doen?
Ik hoor graag je advies!
Ga het namelijk maken voor de burendag hightea!
Ja hoor, dat kun je prima vervangen! Extra suiker is niet per se nodig, als je dit wel doet is een eetlepel ongeveer genoeg.
boterkoek ziet er goed uit,,,alleen de plaat waar hij oplicht ziet er gigantisch viezzzzs uit !!
Ziet er heel lekker uit!
Wat is het beste/lekkerste om te gebruiken, roomboter of margarine?
Wil het graag eens uitproberen!
Bij bakken kun je het best altijd ongezouten roomboter gebruiken.
Moet de boter niet gesmolten zijn?
Nee hoor, dat is niet nodig.
Hallo Laura,
Kan ik deze boterkoek ook maken met verse gember? Zo ja, hoeveel gember heeft het recept dan nodig?
Dat kun je zeker proberen. Ik zou de gember naar smaak toevoegen, ik durf je zo niet te zeggen hoeveel je nodig hebt.
Ik heb vandaag de boterkoek gemaakt en de smaak is goed. Wel is ie wat droog voor een boterkoek. Enig idee hoe dit komt?
Misschien heb je hem iets te lang gebakken, je zou dat volgende keer kunnen proberen. Deze koek hoort inderdaad niet droog te zijn.
Hmm zin om deze te gaan maken…gebruik je basterd suiker of gewone suiker?
fijne tafelsuiker 🙂
Hoi Laura,
Heb net het recept van je boterkoek gemaakt moet nog 10 minuten bakken ongeveer. Ik ben heel benieuwd naar het resultaat.
Hee, ik kreeg dit recept van een vriendin. Ik ben zelf een foodblogger van huisvanbelle.nl en zocht een lekker boterkoek recept. Hij staat nu in de oven. Als hij gelukt is staat hij zaterdag op huisvanbelle.nl 😉 ik ga veel bakrecepten van je uitproberen. Ze zien er heel erg goed uit!
ben benieuwd wat je er van vindt! Hier is het een favoriet recept 🙂
Oeh hij is echt heerlijk. Die ga ik zeker vaker maken! Dankje voor het recept!
hallo laura
ik heb van jouw lekkere recept ook een boterkoek gemaakt en de derde keer heb ik er cacao poeder bijgedaan . echt lekker moet je ook eens proberen
Hoi Laura,
deze boterkoek is altijd lekker en lukt altijd. Hier zijn ze dol op de kokosvariant. In plaats van 250 gram bloem, 200 gram bloem en 100 gram kokosrasp.
Groetjes wendy
Vanmiddag gebakken en er wordt hier van gesmuld. Hij is heeeerlijk (smeuiig)!
Super recept!
Hoi Laura,
Net gemaakt, ruikt heerlijk en ziet er wel goed uit dus met de smaak gaat t vast ook wel goed komen. Alleen is de bovenkant bij mij helemaal uitgelopen als je begrijpt wat ik bedoel. Die van jou is mooi strak met duidelijke lijntjes maar bij mij geen lijntje meer te zien. Heb je idee hoe dit kan?
Misschien heb je de lijntjes niet diep genoeg gemaakt? Ze lopen altijd wel ietsjes dicht, maar in principe zou het gewoon nog zichtbaar moeten zijn.
Ziet er zo lekker uit! Ga hem van het weekend maken voor mijn vader, die is er dol op en nog jarig ook! Feestje!
Hoi Laura,
Heb nog spijs over van de feestdagen kun je dat oo gebruiken als vulling en hoeveel en hoe? Moet ik dat dan doen.
Prachtig al,die recepten die jij met ons deels.
Groetjes,
Alies
Dat kun je zeker gebruiken! Je kunt het er bijvoorbeeld als vulling tussen doen. Hoeveel je dan nodig hebt durf ik niet te zeggen, zou het gewoon even op gevoel proberen 😉
Bedankt Laura ga het wel probeerden.
Wat fijn is jouw site toch. Steeds als ik een basisrecept zoek kom ik hier terecht. Mijn koek staat op dit moment in de oven 😀
Goed te horen 🙂 Geniet van je boterkoek!
Maak hem nu voor de vierde keer en heb er afgelopen keer ipv met ei bestrijken een beetje abrikozenjam erover gedaan. Ook erg lekker!
Wat voor suiker gebruik je? Kristalsuiker of basterdsuiker? En zou het ook kunnen met tarwebloem?
Hij gaat op de agenda voor volgend weekend (komend weekend staat al tiramisu gepland 😉 ).
Ik gebruik hier fijne kristalsuiker voor. Tarwebloem kun je ook prima gebruiken 🙂 Veel plezier met bakken alvast!
Welke bloem moet ik gebruiken voor boterkoek
dank je wel
Je kunt gewoon patent- of tarwebloem gebruiken.
Laatst een keertje gemaakt. Iedereen vond hem heerlijk! Ga hem vanmiddag weer maken!
Ga vanavond dit receptje eens proberen.
Lijkt me erg lekker en snel klaar.
Dus vanavond op de bank lekker boterkoek en serietje kijken.
Oooooh ik ben nu een boterbloem aan het bakken ipv mijn broccoli aan het maken haha. Ik heb er zo’n zin in! Waarschijnlijk ben ik dalijk weer eens misselijk. Thanx voor t recept!
Neeeee boterkoek natuurlijk! Stomme automatische woordspeling :’)
Na jaren niet gebakken te hebben, wil ik ook weer gaan bakken!
Niets lekkerder dan eigen gemaakt toch?
Jouw site is een fantastische hulp om weer een begin te maken. Mooie heldere uitleg.
Ik heb wel een vraagje over een keukenmachine die ik wil gaan aanschaffen:
Er is zo verschrikkelijk veel aanbod, en prijsverschil dat ik hier de bomen door het bos niet zie! 🙂
Wat is een goede keukenmachine? Voor een fatsoenlijke prijs bedoel ik dan.
Ik haat het als machines niet doen wat ze zeggen! 🙂
Wat leuk dat je weer lekker wilt gaan bakken, veel lekkerder inderdaad! Hier wordt voornamelijk de Kenwood Major Premier gebruikt. Die kost wat, maar dan heb je ook zeker wat. Kenwood heeft ook betaalbaardere modellen hoor.
ik zou hem zo graag glutenvrij willen maken. maar ik kan de goede bloem niet vinden daar voor
Misschien heb je iets aan dit lijstje? http://www.handigebaktips.nl/vervangers-voor-bloem/
Ik heb van het weekend de boterkoek gebakken. En hij was overheerlijk!!
Hij werd bij het afkoelen wel ietsjes te hard aan de randjes.
Maar dat komt denk ik omdat ik een vorm van 26 cm heb gebruikt.
Geen idee wat voor vorm het was, maar het was geen boterkoekvorm! 🙂
Volgende keer de boterkoekvorm én 24 cm.
De smaak was super, en daar ging het om.
Kun je hierbij ook i.p.v. vanillesuiker, vanille extract gebruiken?
Ja hoor, geen probleem.
Ik heb net de boterkoek gebakken en na het afkoelen was de binnenkant wat zacht. Niet zo hard als je bijvoorbeeld in de winkel zou kopen. Beetje zal als in spijs zacht. Is hij nu niet gaat of hoort hij een beetje zacht, had hem met 20 min al eruit gehaald omdat hij bovenop al zo bruin was…
Hij hoort wel steviger te zijn als spijs qua structuur. Hij heeft die 5-10 extra dus echt wel nodig gehad. Als hij al bruin is kun je hem afdekken met aluminium folie. Dan gaart hij wel verder, maar kleurt hij niet meer verder.
Ik ben heel benieuwd, de boterkoek staat nu in de oven! Het ruikt al heerlijk…
Ik wil ook graag 2 kleinere boterkoeken bakken van 15cm, hoe lang zullen deze in de oven moeten?
Bij kleine boterkoeken zou ik ongeveer 20 minuten aanhouden.
allereerst mijn complimenten voor je fantastische site, ik bezoek hem vrij vaak ik heb al zoveel receptjes van je uitgeprobeerd, en iedereen word altijd blij 🙂
ik heb uiteraard ook al diverse keren je boterkoek gebakken, maar wil ook effe een lekkere tip met jullie delen, ik doe er ook regelmatig gevarieerde stukjes noot op. misschien ook het proberen waard 🙂
Dat klinkt heerlijk! bedankt voor de tip 😀
Hij staat nu in de oven, kan niet wachten! Ik vet trouwens de vorm nooit in bij boterkoek, omdat de koek al zo vet is. Nooit problemen mee gehad, scheelt weer een klusje 😉
heey Laura, kan je ook patentbloem gebruiken?
groetjes
Dat kan zeker!
Hij smaakt geweldig!
Het is de lekerste boterkoek die ik tot nu toe heb gegeten
Super leuk om te horen! 😀
Ik heb de boterkoek 2 weken terug gemaakt. Mijn vriend is gek op boterkoek en hij vond deze erg lekker. Op verzoek moet ik hem nu dus weer maken over 2 weken voor mijn verjaardag. Natuurlijk is dat geen straf!
haha, dat kan ik begrijpen 😉
lijkt me lekker maar ook wel heftig.
kan ik de suiker ook verminderen of vervangen, en dan toch een goed resultaat krijgen.
Dat kun je zeker proberen. Ik heb er geen ervaring mee, dus weet niet hoe het uitpakt. En ja, boterkoek bevat veel boter en suiker, dat hoort 😉
Hoi Lauren, kun je jouw boterkoek recept ook maken met stevia in plaats van suiker? Hoeveel gram stevia moet ik dan gebruiken denk je?
Stevia is veel geconcentreerder dan suiker waardoor je maar heel weinig nodig hebt. Je kunt het uiteraard proberen te vervangen, maar je hebt de suiker toch ook echt wel nodig voor de structuur.
Hoi, ik ga deze boterkoek vanavond voor de derde keer maken. Hij is echt heerlijk! Ik doe er zelf nog het rasp van 1 citroen erdoorheen. Maakt het lekker fris!
Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt en het was een succes! Mijn vriend vond hem ook erg lekker dus ik ga hem zeker vaker maken! Ik woon in Australië en we kunnen wel boterkoek kopen bij een Nederlandse bakkerij, een uurtje rijden hier vandaan, maar ik vind deze toch veel lekkerder dan van de bakkerij en kan hem in mijn eigen keuken maken! Scheelt toch weer wat op en neer reizen.
Ooo die ziet er lekker uit! Ik zou bijna m’n tanden in m’n scherm zetten. Heb al jaren geen boterkoek meer gegeten want ben veganist, maar zo te zien is dit recept goed te veganiseren. Ga het zeker een dezer dagen uitproberen.
Oei niet goed dit voor mij Laura! Inmiddels de halve koek (in 26 cm springvorm gemaakt) al zelf op gegeten, kan er niet vanaf blijven… Moet ik hem nou trouwens in de koelkast bewaren of in een keukenkastje?
haha, fijn dat je hem zo lekker vindt! Je kunt hem gewoon afdekken met folie en buiten de koelkast bewaren.
Oh oeps hij staat nu in de koelkast, haha dan haal ik hem er weer uit 😛
Iets met een verjaardag en visite vandaag… dan koet er iets lekkers bij de koffie. Dit recept kwam ik van de week tegen en dus gemaakt. Hij is nog warm, maar het eerste puntje is op. Hij is Lekker! Deze ga ik vast vaker maken. Dank voor het recept!
Wat is ie heerlijk! Binnen twee dagen met z’n tweeën opgegeten, oeps! De ingrediënten voor de tweede boterkoek zijn al weer ingekocht!
Lieve Laura, ik heb zojuist je boterkoek gemaakt hij staat nou lekker in de oven, ben erg benieuwd hoe hij smaakt. En wat een makkelijk recept zeg! Had alles nog in huis dus heb ik mooi op kunnen maken! 🙂
Hallo Laura
Ik wil ten eerste zeggen wat een fijne website heb je dit is echt mijn favoriete Website.
Ik ga vandaag de heerlijke boterkoek maken en vanavond lekker smullen
Wat leuk om te horen! Veel bakplezier alvast!
Beste Laura,
kun je dit ook in een springvorm van 22 cm maken of een vierkante vorm van 20×20 cm (Ik heb alleen deze tot mijn beschikking)? Hoe lang moet de boterkoek dan in de oven?
Alvast bedankt!
Ja hoor, dat kan prima. Zie hier hoe je recepten kunt omrekenen: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/
De baktijd kun je hetzelfde laten.
Hallo Laura
Ik heb een vraagje ik heb de boterkoek gemaakt en hij is zeker 30 min in de oven geweest maar hij was niet gaar aan de onderkant en hij bleef plakken aan de onderkant van de springvorm en ik had de vorm ingesmeerd met boter ik hoop dat je mij advies kan geven dat ik de boterkoek nog een keer kan maken.
Heb je de bodem alleen ingesmeerd met boter, of ook bestoven met bloem. Dat laatste is namelijk wel nodig. Daarnaast is boterkoek een wat zachtere koek.
kan dan ga ik dat proberen bedankt voor je advies
Hoi allemaal!
Ik heb een vraagje, vandaag heb ik dit recept gebruikt en mijn boterkoek kwam er met een cake- achtig textuur uit. Het was lekker, nonetheless!
Heeft iemand enig idee waardoor dit komt? Ik heb zelfrijzend bakmeel gebruikt, zou het daaraan kunnen liggen?
Alvast bedankt voor jullie reactie (s)!
Dat is zeker weten het zelfrijzend bakmeel geweest 🙂 Je kunt bloem en zelfrijzend bakmeel onderling niet zomaar met elkaar vervangen.
Wat een heerlijke boterkoek! Ik had hem persoonlijk wat vetter verwacht, dit is wel echt een koek. Of had ik hem langer moeten bakken?
Is het een optie om 250 gram boter te gebruiken? Of verpest ik dan het hele recept?
Als het echt koek is dan klinkt het eerder alsof je hem te lang gebakken hebt. Heb je misschien een hetelucht oven? Dan moet de temperatuur 20% lager staan. Zou niet nog meer boter gebruiken.
Ik heb hem gisteravond gebakken. (Moest wel, want de zelfgebakken kokoskoek was ook al te snel op. 🙂
Echt een heerlijke boterkoek!
Groet, John van Klinken
Ik bakte vroeger zelf boterkoek uit het grote gasovenboek. Dat is ondertussen verdwenen. Nu bakt mijn dochter jouw boterkoek met de telefoon erbij. Times are changing.
Wat een vondst! Ik woon al jaren in Italië en was het hele bestaan van de boterkoek vergeten. Maar na het lezen van je recept herinner ik mij ineens alle boterkoeken die mijn moeder en ik vroeger bakten.
Ik ga ‘m gauw uitproberen, benieuwd wat de Sicilianen er van vinden!
Wat leuk! hopelijk valt hij daar in de smaak 🙂
Ik heb hem onlangs gemaakt met rum-rozijnen.
Hij was super en niet zo zwaar als normale boterkoek.
Echt een blijvertje 🙂
Net gemaakt. Goeie smaak maar erg droog!
Dan heeft hij te lang in de oven gezeten. Of heb je een hetelucht oven? Dan moet de temperatuur 15-20% lager staan.
Mijn vader maakte hem afgelopen zaterdag! (Hij maakt het altijd, haha en ik kon zelf ook sowieso niet, geen tijd) *loopt naar de keuken en pakt een stukje*
Hallo Laura,
Hier in Duitsland is dit echt onbekend. Heb m hier al een paar keer gebakken en iedereen is er dol op. Ook heb ik m gemaakt met gemalen gember erdoor maar ook gevuld met amandelspijs. Deel de deegbal doormidden, bekleed de bodem van de vorm, rol amandelspijs dun uit (ik doe dit tussen bakpapier) leg de plak amandelspijs op de eerste laag deeg. Rol de andere helft van het deeg tot een dunne plak en leg deze op de amandelspijs. Garneren met amandelen…….verrukkelijk.
Hoi Laura,
Wat een fijn recept! Ik heb hem net gebakken, maar ook bij mij Is het van binnen net als bij muffins. Ik heb het met patentbloem gedaan en met boter uit een kuipje (halvarine). Er stond boter, dus ja niet aan gedacht om roomboter te gebruiken. Is dat dan het verschil?
Groetjes Anja
De boter maakt zeker verschil, halvarine is niet geschikt om mee te bakken.
Ik gebruik bij alles wat ik bak, eigenlijk alleen maar ongezouten roomboter.
Groet, John van Klinken.
Om weer een beetje ontspanning te vinden, vind ik het bakken heerlijk om te doen. En met mijn 3 kids samen…..er is niets leukers. Als we weer wat gemaakt hebben van jou zegt mijn zoon van 10 altijd : dit was de leukste dag van me leven ?
Zoals we chocolade brownies bakte met ‘verse ingrediënten ‘ wilde de kids de Challenge aan gaan door een pak uit de supermarkt te halen. Ik weeg alles af en giet wat van het een en van het ander bij, de kinderen maken de doos open, scheuren de zak met mix open, water erbij en klaar.
Daarna ‘blind’ proeven. Zij zelf maar ook de juffen op school…..welke smaakte het lekkerste ? mama won met jou recept??
En dus nu ook met de boterkoek…..mama vs kids…..ben benieuwd morgen !
Dank je wel in ieder geval voor al je lekkere recepten en voor een tijd van heerlijke ontspanning ! Super. Liefs
Wat leuk om te horen! Veel bakplezier met je kids 😀
Wij wonen in Zuid Frankrijk en morgen gaat mijn 11 jarige meid “jouw” boterkoek trakteren op school 🙂 Dus we hebben er aardig wat gebakken vandaag.
Voor de volledigheid doen we er nog wat Hollandse stroopwafels bij (gekocht uiteraard)
Ben benieuwd of de Fransen het kunnen waarderen…..
Ik heb altijd 1 probleem met deze heerlijke koek (vaak gemaakt). Als ik probeer om met een vork een patroon te maken dan trek ik stukken deeg met ei mee. Ik maak nu na elke streep mijn vork schoon maar het blijft een vervelend probleem (na een paar cm al). Maak je je vork continu nat misschien? Ik heb het probleem ook al met de lepel om de koek glad te maken, die maak ik dan nat, maar ook niet ideaal. Misschien is mijn deeg iets te dun en moet ik iets meer bloem toevoegen?
Wat gek, ik ga er makkelijk doorheen zonder tussendoor schoon te maken. Klinkt eerder alsof het deeg te droog is als je het stuk trekt, misschien iets meer boter of een wat groter ei erdoor.
Ik heb de boterkoek vandaag gemaakt, alleen een klein beetje citroensap toegevoegd. Had ik hem maar niet gemaakt. Heel slecht voor de lijn want hij is echt heerlijk.
Super bedankt voor je recept. Ik ga hem ook delen op Pinterest.
Mijn dochtertje (8) wilde geld inzamelen voor een goed doel (actie via school) en bedacht dat ze wel iets kon bakken en aan de buren verkopen.
Wij wonen in Noorwegen, en als we in NL zijn gaat ze met oma altijd boterkoek maken, want daar is ze gek op!
Ik stelde voor boterkoek te maken, omdat ze dat hier niet kennen.
Kwam jouw recept tegen hier, dus even naar het noors vertaald voor mijn dochtertje en ze heeft em toen zelf gemaakt!
Hij is supermakkelijk en HEERLIJK, was iets kruimeliger dan oma’s boterkoek (maar vermoed dat zij er ERG veel boter in doet 😉 ) maar zeker net zo lekker.
Dochterlief trots en bijna 30 euro ingezameld voor het goede doel met het verkopen van stukjes boterkoek! (mama en papa mochten gratis proeven 😉 mmmm)
Thanx voor het recept!
Wat leuk om te horen! En wat heeft ze dat goed gedaan zeg!
Precies het recept gevolgd, maar de onderkant was echt totaal niet gaar, zelfs na tien minuten extra oventijd 🙁
Wat voor soort oven heb je? Want hij zou toch echt klaar moeten zijn na die tijd. Overigens hoort hij nog lekker smeuïg te zijn.
Vanavond deze boterkoek gemaakt en hij is echt HEERLIJK!! Ik wist niet dat het zo simpel was om boterkoek te maken 😀
Ha Laura,
Voor iemand die een lactose- en glutenvrij dieet heeft, wil ik graag boterkoek bakken. Ik heb de boter uit jouw recept al eens vervangen door Wajangboter (niet zo lekker als roomboter, maar wel lactosevrij). Nu wil ik de bloem nog vervangen door amandelmeel. Kan dit 1:1? En moet er dan evenveel palmsuiker in? (Aangezien geraffineerde suikers ook moeten worden ontzien.) Ik ben benieuwd!
Groetjes.
Geen ervaring met vervangers in dit recept, maar ik zou eerder kiezen voor speltmeel dan voor amandelmeel. Op handigebaktips.nl heb ik wat lijstjes staan met vervangers voor verschillende soorten ingrediënten (en wat 1:1 te vervangen is).
Dankjewel! Helaas mag zelfs speltmeel niet i.v.m gluten, maar ik ga gewoon experimenteren. 🙂 Erg fijn, die lijstjes met bloem- en suikervervangers!
Hi,
Net uit de oven gehaald. De rauwe deeg was al lekker. Heb inplaat van 8 gram vanille suiker wat vanille aroma gebruikt. Het reukt iedergeval echt lekker. Ben benieuwd zo.
Wij wilden deze lekkere boterkoek maken, maar in het recept staat dat je 8 gram vanille suiker nodig hebt, waarvoor precies als ik vragen mag?
Mvg.
Lente & Lisette
vanillesuiker geeft smaak aan je baksel
Oke! Dat snappen we, maaaarrr… waar moeten we dat dan mee mengen? Moeten we het in het deeg doen, of.. over het eindresultaat heen?????? ??
( oja we hadden de reactie perongeluk 2 keer geplaatst, sorry daarvoor! )
mvg.
vanillesuiker voeg je altijd tegelijk toe met de normale suiker
Hoi Laura kan ik deze heerlijke Boterkoek ook in een Brownievorm van 20/20 cm bakken? En zo ja moet hij dan even lang? ?
Ja hoor kan ook, je kunt dezelfde tijd aanhouden 🙂
Voor mijn verjaardag heb ik een aantal taarten van je site gemaakt, maar deze was toch wel het grootste succes. Heel onverwacht want ik kende boterkoek in taart versie niet en het deeg leek me wat lomp te zijn toen ik het maakte. Maar Ik ga het zeker opnieuw maken zodat ik er helemaal in mijn eentje van kan smullen. Hmmm !
Uit de beschrijving blijkt dat je zelf niet van boterkoek houd.
Was het belangrijk om dat te zeggen ?
Dat staat er niet hoor, ik vind het juist heerlijk.
Was deze reactie belangrijk om achter te laten?
Heerlijke boterkoek, eerste keer had ik hem gemaakt met rietsuiker en was ook erg lekker. (Hij wordt dan wat donkerder. Vandaag heb ik biologische fijne kristalsuiker gebruikt en ik heb er koek en speculaaskruiden bij gedaan! Nog 20 minuten hhhmmmmmmm…
Hoi Laura
Heb je enig idee wat er fout is gegaan bij mij? Het deeg was heel plakkerig en na een half uur in de oven en af laten koelen was de koek erg licht en te zacht (maar wel lekker ?)
Dat is lastig te zeggen zonder extra informatie, maar boterkoekdeeg is altijd wat plakkerig hoor.
Ik heb het zelfde probleem. Ik en mijn vriend hebben allebei op een apart moment dit met dit recept geprobeerd een boterkoek te maken, maar allebei de keren was de koek aan de binnenkant bijna nog net zo zacht als het deeg voor dat het de oven in gaat (misschien ietsje steviger). De buitenkant zag er prima uit.
Boterkoek komt ook vrij zacht uit de oven, hij wordt steviger bij het afkoelen. Je kunt hem eventueel iets langer in de oven laten staan, maar boterkoek is natuurlijk wel een koek die zacht en smeuïg hoort te zijn.
Had ik ook. Kwam ik er later achter dat ik de gewichten van de bloem en boter verwisseld had. Dus teveel boter en te weinig bloem?
Ik heb hier op de site eens de tip gekregen dat niet elke oven dezelfde temperatuur heeft. Ik heb een combi-oven, die zou standaard iets lager dan de aangegeven temperatuur zijn. En inderdaad: als ik de oven 5 tot 10 graden hoger zet dan aangegeven en de temperatuur met ongeveer 5 minuten verleng wordt de boterkoek super! Niet meer slap en plakkerig! Dus misschien kan dat jullie meiden helpen?
Ik vind ‘m met dit recept net iets te zoet. Iets meer bloem en iets minder suiker is wat ik volgende keer ga proberen. In ieder geval bedankt hij was even goed alles behalve smerig 😉
Boterkoek is geweldig. Heb laatst nog een boterkoek gebakken, zo simpel om te maken en erg smakelijk! Hij vult wel..
Eerste keer voor een boterkoek! Ik had iets meer vanillesuiker gedaan ipv gewone suiker. Mijn snuf zout was naar mijn smaak te weinig. Toen de bovenkant zo mooi goudgeel was als die van jou was de koek echt wel te droog naar mijn smaak…. Als ik zo eerdere reacties lees dan toch maar lichter bakken? Mijn schoonfamilie wilde wel een tweede stuk ?Met een beetje aanpassing zeker voor herhaling vatbaar
Als hij droog is is hij waarschijnlijk te heet of te lang gebakken, bij een heteluchtoven zet je de temperatuur 10-20% lager.
Ik had hetzelfde, lekker van smaak maar bijna te droog. Evengoed lekker hoor. Maar niet zo smeuïg als je verwacht van een boterkoek. Ik denk te lang gebakken korst was knapperig en midden was gewoon zacht maar droog. Te lang of te heet? Ga nu de appeltaart proberen.
Heb je een oventhermometer in je oven staan om de temperatuur te controleren? Dan weet je of dat het kan zijn, anders net iets te lang gebakken inderdaad.
Ik snap er niets van bij mij ( ik heb me echt aan het recept gehouden ) was het deeg enorm korrelig … is dit de bedoeling … ik kon het niet echt goed mooi in de vorm krijgen hierdoor … en die mooie streepjes kon ik al helemaal vergeten. Het enige dat ik kan bedenken is dat de boter te koud was ?? En hierdoor korrelig deeg???
Dat zal dan aan de boter liggen, alle ingrediënten moeten bij bakken altijd op kamertemperatuur zijn.
De korrels zijn vermoedelijk suikerkorrels. Blijven mixen tot de suiker is opgelost. Als je kristalsuiker gebruikt duurt dat rustig tien minuten.
Ik doe er altijd cardemom in en wat citroenrasp! Ook erg lekker, net je eigen draai eraan geven?
Vandaag voor het eerst boterkoek zelf gemaakt. Met jou recept lukt het erg goed. Ik heb gelijk een eigen variant met macadamia noten en witte chocolade gemaakt. En daarnaast nog jou appelvaraint. Bedankt voor het recept
Nog een leuke tip: bij de xenos heb ik een bakvorm gekocht met losse bodem. Dat is handig! Voor ongeveer 4 euro niet meer ” spitten”.
kan ik ik ipv ei no-egg gebruiken ? dat is een ei vervanger en de gewone boter vervangen voor plantaardige boter ? gr petrab
Ik ken no-egg niet dus dat durf ik niet te zeggen. Verder vind ik plantaardige boter zelf geen succes in boterkoek, maar helemaal onmogelijk is het niet. Het is vooral niet zo lekker omdat dit recept om de roomboter(smaak) draait.
PetraB heb jij de boterkoek inmiddels met no-egg geprobeerd te maken? Was het een succes? Ik wil de boterkoek volgende week voor op werk maken. Heb een collega met ernstige ei-allergie.
Groetjes, Larissa
joehoeee hij is gelukt met plantaardige boter van becel en de no-egg en hij smaak godelijk heerlijk met vleugje walnoten wat in de becel boter zit gr petrab
Margarine gebruiken inplaats van boter voor boterkoek? Margarinekoek, dan moet ik bijna huilen.
Kan ik voor boteŕkoek ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?
Nee dat gaat niet, je wilt namelijk niet dat het gaat rijzen.
Wordt het heel lastig met koude boter? #ongeduldig ?
Koude -en dus harde- boter kun je niet romig kloppen. Dus toch even geduld hebben 😉
ik heb gister (11-08-2017) een boterkoek gebakken. moet er vandaag nog een maken….. 🙂
Makkelijk en lekker recept om met kinderen te doen (5 en 7) jaar. Het liefst hadden ze m in een keer opgegeten ?
Ha ha is dat niet het bekende probleem van boterkoek!!
Heerlijk recept! Bij mij is de vader ook de meest verslaafde 😉
Ik maak mijn boterkoek altijd met jou recept!
Anne
vandaag heb ik hem ook gemaakt en hij is erg lekker had wel te zachte room boter dus het was een beetje een vastig cake beslag geworden,maar erg lekker had nog wat over en dee het in cupcakes vormpjes, hier door hadden we een voor proefjes:)
Super lekker en makkelijk ?.
Koop nooit meer boterkoek in de supermarkt!
Wat lekker! ik heb jou recept gebruikt en wat was tie goed gelukt. de roomboter kwam wel uit de koelkast maar geen probleem. Nog nooit eerder was mijn boterkoek zo lekker en mooi. Ik heb het deeg uitgerold op maat van het bakblik..
Groeten Anja
dag Laura,
Een boterkoek was voor mij als Belgische volledig onbekend. Toch maar eens gemaakt na het lezen van alle enthousiaste reacties. Het lastige is dat ik niet weet hoe het resultaat moet zijn. Als ik jouw foto’s bestudeer lijkt het alsof de binnenkant van de koek ook nog wat ‘nat’ is, klopt dat?
Dat klopt inderdaad, alsof het eigenlijk net niet gaar is.
Heerlijk! En het ziet er ook nog eens zo uit als op het plaatje 🙂
ik haal altijd al mijn recepten hiervandaan ik heb al zeker 20 dingen hiervan de site gehaald en ook al zeker een stuk of 40 keer de boterkoek gemaakt heel lekker bedankt laura voor deze perfecte site
echt super lekker laura
This recipe sounds great, I will try it. 🙂
All the best from Germany, Becky
Zondag bakdag, en dus zonet gemaakt. Hij was perfect en overheerlijk.
Ik Maak hem standaard ook met dit recept, alleen voeg iets meer zout toe en gebruik biologische tarwebloem (patent) en een beetje Citroën rasp en maak het af door amandelrasp bovenop, echt toppie
Ik hou van een plakkerige boterkoek maar als ik er een bak dan wordt hij altijd beetje soort van droog, en als ik wel eens boterkoek in winkel koop dan is deze echt lekker plakkerig, hoe kan dat??
Dan bak je hem te heet/lang.
Heb nog nooit in 50 jaar een ei erin gedaan! (alleen bovenop voor de kleur)
dan blijft hij lekker vet..
Pecan noten er bovenop is ook heerlijk.
Hoi, ik wil een boterkoek met een notenmix bovenop. Moet je de noten dan meebakken of strooi je die er naderhand op?
Groetjes Nathalie
Die zou ik meebakken
Gaan we doen, dank je!
Hoi, kan ik het deeg ook verdelen over een siliconen bakvorm voor muffins, zodat ik kleine boterkoekjes krijg? Hoe lang zouden ze dan in de oven moeten?
Dat is ook mogelijk, zou dan 12-15 minuten aanhouden.
Ook een lekkere variant: boterkoek net bastognebodem. Hiervoor heb je voor de bodem 40 gram roomboter en 130 gram bastognekoeken nodig. Boter smelten, koekjes verkruimelen met bijv. een keukenmachine. Door elkaar mixen en met een lepel op de bodem van je vorm aandrukken. Daarna in de koelkast zetten en vervolgens de boterkoek volgens Laura’s recept maken en op de bastognebodem doen. Daarna in de oven.
Allereerst: mooie website!
Ik ben een zeer geoefende thuisbakker, en ik heb exact je recept gevolgd, maar ook ik krijg een cake-achtig resultaat. Gek he?
Heb je misschien een heteluchtoven? Dan zet je de temperatuur namelijk 10-20% lager.
Toen wij heel lang geleden thuis voor het eerst een oven kregen, mochten mijn broer en ik samen een boterkoek bakken,wij werden de boterkoek experts thuis. Een keer deden we er een schepje oploskoffie door en dat bleek een goede greep,ik doe het nog regelmatig. …
Al een paar jaar bakken we alles met jouw recepten. Super duidelijke site en uitleg, fantastisch! Ook je boek gebruiken we veel! Fans dus!
Even een vraagje over de boterkoek. Hoe en hoelang kan je hem het beste bewaren? Ivm de voorbereidingen voor m’n zoontjes verjaardag.
Wat leuk om te horen! Goed verpakt zou ik de boterkoek in zo’n 3-4 dagen opeten, dat is het lekkerst 🙂
Ik heb allerlei boterkoek recepten geprobeerd,uiteindelijk is dit de beste.
Tip: geen ei door het recept alleen om de bovenkant mee te bestrijken.
Pakje roomboter op kamertemperatuur.
200 gr witte basterd suiker.
275 gr.bloem
Citroenrasp van halve citroen.
Gewoon kneden met de handen.
Geniet er van.
Hoi laura! Ik woon in het buitenland en ik vind je boterkoek n fantastisch idee om iets echt nederlands mee te nemen naar n etentje!
Hoi Laura, heb de boterkoek al paar keer gemaakt en smaakt heerlijk. Maar de boterkoek is elke keer bruin in plaats van licht. Ik doe hem op hetelucht 170 graden heb ik nu gedaan alleen nog te donker. Dat gebeurde ook bij me cakes laatste keer. Van cake is 150 graden t beste want al die keren lukte t wel.
Temperaturen in bakrecepten zijn standaard voor een oven met boven- en onderwarmte. Een heteluchtoven zet je 10-20% lager.
Hoi Laura,ik woon in Zweden,en daar bestaat geen basterdsuiker. Dus vandaag jouw boterkoekrecept uitgeprobeerd,nou meid hij is heerlijk,ik heb er nog een scheutje sirap bij gedaan. nou heerlijk.Harstike bedankt.
Super leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie.
Geachte mevrouw Laura,
Uw recept heeft mij in verwarring gebracht. Om te voorkomen dat mijn baksel een misbaksel wordt hoop ik dat u mij kunt helpen.
In het recept staat 200 boter. Ik heb 1 pakje opgemeten en hiermee het volume van het pakje bepaald. Vervolgens heb ik uitgerekend hoe hoog de bakvorm van 26 cm diameter zou moeten zijn om 200 pakjes te kunnen bevatten. Als ik het in 1 keer wil bakken, moet de vorm ruim 10 meter hoog zijn, mijn oven dus ook. Is dit wel juist? Maakt u zich trouwens geen zorgen, ik ben nog niet begonnen met bakken, de Jumbo had niet meer dan 169 pakjes liggen.
Vriendelijke groet,
Frederik Ake
Ik stond er niet bij stil dat mijn oven wellicht wat groter is dan gemiddeld, maar met 200 gram boter zou het ook moeten lukken 😉
Ik had karamelsaus door het deeg gedaan (uit het basisbakboek). Gewoon, omdat die op het aanrecht stond. Echt heerlijk!
How long does this last once made?
about 4-5 days
Ik kneed het boterkoekdeeg altijd met de hand, zodat er geen lucht in het deeg komt… Maar lees hier dat je het mixt. En ipv ei kan je heel goed koffiemelk gebruiken zodat je niet dat ‘vel’ op de koek krijgt, neutraler van smaak ook.
Rustig mixen is geen probleem hoor, en ik vind het glansje van ei juist mooi 😉 Grappig hoe ieder zo zijn technieken heeft!
De boerkoek in Thailand gemaakt. Basterdsuiker gebruikt. Ze vonden hem heerlijk!
halo de eerste reactie in 2016 was grappig maar ik al 13 keer deze boterkoek gemaakt en het is erg lekker
Top recept! Maak hem regelmatig 🙂
Tip voor het op ‘kamertemperatuur’ maken van de boter: weeg de boter af in een metalen beslagkom en stop deze dan in de oven terwijl de oven voorverwarmt. Wel even in de gaten houden dat de boter niet vloeibaar wordt. De boter wordt zo snel prima zacht om vervolgens te mengen met de suiker! Eet smakelijk!
Hi Laura, kun je dit soort bakgerechten (koek cake etc) ook maken met volkoren tarwemeel (gezonder) Of bakt dat anders? En is dat nog lekker denk je?
Dat kan, maar bakt wel anders.
Helaas, vreselijk mislukt. Droog aan de rand en nog nat in het midden. Op naar recept 2.
Heb je misschien een combimagnetron die je gebruikt, daarin is goed bakken lastiger.
Ik doe bakgember voor het bakken op de koek en bak hem dan 30min op150 graden in de combimagnetron erg lekker
Wat is t beste voor boterkoek, heteluchtoven of boven-onder warmte stand? Gr. Linda
Dat wil ik ook graag weten ☺️
Beide kan, maar alle temperaturen die genoemd worden zijn voor boven- en onderwarmte (hetelucht dus wat lager zetten)
Ik had nog wat lemon curd over en heb dit tussen 2 lagen gedaan. Gaf net een andere, frisse smaak aan de boterkoek.
Wat lekker, en op die manier afgebakken? Of pas ertussen gedaan na het bakken?
Het ertussen gedaan voor het bakken.
Net gemaakt en het recept is perfect. Ik ga er niets aan veranderen. Ik woon in Spanje en hier is boterkoek niet verkrijgbaar dus ik heb het recept voor een aantal vrienden gemaakt en die vonden het heerlijk! Bedankt voor alle leuke recepten die je hebt!
Wat leuk om te lezen dat mijn recepten ook in Spanje worden gemaakt 😀
Ook hier een blijvertje!!
Genieten er regelmatig van!
Staat er nu ook weer 1 in de oven!
Jaaa wat leuk!
Na lang geleden eindelijk weer eens boterkoek gemaakt en gegeten, het was heerlijk!
Ik heb er zelf nog rasp van een halve citroen doorgedaan, dat is zeker een goede toevoeging!
Bedankt voor het recept!
Ah wat heerlijk! Dat past er inderdaad perfect bij.
Hoi Laura,
Ik heb deze boterkoek pas gebakken. Super lekker!! Echt heerlijk! Alleen de bovenkant, dat ei zeg maar, dat zat los bij mij.. Dat is niet de bedoeling volgens mij.. hoe kan ik dat de volgende keer voorkomen?
Misschien heb je hem te dik ingesmeerd?
Heerlijk
1
doe er bruine suiker ipv witte door en hij is (wat mij betreft) nog lekkerder
Dit ziet er heerlijk uit! Ik ga deze boterkoek van het weekend maken. Hoe lang kun je de boterkoek maximaal in de koelkast bewaren?
Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.
Olá, Laura!
Gisteravond een boterkoek gebakken, maar… van een Koopmans pak, haha! Die had ik nog meegenomen afgelopen bezoek aan NL. Heb al verscheidene recepten van jou gebruikt en deze van de boterkoek gaat ook zeker gauw gebakken worden, want het kan dus ook zonder een pak NLse mix, zoals zo veel recepten op je site. I love it!
Groeten vanuit Brazilië,
Bert
Hoe lang kun je de boterkoek bewaren ?
Goed luchtdicht buiten de koelkast bewaren, in dat geval zeker een kleine week houdbaar. Maar het lekkerst in de eerste 3-4 dagen.
Hoi,
Ik ben zelf geen fan van boterkoek, maar Dave (mijn man) zeker wel, dus aan de bak? , prima gelukt, ik had niet alle ingrediënten voor de amandel/citroen boterkoek, dus heb het basisrecept gebruikt en daar een tl amandelextract, 1 tl citroensap en 1 tl citroenrasp aan toegevoegd ?? Ik had een te grote springvorm gebruikt, dus de boterkoek werd iets dunner, maar niet minder lekker, want hij is al op ? Vandaag maar een nieuwe maken, (in een iets kleiner vorm?)
Waar ik zelf wel een fan van ben is bitterkoekjes, dus heb de Amaretti koekjes ook maar gelijk gemaakt, ik had geen ‘bitter’ amandelextract (wist niet dat zoiets bestond) maar met de gewone zijn ze ook heerlijk geworden, ze zijn bijna op? beide recepten gaan hier zeker vaker gemaakt worden, dankje??
Groet
JMS
Wat een leuk berichtje zeg! Thanks voor het delen 😀
Hij is heerlijk, maar ik vind hem net een klein tikkie te zoet. Volgende keer iets minder suiker erin. Verder echt geweldig, superlekkere structuur.
Ik ben benieuwd met hoeveel minder suiker jij de boterkoek nog steeds lekker vindt! Wie weet ga ik dat ook eens proberen 🙂
Lekker en in een handomdraai gemaakt.
Deed er dit keer nougatine bovenop
Hoe weet ik of de boterkoek gaar is, voordat ik hem uit de over haal?
Ik heb een vierkante vorm van 33×23, zou hier dan 2x het recept in moeten?
Daar is helaas geen test voor, maar als je het recept volgt en de juiste baktijd en bakvorm aanhoudt dan moet het helemaal goed gaan. Hier kun je recepten omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Perfect resultaat! Was heel erg lekker, zo vond iedereen hier thuis. Voor herhaling vatbaar!
hij was echt lekker
Kun je boterkoek ook maken met vloeibare boter?
Nee, de boter moet juist op kunnen stijven.
Lekker laatst heel goed gelukt, recept alle ingrediënten 50% meer voor in een grote geribbelde quiche vorm, en na eerste kneden 1 uur in de koelkast, daarna uitrollen in de vorm en weer 1/2 uur in de koelkast
35 min op 150 graden en 5 minuten op grill stand
8 uur laten afkoelen
resultaat een heerlijke knapperige Boterkoek
Ziet er super lekker uit! Ik ga nu meteen aan de slag!
Hij gaat nu in de oven, tot nu toe ging het wel goed. Moest nog wel even klunzen met het in de bakvorm doen…. Ik ben super benieuwd naar het eindresultaat!!!!
Goed recept ????????
Hoor
Wat een heerlijke boterkoek, wel erg zoet, dus volgende keer doe ik er minder palmsuiker in. Ik heb hem gebakken met speltmeel en palmsuiker. Jammer dat ik er geen foto van kan plaatsen hier 🙂
Voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept.
Jou recept gebruik ik als basis voor 2 boterkoek en uit de airfryer met springvorm 14/16 cm.
Ik gebruik 1 zakje bourbon vanillesuiker en 1/2 eetlepel gesuikerde citroenrasp.
Daarnaast bak ik hem af in een op 170 C voorverwarmde airfryer en vervolgens 25 minuten op 170 C afbakken. Helemaal gaar toch smeuïg en mooi bruin patroon aan de bovenkant.
dit is zoooooo lekker ik had het in een dag op
Sorry, maat ik vind ‘m niet lekker. Smaakt heel erg naar bloem. Zonde van de ingrediënten.
Wat jammer om te horen. Ieder zijn smaak natuurlijk! Had je zelf nog wat aanpassingen aan het recept gemaakt?
boterkoek is zo lekker, ik heb ’t laatst gemaakt voor een dessertbuffet op het werk, en vandaag maak ik er weer voor de buren (nieuwjaars-corona-cadeautje)… nummer 1 is klaar, 2 staat in de oven, 3 staat het deeg klaar, 4 gaan we zo het deeg maken en dan moet ik nummer 5 nog….😅
Heerlijk!!! Super makkelijk te maken, en vooral lekker om te maken als er mensen op visite komen. Ik snij de koek bij meer mensen eigenlijk altijd in blokjes in pkaats van in punten. Zo heb je heel veel kleinde boterkoekjes.
Ik hoop dat het lekker word
Hallo Laura, ik had een vraag over het recept. Wat voor suiker moet je gebruiken?
Ik gebruik graag fijne kristalsuiker.
Hoi Laura, bedankt voor het antwoorden! Kan je inplaats van fijne kristalsuiker ook witte basterdsuiker gebruiken?
Het heeft niet mijn voorkeur voor boterkoek, maar ik denk dat het wel kan.
Kan ik ipv bloem ook griesmeel gebruiken voor dit boterkoek recept? En wat is dan de beste verhouding griesmeel, suiker en boter?
Dat durf ik niet te zeggen, want dat heb ik zelf niet getest. Hier lees je meer over het verschil tussen bloem en meel: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/ en verschillende soorten bloem: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/
Hoi, ik wil de boterkoek ook maken maar heb nog spijs kan ik dat als vulling gebruiken?
Groet, Marieke
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen 🙂
Hoi Laura,
Kun jehet ook maken in een vorm van 28 cm? Ik ben trouwens erg fan van je website!
Groetjes,
Anouk
Dat zou kunnen, alleen wordt de boterkoek dan wel lager en is de baktijd waarschijnlijk ook wat korter. Dus dat is even handig om rekening mee te houden 🙂
Heerlijk recept Laura! Ik had ‘m vorig jaar ook al gemaakt en ga het vanavond weer doen. Ik maak meteen heel veel (voor het hele bedrijf) en gebruik daarbij de hele ovenplaat van 45x37cm (da’s ong. 3 keer zo veel als jouw recept).
Ik had er vorig jaar ook stukjes stroopwafel over gedaan. Zeker een aanrader voor de zoetliefhebber!
( Hier een foto: https://i.imgur.com/IFoO8KL.jpg )
Dat is geen boter koek. In boter koek gaat géén ei en men smeert de vorm niet in want het is een BOTERkoek. Extra suiker maakt iets niet lekkerder. De echte unieke smaak van boterkoek wordt verkregen door de TEMPERATUUR.
250gr bloem
225gr boter (margarine is niet hetzelfde)
200gr suiker
Oven op 250 graden, 15 min. bakken. Pas op dat hij niet verbrandt. Binnen 10 min. zul je het deeg zien borrelen, daardoor wordt het originele Hollandse boterkoek.
Ik heb ergens een citroen boterkoek gegeten en ben benieuwd of je mij kunt vertellen hoe ik die zou kunnen maken
Je vindt er twee op Laura’s Bakery:
– https://www.laurasbakery.nl/gember-citroen-boterkoek/ (de gember kun je achterwege laten)
– https://www.laurasbakery.nl/amandel-citroen-boterkoek/
Ik hou zelf niet van citroen in recepten. Zeker wanneer bestaande recepten ermee “verfraaid” worden, wordt het naar mijn idee juist verpest. Mijn grootmoeder deed citroen door de oliebollen: niet te eten!
Maar goed, als je het graag wil proberen wordt meestal de rasp van de schil gebruikt. Goed wassen en vaak wordt de helft van de citroen fijn geraspt. Maar alléén het gele, daarin zit de gewenste smaak. Het witte is bitter. Op die manier kun je ook sinaasappel gebruiken.
Meng de rasp eerst met de suiker, anders wordt het een klont, dan de bloem, dan de boter.
Ik had in dit recept geen zout vermeld, want meestal gebruik ik dat niet. Deze kerst heb ik in onze traditionele familie taart bedacht wel wat zout toe te voegen en dat kwam de smaak zeer ten goede. Niet teveel, klein snufje.
Succes!
Bedankt!
Twee recepten… met ei, Laura?
Wat is je vraag precies? 🙂
Hoi Nicky,
Ik heb even verder gezocht voor je. Ik was namelijk bang dat de 250 graden voor mijn boterkoek te heet is voor jouw citroenrasp, dat die verbrandt. Nu heb ik mijn moeders receptenboekje uit de jaren ‘60 en ik denk dat daar een betere voor jou in staat.
250 gr. bloem
225 gr. boter
150 gr. basterdsuiker
desgewenst 1 pakje vanillesuiker of 4 eetlepels gesneden natte gember
zout (snufje dus, tenzij je gezouten boter gebruikt, dan niks)
1 eetlepel melk
Oven op gasovenstand 4 of 5, wat tussen de 200 en 220 graden elektrisch is. (Ik heb gezegd dat het uit de 60’s is!)
Alles mengen en in de vorm, dan bestrijken met de melk. In het midden van de oven 25 tot 30 minuten bakken tot goudbruin. Af laten koelen en storten. Leuke tip: als hij aan de vorm vast blijft zitten (door de boter) de bodem even verwarmen.
Waar ze hier gember hebben kun jij citroen doen. Er gaat wat minder suiker in en de temperatuur is lager. Ik denk dat dit beter voor je is.
Als je de mijne maakt, laat me je dan nog wel op het hart drukken om hem goed af te laten koelen. Alles heeft immers gekookt, de suiker ook en dat blijft verschrikkelijk lang heet. Als je het dan ook nog op kunt brengen om te wachten (hier lukt dat meestal niet) is hij het allerlekkerst uit de koelkast!
Nou, zo kun je wel even vooruit! En soms moet je dingen gewoon free-stylen, gewoon proberen!
O wauw super bedankt, ga deze zeker proberen!
Groetjes nicky
Dag Laura, schoondochter Roos kwam met het idee deze boterkoek te gaan bakken dus mij ook het recept gegeven. Elk aan de slag 🙂 We vinden de smaak zo heeerlijk en het recept supermakkelijk. We gaan zeker nog meer bakken vanaf jouw site. Bedankt en veel succes en plezier in het bakken.
Hier is de boterkoek als appeltaartbodem favoriet, maar ook speculaasboterkoek (bruine basterdsuiker en speculaaskruiden) en citroenboterkoek (rasp van citroen en sap of essence) zijn heerlijk.
Hey Laura! Koen hier ben groot fan en bak zelf ook heel vaak ,t echt m,n hobby! Deze boterkoek is echt zó lekker aleen miste ik wel een beetje Citroën rasp dat geeft het net een beetje meer frisheid
Koen
Vanavond de boterkoek gemaakt. Recept wat aangepast ivm verschillende allergieën in ons gezin. Blue Band met roomboter smaak (ivm koekmelkallergie), speltbloem (ivm tarwe-intolerantie) en appelmoes ipv ei (ivm ei allergie). Heb ‘boter’ en suiker goed luchtig geklopt. Maar wat is luchtig? Dat de boter wit is? Dat heb ik namelijk gedaan. Stappen verder gevolgd. Bakpapier in de Boterkoekvorm gedaan (zaten wat roestige krassen in omdat ik al jaren geen boterkoek heb gebakken). Met uit de oven halen stond het deeg bol. Was flink gerezen dus. Ondanks dat er geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder in zat en ook geen ei. Nu met afkoelen zakt het bolle in en heb ik opstaande randen. Hopelijk is hij wel gaar. Afwachten maar. Morgen weten we het.
Maar wat zou er mis zijn gegaan dat het geen vlakke koek is?
Dat durf ik je helaas niet te zeggen ivm de ingrediënt aanpassingen. Dat zou ik dan eerst moeten testen.
Hij is erg lekker, bedankt voor het recept! Ik heb hem samen met mijn dochter gemaakt, alleen valt hij compleet uit elkaar… weet jij wat ik verkeerd heb gedaan? 😅🫣 alvast dankjewel!
Goed om te horen! Dat klinkt alsof het misschien toch wat te lang gebakken is, hier vind je heel veel tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-om-de-perfecte-boterkoek-te-maken/
Ah bedankt! Ga ik dat bekijken! 🙂
Ook lekker is om door het deeg lekker veel stukjes stemgember, een flinke lepel citroenrasp en cranberry’s te doen.
Is boterbloem bereid met volkorenmeel ook lekker?
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je natuurlijk proberen.
Beste Laura,
Mijn favoriete variatie is roomboter-mascarponekoek (favoriet van velen inmiddels).
Ik houd daarbij altijd jouw recept aan.
Het enige wat ik verander is dat ik de helft van de roomboter door mascarpone vervang.
Ook hanteer ik een iets langere baktijd en een wat lagere oven temperatuur.
Heerlijk!!!!!
Heerlijk boterkoek! En ook zo eenvoudig om te maken!
Wij hebben vanmiddag de boterkoek in 3 verschillende variaties gemaakt. Eentje naturel, de ander met hazelnoot topping en de derde hebben we gevuld met marshmallows. Die staat nu af te koelen. Door de marshmallows komt de boel wel wat omhoog, maar ziet er verder wel heel lekker uit.
Volgende keer ga ik gember citroen proberen.
Ooooo die boterkoek! Tientallen malen al gemaakt en alleen het deeg al . . . Ook mijn honden liggen in de keuken te wachten op een balletje deeg!
Op zich lekker, wel langer bakken anders veel te zacht van binnen. En volgende keer ga ik minder suiker erin doen want persoonlijk is deze voor mij veel te zoet.
Hoi,
Kan ik voor dit recept ook een quichevorm van 22cm gebruiken?
Dat kan, dat is alleen iets kleiner. Dus of je moet de ingrediënten even omrekenen (zie knop bij het recept) of de baktijd iets verlengen verwacht ik.
Lekker echt heel lekker 🤤 Laura
Dag Laura, ik heb van mijn moeder geleerd om, als de boterkoek uit de oven komt en nog wiebelt, de hele boterkoek met de bolle kant van een lepel in te drukken totdat het niet meer wiebelt….resultaat: heerlijk klef!
De boterkoek is heerlijk. Wel is bij ons boter tussen de springvorm door gelekt. Resultaat toen we de oven open deden was heel veel rook en een brandalarm dat af ging.. Hebben we iets fout gedaan dat het is gaan lekken? Of volgende keer gewoon een schaal er onder zetten? Verder was de boterkoek erg lekker maar dit was wel vervelend
Dat kan ik me helemaal voorstellen! Dat klinkt wel echt alsof er iets mis was met de springvorm zelf, dat deze niet goed afgesloten is geweest.
heerlijke boterkoek smaakt erg goed (lokt vliegen aan)
heerlijke boterkoek smaakt erg goed(-;
Aan de andere kant van de wereld, in Australië, voor eerste keer dit recept geprobeerd. Goed gelukt en smaakt heerlijk!
Ook heel erg lekker met een theelepel koek en speculaaskruiden erdoor.
Of met rozijnen er door en appel er op! Dan wel 5 minuutjes extra in de oven.
Hai Laura, wij zijn gepensioneerd en geemigreerd naar Frankrijk. Hebben nu lekker de tijd om eens lekker met allerlei recepten te klooien. En dus nu de boterkoek. Meld mij als het gelukt is.
Heerlijke boterkoek zelf doe ik er ook jam tussen