Broodkrans met camembert

Gepost: 18 december 2018 Laatst bewerkt: 16 februari 2024
Broodkrans met camembert

Een paar jaar geleden at ik voor het eerst een broodje gedipt in camembert uit de oven. Heerlijk is dat! Een soort kaasfondue, maar dan eentje die alleen uit camembert bestaat. Op mijn ellenlange kerstlijst stond al een paar jaar het idee om een broodkrans met camembert te maken. Allemaal kleine zelfgebakken broodjes in een krans om de camembert heen. Perfect voor de kerstborrel dacht ik zo. Of lekker bij het kijken van een kerstfilm op de bank?

De broodjes zijn neutraal van smaak, maar als topping strooide ik er zout, peper en rozemarijn aan toe. Datzelfde deed ik bij de kaas zelf. Een heerlijke combinatie waar ik geen genoeg van kreeg toen ik met dit kerstbrood aan het lunchen was. Ik kan je ook vast verklappen dat er genoeg camembert is om ook nog wat groenten op tafel te zetten om lekker te dippen, maak je er al bijna een complete maaltijd van voor een luie kerstdag 😉 .  

broodkrans met camembert 1a

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding
broodkrans met camembert 3a

BROODKRANS MET CAMEMBERT

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Broodkrans met camembert

Een broodje dippen in camembert is hartstikke lekker. Hoe leuk is het om zélf een broodkrans met camembert te maken! Hartstikke leuk voor de kerstborrel.

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • snuf zout
  • 2 el olijfolie
  • 160 ml water (lauwwarm)

Extra

  • 1 camembert in een houten doosje
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • rozemarijn

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Je rekt dan een klein stukje deeg tussen je vingers uit, als het deeg zo dun is dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt is je deeg perfect. Als je met de hand kneedt, ben je overigens wel wat langer bezig voor het zover is, dat duur ongeveer 20-25 minuten.
  • Dek het deeg in een kom af met een schone theedoek en laat het een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Druk daarna de lucht uit het deeg en maak er een lange sliert van. Met een mes of deegsteker snijd je kleine stukjes deeg van de sliert. Je kunt al die stukje deeg tot balletjes vormen, maar ik deed dat zelf niet.
  • Haal de camembert uit het houten doosje en zet dat doosje in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de bolletjes deeg rondom het doosje. Dek de plaat af met een schone theedoek en laat nogmaals rijzen, zo’n 30-45 minuten.
  • Snijd daarna het witte bovenkantje van de camembert en plaats hem in het houten doosje. Smeer de kaas en de broodjes in met wat olijfolie. Strooi er peper, zout en rozemarijn overheen.
  • Bak de broodkrans met camembert in ongeveer 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Serveer de broodkrans daarna gelijk.

Tips

  • Bewaren: Als je de kaas meebakt serveer je de broodkrans gelijk. Je kunt ook de broodjes al bakken terwijl het houten doosje leeg blijft. Dan hoef je later alleen nog maar de kaas (zelfde tijd en temperatuur) in de oven te bakken en die in het midden van de krans te zetten. Als je de broodjes ook wilt opwarmen kan dat, maar die hebben maar 10 minuten nodig.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

12 reacties

  1. Gerben schreef:

    Heel leuk! Dit ga ik maken voorafgaand aan het kerstdiner. Er komen alleen ook nog 4 jonge kinderen (3, 4, 6 en 9) die niet van camembert of kaas houden… heb je nog suggesties voor iets kindvriendelijks dat in het midden kan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou ook een schaaltje met wat andere toppings/smeersels in het midden kunnen zetten met wat ze wel lusten. Of gewoon camembert in het midden voor jullie en wat losse smeersels rondom voor de kids 🙂

  2. Brenda schreef:

    Hi, zou je dit ook glutenvrij kunnen maken denk je?

  3. Marjan schreef:

    WAW, dit was écht makkelijk en lekker. Ik heb jouw boek nog maar pas leren kennen, maar de basiskoekjes zijn de lekkerste ooit en dit was een broodjestest. MEER dan geslaagd, nu krijg ik het gevoel dat ik wél kan bakken, dankjewel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat een superleuke reactie, thanks en veel bakplezier! 😀

  4. Jessica schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb alles in een kom, mix het al even met een deeghaken, maar het blijft korrelig en wordt niet één grote bal, waar kan dit aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je iets veranderd aan de ingrediënten? Ik zou niet weten waardoor het ‘korrelig’ kan worden eerlijk gezegd..

      1. Jessica schreef:

        Nope, exact het recept gevolgd. Ik heb wel alles tegelijk in de kom gedaan, met ander brooddeeg moest dit wel eens in een bepaalde volgorde, of eerst gist oplossen in water, maar dat was volgens mij niet nodig? Misschien was het pech en moet ik het gewoon nog eens proberen:)

        1. Laura's Bakery schreef:

          Echt vervelend! Als je instant gist gebruikt is het niet nodig om het gist eerst op te lossen.

  5. Kelly schreef:

    Dag Laura

    Ik zou deze graag maken voor Kerstmis als hapje.
    Kan ik dit van tevoren maken (dag) en in de ijskast bewaren en de volgende dag gewoon in de oven zetten? Of moet het dan opnieuw gekneed worden?

    Alvast bedankt voor jouw antwoord

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het deeg zeker in de koelkast zetten, lees hier wat meer over hoe je dat het beste kunt doen: https://www.laurasbakery.nl/brooddeeg-laten-rijzen-in-de-koelkast/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept