Caprese broodjes

Gepost: 26 januari 2015 Laatst bewerkt: 7 november 2024

caprese broodjes

Een aantal jaren geleden gaf ik mijn vader een boekje over brood bakken uit de Kook Ook serie. Één van de eerste recepten die hij daar uit maakte waren deze mediterraanse caprese broodjes. Hoewel hij inmiddels meestal uit andere boeken zijn recepten haalt, is dit nog steeds één van de favorieten hier thuis. Gelukkig maakt hij deze heerlijke broodjes nog steeds met enige regelmaat. Zodra ik zie dat het boekje van de plank is gehaald, weet ik dat ik zeer binnenkort kan smullen van zo’n lekker caprese broodje.

caprese broodjes

caprese broodjes

CAPRESE BROODJES maken

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Caprese broodjes

Een heerlijk recept voor het zelf maken van caprese broodjes. Zowel warm als koud zijn deze mediterraanse broodjes erg lekker. Het recept staat hier online.
Porties: broodjes

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 20 gram verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
  • 10 gram zout
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2x 2 el olijfolie
  • 250 gram kers tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • 3 teentjes knoflook
  • zout en peper
  • 15 gram verse basilicum
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Doe bloem, gist, zout, water en 2 eetlepels olijfolie in een kom. Kneed tot een zacht deeg en laat 15 minuten staan.
  • Bestrijk het werkblad met olie en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Maak een bal van het deeg en plaats terug in de kom. Dek de kom af en laat een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Maak ondertussen vast het mengsel voor op de broodjes. Halveer de tomaatjes en verwijder het vruchtvlees. Snij ook de mozzarella, knoflook en basilicum fijn. Hou eventueel nog wat basilicum over om na het bakken over de broodjes te strooien. Doe alles in een kom en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng door elkaar.
  • Verdeel het deeg in acht gelijke stukken en maak hier ronde platte (3cm dik) broodjes van. Druk het midden eventueel nog wat platter. Wij doen dat met de onderkant van een schaaltje.
  • Verdeel het tomaten mengsel over de broodjes. Dek de broodjes af met een schone theedoek of keukenfolie en laat weer een uur rijzen.
  • Bak de broodjes in 15-20 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Als hier broodjes over zijn (wat niet vaak voorkomt), pakken we ze in met aluminium folie zodat we daar de volgende dag tijdens de lunch van kunnen genieten.

caprese broodjes

De broodjes vind ik warm het lekkerst om te eten, maar ook koud zijn ze heerlijk!

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

22 reacties

  1. Emma schreef:

    Ahh, dit ziet er verrukkelijk uit Laura!

  2. Ellen schreef:

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf echter niet echt het geduld om broodjes te bakken. 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet vooral geduld hebben bij het rijzen inderdaad. Maar die tijd gebruik ik gewoon om weer wat anders te doen 😉

  3. Emily van Kampen schreef:

    Wat een leuke broodjes! Lijkt me een goed voorgerecht bij een Italiaanse maaltijd.

  4. Marloes schreef:

    Oh, die zien er heerlijk uit!

  5. Joke schreef:

    Jaaaaa deze zijn super lekker.
    Leuk dat je dit overheerlijke recept op je site hebt gezet!

    Liefs, Mam ♥

  6. Corinne schreef:

    Mmmm, ik ben dol op caprese. Ik ga ze zeker een keertje maken. Heb er nu al zin in!

  7. oh lady bake schreef:

    heel lekker zien ze eruit!
    super om ze met ons te delen!

    liefs
    ohladybake

  8. Sandrijn schreef:

    Ik een haat/liefde verhouding met jouw blog:) Mijn smaakpapillen houden ervan, mijn zomerproof-buikje haat het…Maar guess what…Mijn smaakpapillen winnen ALTIJD!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, dat is goed om te horen 😉

  9. Sanne schreef:

    Hmmmm Laura dit ziet er lekker uit zeg!! Deze ga ik zeker snel een keer maken!! Ben tegenwoordig helemaal into het zelf brood bakken. Moest even een drempel over vanwege de lange rijstijden maar inmiddels gaat er hier regelmatig een brood de oven in. Dit klinkt als de perfecte lunch of als een heerlijk broodje voor bij een flinke kop zelfgemaakte soep 🙂

  10. kelly schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en inderdaad heerlijk!! Nou had ik ineens zin om te bakken maar niet alle ingrediënten in huis. Mn olijfolie was op dus vervangen door gesmolten roomboter en ipv basilicum gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt. Binnenkort nog maar is goed maken maar deze waren al lekker! Denk je dat je de broodjes ongebakken of kort voor gebakken kan invriezen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik zou ze dan gewoon al helemaal bakken en na ontdooien nog even opwarmen in de oven.

      1. Kelly schreef:

        OK dankjewel! Ik ga het gewoon allemaal uitproberen. Ik laat het wel weten als het ongebakken of voorgebakken invriezen kan!

  11. femke schreef:

    Ik ben ze nu aan het maken ben benieuwd naar het resultaat 😉

  12. Eveline schreef:

    Ik heb ze net op en ze zijn heerlijk, zelf zou ik volgende keer iets meer zout in het beslag doen.

  13. Annette schreef:

    Ik heb een vraag. Voor een verjaardagsdiner lijken mij deze broodjes erg leuk.. Zou ik de avond tevoren kunnen bakken en dan vlak voor het opdienen weer even warm maak.

    Groetjes

  14. Eline schreef:

    Heeeeerlijk!! Een kommetje verse dampende soep erbij… Geweldige lunch ?

  15. Estelle schreef:

    Zou je deze ook met verminderde hoeveelheid zout kunnen maken? Eventueel hoeveelheid gist ook wat verminderen? Of ga ik beter op zoek naar een zoutarm broodjesrecept om dat aan te passen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou je moeten testen, ik durf dat helaas niet te gokken zo.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept