Een aantal jaren geleden gaf ik mijn vader een boekje over brood bakken uit de Kook Ook serie. Één van de eerste recepten die hij daar uit maakte waren deze mediterraanse caprese broodjes. Hoewel hij inmiddels meestal uit andere boeken zijn recepten haalt, is dit nog steeds één van de favorieten hier thuis. Gelukkig maakt hij deze heerlijke broodjes nog steeds met enige regelmaat. Zodra ik zie dat het boekje van de plank is gehaald, weet ik dat ik zeer binnenkort kan smullen van zo’n lekker caprese broodje.
Caprese broodjes
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 20 gram verse gist (of 1 zakje gedroogde gist)
- 10 gram zout
- 250 ml lauwwarm water
- 2x 2 el olijfolie
- 250 gram kers tomaatjes
- 1 bol mozzarella
- 3 teentjes knoflook
- zout en peper
- 15 gram verse basilicum
Instructies
-
Doe bloem, gist, zout, water en 2 eetlepels olijfolie in een kom. Kneed tot een zacht deeg en laat 15 minuten staan.
-
Bestrijk het werkblad met olie en kneed het deeg tot een soepel en elastisch deeg. Maak een bal van het deeg en plaats terug in de kom. Dek de kom af en laat een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.
-
Maak ondertussen vast het mengsel voor op de broodjes. Halveer de tomaatjes en verwijder het vruchtvlees. Snij ook de mozzarella, knoflook en basilicum fijn. Hou eventueel nog wat basilicum over om na het bakken over de broodjes te strooien. Doe alles in een kom en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng door elkaar.
-
Verdeel het deeg in acht gelijke stukken en maak hier ronde platte (3cm dik) broodjes van. Druk het midden eventueel nog wat platter. Wij doen dat met de onderkant van een schaaltje.
-
Verdeel het tomaten mengsel over de broodjes. Dek de broodjes af met een schone theedoek of keukenfolie en laat weer een uur rijzen.
-
Bak de broodjes in 15-20 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte).
De broodjes vind ik warm het lekkerst om te eten, maar ook koud zijn ze heerlijk!
Ahh, dit ziet er verrukkelijk uit Laura!
Dit ziet er heerlijk uit! Ik heb zelf echter niet echt het geduld om broodjes te bakken. 🙂
Je moet vooral geduld hebben bij het rijzen inderdaad. Maar die tijd gebruik ik gewoon om weer wat anders te doen 😉
Wat een leuke broodjes! Lijkt me een goed voorgerecht bij een Italiaanse maaltijd.
Oh, die zien er heerlijk uit!
Jaaaaa deze zijn super lekker.
Leuk dat je dit overheerlijke recept op je site hebt gezet!
Liefs, Mam ♥
Mmmm, ik ben dol op caprese. Ik ga ze zeker een keertje maken. Heb er nu al zin in!
heel lekker zien ze eruit!
super om ze met ons te delen!
liefs
ohladybake
Lekker!!
Ik een haat/liefde verhouding met jouw blog:) Mijn smaakpapillen houden ervan, mijn zomerproof-buikje haat het…Maar guess what…Mijn smaakpapillen winnen ALTIJD!
Haha, dat is goed om te horen 😉
Hmmmm Laura dit ziet er lekker uit zeg!! Deze ga ik zeker snel een keer maken!! Ben tegenwoordig helemaal into het zelf brood bakken. Moest even een drempel over vanwege de lange rijstijden maar inmiddels gaat er hier regelmatig een brood de oven in. Dit klinkt als de perfecte lunch of als een heerlijk broodje voor bij een flinke kop zelfgemaakte soep 🙂
Ik heb ze vandaag gemaakt en inderdaad heerlijk!! Nou had ik ineens zin om te bakken maar niet alle ingrediënten in huis. Mn olijfolie was op dus vervangen door gesmolten roomboter en ipv basilicum gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt. Binnenkort nog maar is goed maken maar deze waren al lekker! Denk je dat je de broodjes ongebakken of kort voor gebakken kan invriezen?
Dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik zou ze dan gewoon al helemaal bakken en na ontdooien nog even opwarmen in de oven.
OK dankjewel! Ik ga het gewoon allemaal uitproberen. Ik laat het wel weten als het ongebakken of voorgebakken invriezen kan!
Ik ben ze nu aan het maken ben benieuwd naar het resultaat 😉
Ik heb ze net op en ze zijn heerlijk, zelf zou ik volgende keer iets meer zout in het beslag doen.
Ik heb een vraag. Voor een verjaardagsdiner lijken mij deze broodjes erg leuk.. Zou ik de avond tevoren kunnen bakken en dan vlak voor het opdienen weer even warm maak.
Groetjes
Dat kan zeker!
Heeeeerlijk!! Een kommetje verse dampende soep erbij… Geweldige lunch ?
Zou je deze ook met verminderde hoeveelheid zout kunnen maken? Eventueel hoeveelheid gist ook wat verminderen? Of ga ik beter op zoek naar een zoutarm broodjesrecept om dat aan te passen?
Dat zou je moeten testen, ik durf dat helaas niet te gokken zo.