Met twee volle bakken kersen in de koelkast besloot ik dat ermee gebakken moest worden. Het is heel apart, maar ik bak dus alleen maar met kersen. Gewoon zo los eet ik ze niet zo snel. En om nou een paar dagen alleen maar kersen clafoutis te eten vond ik ook weer zo wat, daarom bakte ik er ook nog een chocolade-kersencake mee. Ontzettend simpel en verschrikkelijk lekker. Kersen en chocolade zijn altijd een goede combinatie natuurlijk, dus het was geen verrassing dat ik heb zitten smullen van deze cake met kersen. Als je helemaal wilt uitpakken zou je over de bovenkant ook nog gesmolten (witte?) chocolade kunnen verdelen, dat lijkt me ook zalig.
BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met een kersenontpitter gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.
Chocolade-kersen cake
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren (m)
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- 20 gram cacaopoeder
- 200 gram kersen (gewogen inclusief pit)
Instructies
-
Klop de boter en suiker romig in een kom. Voeg de eieren een voor een toe, voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Mix ook het vanille-extract door het mengsel.
-
In de kom voeg je dan het zout, zelfrijzend bakmeel en cacaopoeder toe. Mix tot deze droge ingrediënten zijn opgenomen.
-
Ontpit de kersen en halveer ze. Of als je geen kersenontpitter hebt zoals ik, halveer je ze eerst zodat je de pit makkelijk kunt verwijderen. Doe de halve kersen in een schaaltje en voeg er een eetlepel bloem aan toe, roer dat door de kersen heen zodat die bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit zorgt ervoor dat ze zo min mogelijk naar beneden zakken.
-
Voeg de kersen toe aan het beslag en spatel ze er doorheen. Stort het beslag in een ingevette en met bloem bestoven cakeblik.
-
Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 °C (boven- en onderwarmte)gaar.
-
Na het bakken laat je de de cake 5-10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster waar je hem helemaal laat afkoelen.
Ziet er smakelijk uit. En hoe gaat dat met een vanille cake?
Gaat de kleur van de kresen dan in de cake lopen?
Of zou je dat wel aandurven?
Mijn ervaring is dat de vanillecake gewoon mooi geel blijft. Alleen blauwe bessen zijn niet heel kleurvast. Succes met bakken!
Dank je wel! 🙂
Oh, heerlijk! Zou je ze ook als kleine cakejes kunnen maken in een muffinvorm? Dan moet ik de baktijd aanpassen denk ik.
Hallo Laura,
Het zou heel fijn zijn, als je ook een gezondere variant van elk recept als alternatief zou plaatsen. Dus dan zonder zelfrijzend bakmeel, bloem, suiker.
Want daarom waag ik me er niet aan je recepten te bakken, hoe lekker ze er ook uitzien. Ben benieuwd.
Groetjes,
Louise
Wat kunnen mensen toch ontzettend vervelend zijn en commentaar leveren.
Ga lekker naar een breiclub, doe je nog wat nuttigs.
Laura’s Bakery richt zich voornamelijk op de zoete baksels waar boter, suiker en bloem in zit. Zo nu en dan delen we ook ander soort recepten, wellicht dat daar een keer iets voor je tussen zit om te proberen.
Houden jullie je maar bij al die lekkere normale recepten en laat de mensen die zo nodig suikervrij willen eten maar naar de (gezonde) site’s gaan, daar zijn er genoeg van. Wij genieten in ieder geval van de recepten.
Zijn boven de 70, supergezond en daarbij nog slank ook.
Groetjes, Marianne
Wat een onaardige reactie.
Ik heb niets met Laura’s Bakery te maken, maar zo reageer je toch niet op een site……
Je bent echt ziek! Of jaloers. En je reactie staat er trouwens nog steeds op.
Oh oh oh, wat vreselijk. Je reactie staat er nog steeds op. De receptenfabriek is zo boos dat het schrijven ook niet helemaal lukt. De fabriek is een beetje in de war. Misschien teveel suikers gegeten????
Wij hebben er hier thuis smakelijk om moeten lachen. Maar we houden je in de gaten.
Laura en Lian, wij hopen dat jullie nog veel van die lekkere recepten mogen plaatsen.
Groetjes, Marianne
Dankjewel Marianne!
Lieve Laura en Lian, wij genieten erg van jullie recepten! Uiteraard heb je altijd zelf de keuze om iets wel of niet te maken of dingen aan te passen. zo maak ik zelf cake met veel minder suiker (gaat heel goed!) dus ik maak de kersencake dan gewoon met mijn eigen uitgevonden receptuur.
Ik neem ook niet alles over wat hier staat want wij eten geen dingen waar “enge eetjes” inzitten. Ik bedoel: geen M&M’s op koekjes of Oreo’s gebruiken als bodem. Laat staan Becelproducten. Maar Laura haalt hier haar inkomsten uit en dat is haar goed recht. Als je dat allemaal niet wilt lezen, zijn er genoeg andere, niet gesponsorde websites waar je info kunt halen over gezond en suikervrij bakken, veganistisch zelfs.
Als lezer moet je gewoon je eigen keuzes maken, ook op een blog als deze. Wil je al die suikers niet dan is dat je goed recht. Ik doe hier juist ideetjes op en maak er dan mijn eigen variant van. En soms neem ik het wel 1 op 1 over, als ik vind dat de ingrediënten passen bij onze leefstijl.
Deze reactie is vooral bedoeld voor de receptenfabriek realiseer ik me nu …
Als jij dit vindt, wees dan ook zo stoer om je naam onder de reactie te zetten ipv op deze manier je digen merknaam “te promoten” en nee ik heb ook niets te maken met Laura’s bakery.
Het water loopt me in de mond. Morgen eerst maar eens kersen halen en kijken of er nog kirsch in de kast staat…..lijkt me ook wel lekker erin.
Lang leve jullie heerlijke recepten!!!
Oeh, dat moet je zeker proberen!
Hij staat in de oven. Ben benieuwd !
Jemig Laura en Lian wat krijgen jullie nu ineens een hoop narigheid over jullie heen.
Maar, je bakt of je bakt niet en we weten echt allemaal dat teveel niet goed voor je is, maar
zo af en toe moet kunnen hoor.
Wij genieten in ieder geval heel erg van de lekkere recepten!
Ga zo door!
Dankjewel.
Vanmiddag gebakken en het resultaat is heerlijk!
Hij staat nu in de oven. Nu ik wat langer aan het bakken ben, probeer ik zelf wat te variëren met de recepten. Heb nu ipv 200 gram suiker, 250 gram appelmoes (zonder toegevoegde suikers en zoetsoffen) en twee zakjes vanillesuiker toegevoegd, aangezien ik appel en kers een goede combinatie vind en omdat een beetje minder suiker mooi mee is genomen 😉 (als het goed blijft smaken tenminste…). Daarnaast een anders soort boter uitgeprobeerd waar ik goede berichten over tegenkwam op het internet. Ben benieuwd!
Ik denk dat het resultaat van het recept wat zoeter en minder klef is dan deze cake, maar de smaak is goed!
Hoi,
Als er het geen verse kersen seizoen is, kan je dan beter kersen uit de diepvries gebruiken of kersen op sap? Zonder dat je een natte cake krijgt? Ik hoor het graag!
Groetjes
Beide is mogelijk, maar laat ze wel goed uitlekken en dep ze eventueel wat droog.
Hoi,
Deze lekkere cake was hier binnen no time op. Kan ik hier cupcakes van maken? En dan 15 min op 180 graden?
Dat kan, ik zou ze 18-20 minuten bakken.
Dank je
Ja… nee… ik dacht echt dat ik een gezonde cake zou maken…
Want ja chocolade en cake zijn per definitie gezond…
serieus? -.-‘
Staat in de oven. Met wat extra gehakte pure chocolade. Ben benieuwd, ruikt iig heerlijk!
Kun je deze cake ook invriezen? Wil het met kersen op sap doen..
Dat kan! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/bewaren-en-invriezen-van-gebak/
Dank je; vroeg me ook even af waarom deze cake in de koelkast bewaard moet i.t.t. ‘gewone’ cake… droogt hij dan wel iets uit misschien?
Hoe kan ik bij die fantastische kersencake een harde bodem eronder krijgen.
Het ging prima met de kersen door de bloem, maar als variatie een harde dunne onderlaag?
Wat zijn je recepten geweldig, heb ook je boeken?
Dan zou ik zelf bijvoorbeeld voor een koekjesbodem gaan en die blind voorbakken bijvoorbeeld (heb ik zelf niet getest, maar zou moeten lukken denk ik). En dankjewel! Zeker, die vind je hier: https://www.laurasbakery.nl/mijn-boeken/
Deze cake is zooo lekker! Ik heb er nog stukken pure chocolade door heen gegaan en een topping gemaakt van monchou poedersuiker boter en witte chocolade, groot succes !
Hoi!
Ik hou van je recepten!!! Ik vroeg me af of ik ook geglaceerde kersen kon gebruiken, of moet ik dan op recepten kijken voor gekonfijt fruit? Ik weet niet of de structuur invloed heeft op het bakken… dank je wel alvast! 🙂
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard proberen! 🙂
Staat momenteel in de oven ,ben echt benieuwd. Heb al redelijk wat receptjes gemaakt en altijd super lekker. Wat mij nog niet lukt zijn grr macarons alez nog niet 100 procent… maar oefenen en blijven oefenen..
Ik wil dit recept vermeerderen voor een grote tulbandvorm, uitgaande van zes eieren en 300 gram boter/suiker/meel. Hoe kom ik dan uit met de verhoudingen voor het zelfrijzend bakmeel en het cacaopoeder? Hoeveel gram heb ik dan van beide nodig? Want voor een cake van dit formaat ben ik bang dat 20 gram cacaopoeder wat weinig is?
Ik zou de omrekentool even gebruiken en daarmee spelen om de juiste verhoudingen te krijgen. Dan heb je gelijk alles gelijk in de juiste verhouding.