Basisrecept: chocolade fondue (en tips om te dippen)

Gepost: 14 juni 2017 Laatst bewerkt: 18 januari 2025
Basisrecept: chocolade fondue (en tips om te dippen)

Het heeft even geduurd voor ik doorhad hoe ik een goede chocolade fondue op tafel moest zetten. Inmiddels heb ik zoveel getest dat ik jullie het perfecte basisrecept voor een chocolade fondue kan presenteren en daarnaast lekkere tips voor fruit en andere lekkernijen om erin te dippen.

Welke chocolade voor chocolade fondue?

Bij het maken van chocolade fondue gaat het om de juiste consistentie van de chocolade. Ik gebruik ‘gewone’ chocolade (Callebaut is mijn favoriete chocolademerk) in combinatie met ongeklopte slagroom om deze consistentie te bereiken. Met als resultaat een makkelijk recept die goed te gebruiken is voor stenen fondue sets.

Als je een chocoladefontein wil gebruiken, dan zou ik niet onderstaand recept gebruiken maar kiezen voor de specifieke fontein chocolade van Callebaut. Aan deze chocolade is extra cacaoboter toegevoegd waardoor de chocolade na het smelten extra mooi vloeibaar is.

Je kunt natuurlijk ook zelf extra cacaoboter toevoegen aan de chocolade die je voor de fontein wil gebruiken. Voeg dan 10% cacaoboter van de totale hoeveelheid chocolade toe.

Pure chocolate chips en witte chocolade

Zelf chocolade fondue maken

Ik heb redelijk wat blunders begaan tijdens mijn zoektocht voor het beste chocolade fondue recept. Zo gebruikte ik een keer een plastic kom om de chocolade au bain marie te smelten die vervolgens een soort van vacuüm zoog en vervormde. Ik vergat ook een keer te roeren in een stenen fondue set, waardoor de hele bodem volledig aangekoekt en aangebrand was en we de helft van de fondue konden weggooien.

En dan als laatst: nadat ik die stenen fondue set na lang weken en schrobben weer schoon had gekregen, heb ik het voor elkaar gekregen om het te laten breken tijdens de chocolade fondue, waarschijnlijk door de hitte. Zo af en toe kan ik dus een flinke kluns zijn in de keuken. Maar daardoor kan ik jullie behoeden van al deze beginnersfouten. 😉

Het Complete Basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat heb je nodig voor chocolade fondue?

Veel mensen denken dat je een echte fondue set nodig hebt als je aan de slag wil met chocolade fondue, maar dat hoeft echt niet per se. Persoonlijk gebruik ik regelmatig een mooi kommetje en giet het chocolademengsel daarin (zie de foto boven het recept). Als je te lang wacht dan gaat het mengel wel indikken en uiteindelijk stollen, maar in mijn ervaring is de chocolade fondue vrij snel op. 😉

Werk je wel liever met een fondue set zodat je de chocolade kunt blijven verwarmen? Dan zijn dit je opties:

Denk bij het gebruik van een verwarmde fondue set goed aan het regelmatig roeren van je vloeibare chocolade en neem de bodem hierbij ook goed mee.

Wat te dippen in chocolade fondue

Wat kun je dippen in een chocolade fondue?

Eigenlijk kun je alles wat los en vast zit in de chocolade dippen, als jij het maar lekker vindt in combinatie met chocolade. Favorieten hier zijn fruit, maar ook cakejes staan eigenlijk altijd wel op tafel. Ik zal hieronder op een rijtje zetten wat ik allemaal al eens heb gebruikt, maar weet dat er dus nog veel meer mogelijk is!

Fruit

  • aardbeien
  • ander rood fruit: frambozen, bramen, blauwe bessen, kersen etc.
  • druiven
  • banaan
  • mandarijn partjes
  • appel

Koekjes

  • lange vingers
  • Oreo’s
  • zelfgebakken koekjes (recepten)
  • stroopwafels

Nog meer lekkers

  • marshmallows
  • stukjes verse kokosnoot
  • nootjes
  • stukje karamel of fudge

Wat ik nog nooit heb gedaan, maar wat me wel heel tof lijkt om erin te dippen: truffels! Hier vind je een overzicht met mogelijke opties.

Ook erg leuk: een paar extra toppings op tafel zetten waarmee je hetgeen dat je zojuist in de chocolade hebt gedipt kunt versieren. Denk bijvoorbeeld aan gehakte nootjes, kokosschaafsel of sprinkles. Dat kan niet anders dan een hele gezellige chocolade fondue worden!

Confetti shortbread koekjes

Vanillecake zonder ei

 

Basisrecept chocolade fondue en tips om te dippen

Opslaan
Recept afdrukken

4.34 van 6 stemmen

Chocolade fondue recept

Na veel testen en experimenteren kan ik jullie het perfecte recept voor chocolade fondue presenteren dat niet kan mislukken.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram chocolade smaak naar keuze
  • scheut slagroom

Eventueel:

  • scheut likeur koffielikeur of amaretto

Instructies

  • Smelt de chocolade au bain marie. Als de chocolade gesmolten is, voeg je een scheutje slagroom toe. Roer goed door tot dit is opgenomen.
  • Voeg eventueel meer slagroom toe als je het mengsel wat te dik vindt. Ik voeg zelf de room per 2-3 eetlepels tegelijk toe en ga door tot ik tevreden ben.*
  • Als je alleen met volwassenen gaat fonduen, kun je ook nog een scheutje likeur door de chocolade roeren.

Chocolade fondue serveren

  • Je kunt deze chocolade fondue serveren in een stenen fondue set die verwarmd wordt, maar vergeet dan niet om regelmatig te roeren.
  • Je kunt het chocolademengsel ook overgieten in een mooi schaaltje, zoals ik heb gedaan. Als je direct aan tafel gaat en de chocolade af en toe even doorroert, stolt het echt niet ontzettend snel. 
Tips

Ik weeg nooit af hoeveel slagroom ik gebruik, ik kijk naar de consistentie van het mengsel. Ik stop wanneer ik het dun genoeg vind voor de fondue. Bij 400 gram melkchocolade voeg ik ongeveer 100 ml slagroom toe. Bij pure chocolade zal het iets meer zijn en bij witte chocolade iets minder.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

32 reacties

  1. Margot schreef:

    Oeh, nu heb ik trek in chocoladefondue!

    1. Bo schreef:

      Wat leul dat ik je hier tegen kom! Groet Bo

  2. Sanne schreef:

    Ik dip het liefst marshmallows 🙂 Leuk idee om ook toppings neer te zetten. Nu wil ik een marshmallow in chocolade en discodip dippen ^^

  3. Lynet schreef:

    Mmm heerlijk! Goed idee om eens gezellig te organiseren. Mijn favorieten zijn banaan en aardbeien (daarna wacht ik wel het liefste met opeten tot de chocola is afgekoeld) en speculaasjes, het zijn dan precies chocoladepepernoten!!

  4. Carla schreef:

    Dit is iets wat ik in al die 60 jaar nog nooit heb gedaan/gegeten maar dat komt omdat niet iedereen hier thuis er van gecharmeerd is en als er dan iemand het niet wil eten dan maak je het niet.
    Je hebt het verrukkelijk en eerlijk (de missers) beschreven! Knap om missers toe te geven maar je bent beslist geen klungel!!
    Eens komt het ervan dat ik hiervan ga genieten daarom gaat je recept bij mijn favo’s!
    Xus,
    Car

  5. Lianne schreef:

    Oh, wat ziet dit er verrukkelijk uit! Ik ben ook altijd zo dol op van die chocoladefonteinen die je weleens in die all-you-can-eat restaurants ziet. Heerlijk!

  6. Dit is echt HEMELS! Ben gek op chocolade, en dol op fondue.

  7. Lokhorst schreef:

    Callebaut en Laura’s chocolade fondue, een heerlijk stel. Absolute aanrader.

  8. Yvonne schreef:

    Ik vind het erg lekker om brie te dippen in de chocoladefondue!

  9. Wendy Jansen schreef:

    Oh heerlijk…. en vergeet vooral niet om er peer bij te leggen. Mmm

  10. Jo schreef:

    Lange Vingers dip ik in een fondue van Lindt chocolade,room een scheutje Amaretto die Missoni aan heeft . De chocolade fondue afmaken met ongezouten roomboter voor nog meer glans.

  11. Pepin schreef:

    Mariakoekjes zijn ook lekker om erin te deppen.En andere koekjes. Je zou oreo kunnen proberen.

  12. Annrke schreef:

    Bij mij ging de net zorgvuldig gesmolten helemaal stollen toen ik de slagroom er bij schonk. Grrrr

    1. Laura Kieft schreef:

      Voeg je het dan wel in kleine delen toe zoals in het recept staat?

      1. Cornelia schreef:

        Dit is bij ons ook gebeurd, 4 chocolade repen verprutst tot een grote klont. We hebben de slagroom beetje bij beetje toegevoegd, en het water was niet hoger dan het schaaltje in de pan. Erg jammer dus. Grrr

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat vervelend! Was de slagroom wel op kamertemperatuur? Misschien kwam het door een te groot temperatuursverschil.

  13. Lysette Korsuize schreef:

    Weet je toevallig ook of je de chocolade daarna nog kunt bewaren en hergebruiken voor een weekje later?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima. Maar als er veel kruimels en andere etensresten in zitten zou ik het persoonlijk niet doen.

  14. Wieb schreef:

    Beste Laura,

    Mijn gesmolten chocolade (mix van puur en melk) ging schiften en werd één grote klont. Het au-bain-marie pannetje hing nog op z’n plek. Wat ging er mis?

    Gr,
    Wieb

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei da’s gek. Had je misschien teveel water in de pan waardoor de kom echt in het water hing? Het klinkt nl. alsof de chocolade verbrandde en daarom ging klonteren.

  15. Sabine schreef:

    Wij maken een plaat meringe en breken die in stukken om hem in de chocolade te dopen, mierzoet maar ook verrukkelijk! Toch blijft banaan mijn favoriete combinatie. Hoewel, ik ga de soesjes ook eens uit proberen…

  16. Renée schreef:

    Ipv slagroom heb ik er scheutjes sojamelk bij geschonken, dat ging helaas ook mis. Werd een dikke homp chocola die niet meer zacht te krijgen was =( weet iemand hoe dat kan?

  17. Rosalie schreef:

    Wij hadden vroeger een chocoladefontein en voor een goede chocoladeconsistentie verdunde we de chocolade met olijfolie, daar gaat hij ook nog eens mooi van glimmen.

  18. Frits de boer schreef:

    mevrouw laura
    de spekjes mist u

    Liefs Frits

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ook lekker inderdaad!

  19. amelie schreef:

    Kan je ook chocoladefondue maken in een gewoon elektrische fonduestel vleesfondue? Ik doe het liever niet met een chocoladefontein, want daar moet meteen toch al een hoop chocolade in en is wat vervelender om af te wassen, dus ik zou het liever met mijn gewoon fonduestel doen. Zou dat lukken?
    PS: Daarnet je pannenkoekenrecept gemaakt als test voor een pannenkoekengourmet voor mijn dochter haar verjaardagsfeestje binnenkort. Ze hebben gesmaakt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb dat zelf niet getest, maar lijkt me dat dat prima moet lukken 🙂

  20. Vivian Maas schreef:

    Sojamelk is op basis van water. Water en chocolade gaan niet samen, wordt direct een grote klont.

  21. Elisabeth schreef:

    4 sterren
    Ai…. Hier ging het ook helemaal mis toen we de slagroom toevoegden. En ik deed er maar een kléin scheutje bij. De slagroom was al even uit de koelkast. We gebruikten de chocoladedruppels van Callebaut. Dus waar het misging?
    De volgende ronde gebruikten we geen slagroom en dat was prima.

  22. Mirjam schreef:

    Hoi! Kan ik de fontein-chocolade ook gebruiken om te bakken? Bijvoorbeeld voor brownies? Of kan dat niet met deze chocolade?
    Groetjes,
    Mirjam

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik niet te zeggen, dat zou ik even navragen bij de leverancier. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept