Het is nog steeds het geval dat ik thuis bijna nooit koffie drink en buiten de deur zeer regelmatig voor cappuccino kies. Ik zeg het al twee jaar, maar voor thuis zou een melkopschuimer echt een goed idee zijn. Koffie in baksels verwerken doe ik echter nog steeds graag. Net als het smullen van die recepten met koffie. Mijn laatste creatie zijn deze chocolate chip koffiekoeken. Ik nam mijn favoriete recept voor chocolate chip cookies en maakte hier een variant met koffie van. Supersimpel, maar zó lekker. Ga jij ze bakken dit weekend?

BAKTIP: Dit recept is ook erg leuk om in een glazen beugelpot cadeau te geven aan iemand, zoals ik eerder deed in dit recept.

Chocolate chip koffiekoeken-2a

 

CHOCOLATE CHIP KOFFIEKOEKEN maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 2 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Chocolate chip koffiekoeken

Je favoriete chocolate chip koeken met de smaak van koffie. Eet smakelijk!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 100 gram boter
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snuf zout
  • 1,5-2 tl oploskoffie poeder
  • 1 tl baking soda
  • 100 gram chocolate chips melk of puur
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Klop boter en suiker tot een romige massa. Voeg het ei en de vanille-extract toe en mix tot deze zijn opgenomen.
  • Bloem, zout, koffiepoeder en baking soda kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een stevig deeg.
  • Proef even of je de koffiesmaak goed vindt en voeg indien nodig extra toe. Houd er rekening mee dat de smaak tijdens het bakken nog wat afzwakt.
  • Kneed als laatst de chocolate chips gelijkmatig door het deeg en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
  • Verdeel het deeg in 16 stukken en draai hier balletjes van. Leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte en druk ze eventueel een heel klein beetje platter.
  • Bak de koeken in ongeveer 12 minuten op 170 graden (boven- en onderwarmte) of tot de randen goudbruin kleuren. Laat enkele minuten afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst.
Tips

Niet dol op koffie? Laat dan het koffiepoeder achterwege, dan heb je gewoon heerlijke chocolate chip koeken.
Bewaren

De koeken zijn 1-2 weken houdbaar in een goed afgesloten verpakking.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

27 reacties

  1. Trudy schreef:

    Wat zien die er mooi en heerlijk uit!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief, bedankt Trudy!

  2. Yvonne schreef:

    Heerlijk!
    Ik vind ook alles lekker met koffiesmaak.
    En een melkopschuimer is echt een aanrader hoor?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha, goed om te weten!

  3. Patricia schreef:

    Ik lees op internet dat je voor backing soda een zuur ingredient nodig hebt, maar die kom ik niet tegen bij de ingredienten voor de koekjes. Ik wil ze nu gaan bakken, neem denk ik maar gewoon bakpoeder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wist je dat koffie ook een hoge zuurgraad heeft?

      1. Patricia schreef:

        Sorry dat wist ik niet. Ik lust ook geen koffie?. Maar deze koeken zijn heerlijk. En goed gelukt met bakpoeder.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Gelukkig maar! Hoeveel bakpoeder heb je uiteindelijk gebruikt?

          1. Patricia schreef:

            Een ruime theelepel. De koeken waren knapperig van buiten en chewie van binnen.

  4. BakSmurf schreef:

    Superkoekjes, vol van (koffie)smaak en inderdaad crunchy van buiten en chewy van binnen. Heerlijk. Bedankt voor het recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn om te lezen baksmurf!!

  5. Tamara D schreef:

    Ik heb het normale recept aangehouden en toen ze uit de oven kwamen waren ze lekker een beetje chewy, uurtje later waren ze lekker krokant. Maar een dag later waren alle koeken taai. Hoe kan dit? Ik had ze in een koektrommel, mischien niet lucht dicht genoeg ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat denk ik inderdaad! Wat jammer!

  6. Deborah schreef:

    Hey Laura,
    Normaal vries ik koekjesdeeg in zodat ik het gewoon uit de vriezer kan nemen wanneer de nood hoog is ?. Kan ik dat met dit deeg ook doen?
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      zeker, handig juist!

  7. Cecile schreef:

    Deze koekjes van de week gemaakt, zijn bij iets donkerder uitgevallen maar, LEKKER!!!! Deze ga ik zeker vaker maken. Leuk detail ik heb de koffie uit een Starbucks cup gebruikt werkt prima.

    Groetjes

  8. Petra schreef:

    Klinkt heerlijk! Maar ik heb geen oploskoffie, wel heerlijke (espresso) koffie van versgemaken bonen. Kan ik ook afgekoelde koffie gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas niet, er gaat nl geen daadwerkelijke koffie door de koeken heen, dat zou het deeg te dun maken.

  9. Anne schreef:

    Heerlijke koekjes! Mijn vriend vraagt elke keer weer of ik ze voor hem wil maken??

  10. Janny schreef:

    Hallo laura misschien een domme vraag welke oploskoffie bedoel je die oploskoffie dat je ook in verschillende smaken hebt of die ouderwetse oploskoffie‽? Die chocolate chip cookies zijn lekker 😁

    1. Laura's Bakery schreef:

      Van die oploskoffie in een kleine zakjes, het is poeder.

  11. Janny schreef:

    Dank je wel

  12. Inge schreef:

    Dag Laura,
    Kan je voor de oploskoffie ook zakjes cappucinopoeder of de oploskoffie gevriesdroogde korrels gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De zakjes cappucinopoeder kan, dat is alleen wat minder sterk (en vaak gezoet). Gevriesdroogde korrels weet ik even niet, als het maar heel fijn is (dit kun je anders eventueel zelf malen).

  13. Carla schreef:

    Koekjes ga ik morgen maken.
    De sprits net gemaakt, maar zoals je zei: kamertemperatuur is belangrijk…..vandaar dat ze niet te spuiten waren.. helaas pindakaas, maar de smaak was lekker!!
    En oploskoffie in cake is ook heerlijk! Korrels eerst zeven!!
    Bedankt weer, Carla

  14. Samantha schreef:

    Hoi hoi heb je hier bakvaste chocolade chips voor gebruikt?.

    Vr gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, gewone chocolate chips. Maar kan allebei!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept