Het is 1 december en je weet wat dat betekent! Althans, als je mijn blog al langer dan een jaar volgt dan. Mocht dat nou niet zo zijn, dan leg ik het gewoon even kort uit! Al een paar jaar tel ik met mijn blog af tot Kerst met een heuse advent. Dat houdt in dat ik op 1 december begin met het eerste kerstrecept en dat gaat door tot 24 december. In totaal komen er 24 leuke en lekkere kerstrecepten en andere kerstgerelateerde artikelen online in deze periode. Hartig en zoet, moeilijk en makkelijk. Voor iedereen zit er wat tussen. Laten we beginnen met de eerste: cranberry sinaasappel koekjes!
Cranberry’s en Kerst horen voor mij bij elkaar. Ik moet zelfs uitkijken dat ik ze niet in bijna elk kerstrecept gebruik. De besjes combineren goed met verschillende ingrediënten en passen qua smaak en structuur bij heel veel soorten recepten. Van hartig tot zoet! Dat maakt het zo’n ideale smaakmaker voor de feestdagen. Cranberry’s combineerde ik in koekjes al eerder met witte chocola, ook een gouden combinatie. Dit keer raspte ik een sinaasappel voor het deeg, want ook dat past perfect bij de friszure smaak van cranberry’s.
BAKTIP: Voor dit recept gebruik je de rasp van een sinaasappel. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
Cranberry sinaasappel koekjes
Ingrediënten
- 225 gram ongezouten roomboter
- 150 gram witte basterdsuiker
- 8 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 280 gram bloem
- rasp van 1 sinaasappel
- snufje zout
- 70 gram gedroogde cranberry’s
Instructies
-
Klop boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Voeg het eidooier toe en mix kort door totdat deze helemaal is opgenomen.
-
Voeg het bloem en snufje zout toe en rasp je sinaasappel, doe dit ook in de kom. Mix tot een mooi koekdeeg en voeg de cranberry’s toe. Kneed het deeg door zodat de cranberry’s gelijkmatig door het deeg zijn verdeeld. Maak een rol van het deeg en verpak deze in keukenfolie, ik maakte 2 kleinere rollen van ongeveer 5 cm in doorsnede. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast.
-
Na het rusten snijd je de rol deeg in plakjes, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
Bak de koekjes in 12-14 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
-
Laat de koekjes na het bakken nog een beetje afkoelen op de bakplaat voordat je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Ohh, deze koekjes zien er zo lekker uit! Ik houd echt van cranberries!
Mmmm wat een lekkere kerstkoekjes!
Nu heb ik zin om meteen koekjes te gaan bakken!
Laura,
Fijn dat de “Adventskalender” er weer is!
Heel veel succes ermee!
Xus,
Car
Deze komen zeker op mijn lijstje, ze lijken me heerlijk! En wat ontzettend leuk, de Adventskalender!
Ik heb je gouden combinatie/tip die je noemde erin verwerkt. Gewoon wat minder cranberries een handje gehakte witte chocolade erbij. Och wat lekker! Bedankt voor de tip 😉 en fijne feestdagen!
Lijken me lekker net als de koekjes met cranberry en witte chocola
Bak je op hete lucht of onder en bovenwarmte?
boven en onderwarmte
Ik bak ze ieder jaar weer en ze zijn een zeer gewaardeerd cadeautje!
Heerlijke sinasappel /cranberry koekjes gebakken vandaag. Lekker gemakkelijk en nog lekker ook. Bedankt voor het recept.
Kunnen deze koekjes ook met zeeuwse bloem worden gemaakt?
Ja hoor, dat kan zeker! Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/verschillende-soorten-bloem/
Echt lekkere kerstkoekjes!
Vorig jaar heb ik ze ook gebakken, als cadeautjes in kartonnen doosjes met print verpakt en gegeven aan de mensen die we zagen met kerst. Dit jaar zelfs in delen, 2 keer 2 de hoeveelheid, ook voor 3 buren. Nu vond ik papieren tasjes. Mooi 🎀 om t plastic zakje. Allemaal blij.😊