Gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Gepost: 30 augustus 2022 Laatst bewerkt: 1 februari 2025
Gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

In alle eerlijkheid had ik nog nooit gekonfijte citroenschijfjes of -schillen gemaakt, dus het werd tijd om me daar eens in te verdiepen. Het resultaat waren deze heerlijke gesuikerde citroenschijfjes. Erg leuk om een cupcake toef, een afgesmeerde taart of een toetje mee te decoreren.

Zo maak je gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Het konfijten van citroen is reuze simpel, maar wel tijdsintensief. In eerste instantie moet je de citroen een aantal keer blancheren, waarbij het belangrijk is dat je na elke kooksessie het water ververst. Dit doe je omdat je op deze manier het bittere uit de schil kookt; niemand houdt immers van het bittere deel van de citroenschil.

Daarna maak je een suikersiroop waar je de citroenschijfjes in laat badderen zodat ze zich volzuigen met de suiker. Dit proces herhaal je enkele keren terwijl de citroenschijfjes tussendoor uitlekken op een rooster en je de suikersiroop verder laat indikken. Dit maak je dus niet even in een avond, maar daarna kun je de schijfjes wel lang bewaren.

Welke citroenen moet ik gebruiken?

Ga je aan de slag met dit recept voor gekonfijte citroen? Dan kan ik je aanraden om biologische citroenen te gebruiken. Ik weet dat ze een stuk duurder zijn, maar zodra je je realiseert welke slechte, chemische stoffen er op de niet-biologische citroenschillen wordt gespoten dan zijn de biologische citroenen hopelijk hun geld waard. Keuringsdienst van waarde deelde enige tijd geleden al een interessante aflevering over waar het ‘glanzende laagje’ van een citroenschil vandaan komt.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent. 

Bestel hier!

Afbeelding
Zo maak je gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Wat is konfijten?

Heel kort door de bocht is konfijten een manier om voedsel te conserveren. Door eetbare producten op een lage temperatuur voor langere tijd in vet of in suiker te koken, kan het veel langer bewaard worden. Dat geldt dus niet alleen voor citroen, maar denk ook maar eens aan gekonfijte eend (confit de canard), sukade en gekonfijte gember.

De methode om te konfijten door middel van een suikersiroop maakt dat het daardoor niet alleen langer te bewaren is, maar tovert hetgeen dat je konfijt ook meteen om tot een soort snoepjes.

Hoe werkt het konfijten van fruit?

Als je aan de slag gaat met het konfijten van fruit, dan zul hiervoor meestal de methode met een suikersiroop gebruiken zoals in onderstaand recept omschreven staat. Eigenlijk kun je heel veel soorten fruit konfijten. In de basis geldt dat stevigere soorten fruit het meest makkelijk te konfijten zijn. Zachte soorten fruit koken te makkelijk tot pap in de suikersiroop.

Je kunt dit recept niet alleen voor citroenschijfjes gebruiken, maar ook voor andere citrusvruchten zoals limoen of sinaasappel. Het is ook erg lekker om enkel de schil van een citroen te raspen en deze vervolgens te konfijten, dit geeft een subtieler effect (en smaak) voor een gekonfijte decoratie.

Wat is konfijten?
gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Veelgestelde vragen over gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Welke temperatuur moet de suikersiroop hebben?

Officieel moet de suikersiroop ongeveer tussen de 105 en de 110 ⁰C zijn. Ik heb zelf deze suikerthermometer van CDN in huis, maar doe het zelf soms ook zonder thermometer. Dat kan prima als je erop let dat je het vuur niet op z’n allerhoogst zet.

Is er ook een snellere manier om citroenschijfjes te konfijten?

Ja, die is er. En ik hou van snelle recepten, dus die methode heb ik eerst geprobeerd. In plaats van de schijfjes meerdere keren opnieuw in de suikersiroop te laten staan, kun je ook één suikersiroop maken en de schijfjes hierin ongeveer 30-35 minuten op laag vuur meekoken. De suikersiroop bestaat uit gelijke delen water en suiker. Het risico hiervan is dat het vruchtvlees van de citroenschijfjes beschadigt of volledig kapot kookt door de hete siroop. Bij mij was dat de eerste keer helaas wel gebeurd (bekijk de eerste foto maar eens) en ik vind dat zonde, dus deze methode heb ik niet in het recept omschreven.

De snelle methode werkt wel erg goed voor het konfijten van citrusschillen. Hierbij gebruik je een kaasschaaf om het gele gedeelte van de citroenschil te schaven en deze vervolgens in dunne reepjes te snijden. Na het blancheren en koken in de suikersiroop bewaar je de reepjes in een pot met de suikersiroop.

Kun je de schijfjes volledig opeten?

Ja. Door (dunne) citroenschijfjes te blancheren en daarna te konfijten zuigen de schijfjes zich vol met suiker en worden ze zoet. Ik moet wel de kanttekening plaatsen dat de citroenschil het lekkerst is als deze glazig is geworden en dat bereik je het beste door ze mee te laten koken, zoals hierboven omschreven.

Hoe moet je gekonfijte citroenschijfjes bewaren?

Deze kun je het beste in een afgesloten doosje in de koelkast bewaren. Hier blijven de gekonfijte citroenschijfjes wel maanden goed.

Kun je ook citroenschijfjes uit de diepvries gebruiken?

Hier heb ik geen ervaring mee, deze heb ik nooit in huis. Ook hiervoor geldt dat ik je aanraad om wel een biologische variant te proberen. Mocht jij het testen dan hoor ik graag of het ook werkt met citroenschijfjes uit de diepvries!

Hoe werkt het konfijten van fruit?

Hoe werkt het konfijten van fruit?

 

Gekonfijte citroen

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 6 stemmen
Recept omrekenenEnglishBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes)

Gekonfijte citroen (gesuikerde citroenschijfjes) zijn niet alleen een prachtige, maar ook lekkere decoratie voor op taart en toetjes.

Ingrediënten

  • 2-3 citroenen
  • 250 ml water
  • 350 gram suiker
Direct in je mandje bij:

Benodigdheden

Instructies

  • Snij de citroenen in dunne plakjes van 0,5 cm dik. De kontjes gebruik je niet.
  • Breng de citroenschijfjes (of -schillen) in een pan met ruim water aan de kook, laat ongeveer een minuut koken en giet af. Herhaal dit nog twee keer en doe de citroenschijfjes daarna in een bak met koud water. Laat vervolgens uitlekken.
  • Neem een steelpan en doe het water en 250 gram suiker suiker hierin. Breng aan de kook (officieel moet de suikersiroop ongeveer tussen de 105 en de 110 ⁰C zijn) en laat de suikersiroop een minuut doorkoken.
  • Leg de citroenschijfjes voorzichtig in de pan (terwijl het vuur uit is) en laat ze erin zitten tot de siroop volledig is afgekoeld. Daarna leg je de schijfjes op een rooster.
  • Voeg nog 50 gram suiker toe aan de siroop en breng opnieuw aan de kook, laat een minuut koken. Leg de citroenschijfjes weer voorzichtig terug in de dikkere suikersiroop (terwijl het vuur onder de pan uit is). Laat de schijfjes staan totdat de siroop is afgekoeld en herhaal nog een keer.
  • Als de schijfjes 5-6 uur hebben gedroogd op een rooster kun je ze eventueel in extra suiker dippen voor een feestelijk effect. Laat ze opnieuw even drogen en dip daarna nog één keer in de suiker.
Tips

Probeer mooie, dunne plakjes te snijden. Dunne plakjes laten zich het beste konfijten. Dikkere plakjes of dikkere stukjes schil kunnen het beste 10 – 15 minuten worden meegekookt in de siroop.
Bewaren

In een afgesloten bakje zouden de gekonfijte citroenschijfjes wel maanden goed moeten blijven in de koelkast. Zo lang hebben ze het bij mij nog nooit overleefd 🙂

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Natasja Terwijn schreef:

    Ik wil graag halve gekonfijte citroenschijfjes maken. Kan ik de schijfjes na het konfijten doorsnijden of is het beter om ze al van te voren doormidden te snijden?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Denk dat het wel kan! Zelf niet getest, maar zou ze dan denk ik van tevoren snijden.

  2. Natasja schreef:

    Ik ga het proberen en laat je weten hoe het is gegaan. 😉

  3. Natasja schreef:

    Gister de schijfjes gemaakt, ze zijn goed gelukt dankzij jouw recept.
    Toch gekozen om de schijfjes heel te laten i.p.v. de helft omdat ik bang was dat de vorm eruit zou gaan tijdens het kook proces.

  4. Trudi Montizaan schreef:

    Beste Laura, dank voor dit recept. Het leek me leuk om jouw citroen kwarktaart met boterkoekbodem met deze schijfjes te garneren. De kwarktaart is wel lekker geworden. Maar de citroenschijfjes zijn helaas heel bitter gebleven, ook al heb ik je recept nauwkeurig gevolgd, dus die heb ik heb ik toch niet gebruikt. Weet jij hoe dit zou kunnen komen? Heb ik ze misschien niet dun genoeg gesneden? Groetjes Trudi

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je biologische citroenen gebruikt? En inderdaad het kan ook te maken hebben met hoe dun ze zijn gesneden.

  5. Trudi Montizaan schreef:

    Nee, was ik wel van plan maar de biologische citroenen waren helaas uitverkocht. Zou dat zoveel verschil maken? Ik ga het gewoon nog een keer proberen! Dank voor je antwoord.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt zeker verschil, dat staat ook in het artikel. Succes! 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept