Wat is konfijten?
Heel kort door de bocht is konfijten een manier om voedsel te conserveren. Door eetbare producten op een lage temperatuur voor langere tijd in vet of in suiker te koken, kan het veel langer bewaard worden. Dat geldt dus niet alleen voor citroen, maar denk ook maar eens aan gekonfijte eend (confit de canard), sukade en gekonfijte gember.
De methode om te konfijten door middel van een suikersiroop maakt dat het daardoor niet alleen langer te bewaren is, maar tovert hetgeen dat je konfijt ook meteen om tot een soort snoepjes.
Hoe werkt het konfijten van fruit?
Als je aan de slag gaat met het konfijten van fruit, dan zul hiervoor meestal de methode met een suikersiroop gebruiken zoals in onderstaand recept omschreven staat. Eigenlijk kun je heel veel soorten fruit konfijten. In de basis geldt dat stevigere soorten fruit het meest makkelijk te konfijten zijn. Zachte soorten fruit koken te makkelijk tot pap in de suikersiroop.
Je kunt dit recept niet alleen voor citroenschijfjes gebruiken, maar ook voor andere citrusvruchten zoals limoen of sinaasappel. Het is ook erg lekker om enkel de schil van een citroen te raspen en deze vervolgens te konfijten, dit geeft een subtieler effect (en smaak) voor een gekonfijte decoratie.
Ik wil graag halve gekonfijte citroenschijfjes maken. Kan ik de schijfjes na het konfijten doorsnijden of is het beter om ze al van te voren doormidden te snijden?
Denk dat het wel kan! Zelf niet getest, maar zou ze dan denk ik van tevoren snijden.
Ik ga het proberen en laat je weten hoe het is gegaan. 😉
Gister de schijfjes gemaakt, ze zijn goed gelukt dankzij jouw recept.
Toch gekozen om de schijfjes heel te laten i.p.v. de helft omdat ik bang was dat de vorm eruit zou gaan tijdens het kook proces.
Beste Laura, dank voor dit recept. Het leek me leuk om jouw citroen kwarktaart met boterkoekbodem met deze schijfjes te garneren. De kwarktaart is wel lekker geworden. Maar de citroenschijfjes zijn helaas heel bitter gebleven, ook al heb ik je recept nauwkeurig gevolgd, dus die heb ik heb ik toch niet gebruikt. Weet jij hoe dit zou kunnen komen? Heb ik ze misschien niet dun genoeg gesneden? Groetjes Trudi
Heb je biologische citroenen gebruikt? En inderdaad het kan ook te maken hebben met hoe dun ze zijn gesneden.
Nee, was ik wel van plan maar de biologische citroenen waren helaas uitverkocht. Zou dat zoveel verschil maken? Ik ga het gewoon nog een keer proberen! Dank voor je antwoord.
Dat maakt zeker verschil, dat staat ook in het artikel. Succes! 🙂