Gember-citroen boterkoek

Gepost: 13 mei 2022 Laatst bewerkt: 24 oktober 2023
Gember-citroen boterkoek

Boterkoek, ik begin al te watertanden als ik eraan denk. De voorliefde voor boterkoek heb ik denk ik van mijn vader geërfd, die is er ook zo dol op. Ik liet hem deze gember-citroen boterkoek dan ook proeven toen hij mij kwam helpen met wat klusjes. We hebben er beide heerlijk van zitten smullen.

Ik vind de combinatie van gember en citroen in baksels echt ontzettend lekker, ik gebruikte deze ingrediënten al eerder voor citroen-gember havermoutkoeken en zelfs voor een heerlijke citroen-gember granola. Beide aanraders!

De lekkerste boterkoek recepten

Als het op boterkoek aankomt, zit ik altijd vol met inspiratie. Ik schud met het grootste gemak nieuwe recepten uit mijn mouw, maar ik moet ook toegeven dat ik een paar favoriete boterkoek recepten heb die hier thuis al vaker zijn gemaakt, ik zet ze op een rijtje voor je:

Nog een aanrader is de boterkoek cheesecake. Een bodem van boterkoek met daarbovenop smeuïge cheesecake. Om je vingers en het gebaksbordje volledig bij af te likken, zo lekker!

Gember-citroen boterkoek-1a

Waarom moet boterkoek helemaal afkoelen?

Ik kan precies aan een foto zien, of iemand het geduld op kon brengen om de boterkoek helemaal af te laten koelen of niet. Ik zal eerlijk toegeven dat ik zelf ook een paar foto’s heb van boterkoek die te snel is aangesneden.

Je wilt boterkoek helemaal laten afkoelen voordat je hem aansnijdt, omdat hij dan pas echt klaar is. Eenmaal afgekoeld is de boterkoek stevig genoeg om er strakke blokjes van te snijden. Als je dit doet terwijl hij nog warm is, gaat dit lastiger. Daarnaast is de boterkoek ook nog net te zacht om er echt goed van te kunnen genieten.

Hoewel ik dus wel eens ongeduldig ben, is een boterkoek echt het lekkerst als deze helemaal is afgekoeld.

 

GEMBER-CITROEN BOTERKOEK maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.73 van 11 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Gember-citroen boterkoek

Gember en citroen zijn een heerlijke combinatie in allerlei baksels, deze gember-citroen boterkoek is een van mijn favorieten.
Porties: stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • rasp van 1 citroen
  • 2 tl citroen-extract
  • 50 gram bakgember fijngesneden
  • half ei (om in te smeren)

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan citroenrasp en citroen-extract toe. Kneed/mix tot gelijkmatig door het deeg. Doe hetzelfde met de bakgember.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat volledig afkoelen en snijd in blokjes.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

21 reacties

  1. Marin schreef:

    Hi Laura, klinkt erg lekker! Laat ik nu net een stuk gember hebben liggen dat over is van een ander recept… Kan ik dat ook gebruiken i.p.v. bakgember?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is wel wat anders dan bakgember, ik heb het zelf niet getest. Maar je zou het kunnen proberen natuurlijk 🙂

  2. Iloon schreef:

    Ik hou ook heel erg van de combinatie citroen/gember! Heb dan ook al de recepten van koekjes en granola gemaakt! Heerlijk. Deze wil ik ook gaan maken in het bakblik van je nieuwe producten. Ik neem aan dat ik de gember tegelijk met de citroenrasp moet toevoegen aan het deeg toch? De gember mist namelijk in de instructies 😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat leuk om te horen! Ja klopt inderdaad, dat is nu aangepast in de instructies 🙂

  3. Anne schreef:

    Gisteren heb ik meteen deze boterkoek gemaakt (en helemaal laten afkoelen :-)). Eerlijk gezegd was het de eerste boterkoek die ik in mijn leven maakte. Toen ik het deeg in de vorm deed was het vrij slap, wat ik door mijn onervarenheid niet verwachtte omdat het gebakken altijd stevig voelt. Maar eenmaal uit de oven
    kwam het natuurlijk helemaal goed. En vandaag is hij nog lekkerder dan gisteren. Mijn dank voor het recept!

  4. Marianne schreef:

    Laura, ik kan nergens citroen-extract krijgen.
    Wat kan er voor in de plaats nemen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      citroen-extract is lastig om 1:1 te vervangen, maar je zou bijvoorbeeld 2 tl citroenrasp kunnen toevoegen ter vervanging van 1 tl extract. De boterkoek is trouwens ook nog steeds érg lekker als je het extract weglaat 😉

  5. Frans schreef:

    Heerlijk deze combinatie, heb hem in de airfryer gemaakt. De temperatuur op 160°C en is dan perfect. Alleen dat geduld om hem helemaal af te laten koelen is wel een dingetje ;D

  6. Anne schreef:

    Het is wel te maken, zie hier een recept: https://www.dekokendezussen.nl/foodtalk/zelfgemaakte-extracten/
    De schillen moeten er – als het extract voldoende is getrokken – uit worden gehaald. Ik heb dit recept zelf nog niet geprobeerd maar ga dat zeker doen. Je kunt het ook online bestellen, dat is misschien sneller :-).

  7. Frans schreef:

    Of je eigen citroenrasp maken, wel een beetje suiker van je recept aftrekken maar niks geen gedoe met drank of schilletjes verwijderen. En smaakt minstens zo lekker.
    https://www.patesserie.com/recepten/smaakmakers/citroenrasp/

  8. Anne schreef:

    Vandaag voor de achtste keer dit heerlijke recept gemaakt. En het zal absoluut niet de laatste keer zijn.
    Een paar dingen voeg ik extra toe: rasp van twee citroenen ipv één, en extra gemberpoeder en peper.
    Echt veel dank Laura, superrecept!

  9. Anoniem schreef:

    Echt een pareltje weer dit gelijk in mijn kookschrift opgenomen! En daar komen alleen de beste recepten in, want er zijn maar een beperkt aantal bladzijdes. 😉

  10. peter kox schreef:

    helaas vind ik nergens “bakgember” . blijkt tamelijk onbekend, ook bij Jumbo en A Heyn…
    Wel Gember-siroop of Gehakte Gember (van Go-Tan), maar dat is niet echt geschikt, toch?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In Nederland vind je het bij vrijwel iedere Albert Heijn in ieder geval. En anders in (online) bakwinkels vaak ook. Chinese bakgember gesneden heet het.

  11. Frans schreef:

    Ik gebruik wat ik in huis heb, gember siroop, bakgember van AH, maar soms ook gewoon vers geraspte gember.

  12. Anne schreef:

    Voor Peter:
    volgens mij kun je ook gemberbolletjes in siroop gebruiken, maar dan zonder de siroop. Voor het fijnsnijden goed afdrogen, daarna fijnsnijden en door het deeg.

  13. peter schreef:

    ok, dank je wel : de Belgische A. Heyns zijn helaas niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse..

  14. Paulien schreef:

    Hoi, is het gewone tarwebloem en geen extra bakpoeder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klopt.

  15. Sarah schreef:

    5 sterren
    Kun je de bloem ook vervangen door glutenvrije bloem? Of krijg je dan een heel ander eindresultaat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept