Boterkoek, ik begin al te watertanden als ik eraan denk. De voorliefde voor boterkoek heb ik denk ik van mijn vader geërfd, die is er ook zo dol op. Ik liet hem deze gember-citroen boterkoek dan ook proeven toen hij mij kwam helpen met wat klusjes. We hebben er beide heerlijk van zitten smullen.
Ik vind de combinatie van gember en citroen in baksels echt ontzettend lekker, ik gebruikte deze ingrediënten al eerder voor citroen-gember havermoutkoeken en zelfs voor een heerlijke citroen-gember granola. Beide aanraders!
De lekkerste boterkoek recepten
Als het op boterkoek aankomt, zit ik altijd vol met inspiratie. Ik schud met het grootste gemak nieuwe recepten uit mijn mouw, maar ik moet ook toegeven dat ik een paar favoriete boterkoek recepten heb die hier thuis al vaker zijn gemaakt, ik zet ze op een rijtje voor je:
Nog een aanrader is de boterkoek cheesecake. Een bodem van boterkoek met daarbovenop smeuïge cheesecake. Om je vingers en het gebaksbordje volledig bij af te likken, zo lekker!
Hi Laura, klinkt erg lekker! Laat ik nu net een stuk gember hebben liggen dat over is van een ander recept… Kan ik dat ook gebruiken i.p.v. bakgember?
Dat is wel wat anders dan bakgember, ik heb het zelf niet getest. Maar je zou het kunnen proberen natuurlijk 🙂
Ik hou ook heel erg van de combinatie citroen/gember! Heb dan ook al de recepten van koekjes en granola gemaakt! Heerlijk. Deze wil ik ook gaan maken in het bakblik van je nieuwe producten. Ik neem aan dat ik de gember tegelijk met de citroenrasp moet toevoegen aan het deeg toch? De gember mist namelijk in de instructies 😉
Wat leuk om te horen! Ja klopt inderdaad, dat is nu aangepast in de instructies 🙂
Gisteren heb ik meteen deze boterkoek gemaakt (en helemaal laten afkoelen :-)). Eerlijk gezegd was het de eerste boterkoek die ik in mijn leven maakte. Toen ik het deeg in de vorm deed was het vrij slap, wat ik door mijn onervarenheid niet verwachtte omdat het gebakken altijd stevig voelt. Maar eenmaal uit de oven
kwam het natuurlijk helemaal goed. En vandaag is hij nog lekkerder dan gisteren. Mijn dank voor het recept!
Laura, ik kan nergens citroen-extract krijgen.
Wat kan er voor in de plaats nemen?
citroen-extract is lastig om 1:1 te vervangen, maar je zou bijvoorbeeld 2 tl citroenrasp kunnen toevoegen ter vervanging van 1 tl extract. De boterkoek is trouwens ook nog steeds érg lekker als je het extract weglaat 😉
Heerlijk deze combinatie, heb hem in de airfryer gemaakt. De temperatuur op 160°C en is dan perfect. Alleen dat geduld om hem helemaal af te laten koelen is wel een dingetje ;D
Het is wel te maken, zie hier een recept: https://www.dekokendezussen.nl/foodtalk/zelfgemaakte-extracten/
De schillen moeten er – als het extract voldoende is getrokken – uit worden gehaald. Ik heb dit recept zelf nog niet geprobeerd maar ga dat zeker doen. Je kunt het ook online bestellen, dat is misschien sneller :-).
Of je eigen citroenrasp maken, wel een beetje suiker van je recept aftrekken maar niks geen gedoe met drank of schilletjes verwijderen. En smaakt minstens zo lekker.
https://www.patesserie.com/recepten/smaakmakers/citroenrasp/
Vandaag voor de achtste keer dit heerlijke recept gemaakt. En het zal absoluut niet de laatste keer zijn.
Een paar dingen voeg ik extra toe: rasp van twee citroenen ipv één, en extra gemberpoeder en peper.
Echt veel dank Laura, superrecept!
Echt een pareltje weer dit gelijk in mijn kookschrift opgenomen! En daar komen alleen de beste recepten in, want er zijn maar een beperkt aantal bladzijdes. 😉
helaas vind ik nergens “bakgember” . blijkt tamelijk onbekend, ook bij Jumbo en A Heyn…
Wel Gember-siroop of Gehakte Gember (van Go-Tan), maar dat is niet echt geschikt, toch?
In Nederland vind je het bij vrijwel iedere Albert Heijn in ieder geval. En anders in (online) bakwinkels vaak ook. Chinese bakgember gesneden heet het.
Ik gebruik wat ik in huis heb, gember siroop, bakgember van AH, maar soms ook gewoon vers geraspte gember.
Voor Peter:
volgens mij kun je ook gemberbolletjes in siroop gebruiken, maar dan zonder de siroop. Voor het fijnsnijden goed afdrogen, daarna fijnsnijden en door het deeg.
ok, dank je wel : de Belgische A. Heyns zijn helaas niet helemaal hetzelfde als de Nederlandse..
Hoi, is het gewone tarwebloem en geen extra bakpoeder?
Dat klopt.
Kun je de bloem ook vervangen door glutenvrije bloem? Of krijg je dan een heel ander eindresultaat?
Dat heb ik zelf niet getest, dus dat durf ik je eigenlijk niet te zeggen.