Welke mokken moet ik gebruiken?
Het belangrijkste is dat je een magnetronbestendige mok kiest die groot genoeg is (250-300 ml). De cake rijst in de oven, dus zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor het beslag om te rijzen.
Fan van mug cakes, maar trek in een meer gezonde middagsnack? Dit recept voor een gezonde bananenbrood mug cake is het recept dat je zoekt! Je kunt dit recept in de oven en in de magnetron maken.
Ik heb mijn basisrecept voor bananenbrood gebruikt en daar een mug cake recept van gemaakt. Mijn bananenbrood is gemaakt zonder suiker, olie of boter en is een behoorlijk gezond (en lekker!) tussendoortje. Perfect voor een gezonde mug cake en een makkelijk en snel alternatief voor een plak bananenbrood.
Ik eet het graag als ontbijt, maar ik maakte het laatst als een toetje met een bolletje ijs en dat gaat waarschijnlijk vaker gebeuren, want ik vond dat toetje erg lekker.
Gebruik een magnetron bestendige mok, die zijn vaak ook oven bestendig. Maar controleer dat voordat je gaat bakken. Ik gebruik graag een koffiemok of een andere grote mok. Je wilt er zeker van zijn dat er genoeg ruimte is voor de mug cake als hij rijst in de oven.
In het recept staan twee bananen voor 2 mug cakes. Maar als je maar 1 overrijpe banaan hebt, halveer je alle ingrediënten voor 1 mug cake. Je zult ook de helft van een ei moeten gebruiken. De andere helft kun je gebruiken met wat extra eieren voor een omelet of iets dergelijks.
BAKTIP: Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml. Let erop dat de wel mokken ovenbestendig zijn, zoals deze vrolijke set in pasteltinten.
Je hebt maar een paar simpele ingrediënten nodig om deze heerlijke bananen mug cake te maken. Ik doe ze graag samen in een kommetje en roer de ingrediënten met een spatel door elkaar voordat ik het beslag in de mok doe.
Om het beslag te maken, begin je met de banaan, het ei en het vanille-extract. Nadat deze natte ingrediënten zijn gecombineerd, kun je alle droge ingrediënten in één keer toevoegen. Meng het tot het is opgenomen en je cakebeslag is klaar.
In eerste instantie wilde ik een recept ontwikkelen voor een mug cake die je in de oven kon maken, want daar kreeg ik vaak vragen over. Daar was het recept dus eerst voor ontwikkeld. Maar ik besloot om te proberen dit recept ook voor de magnetron te maken, omdat er toch ook genoeg mensen zijn die het liever in de magnetron maken.
Ik ben blij te kunnen zeggen dat dit recept vanaf nu zowel in de magnetron als in de oven gemaakt kan worden, ik zal de aanwijzingen voor beide opties delen:
Als je een magnetron bij de hand hebt, is dit de snelste manier om je mug cake te maken. Ik heb hem 140 seconden gebakken (2 minuten en 20 seconden) op 800 watt. De baktijd kan variëren afhankelijk van de sterkte van je magnetron.
Bak de mug cakes 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Bak ze niet te lang, want je wilt een smeuïge cake en te lang bakken kan resulteren in een droge bananenbrood mug cake.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Zoals je misschien al weet, ben ik geen fan van banaan en zal je mij nooit een banaan op zichzelf zien eten. Met de jaren ben ik er wel achter gekomen dat banaan een lekker ingrediënt is om meer verantwoorde ontbijtjes of tussendoortjes mee te maken. Enkele recepten die hier op het blog staan:
Het belangrijkste is dat je een magnetronbestendige mok kiest die groot genoeg is (250-300 ml). De cake rijst in de oven, dus zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor het beslag om te rijzen.
Hoewel de mug cake heerlijk smaakt zoals hij is, voeg ik er graag een schep (Griekse) yoghurt en wat plakjes banaan aan toe als ontbijt. Als ik er een dessert van maak, is een bolletje ijs een geweldige toevoeging.
De mug cake is het lekkerst als hij uit de magnetron komt en nog warm is. Als hij afkoelt, droogt hij uit en is hij lang niet zo lekker.
MAGNETRON: bak in 140 seconden (2:20 minuten) op 800 Watt.
Ik gebruik voor mijn mug cakes meestal mokken met een inhoud van 250 – 300 ml.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Prima gelukt en lekker, maar in deze tijden van hoge energieprijzen zou een variant voor de magnetron erg handig zijn.
Hoi Laura, wat een leuk recept!
Ik heb al meerdere keren recepten gemaakt van jouw website. Altijd met veel pelzier en meestal 😉 met een heerlijk resultaat. Nu vroeg ik me voor dit recept af; kan die ook in de magnetron?
Vind het zo jammer qua energieverbruik en tijd om voor één mok de oven aan te zetten. Hopelijk kan dit! 🙂
Dat snap ik! Met dit recept kan dat helaas niet. Ik zal een gezonde mug cake uit de magnetron op de baklijst zetten.
Misschien kun je er voor nu meteen drie of vier tegelijk maken, voor een paar ochtenden vooruit 😉
Bedankt voor je leuke en fijne reactie. Ik heb helaas ook geen mokken (waarvan ik zeker weet) die in de oven kunnen. Kunnen deze niet in den vorm in de oven? Dan kan ik ze wel maken en meerdere tegelijk! I hope so, hihi
Het kan inderdaad prima in een andere vorm in de oven, geen probleem! Maar dan kun je natuurlijk ook gewoon meteen een lekker bananenbrood maken: https://www.laurasbakery.nl/bananenbrood-basisrecept/
Hallo Laura, dit klinkt heerlijk! Ik heb de mokken van jouw baklijn gekocht, zijn die geschikt voor de oven?
En zou je dit ook in de airfryer kunnen bakken?
Lieve groet Nicoline
Bedoel je de mugcake mokken? Die zijn geschikt voor de oven. Ik heb het zelf niet getest in de airfryer, maar zou moeten kunnen denk ik!
Ja klopt Laura, die bedoel ik!
Dan ga ik het proberen in de airfryer. Vaak temperatuur 20 graden lager als oven hete lucht (dus 40 tov boven-onderwarmte) en 2/3 van de oventijd heb ik eens doorgekregen als richtlijn.
Ik ben heel benieuwd naar je ervaring in de Airfryer! Laat je dat nog even weten en ook op welke temperatuur en hoe lang?