Gingerbread lemon curd koekjes

Gepost: 13 december 2018 Laatst bewerkt: 21 november 2024
Gingerbread lemon curd koekjes

Ik had al heel snel bedacht dat ik kerstkoekjes wilde bakken met mijn nieuwste potje lemon curd dat ik van Chivers opgestuurd kreeg. Dat het sterrenkoekjes moesten worden was ook al snel bepaald, ik zat alleen nog te twijfelen over de smaak van het koekje zelf. Een simpel vanillekoekje zou prima kunnen, maar eigenlijk wilde ik wel wat meer de smaken van het najaar gebruiken voor deze kerstkoekjes. Ik gokte dus op mijn favoriete recept voor gingerbread koekjes. Dat pakte heel erg goed uit, want jeetje wat past de frisse lemon curd goed bij deze kruidige koekjes. De lemon curd bak je mee in de oven, het wordt dan wat dikker en steviger maar blijft nog wel zacht. Qua structuren en smaken zit het dus helemaal goed in dit spannende koekje. Het zou zomaar kunnen dat ik er nog wat meer bak voor de feestdagen, de koekjes van de foto zijn namelijk allang op.

gingerbread lemon curd koekjes 4a
gingerbread lemon curd koekjes 1a
gingerbread lemon curd koekjes 3a

 

Gevulde gingerbread koekjes

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Gingerbread lemon curd koekjes

Deze gingerbread lemon curd koekjes zijn de perfecte combinatie van frisse en warme smaken, maar ook van een bros koekje en zachte vulling.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 160 gram suikerstroop (bijvoorbeeld pannenkoekenstroop)
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 500 gram bloem
  • 3 el gingerbread kruiden (recept)
  • snuf zout
  • Chivers lemon curd

Instructies

  • Meng de boter, donkerbruine basterdsuiker en stroop tot een romig mengsel. Voeg de eieren toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Meng de bloem, gingerbread kruiden en zout alvast door elkaar in een aparte kom. Dit voeg je in delen toe aan het andere mengsel. Kneed tot een stevig deeg.
  • Dit deeg blijft door de stroop redelijk plakkerig. Verdeel het deeg in 2 delen, maak hier plakken van en pak deze in met folie. Als plak koelt het deeg sneller af in de koelkast waardoor je eerder verder kunt gaan. Laat het deeg minimaal vier uur rusten voordat je er koekjes uit gaat steken.
  • Rol na het rusten het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer 4 mm dikte. Steek cirkels uit van ongeveer 7 cm. Uit de helft van de koekjes steek je met een kleinere uitsteker een ster (of ander kerstfiguur).
  • Op de hele koekjes schep je in het midden 1-2 theelepels Chivers lemon curd, verdeel dit een beetje over het deeg maar laat de randen goed vrij. Leg er een koekje met ster bovenop. Je hoef de randen niet stevig aan te drukken, dat smelt straks in de oven wel samen.
  • Bak de koekjes in ongeveer 20 minuten op 160 graden (boven- en onderwarmte).
  • Na het bakken laat je de koekjes even op de bakplaat liggen, verplaats ze daarna naar een rooster waar ze helemaal kunnen afkoelen.
  • Als je wilt kun je na het afkoelen nog een aantal koekjes van een laagje poedersuiker voorzien, maakt ze nog kerstiger en het staat gewoon leuk op de schaal met koekjes.
Tips

’s Avonds het deeg maken zodat je de volgende ochtend gelijk kunt beginnen.
Bewaren

In een trommel blijven de koekjes zeker 2 weken goed.

Wie gaat deze heerlijke koekjes allemaal maken? Op het Instagram account van Chivers vind je trouwens nog meer inspiratie voor recepten met hun producten.

Dit is een samenwerking met Chivers, lees mijn disclaimer voor meer informatie

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

15 reacties

  1. Annika schreef:

    Hoi Laura,
    Het ziet er weer super uit! Kan je alle soorten lemon curd gebruiken of is die van chivers speciaal?

    1. Laura Kieft schreef:

      Die van Chivers is lekker stevig wat fijn is met het verwerken.

  2. Simone schreef:

    Wat een fantastisch lekkere koekjes!!
    Ik heb ze net gebakken en moet mezelf inhouden om het bij 1 koekje te laten bij de koffie! ?
    Merry Christmas ?

  3. Rianne schreef:

    Hoi Laura,

    Ik zou verwachten dat de koekjes zompig worden van de lemon curd die meegebakken wordt. Dit is dus niet het geval?
    Is het ook lekker om de lemon curd er ‘in’ te scheppen nadat ze gebakken en afgekoeld zijn?

    1. Rianne schreef:

      Nog 2 vragen dan ?:
      is het recept voor 18 dubbele koekjes (36 stukjes dus voor het bakken) of 18 enkele en dat je er 9 overhoudt als je dubbel doet?
      En kun je dit trucje met de lemon curd ook doen met bijvoorbeeld jouw basisrecept voor koekjes?

      Thanks!

      1. Laura Kieft schreef:

        Voor 18 koekjes als eindresultaat, je steekt dus meer rondjes uit. Met mijn basisrecept kan het ook, maar dat deeg loopt meer uit.

    2. Laura Kieft schreef:

      Dat is zeker niet het geval. Als je ze maar goed bakt. Na afloop kan ook, maar dan kun je ze minder lang bewaren en worden de koekjes wel zacht.

      1. Rianne schreef:

        Dankjewel voor je reactie! Daar kan ik iets mee! Fijne dagen!

  4. Emily schreef:

    Kan je dit recept ook maken met de zelfgemaakt lemon curd? Heb nog wat over van een taart en ben op zoek naar een recept waar ik dat ervoor kan gebruiken ?

  5. Iloon schreef:

    Dit recept gemaakt met lemon curd, dat viel zo goed in de smaak dat ik er ook nog een andere variatie van heb gemaakt. Gevuld met de zelfgemaakte cranberry compote met kaneel en sinaasappel, ook van deze site. Heerlijk en ook kerstwaardig!!😋

  6. Samantha schreef:

    Hoi moet de roomboter koud of op kamertemperatuur zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd kamertemperatuur tenzij anders vermeld. 🙂

  7. Samantha schreef:

    Hoi mijn chivers lemoncurd werd niet echt vloeibaar in de oven. Wat is daar de reden van?, of wat zou ik daaraan kunnen doen?. Vr gr

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wellicht was het nog erg koud? Ik zou het op kamertemperatuur laten komen voor je het verwerkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept