Kan ik beter grove of fijne havervlokken gebruiken voor dit recept?
Absoluut grove havervlokken. Deze bakken het meest krokant in de oven en dat is het allerlekkerst bij het maken van granola.
Granola zonder suiker maken? Dat kan heel makkelijk! In het recept geef ik je de keuze om er een gepureerde banaan doorheen te mengen, maar het kan ook zonder als je een volledig suikervrije granola wil.
Een vraag die regelmatig binnenkomt: kun je granola ook zonder suiker maken? In principe kan dat, maar de suiker (honing, meestal) die in granola verwerkt wordt zorgt natuurlijk wel voor die zoete smaak en dat je lekkere ‘chunks’ krijgt. Door de suiker plakken de ingrediënten namelijk aan elkaar vast.
En dus ben ik de keuken voor jullie ingedoken om een suikervrije granola te maken. Dat houdt in, een granola zonder zoetstoffen en zonder suikervervangers. Ik koos ervoor om kokosolie te gebruiken, omdat dit de plakkende functie van de suiker gedeeltelijk over kan nemen.
Wil je toch een iets zoetere smaak aan je granola meegeven of wil je gewoon wat meer van die lekkere dikke chunks? Dan kun je nog een gepureerde banaan aan het mengsel toevoegen. Beide methodes omschrijf ik in het recept.
De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.
Je kunt granola met elke soort zuivel bij je ontbijt eten; het is maar net wat je lekker vindt. Zelf vind ik deze granola zonder suiker het best smaken bij een bakje yoghurt of kwark.
Als ik kies voor melk bij mijn ontbijt, dan zit die melk meestal in een glas of ik verwerk het in een havermoutpap:
Volg je Laura’s Bakery al via sociale media? Via mijn Instagram account deel ik dagelijks updates van lekkere (nieuwe) recepten of een kijkje achter de schermen.
Absoluut grove havervlokken. Deze bakken het meest krokant in de oven en dat is het allerlekkerst bij het maken van granola.
Ik bewaar mijn granola altijd buiten de koelkast in een glazen weckpot. Op die manier kun je granola zeker 2 weken bewaren.
Van nature zijn ze absoluut glutenvrij, maar er wil nog wel eens kruisbestuiving ontstaan in de fabriek. Controleer dus altijd goed de verpakking, hierop staat of de havervlokken glutenvrij gecertificeerd zijn.
In principe kun je elke neutrale olie prima gebruiken, maar ik heb in dit recept kokosolie gebruikt omdat dit bij het afkoelen weer opstijft en de granola daardoor iets meer aan elkaar plakt.
Ik gebruik zelf de staafmixer van Kitchenaid en ik ben hier erg tevreden over. Als ik één banaan moet pureren gebruik ik eigenlijk altijd mijn staafmixer, maar bij grotere hoeveelheden kan het fijn zijn om de blender te gebruiken. Ik heb de Bosch VitaPower, die ik erg prettig vind werken.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dag Laura
Bedankt voor dit receptje, ga ik zeker proberen met de banaan! Tip: je kan ook een eiwit gebruiken om het chunks-effect te krijgen. Gewoon even losroeren en voor het bakken aan je mengeling toevoegen.
Groetjes
Ilse
Leuk recept! Je kunt de kokosolie en banaan ook vervangen door circa 4 eetlepels suikervrije appelmoes. Simpel en erg lekker!
hi,
Misschien is het makkelijker om altijd grammen/kg te gebruiken dit is makkelijker dan eetlepels/theelepels.
Want hoeveel is een eetlepel voor iedereen is dat toch anders denk ik.
Snap ik, dat is altijd de afweging. Sommige mensen vinden het juist weer niet fijn in grammen. Maar je kunt altijd uitgaan van de Amerikaanse maat eetlepels/theelepels.