Het was alweer een eeuwigheid geleden dat ik eierkoeken had gebakken. Ik kwam op het idee om ze weer eens te maken nadat ik door mijn eigen archief met recepten zat te bladeren en foto’s van mijn allereerste eierkoeken tegenkwam. Niet lang daarvoor had ik heerlijke smeuïge muffins gebakken door wat bloem te vervangen door amandelmeel en dat idee besloot ik de gebruiken voor deze havermout-amandel eierkoeken. Ik denk dat dit de lekkerste eierkoeken die ik ooit zelf heb gemaakt (en überhaupt ooit heb gegeten). Een superlekker tussendoortje dat makkelijk mee te nemen is. Ik vries er graag een aantal in zodat ik altijd een verantwoord tussendoortje kan pakken als ik daar zin in heb.
Havermout-amandel eierkoeken

Havermout-amandel eierkoeken
Deze havermout-amandel eierkoeken zijn een heerlijke variant van de klassieke eierkoeken. Supermakkelijk om zelf te maken en erg lekker als tussendoortje.
10-12 stuks
Ingrediënten
- 2 eieren (M)
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 50 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 25 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- amandelschaafsel of havervlokken, ter garnering
Instructies
-
Klop de eieren en suiker goed luchtig. Doe dit voor minstens 5 minuten met de mixer op de hoogste stand.
-
Voeg nu de vanille-extract, bloem, amandelmeel, havermout en bakpoeder en zout toe. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Stop zodra het goed vermengd is zodat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
-
Schep op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag. Een flink volle eetlepel per eierkoek is voldoende. Verdeel ter garnering wat havervlokken of amandelschaafsel over je koeken.
-
Bak de eierkoeken in 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
Tips
- Bewaren: Om uitdrogen te voorkomen kun je de eierkoeken het beste zo snel mogelijk luchtdicht verpakken. Zo blijven ze wel een weekje goed. Je kunt ze ook invriezen om nog langer te bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura,
Ik wist niet dat het zo een Oudegracht was om eierkoeken te maken! En ze zien er verrukkelijk uit. Ik ga deze zeer zeker maken, ze lijken me kinderlijk eenvoudig te doen. Ik heb alleen 1 vraagje. De havermout….gaat die er gewoon zo door of maal je er eerst een poeder of soort van bloem van? Dat kon ik ff niet uit je verhaaltje halen.
Heel erg bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
Hartelijke groetjes,
Marja
Die gaat er gewoon zo door 🙂
Amandelmeel en havermout staan niet in het recept vermeld dat het toegevoegd moet worden 🙂
Staat er nu wel in, thanks!
Bedankt voor het aanpassen, ik ga ze zeker een keer maken 🙂
Ik ben het nu aan het maken en loop nu ook vast. De havermout lijkt me voor de garnering, maar wat moet ik met de amandelmeel??
Gewoon doen wat in het recept staat. Havermout én amandelmeel gaan door het beslag. Havervlokken zijn voor de decoratie.
Hoi Laura
Het is toch de bedoeling dat bloem en amandelmeel allebei gebruikt voor de eierkoeken?
Hartelijke groet Margareth
Zeker, ik zie dat we te vlot hebben geschreven, is nu aangepast.
die lijken mij heerlijk, ik ga ze zeker proberen.
Hallo mag ik ook zelfrijzende bloem gebruiken, ipv bloem en bakpoeder
Kan, moet je wel even de juiste verhouding berekenen: https://handigebaktips.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/
Dankjewel voor dit recept!!!
De lekkerste eierkoeken die ik ooit gegeten heb.
De tweede keer (ze waren snel op) heb ik er een klein appeltje in stukjes er door heen gedaan, dat ging super.
Succes met jouw derde boek!
superleuk om te horen!
Top! Heerlijke eierkoeken!
Dankjewel voor het recept.
Lijkt mij een lekker recept en wil het graag proberen. Kan ik de suiker ook vervangen door ahornsiroop?
Dat heb ik niet getest, maar ik denk van wel.
Ik ga het proberen. Dank je wel!!
Ik heb er cranberries doorgedaan
Ik heb er cranberries doorgedaan erg lekker
Klinken heerlijk! Ik mag alleen geen noten dus twijfel een beetje door wat ik het amandelmeel kan vervangen.
Ik zou in dat geval voor één van mijn andere eierkoekrecepten gaan, er staan er veel online zonder amandelmeel!
Goede morgen, kan je die bloem vervangen door havermout want wij eten niets met bloem of zelfrijzende bloem?
Dank u wel
groetjes
Carole
Wil je de bloem vervangen wegens de gluten of om een andere reden? Ik wil zelf dit recept maken en wil wel experimenteren met een paar opties naargelang je reden.
Dat heb ik nog niet getest! Maar ik hoor graag hoe het resultaat was.
Getest en geslaagd!
Ik heb beide recepten gemaakt om te kunnen vergelijken.
Voor de havermoutversie heb ik de havermout eerst vermalen tot ongeveer dezelfde structuur als mijn amandelmeel. De koekjes werden brozer, wat grover en minder taai door het gebrek aan gluten. Ze lopen ook een pak minder uit en blijven mooie hoopjes. Ik vind ze persoonlijk zo eigenlijk lekkerder, maar dat taaie maakt net een eierkoek een eierkoek…
Qua voedingswaarde zit er een beetje verschil in, zowel beter als minder (mocht je daarnaar kijken).
Wat leuk om het resultaat van je baktest te lezen en thanks voor het delen!
De kindjes vonden het leuk om te maken en op te eten natuurlijk.. Dankjewel!
Zeer geslaagd! Wederom een heerlijk resultaat, deze ga ik vaker maken!
Ze zijn zoooo lekker!!! Al geprobeerd met ahornsiroop of honing ipv? Zo ja, hoeveel dan??
Nog niet geprobeerd, maar kun je zeker proberen 🙂
Hoe kan ik ze iets meer smeuïg maken?
Door ze vooral niet te lang te bakken.
Wat voor soort havermout kan je hiervoor het beste gebruiken? Fijne of grove?
In dit geval zou ik voor fijne kiezen.