Het verhaal achter strooigoed

Gepost: 27 november 2017 Laatst bewerkt: 9 november 2022
Het verhaal achter strooigoed

Sinterklaas is in het land en dat betekent dat er weer volop met lekkers wordt gestrooid. Toch vroeg ik ons me waar die traditie nou vandaan komt. Ik besloot daarom te duiken in het verhaal achter strooigoed. Om te achterhalen wat nou de mogelijke betekenissen zijn van het strooigoed dat wij gebruiken tijdens het Sinterklaasfeest ging ik terug naar de oorsprong van Sinterklaas en begint mijn verhaal met de legende van de bisschop van Myra. 

De legende van Myra

De legende gaat dat er een koopman was met drie dochters wiens vrouw was overleden. Omdat de koopman zo intens verdrietig was ging hij drinken en gokken waarmee hij al zijn geld verloor. In Myra was het de traditie om een grote bruidsschat mee te geven aan je dochter, maar de koopman had drie dochters en helemaal geen geld meer. Zijn plan was dan ook om zijn oudste dochter te verkopen en van dat geld zijn twee jongste dochters een grote bruidsschat te kunnen geven. De bisschop Nicolaas van Myra, die geloofde in de goedheid van de koopman, kreeg lucht van het plan en probeerde alles er aan te doen dit te voorkomen. Hij ging bij alle rijke lieden bedelen om gouden munten en zamelde zo een zak vol goud in. De bisschop wilde anoniem blijven en gooide de zak vol goud door het raam van het huis van de koopman en zo kon die zijn oudste dochter een bruidsschat meegeven. Hij had echter nog steeds geen geld voor zijn andere twee dochters en zo herhaalde Nicolaas zijn actie nog tweemaal.

Het ging om leven en dood vond Nicolaas.

Nou gaat het verhaal nog een stukje door, maar wat mij opviel was het deel van de gouden munten. Zoals wij allemaal weten bevat ons strooigoed gouden (euro) munten en het zou toch complete toeval zijn dat de oorsprong van Sinterklaas, namelijk de bisschop van Myra, ook geld inzamelde voor de armen. Ik denk dat we daarom wel kunnen stellen waar het chocolade geld vandaan komt en waarom we dit met Sinterklaas uitdelen. Het staat symbool voor gulheid en het helpen van de armen.

strooigoed2
Pepernoten strooien

Maar waarom zijn we nou eigenlijk gaan strooien met snoep en pepernoten? Oké, we kunnen al verklaren waarom we met Sinterklaas chocolade munten hebben. Toch blijf ik mij afvragen waarom we met kruidnoten zijn gaan strooien. In principe heb ik hier geen duidelijk antwoord op kunnen vinden behalve dat het een traditie is. Heel heel heel lang geleden zouden we het hele jaar door pepernoten en speculaas eten, maar dit werd steeds meer een traditie rondom Sinterklaas.

Voor de 19e eeuw werden pepernoten helemaal niet rond gestrooid. Dat komt omdat Sinterklaas toen nog niet op bezoek kwam bij mensen.

Oude prenten van Sinterklaas laten zien dat hij met pepernoten strooide. Met pepernoten bedoel ik dan de goudbruine vierkante blokjes die meer lijken op taaitaai. Het strooien zou afstammen van het strooien van zaden en dus voor vruchtbaarheid staan. Ook zou het strooien gebaseerd zijn op het gulle karakter van Sint Nicolaas. Daarnaast zou Sint Nicolaas de heilige zijn voor kinderen en strooit hij dus lekkers om de arme kindjes te helpen of verwennen.

Wie zoet is krijgt lekkers

Op een gegeven moment waren het de pieten die het snoepgoed, inmiddels bestaande uit kruidnoten en klein suikergoed, gingen strooien. Denk maar aan het liedje Zie ginds komt de stoomboot.

Waarom zijn de pepernoten zo hard? Zodat ze goed rondgestrooid konden worden.

Bij de intochten werd het strooigoed gegooid, maar dit werd om hygiënische redenen afgeschaft en tegenwoordig wordt het in de handjes van de kinderen gedrukt. Binnenshuis wordt nog vaak wel echt gegooid met het strooigoed. Alhoewel ik het als kind nooit fijn vond om die harde pepernoten op mijn hoofd te krijgen, haha.

Ik hoop dat ik jullie een beetje het verhaal achter strooigoed heb kunnen geven en ik ben benieuwd of je er zelf ooit over na had gedacht waarom we strooigoed hebben met Sinterklaas.

Bronnen: Sint in Amsterdam en Volksverhalen Almanak

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Ontzettend leuk om hier wat meer over te lezen! Ik dacht dat het strooien van strooigoed symbolisch het gooien van het goud overnam. Het chocoladegeld is volgens mij een veel nieuwere uitvinding?

    Misschien ook een verklaring: Het huidige Sinterklaasfeest kreeg zijn vorm in de 19e eeuw, met name na het verschijnen van het boek “St. Nikolaas en zijn knecht” in 1850. Het feest verhuisde toen naar binnen omdat het daarvoor een wat ruiger straatfeest met drank geworden was. En dat vond men niet meer zo netjes. Geld strooien naar arme mensen en kinderen deed men in die tijd nog wel eens bij feesten, dus ik denk dat daar ook het snoepgooien vandaan zou kunnen komen. Maar zeker weten doe ik het niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *