Sinterklaas is in het land en dat betekent dat er weer volop met lekkers wordt gestrooid. Toch vroeg ik ons me waar die traditie nou vandaan komt. Ik besloot daarom te duiken in het verhaal achter strooigoed. Om te achterhalen wat nou de mogelijke betekenissen zijn van het strooigoed dat wij gebruiken tijdens het Sinterklaasfeest ging ik terug naar de oorsprong van Sinterklaas en begint mijn verhaal met de legende van de bisschop van Myra.
De legende van Myra
De legende gaat dat er een koopman was met drie dochters wiens vrouw was overleden. Omdat de koopman zo intens verdrietig was ging hij drinken en gokken waarmee hij al zijn geld verloor. In Myra was het de traditie om een grote bruidsschat mee te geven aan je dochter, maar de koopman had drie dochters en helemaal geen geld meer. Zijn plan was dan ook om zijn oudste dochter te verkopen en van dat geld zijn twee jongste dochters een grote bruidsschat te kunnen geven. De bisschop Nicolaas van Myra, die geloofde in de goedheid van de koopman, kreeg lucht van het plan en probeerde alles er aan te doen dit te voorkomen. Hij ging bij alle rijke lieden bedelen om gouden munten en zamelde zo een zak vol goud in. De bisschop wilde anoniem blijven en gooide de zak vol goud door het raam van het huis van de koopman en zo kon die zijn oudste dochter een bruidsschat meegeven. Hij had echter nog steeds geen geld voor zijn andere twee dochters en zo herhaalde Nicolaas zijn actie nog tweemaal.
Het ging om leven en dood vond Nicolaas.
Nou gaat het verhaal nog een stukje door, maar wat mij opviel was het deel van de gouden munten. Zoals wij allemaal weten bevat ons strooigoed gouden (euro) munten en het zou toch complete toeval zijn dat de oorsprong van Sinterklaas, namelijk de bisschop van Myra, ook geld inzamelde voor de armen. Ik denk dat we daarom wel kunnen stellen waar het chocolade geld vandaan komt en waarom we dit met Sinterklaas uitdelen. Het staat symbool voor gulheid en het helpen van de armen.
Ontzettend leuk om hier wat meer over te lezen! Ik dacht dat het strooien van strooigoed symbolisch het gooien van het goud overnam. Het chocoladegeld is volgens mij een veel nieuwere uitvinding?
Misschien ook een verklaring: Het huidige Sinterklaasfeest kreeg zijn vorm in de 19e eeuw, met name na het verschijnen van het boek “St. Nikolaas en zijn knecht” in 1850. Het feest verhuisde toen naar binnen omdat het daarvoor een wat ruiger straatfeest met drank geworden was. En dat vond men niet meer zo netjes. Geld strooien naar arme mensen en kinderen deed men in die tijd nog wel eens bij feesten, dus ik denk dat daar ook het snoepgooien vandaan zou kunnen komen. Maar zeker weten doe ik het niet.