Kan ik ook andere groenten toevoegen?
Paprika’s, pompoen of wortels smaken ook erg lekker in deze soep. Je voegt ze in stukken gesneden toe aan de ovenschaal en roostert ze mee met de tomaten.
Tomatensoep is één van de soep recepten die door mijzelf – en dat geldt voor velen, denk ik – het meest wordt gemaakt. Ik wissel nogal in ingrediënten en smaken, maar het liefst ga ik voor een Italiaanse tomatensoep. Hoog tijd om het recept en alle bijbehorende tips met jullie te delen.
Tja, de Italiaanse keuken is hier thuis nu eenmaal een grote favoriet. Niet zo gek dus dat ik mijn tomatensoep volgens een Italiaans recept bereid. Ter inspiratie gebruikte ik een Italiaanse receptuur die ik ooit ergens heb opgeschreven en over de jaren heen heb aangepast naar mijn smaak. In onderstaand artikel deel ik veel tips over het maken van tomatensoep. Aan jou de keuze om hier weer jouw persoonlijke soepje van te maken.
Voor de bereiding van deze soep heb je maar een aantal ingrediënten nodig, waarvan tomaten de belangrijkste zijn. Hieronder leg ik wat meer uit over deze ingrediënten:
Italianen zijn helden als het aankomt op de bereiding van gerechten met verse tomaten. Of het nu om een salade caprese gaat, een lekkere pastasaus of zo’n overheerlijke Italiaanse tomatensoep met verse tomaten.
Naar ik heb begrepen maken Italianen hun tomatensoep het liefst met verse tomaten en verse kruiden. Binnen deze grenzen kun je best een beetje wisselen in smaken. Zo eet je elke keer weer een ander soepje, maar wel op z’n Italiaans.
In dit tomatensoep recept worden de tomaten geroosterd in de oven, waardoor de zoete smaak uit de tomaten verder naar boven komt en de smaak van de soep veel rijker is.
De meest voor de hand liggende kruiden in tomatensoep zijn basilicum, oregano en tijm. Maar er zijn meer Italiaanse kruiden die je kunt proberen. Denk maar eens aan rozemarijn, marjoraan of salie. Mijn voorkeur gaat uit naar de combinatie van oregano en tijm, waarbij ik gedroogde oregano en verse tijm gebruik. In principe kun je van alle kruiden zowel de verse als de gedroogde variant gebruiken.
Als je kiest voor verse tomaten, zorg er dan voor dat ze rijp zijn en kies het liefst voor een smaakvolle variant. Tomaten zijn dé smaakmakers in deze soep, dus het maakt zeker verschil welke je aanschaft. Kies bijvoorbeeld voor Roma tomaten, San Marzano, coeur de boeuf of trostomaten.
Heb je een vriezer? Ga je soep maken? Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, dan is mijn advies: maak zoveel mogelijk van deze Italiaanse tomatensoep. Ik verdubbel of verdriedubbel het recept bijna altijd, want soep laat zich perfect invriezen. Maak dus zoveel soep als dat jouw soeppan en vriezer kunnen herbergen.
Je kunt deze soep maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Hiervoor gebruik ik graag deze bewaardozen, die overigens ook handig zijn voor de vriezer.
In de vriezer kun je deze Italiaanse tomatensoep maximaal drie maanden bewaren. Laat de soep in de koelkast ontdooien (haal het een avond voor gebruik uit de vriezer).
Denk er bij het invriezen aan in welke porties je de soep invriest. Ik verdeel het vaak in kleine en medium bewaardozen, goed voor 1 – 2 porties.
Wil je een diner bereiden met een Italiaans accent? Dan komen deze Italiaanse recepten met tomaten vast en zeker goed van pas:
De focaccia is zalig om bij de soep te eten en zo ook het caprese ciabatta borrelbrood, terwijl de lasagne perfect past als hoofdgerecht na deze lekkere tomatensoep als voorgerecht. Het toetje lijkt me duidelijk, dat is natuurlijk een volle schaal tiramisu.
Paprika’s, pompoen of wortels smaken ook erg lekker in deze soep. Je voegt ze in stukken gesneden toe aan de ovenschaal en roostert ze mee met de tomaten.
Door tortellini door de soep te mengen is de soep een heerlijk vullend hoofdgerecht. Een andere optie is om er hartige broodjes of quiche bij te serveren.
Het liefst gebruik ik deze ruime soeppan. Deze pan heeft voldoende inhoud om véél soep te maken, zodat ik flink wat porties kan invriezen voor drukke dagen.
Dat kan absoluut. Voeg er in dit geval na het fijnmalen met de staafmixer 250 ml kookroom aan toe, verwarm nog kort en serveer.
Ja, dat is aan te raden. Maak ook eens croutons van ciabatta of focaccia brood.
Maximaal 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.