Een zoet plukbrood had ik al eens gemaakt, maar de bekende hartige variant had hier nog niet eerder in de oven gestaan. Schandalig natuurlijk en ik vond het de hoogste tijd om hiermee aan de slag te gaan. Kaas mag niet ontbreken in een plukbrood en ik besloot dat te combineren met knoflook wat dit heerlijke kaas-knoflook borrelbrood als resultaat gaf. Smullen geblazen!
Kaas-knoflook borrelbrood
Meer borrelbrood recepten
Naast dit heerlijke brood met kaas en knoflook kun je natuurlijk ook allerlei andere lekkere broden voor bij de borrel maken. Probeer ook eens een van deze recepten:
Kaas-knoflook borrelbrood
Een hartig plukbrood die het zeker goed zal doen op feestjes: kaas-knoflook borrelbrood. Eenvoudig te maken en super lekker!
Porties: 3 personen (1 brood)
Ingrediënten
- 1 bol brood of eventueel baguettes
- 60 gram ongezouten roomboter
- 3-4 teentjes knoflook
- 1-2 tl oregano
- 1 tl zout
- peper
- 100-150 gram geraspte kaas
Instructies
-
Mijn brood was ongeveer 12×18 centimeter groot, maar je kunt natuurlijk ook prima een groter brood gebruiken. Pas de hoeveelheid van de andere ingrediënten daar dan wel op aan.
-
Snij het brood met een scherp mes zowel horizontaal als verticaal in, er ontstaan nu blokjes. Zorg dat je het brood niet helemaal doorsnijdt, laat ongeveer de onderste centimeter heel. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
In een pannetje voeg je de boter, knoflook, oregano, zout en peper samen. Zet op een laag vuur en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten. Met een bakkwastje smeer je het botermengsel in de openingen die je in het brood hebt gesneden. Wat eventueel overblijft smeer je over de bovenkant.
-
De geraspte kaas duw je ook in de kieren van het brood. Wees wel voorzichtig, je wilt het brood niet stuk maken.
-
Bak het borrelbrood in ongeveer 15 minuten op 180° C (boven- en onderwarmte).
-
Serveer het brood gelijk wanneer het uit de oven komt.
Bewaren
3 dagen houdbaar in een goed afgesloten trommel.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Een borrelbrood doet het altijd goed tijdens een feestje of een avondje bingewatchen.
Jaaa die was lekker lieverd.
Een hele verrassing toen ik uit m’n werk bij je kwam lunchen ?
liefs, mam ❤️
Knoflook eerst snijden of persen neem ik aan?
Ik pers ze inderdaad, snijden kan ook.
Wat voor soort brood kan ik hier het best voor gebruiken?
Kan ik ook een ui hieraan toevoegen?
Ja hoor, kan prima 🙂
En hoe gebruik je de ui dan? Gewoon ‘rauw’ erin of bij de knoflook en alles in het pannetje laten fruiten?
Ik zou hem even laten fruiten bij de knoflook 🙂
Welk brood kan je het best hiervoor gebruiken? Eentje die al afgebakken is en rechtstreeks van de bakker komt?
Ik gebruik inderdaad al een afgebakken brood.
Kan je het brood van te voren al voorbereiden/klaar maken en later afbakken?
Ivm de gesmolten en dus vloeibare boter?
Het brood neemt dat op, dus ik denk dat dat wel kan.