Het is alweer een tijdje geleden dat ik bagels had gebakken en ik had er daarom weer zin in. Met de herfst in zicht wilde ik ook weer aan de slag met kaneel en daarom maakte ik deze kaneel bagels voor op het blog. De originele Amerikaanse cinnamon bagel, oftewel kaneel bagel, bevat rozijnen, maar ikzelf houd er niet zo van. Daarom zie je op de foto rozijnloze bagels, maar heb ik wel in het recept opgenomen hoe je ze met rozijnen kunt maken. Of je nu wel of niet van rozijnen houdt, met dit recept kun je hoe dan ook aan de slag.
Kaneel bagel

Kaneel bagels
De cinnamon bagel, ofwel de kaneel bagel is ontezettend lekker als ontbijtje, lunch of als tussendoortje. Goed smaken, dat zullen ze zeker!
Porties: 8 bagels
Ingrediënten
- 300 ml lauwwarm water
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram verse gist óf 10 gram droge gist (meer informatie)
- 600 gram tarwebloem
- 1 ½ tl zout
- 3 tl kaneel
- 1 ei (M) losgeklopt
- 1 handje rozijnen (optioneel)
- extra (kaneel)suiker (optioneel, voor bestrooien)
Instructies
-
Meng water en suiker in een kom en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg de gist toe en laat dit een kleine 10 minuten staan.
-
In de kom van je standmixer doe je het bloem, zout en kaneel. Nu het gist zijn tijd heeft gehad om te werken voeg je dit toe aan en roer je dit door totdat je een kruimelig deeg krijgt. Kneed vervolgens tot een soepel deeg voor zo’n 10 minuten op een lage stand.
-
Haal het deeg uit de kom en vorm tot een bal. Vet de kom in met olie en plaats het deeg terug. Dek af met vershoudfolie en zet voor 2 uur weg op een warme plaats zodat het deeg kan rijzen.
-
Na twee uur haal je de het gerezen deeg uit de kom. Dit is het moment dat je de rozijnen erin gaat vouwen. Voeg de rozijnen toe en kneed het deeg door tot ze gelijkmatig verdeeld zijn. Geen rozijnen in je bagels? Sla deze stap dan over.
-
Verdeel je deeg in twee gelijke stukken. De twee deeghelften verdeel je vervolgens weer in twee gelijke stukken en dit doe je nog een keer. In totaal heb je 8 gelijke stukken deeg.
-
Draai van ieder stukje een balletje, druk het plat en maak vervolgens een gat door met beide duimen door het midden van het balletje heen te prikken. Verruim het gat zoveel mogelijk totdat de vorm in de buurt komt van een bagel. Laat 10 minuten rusten.
-
Terwijl de bagels rusten breng je een pan water aan de kook. Doe de bagels één voor één, of als de pan groot genoeg is met z’n tweeën, in het kokende water en laat minimaal 45 seconden tot maximaal één minuut in het kokende water drijven. Draai de bagel om en laat de andere kant net zo lang koken. Zodra beide kanten zijn gekookt plaats je de bagel op een met bakpapier beklede bakplaat. Sla deze stap niet over slaan, want dit maakt juist de bagel.
-
Bestrijk de natte bagels in met het losgeklopte ei en bestrooi ze eventueel met wat (kaneel)suiker. Plaats de bagels in een voorverwarmde oven op 220 °C (boven- en onderwarmte) en bak in 20 minuten goudbruin. Laat de bagels afkoelen op een rooster of serveer terwijl ze nog warm zijn.
-
Bagels zijn het lekkerste als je ze doormidden snijdt en even roostert. Serveer deze zoete bagels met roomkaas en een lekkere jam. Hartig kan echter ook, zo at ik een kaneel bagel in Amerika met kipsalade.
Tips
- Tip: Bekijk hier, aan de hand van stap-voor-stap foto’s, hoe je bagels maakt.
- Bewaren: in een afgesloten trommel op een droge en koele plek. De bagels blijven enkele dagen goed, maar worden zoals ieder ander brood wel taaier. Je kunt ze na het afkoelen ook invriezen. Bewaar ze dan niet langer dan drie maanden.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.