Deze lekkere kattentongen zijn ontzettend makkelijk om te maken. Je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig, met een heerlijk knapperig en dun koekje als resultaat. Echt een aanrader, dus probeer ze vooral eens uit.

Kattentongen koekjes maken

Het recept van deze koekjes is op basis van een roerdeeg, zoals bakkers dat mooi noemen. Je hoeft de ingrediënten als het ware alleen maar door elkaar te roeren en je koekjesdeeg is klaar. Heel eenvoudig! Dat roeren doet mijn keukenmachine overigens gewoon voor mij.

Ingrediënten kattentongen

Wil je aan de bak met kattentongen koekjes? Dan heb je dit nodig:

  • Roomboter. Ongezouten én in dit recept erg belangrijk: op kamertemperatuur. Dat geldt voor al mijn recepten, tenzij anders vermeld. Meer van dit soort ‘ongeschreven regels’ lees je in de basis van het bakken terug.
  • Poedersuiker. Deze vorm van suiker versmelt volledig met de roomboter tijdens het mixen en resulteert in een zacht deeg dat mooi uitvloeit tijdens het bakken.
  • Bloem. Voor koekjes gebruik je idealiter patentbloem, maar je kunt ook tarwebloem gebruiken.
  • Eiwitten. De eigelen heb je niet nodig voor dit recept. Ik maakte al eerder een lijstje met recepten om overgebleven eigeel in te verwerken.
  • Geraspte citroenschil. Gebruik hiervoor biologische citroenen en rasp alleen het gele deel van de schil, want het wit is erg bitter.
  • Vanille-extract. Ik maak mijn vanille-extract altijd zelf met dit recept, maar het is ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.

Als je roerdeeg klaar is, spuit je het in smalle reepjes op een bakplaat. Ook al wordt het een deeg genoemd, het zal er meer uitzien als een beslag omdat het best vloeibaar is voor een deeg. Tijdens het bakken lopen de koekjes dan ook flink uit, dat hoort zo. En zo ontstaat er een dun en heerlijk bros koekje.

BAKTIP: Je spuit het deeg op de bakplaat met behulp van een spuitzak, daarvoor gebruik ik graag deze wegwerp variant. In de spuitzak plaats je een gladde spuitmond, de 2A uit deze handige set. Op deze manier kun je de kattentongen gemakkelijk op de bakplaat spuiten.

Kattentongen bakken

Kattentongen met chocolade

Wat zijn kattentongen?

Kattentongen zijn langwerpige, dunne koekjes die heerlijk knapperig bakken in de oven. Ze zijn bros en eten ‘gewoon zo’ naast een kopje koffie of thee heerlijk weg. Je kunt ze ook bij een toetje serveren, zoals in een ijscoupe of bij een chocolademousse. En misschien nog wel het allerlekkerst is om ze in chocolade te dippen. Het recept hiervoor vind je terug in mijn bakboek 50x Koekjes.

Langues de chat

De koekjes worden ook wel langues de chat genoemd, letterlijk vertaald vanuit het Frans. Kattentongen koekjes vinden hun oorsprong in Frankrijk, ook al worden ze over de gehele wereld gebakken. Best opmerkelijk dat iemand deze naam voor dit koekje heeft bedacht; het koekje doet mij nu niet bepaald aan de tong van een kat denken. 😉

Meer Franse koekjes recepten

Wat hebben we toch veel lekkere koekjes aan de Fransen te danken. Begrijp me niet verkeerd, Nederland kan er ook wat van op het gebied van koekjes. Maar als ik naar onderstaand lijstje kijk, dan ben ik de Fransen erg dankbaar voor hun ontdekkingen op koekjesgebied:

Kattentongen koekjes

Kattentongen bewaren

Net zoals de meeste koekjes zijn ook kattentongen goed te bewaren. Als je er tenminste vanaf kunt blijven, want dat betwijfel ik.

Hoe lang blijven kattentongen goed?

Kattentongen blijven tot twee weken goed in een koektrommel.

Kun je kattentongen invriezen?

Wil je de koekjes langer bewaren? Deze koekjes kun je ook prima invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze op deze manier tot 3 maanden te bewaren.

Meer weten over het bewaren van koekjes? Dat lees je terug op deze pagina.

Tips: kattentongen koekjes

Kan ik de poedersuiker door gewone suiker vervangen?

Dit raad ik niet aan, omdat poedersuiker veel sneller door de roomboter wordt opgenomen tijdens het mixen. Suiker is een structuurbouwer bij het bakken van koekjes, dus als je een andere soort suiker gebruikt zal ook de structuur van het koekje veranderen.

Ik heb geen poedersuiker in huis, wat nu?

Wist je dat je gemakkelijk zelf poedersuiker kunt maken, door normale kristalsuiker fijn te malen in een blender?

Help, mijn koekjes zijn niet bros geworden!

Elke oven verschilt, misschien dat de temperatuur van jouw oven iets hoger moet staan. Ook is het mogelijk dat het deeg onvoldoende heeft gerust.

Mijn koekjes zijn één grote koek geworden.

Dit koekdeeg loopt flink uit in de oven. Ook al spuit je het op in smalle reepjes, je moet er rekening mee houden dat je voldoende afstand tussen de reepjes houdt. Als je dat niet doet, dan vloeit het deeg tegen elkaar aan tijdens het bakken, waardoor er één grote koek ontstaat.

Hoelang kan ik kattentongen bewaren?

Maximaal twee weken in een koektrommel, of luchtdicht verpakt tot drie maanden in de vriezer.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Kattentongen recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 5 stemmen

Kattentongen

Deze lekkere kattentongen zijn ontzettend makkelijk te maken. Voor de koekjes heb je ook maar weinig ingrediënten nodig. Lekker uitproberen dus!
Porties: 40 koekjes

Ingrediënten

  • 110 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram poedersuiker
  • 90 gram bloem
  • 3 eiwitten
  • 2 tl geraspte citroenschil
  • 1 tl vanille-extract

Instructies

  • Klop de boter in enkele minuten licht en romig. Voeg dan de poedersuiker toe en mix tot deze is opgenomen. 
  • Voeg bloem en eiwitten in delen toe aan het botermengsel. Mix tot de ingrediënten bijna zijn opgenomen voordat je meer toevoegt. 
  • Als laatst voeg je de citroenrasp en vanille-extract toe. Laat het deeg daarna in de koelkast 30 minuten rusten. 
  • Gebruik een spuitzak met gladde ronde spuitmond (2A) en vul vervolgens met het beslag. 
  • Op een met bakpapier beklede bakplaat spuit je kattentongen van zo’n 7,5 cm lang. Zorg voor meer dan genoeg tussenruimte, want deze koekjes lopen flink uit tijdens het bakken. 
  • Bak de koekjes in 8-10 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) tot de randjes goudbruin zijn gekleurd.
Tips

Je kunt de koekjes ook dippen in getempereerde chocolade. Hoe je chocolade kunt tempereren lees je hier.
Bewaren

In een koektrommel tot twee weken houdbaar. In de vriezer drie maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept