Ik moet bekennen dat ik pas één keer in Griekenland ben geweest en dat dit al zeker 10 jaar geleden is geweest. Toch staat het eten dat ik daar at me nog heel goed bij. Souvlaki is nog altijd mijn grote favoriet, voorzien van een schaal goede tzatziki. Maar er is meer dat ik mij nog kan herinneren, de keftedes bijvoorbeeld. Dat zijn Griekse gehaktballetjes en toch net even iets anders dan de balletjes die ik hier thuis meestal maak. Komt vooral door de toevoeging van munt, dat maakt ze extra lekker. Ik waande mij weer even terug in Griekenland bij het eten van de keftedes en dat ga ik zeker nog vaker doen.
Keftedes (Griekse gehaktballetjes)
Ingrediënten
- 300 gram gehakt half-om-half
- 1 sjalot
- 1 ei
- 2-3 el paneermeel
- 1 teen knoflook
- 1 el munt fijngesneden
- 1 el peterselie fijngesneden
- peper en zout
Extra
- 1 portie tzatziki
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de keftedes, begin met 2 eetlepels paneermeel, in een kom en kneed door elkaar. Indien het gehaktmengsel nog wat nat is, voeg je de derde eetlepel paneermeel toe. Vorm kleine balletjes, ongeveer 4 cm in doorsnede.
- Bak de gehaktballetjes in een pan met een scheut olie of klontje boter. Keer ze regelmatig en bak ze in ongeveer 10 minuten gaar.
- Serveer met de zelfgemaakte tzatziki.
Tips
- Tip: de balletjes kunnen enkele uren voor bereiding gemaakt worden. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot ze worden gebakken.
- Bewaren: Afgekoeld en afgedekt 2-3 dagen bewaren in de koelkast.
Mmm, dat ziet er weer heerlijk uit!
Lijkt mij zalig, kun je ze ook van alleen rundertartaar of rundergehakt maken?
Dat kan vast ook, maar ik vind dit gehakt het lekkerst.
Hallo Laura, ik maak graag diverse borrel gehaktballetjes op voorraad zodat ik bij visite altijd hapjes heb. Kan ik deze ook invriezen ??
Absoluut, tot drie maanden.