Yoghurtcake
Ik mag graag cakes bakken met yoghurt. De yoghurt geef er een lekker fris smaakje aan. En de structuur is fantastisch. Dat komt ook doordat je geen boter gebruikt, maar olie. Omdat dit tijdens het afkoelen niet hard wordt, heb je een zachte, smeuïge cake als resultaat.
Je kunt van dit recept ook heel goed yoghurtmuffins maken. Dan verandert de baktijd wel, met 18-20 minuten zouden ze klaar moeten zijn.
Als je ook gek bent op yoghurtcakes, kan ik je deze sinaasappel yoghurtcake en abrikozen-yoghurtcake met cream cheese frosting aanraden.
Bakken met koffie
Er zijn veel zoete recepten waarin je koffie kunt gebruiken. De meest bekende is waarschijnlijk tiramisu, waarbij je de lange vingers in koffie doopt. Je kunt dus een kopje koffie gebruiken, maar ik gebruik ook graag instant koffiepoeder. Je weet wel, van die poeder waar je heet water aan toevoegt om een kopje koffie te maken.
Het voordeel van dit koffiepoeder is dat het een goede koffiesmaak geeft, maar vrijwel geen invloed heeft op de structuur. Daarom kun je het aan veel recepten met gemak toevoegen als smaakmaker. Je hoeft het recept immers niet aan te passen op vocht dat je toevoegt.
Omdat de sterkte per soort koffiepoeder verschilt, raad ik aan om altijd even te proeven en de poeder in delen toe te voegen. Houd er ook rekening mee dat de smaak tijdens het bakken nog afzwakt. Als ik het beslag of deeg net iets te veel koffie vind bevatten, weet ik dat ik het eindresultaat precies goed vind.
Hoi, wat een lekker recept! Ik moet wel even vermelden dat ik ’t aangepast heb naar wat mag binnen de gastric bypass richtlijnen (vezel en eiwit omhoog en vervolgens suiker en vet omlaag), maar dan nóg is de smaak écht heel goed! Dank je wel! Deze neem ik morgen mee voor mijn moeder, benieuwd hoe zij ‘m in aangepaste versie vindt!
Ik ben wel benieuwd Suzie hoe heb je hem aangepast dan?
Hoi Merel,
Wat ik eigenlijk altijd doe (ongeacht welk recept) is de suiker verhouding aanpassen.
Ik hou 1/3de gewone suiker en de rest dieet (stevia) suiker.
De olie verhouding pas ik ook aan (in cake gaat dat prima, daar is de voornaamste functie van olie dat het lekker smeuïg is en blijft), 1/3de olie en 2/3de ongezoete appelmoes.
Yoghurt heb ik de magere variant gekozen (je kunt ook de helft Skyr en de helft magere yoghurt doen om het gehalte eiwit/proteïne wat op te hogen). Als het té dik wordt, beetje (en dan echt maar een theelepeltje ofzo) aanlengen met magere melk. Uiteindelijk wil je op de consistentie van magere yoghurt aankomen.
Extra eiwit door 20 gram whey isolaat toe te voegen.
Voor vezels heb ik nog twee flinke eetlepels appelvezel er aan toegevoegd (informeer eens bij Ekoplaza of G&W of een andere natuurvoeding winkel. Je wilt minimaal 40% vezel op 100 gram product).
Anders moet je te veel toevoegen en gaat je verhouding droge en natte ingrediënten ‘scheef’ omdat vezels vocht absorberen.
En dan verder gewoon doen wat Laura zegt ;-).
Groot succes hier! Bedankt voor dit recept Laura! En bedankt Suzie voor de suggesties. Deze suggesties meegenomen en zelf nog weer aanpassingen gedaan, zoals lijnzaad toegevoegd, erythrit en zonnebloemolie vervangen door raapolie…..
Heerlijk, weet niet of deze cake deze dag wel overleefd!!!
Ik heb alleen een 26cm springvorm, dus alle ingrediënten met 25% verhoogd. De cake is heerlijk, die ga ik zeker vaker bakken.