Koffie-granola yoghurtcake

Gepost: 28 juni 2022 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Koffie-granola yoghurtcake

Ik ben een echte theeleut, maar een goede koffie kan ik ook waarderen. Voor mij betekent dat meestal een lekkere cappuccino trouwens, dat vind ik het lekkerst. Koffie in baksels vind ik ook heerlijk. Mijn laatste recept met koffie is deze koffie-granola yoghurtcake.

Het voelt bijna aan als een ontbijtcake als je kijkt naar de ingrediënten in de titel. Als je jezelf eens wilt verwennen kun je dat ook zeker doen natuurlijk, maar bij de koffiepauze smaakt een stukje van deze cake ook zalig. De granola bovenop geeft een heerlijke structuur, bijzondere extra smaak en het is een leuk en origineel alternatief voor een kruimeltopping van een deeg dat je zelf maakt.

 

Koffiecake met granola en yoghurt

Yoghurtcake

Ik mag graag cakes bakken met yoghurt. De yoghurt geef er een lekker fris smaakje aan. En de structuur is fantastisch. Dat komt ook doordat je geen boter gebruikt, maar olie. Omdat dit tijdens het afkoelen niet hard wordt, heb je een zachte, smeuïge cake als resultaat.

Je kunt van dit recept ook heel goed yoghurtmuffins maken. Dan verandert de baktijd wel, met 18-20 minuten zouden ze klaar moeten zijn.

Als je ook gek bent op yoghurtcakes, kan ik je deze sinaasappel yoghurtcake en abrikozen-yoghurtcake met cream cheese frosting aanraden.

Bakken met koffie

Er zijn veel zoete recepten waarin je koffie kunt gebruiken. De meest bekende is waarschijnlijk tiramisu, waarbij je de lange vingers in koffie doopt. Je kunt dus een kopje koffie gebruiken, maar ik gebruik ook graag instant koffiepoeder. Je weet wel, van die poeder waar je heet water aan toevoegt om een kopje koffie te maken.

Het voordeel van dit koffiepoeder is dat het een goede koffiesmaak geeft, maar vrijwel geen invloed heeft op de structuur. Daarom kun je het aan veel recepten met gemak toevoegen als smaakmaker. Je hoeft het recept immers niet aan te passen op vocht dat je toevoegt.

Omdat de sterkte per soort koffiepoeder verschilt, raad ik aan om altijd even te proeven en de poeder in delen toe te voegen. Houd er ook rekening mee dat de smaak tijdens het bakken nog afzwakt. Als ik het beslag of deeg net iets te veel koffie vind bevatten, weet ik dat ik het eindresultaat precies goed vind.

yoghurtcake met koffiesmaak en granola

Zoete recepten met koffie

Groot liefhebber van gebak met koffiesmaak? Blijf dan vooral even hangen, want ik heb nog meer recepten met koffie voor jullie in de aanbieding. Wat dacht je van:

PS: Na het schrijven van dit artikel vind ik ‘koffie’ nu een heel raar woord als ik ernaar kijk haha.

Koffie-granola yoghurtcake baktip

Hoewel dit absoluut geen moeilijk recept is, heb ik wel een hele fijne baktips voor jullie. Eentje die je voor veel recepten kunt gebruiken. Namelijk: dek de bovenkant van je cake af met aluminiumfolie in de oven.

Dit doe je niet gelijk, maar na het grootste deel van de baktijd. In dit geval controleerde ik de cake na 40 minuten, hij was nog niet gaar, maar de granola laag was al perfect goudbruin gekleurd. Dan wil je wel dat je cake nog gaar wordt, maar niet dat de bovenkant nog donkerder wordt.

En daar komt aluminiumfolie bij van pas. Je cake gaart van nog wel verder, maar de bovenkant kleurt niet nog donkerder. Kleine 10 minuten later kon ik een prachtige gare cake uit de oven toveren.

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Koffie-granola yoghurtcake

Als koffieliefhebber wil je deze koffiecake absoluut proberen. Maar ook bij theeleuten valt de koffie-granola yoghurtcake in de smaak.
Porties: personen
Voor een ronde 20 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 2-3 tl oploskoffie voeg toe naar smaak
  • 180 gram yoghurt mager of vol
  • 3 eieren M
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gram granola smaak naar keuze
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Neem een beslagkom en voeg hierin bloem, suiker, bakpoeder, zout en oploskoffie samen. Gebruik een garde om door elkaar te mixen.
  • In een andere kom doe je yoghurt, eieren en zonnebloemolie. Gebruik ook nu een garde en klop door elkaar.
  • Giet het yoghurtmengsel bij de kom met droge ingrediënten. Spatel door elkaar tot een beslag waarvan het prima is als er nog wat klontjes inzitten.
  • Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Verdeel de granola over de taart heen.
  • Bak de yoghurtcake in 45-50 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin (zie de tip om een donkere bovenkant te voorkomen).

Tips

  • Dek de cake na ongeveer 40 minuten bakken af met aluminiumfolie zodat de bovenkant van de cake niet te donker wordt.
  • Om te voorkomen dat de granola los bovenop de cake ligt na het bakken, kun je deze iets in het beslag duwen voordat de cake de oven ingaat.
Bewaren

Goed verpakt en buiten de koelkast is de yoghurtcake 4-5 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Suzie schreef:

    Hoi, wat een lekker recept! Ik moet wel even vermelden dat ik ’t aangepast heb naar wat mag binnen de gastric bypass richtlijnen (vezel en eiwit omhoog en vervolgens suiker en vet omlaag), maar dan nóg is de smaak écht heel goed! Dank je wel! Deze neem ik morgen mee voor mijn moeder, benieuwd hoe zij ‘m in aangepaste versie vindt!

  2. merel schreef:

    Ik ben wel benieuwd Suzie hoe heb je hem aangepast dan?

  3. Suzie schreef:

    Hoi Merel,
    Wat ik eigenlijk altijd doe (ongeacht welk recept) is de suiker verhouding aanpassen.

    Ik hou 1/3de gewone suiker en de rest dieet (stevia) suiker.

    De olie verhouding pas ik ook aan (in cake gaat dat prima, daar is de voornaamste functie van olie dat het lekker smeuïg is en blijft), 1/3de olie en 2/3de ongezoete appelmoes.

    Yoghurt heb ik de magere variant gekozen (je kunt ook de helft Skyr en de helft magere yoghurt doen om het gehalte eiwit/proteïne wat op te hogen). Als het té dik wordt, beetje (en dan echt maar een theelepeltje ofzo) aanlengen met magere melk. Uiteindelijk wil je op de consistentie van magere yoghurt aankomen.

    Extra eiwit door 20 gram whey isolaat toe te voegen.

    Voor vezels heb ik nog twee flinke eetlepels appelvezel er aan toegevoegd (informeer eens bij Ekoplaza of G&W of een andere natuurvoeding winkel. Je wilt minimaal 40% vezel op 100 gram product).

    Anders moet je te veel toevoegen en gaat je verhouding droge en natte ingrediënten ‘scheef’ omdat vezels vocht absorberen.

    En dan verder gewoon doen wat Laura zegt ;-).

  4. Rianti schreef:

    Groot succes hier! Bedankt voor dit recept Laura! En bedankt Suzie voor de suggesties. Deze suggesties meegenomen en zelf nog weer aanpassingen gedaan, zoals lijnzaad toegevoegd, erythrit en zonnebloemolie vervangen door raapolie…..
    Heerlijk, weet niet of deze cake deze dag wel overleefd!!!

  5. Ria schreef:

    5 sterren
    Ik heb alleen een 26cm springvorm, dus alle ingrediënten met 25% verhoogd. De cake is heerlijk, die ga ik zeker vaker bakken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept