Koffie-notenmuffins + bakken met vloeibare margarine

Gepost: 21 november 2017 Laatst bewerkt: 7 januari 2023

Het fijne aan muffinrecepten vind ik dat je ze zo snel kunt maken zonder al te veel afwas te hebben. Je hebt maar heel weinig nodig. Aan twee kommen, een garde, een spatel, muffinvormpjes en een oven heb je genoeg. Enige wat natuurlijk nog wel nodig is, zijn de ingrediënten. Het zijn ingrediënten die ik eigenlijk altijd standaard in huis heb, zo ook voor deze koffie-notenmuffins. In muffinrecepten gebruik ik eigenlijk altijd zonnebloemolie. Daar maak je lekkere muffins mee en het is vloeibaar wat je dus gelijk in een van de kommen kunt gieten. Sommige mensen vinden zonnebloemolie niet lekker om muffins mee te bakken en dan krijg ik de nodige vragen naar alternatieven. Boter smelten vind ik teveel gedoe, want juist dat je muffins zo snel kunt maken met weinig benodigdheden vind ik prettig. Ja, ik weet het, ik kan een hele luie bakker zijn. Een logisch alternatief is dan vloeibare margarine. Daar maakte ik ook deze muffins mee en ik vertel jullie gelijk meer over het bakken met vloeibare margarine.


Bakken met vloeibare boter

Ik krijg vaak de vraag of in recepten ook vloeibare margarine gebruikt kan worden. Soms kan dat wel, soms kan dat niet. Eigenlijk is er een simpele regel: in een deeg is het niet mogelijk, maar in een beslag vaak wel. Met andere woorden; bij koekjes, appeltaartdeeg en meer van dat soort recepten moet je je gewoon lekker aan het recept houden. Daar heb je een vast vet voor nodig, anders kun je geen stevig deeg maken. Bij een beslag kan dit dus wel, zoals bij een cake, cupcakes en muffins bijvoorbeeld.

In dit geval laat ik met een heerlijk muffinrecept zien hoe je zonnebloemolie kunt vervangen door vloeibare margarine. Op het vervangen van roomboter of vaste margarine kom ik in een volgend artikel terug.

Je kunt de zonnebloemolie gewoon 1:1 vervangen door de vloeibare margarine, heel simpel dus. Er is veel keuze in het vloeibare assortiment. Kies bij vloeibare margarine voor een basis versie, Becel Original bijvoorbeeld, deze vind ik zelf het meest geschikt voor bakken. Niet eentje waar specifiek bakken en braden of vlees & jus op staat. Dat bakken en braden duidt meer op het bakken van vlees dan op zoet gebak. Daarnaast bevat het soms ook specifieke kruiden die niet in een zoet baksel passen. De Becel Original die ik gebruikte is overigens ook helemaal plantaardig, dus ook geschikt voor in een lactosevrij dieet. Voor dit recept zou je dan wel de melk nog even moeten vervangen door bijvoorbeeld sojamelk.

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Koffie-noten muffins

Deze verrukkelijke koffie-notenmuffins heb je in een handomdraai gemaakt. Ik geef je het recept voor deze heerlijke muffins.
Porties: muffins

Ingrediënten

  • 120 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 4 tl oploskoffie (of meer naar smaak)
  • 150 gram noten
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 gram vloeibare margarine
  • 2 tl vanille extract
  • optioneel: extra noten ter decoratie bovenop
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Het maken van muffins is kinderlijk eenvoudig, je hebt er geen eens een mixer voor nodig. Doe de suiker, bloem, bakpoeder, baking soda, zout, oploskoffie en noten bij elkaar in een kom, roer door elkaar met een spatel. In een andere kom doe je de vochtige ingrediënten; eieren, melk, vloeibare margarine en vanille extract. Klop dit met een garde door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot het één geheel is, dit mag best nog een beetje klonterig zijn.
  • Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Met een ijslepel verdeel je het beslag over de vormpjes. Bij muffins mag je de vormpjes best vol doen, ik vul ze zelf tot ongeveer een halve centimeter onder de rand.
  • Bak de koffie-notenmuffins in 20 minuten op 200 graden (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Bewaren

In een afgesloten trommel of andere verpakking blijven ze tot wel een week goed.

Dit artikel is in samenwerking met Becel gemaakt, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

14 reacties

  1. Yvonne schreef:

    Lijken mij geweldig lekker.
    Ik houd heel erg van koffiesmaak in gebak.
    Ga ik zeker bakken !

  2. Nancy schreef:

    Baking soda , hoe heet dit of wat is dit in het Nederlands (Vlaams) 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Baking soda wordt in Nederland soms ook zuiveringszout genoemd. Ik durf niet te zeggen onder welke namen het in België verkrijgbaar is. Ik denk ook gewoon baking soda?

  3. Eileen schreef:

    ik wil ze graag maken, maar zie geen recept….

  4. Eileen schreef:

    Nu wel ?

  5. Elisabeth schreef:

    Kan het ook met een gezette espresso

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan moet er meer aan het recept veranderd worden doordat je vocht toevoegt. Daar heb ik de verhoudingen niet voor.

  6. Marianne schreef:

    Laura, gebruik je gemengde ongebrande noten? En moet je de noten nog wat fijner maken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, fijner maken kan, maar hoeft niet.

  7. Marianne schreef:

    Dit is nu het eerste wat ik gebakken heb van jou wat rechtsstreek de vuilnisbak in gegaan is.
    Wat was dat vies. Nooit meer bakken met vloeibare Becel Original.
    Het mag dan makkelijk zijn maar ik pak liever mijn mixer voor een lekkere muffin met roomboter.

    Groetjes, Marianne

  8. Brenda schreef:

    Hoi Laura! Waarom heb je in dit recept witte suiker nodig en in het koffie chocolate chip muffin recept bruine basterdsuiker? Maakt dat wat uit?
    Groetjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het is een stukje structuur en kleurverschil. Bruine basterdsuiker is verder gekarameliseerd en geeft je baksel ook een donkerdere kleur.

      1. Brenda schreef:

        Wat is het verschil in structuur?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Bruine basterdsuiker geeft een smeuïger effect, afhankelijk van het soort recept en toepassing.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept