Koningsdag plaatcake

Gepost: 24 april 2019 Laatst bewerkt: 9 mei 2024
Koningsdag plaatcake

Pasen is net voorbij en Koningsdag is nog maar een paar dagen van ons verwijderd. Het gaat weer snel met al die feestdagen. Met Koningsdag in het verschiet is het tijd voor een lekker Hollands baksel! Ik besloot een plaatcake te maken in de kleuren van onze vlag: rood, wit en blauw dus. En omdat oranje ook zeker niet mag ontbreken heb ik de Koningsdag plaatcake voorzien van vrolijke oranje sprinkles. Die tompoucen zijn niet nodig dit jaar, deze Koningsdag plaatcake is het perfecte gebakje om te serveren. Als vulling tussen de rode en blauwe laag cake zit een heerlijke mascarponeroom. Mooi wit van kleur voor de vlag en deze vulling combineert ook nog eens heel erg goed met de gekleurde lagen vanillecake. Als je aan de slag gaat met dit recept, tag mij dan vooral in de foto’s die je op social media deelt. Vind ik superleuk om te zien!

BAKTIP: Ik werk zelf graag met kleurstoffen op gelbasis, zoals die van Wilton en Rainbow Dust.

koningsdag-plaatcake-3a

Meer recepten voor Koningsdag

Door de jaren heen zijn er al flink wat recepten speciaal voor Koningsdag verschenen op het blog. Al deze feestelijke recepten vind je terug in deze speciale Koningsdag-categorie. Of laat je inspireren door dit artikel met 10 tips om te bakken voor Koningsdag.

 

 

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Koningsdag plaatcake

Bij Koningsdag horen uiteraard lekkere zoete hapjes. Wat dacht je van deze Koningsdag plaatcake in de kleuren van de Nederlandse vlag mét oranje sprinkles. Hollandser kan het niet.

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • snufje zout
  • rode en blauwe voedingskleurstof (op gelbasis)

Voor de room

Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Meng in een kom de boter en suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot een glad mengsel. Voeg het vanille-extract toe en mix nogmaals. Als laatste voeg je het bloem en het zout toe. Blijf mixen tot je een glad beslag hebt.
  • Verdeel het beslag in gelijke hoeveelheden over twee kommen. Kleur het ene beslag blauw en de andere rood tot je de gewenste kleur hebt verkregen. Giet beide beslagen over een met bakpapier beklede bakplaat waarbij de kleuren beslag elkaar in het midden ontmoeten en je twee gelijke delen hebt (mijn bakplaat is ongeveer 30×45 cm).
  • Bak in een voorverwarmde oven op 175 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de plaatcake afkoelen op een rooster.
  • Maak ondertussen de vulling door de (ongeklopte) slagroom met de suiker en mascarpone tot een stevige room te kloppen. Doe in een spuitzak met stervormig spuitmondje.
  • Snijd de cake in het midden doormidden zodat je een blauwe en rode plak hebt. Die van mij waren ongeveer 16 cm bij 21. Snijd de randen eraf zodat je twee gelijke strakke plakken cake hebt. Snijd blokjes van zo’n 3-4 cm.
  • Spuit op ieder blauw stukje cake een toef room en dek af met een rood stukje plaatcake. Maak af met een mooie toef en decoreer met de sprinkles.

Tips

  • Bewaren: De mini plaatcakejes zijn afgedekt in de koelkast voor zo’n 3-4 dagen te bewaren. Je kunt de losse onderdelen ook invriezen, dan blijft het tot 3 maanden goed.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. Nicky schreef:

    Welke kleurstoffen gebruik je? Bij mij blijft alles zo in de pastel kleuren hangen, geen idee hoe ik ze zo mooi donker kan krijgen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik meestal gel kleurstoffen van Wilton of Rainbow Dust. Dan heb je relatief weinig nodig voor een intense kleur.

  2. Ingrid schreef:

    Heb jij de plakken aan alle kanten bijgesneden?? Je hebt zo’n mooie structuur. Als ik biscuit of een cake bak heb ik aan de buitenkant nooit dat mooie “sponzige” effect en meestal is de buitenkant ook niet zo mooi van kleur. Alleen binnenin. En bovendien, ze zijn zo super strak 🙂 Ik vind ze er echt super mooi uitzien 🙂

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb rondom inderdaad een heel smal randje afgesneden, maar de bovenkant niet hoor (was ook de eerste keer dat ik een cake zo strak bakte haha, komt ook omdat het maar een heel dun laagje is).

  3. Mariëlle schreef:

    Hey laura, wat een heerlijk, maar ook vooral makkelijk recept voor koningsdag. Dit kan ik de vrijdag ervoor nog net even in de middag maken. Heb je nog advies voor een merk kleurstof? Of maakt dit niet zo heel veel uit?

    1. Laura Kieft schreef:

      Maakt niet heel veel uit, maar er is wel verschil natuurlijk. Ik gebruik graag kleurstoffen op gelbasis, bijvoorbeeld van Wilton of Rainbow Dus

  4. Carina schreef:

    Heb deze vanmorgen gebakken
    Maak het iets anders met oranje glazuur op de rode cake en tulpen van mini cupcake van oranje fondant.

  5. willy schreef:

    Ik heb dit afgelopen vrijdag gebakken en het is super gelukt!!
    Heb er nog wel een extra laagje chocolade aan toegevoegd (op de blauwe laag cake)
    was een groot succes!!

  6. Marieke schreef:

    De vulling kan denk ik ook wel met banketbakkersroom toch?!

  7. Sylvia Schuit schreef:

    Hoi ik wil deze van de week maken in aangepaste vorm voor personeel ziekenhuis. Hoeveel vierkantjes kan ik uit dit recept halen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat lief! Als je de stukjes 3×4 cm maakt en je bakplaat net zoals de mijne 30×45 cm is, dan haal je er ongeveer 25-27 porties uit.

      1. Sylvia Schuit schreef:

        Ah super. Dat is ruim voldoende. Dank je voor de snelle reactie. Einde van de week zie je het resultaat vast wel op instagram verschijnen!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept