Kue Mangkok (gestoomde kokoscakejes)

Gepost: 19 augustus 2022 Laatst bewerkt: 27 maart 2025
Kue Mangkok (gestoomde kokoscakejes)

Kue mangkok, Indonesische gestoomde kokoscakejes volgens het recept uit het boek Manis, van Francis Kuijk. In deze blogpost vind je niet alleen het recept voor deze kue mangkok, maar ook een review van het bakboek Manis.

Zo maak je kue mangkok (gestoomde kokoscakejes)

In het boek werd mijn aandacht meteen getrokken naar een bloemenveld, een soort food art schilderij. Het bloemenveld is samengesteld uit 9 verschillende recepten die door het hele boek heen te vinden zijn, heel gaaf. Daar wilde ik wel een bloem van uitproberen. De gestoomde kokoscakejes, kue mangkok, trokken me het meest omdat ik nog niet eerder cakejes in een pan met stoommandje heb gestoomd.

De oranje cakejes die je op onderstaande afbeelding ziet zijn deze kue mangkok. Zoals je kunt zien heb ik een andere kleurstof gebruikt, een pandan aroma eigenlijk. Pandan aroma geeft niet alleen kleur aan de gestoomde kokoscakejes, maar ook een rijke pandansmaak, alsof er rijst in het cakeje verwerkt is.

Ook zien mijn cakejes er wat anders uit van vorm. Francis adviseert om kleine puddingvormpjes of espresso kopjes te gebruiken. Ik heb het getest met verschillende soorten espressokopjes en ben tot de conclusie gekomen dat smalle en hoge espressokopjes niet prettig werken, liever een iets breder lager kopje. Dan krijg je de cakejes makkelijker uit de vorm.

Gestoomde kokoscakejes - Kue mangkok  - Manis Francis Kuijk

Gestoomde kokoscakejes

Wat ik erg boeiend vind aan dit recept, is dat je de cakejes niet gaar bakt maar gaar stoomt. De cakejes horen door de stoom aan de bovenkant open te ‘bloeien’. Dit zou het beste werken door op gas te koken, zo ontstaat de meeste stoom volgens Francis.

Maar ook het bruisende water helpt bij het creëren van dit openbloeiende effect. Het bruisende water zorgt voor extra lucht in het recept en heeft een rijzend effect. Je kunt dit ook vervangen door 7-up of Sprite, maar dan moet je wel de hoeveelheid suiker in het recept aanpassen.

Meer Indonesische recepten

Zin in meer lekkers uit de Indonesische keuken? Ik ben van plan om nog veel meer Indonesische recepten uit te proberen. Heb je een favoriet of een verzoekje? Laat het dan vooral weten in de reacties onder het recept – ik lees graag mee!

Op dit moment heb ik al een aantal recepten uitgeprobeerd waar ik erg enthousiast over ben:

Gestoomde kokoscakejes - Kue mangkok

Gestoomde kokoscakejes - Kue mangkok (2)

Kleurstof en aroma toevoegen aan je cakejes

Ik bakte deze gestoomde kokoscakejes samen met Mariette. Zij is een aantal keer in Indonesië geweest en ze hoopte dat de kue mangkok qua smaak zou lijken op een ander soort gestoomd kokoscakeje dat ze daar destijds vaak heeft gegeten: putu ayu. In putu ayu wordt volgens de traditionele recepten meestal pandan aroma verwerkt en daarom leek het ons leuk om dat ook in deze kue mangkok te verwerken.

Ook voegden we iets meer geraspte kokos toe. We vonden deze versie van de kue mangkok van Francis’ best een beetje in de buurt komen van putu ayu cakejes, maar belangrijker: ze vielen in de smaak. Er staat ook een tof recept voor een putu ayu cake in tulband vorm in het boek, dus wellicht gaan we daar ook nog eens mee aan de slag.

Francis tipt zelf in het recept dat je elke voedingskleurstof naar keuze door het beslag kunt mengen, dus je kunt het pandan aroma gerust weglaten. Nog een leuke tip die ze geeft:

Je kunt tweekleurige kue mangkok cake maken. Om dit te doen vul je het vormpje voor tweederde met een kleur en gebruik je een ander gekleurd beslag voor het derde deel. Lepel de twee kleuren om en om. Als de cake open stoomt verschijnen alle twee de kleurtjes.

 

Gestoomde kokoscakejes - Kue mangkok (3)

Review Manis – Francis Kuijk

Manis, een bakboek dat je leert bakken met een Indische twist. De auteur van dit boek kennen jullie vast nog wel: Francis Kuijk, een van de drie finalisten van Heel Holland Bakt in 2016. Ze won uiteindelijk niet, maar heeft inmiddels wel meerdere Indonesische bak/kookboeken op haar naam staan, waaronder Manis.

Francis heeft Indonesische roots en kreeg de Indonesische recepten van huis uit mee. Voor dit boek ging ze regelmatig aan de slag met het cryptische receptenboekje van haar moeder waarin soms enkel de smaak van een recept omschreven stond, en geen ingrediënten of bereiding. Veel recepten zijn dan ook ontstaan vanuit haar ‘knutselen in de keuken’, zoals ze dat zo mooi noemt (herkenbaar 😉 ).

Er zit dus veel creativiteit in het boek en de recepten zijn daarom lang niet allemaal traditioneel. Dat vind ik persoonlijk juist erg leuk! Zo staat er een spekkoek in met drie verschillende lagen die allemaal een andere smaak hebben, maakte ze een eigen versie van gemblong (een platte kleefrijstkoek met karamel) en vind je er recepten in terug zoals pandan-slagroomtruffels, batik-cake en en nanas goreng (ananas beignets). Indonesisch bakken met een moderne twist zou ik het willen noemen.

Gestoomde kokoscakejes - Kue Mangkok Manis

Het boek bestaat uit de hoofdstukken:

  • Handige info
  • Basisrecepten en technieken
  • Cake en cakejes
  • Koek en koekjes
  • Snacks
  • Snoep
  • Desserts & feestelijk
  • Lekkernijen

De recepten zijn mooi gefotografeerd, duidelijk uitgelegd en voor zo ver ik kon zien toegankelijk om te maken. De kue mangkok waren echt ongelofelijk simpel. Wel heb je soms ingrediënten nodig die je als je niet vaak Indonesisch bakt wellicht niet in je keukenkastje hebt staan. Zoals kokosaroma of ketanmeel. Maar waar een wil is, is een weg en wie de smaak van Indonesië in huis wil halen heeft het er vast voor over om even langs te toko te gaan of een ingrediënt in een online bakwinkel te halen.

Ik vind het een erg tof boek, er staan meerdere recepten in die ik graag zou willen proberen of proeven. Je koopt Manis voor 25,95 bij bol.com. Daar kun je ook nog een inkijkexemplaar bekijken.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Good Cook.

 

Gestoomde kokoscakejes - Kue mangkok

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 3 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Kue Mangkok (gestoomde kokoscakejes)

Deze kue mangkok (gestoomde kokoscakejes) uit het Indonesische bakboek Manis hebben een groene kleur dankzij een vleugje pandan aroma.
Porties: cakejes

Ingrediënten

  • 250 gram patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 50 gram geraspte kokos
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 300 ml bruisend bronwater
  • 2 tl vanille-extract
  • voedingskleurstof naar keuze
  • pandan aroma optioneel: naar smaak
Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Neem een kom en meng hierin bloem, bakpoerde, zout, de geraspte kokos en de fijne kristalsuiker.
  • Roer het bruisende water, vanille-extract, kleurstof en/of het pandan aroma door het mengsel met droge ingrediënten.
  • Verwarm ondertussen water in een stoompan.
  • Spoel alle espressokopjes (of puddingvormpjes) om met water en vul de nattige vormpjes met het beslag, tot aan de rand. Zet ze in de stoompan.
  • Stoom de cakejes in 45 minuten gaar in de stoompan met de deksel erop. Haal 1 kue mangkok uit de pan en test of deze haar is. Ik moest de cakejes nog 10 minuten langer gaar stomen. Haal de cakejes hierna zo snel mogelijk uit de vormpjes.

Tips

  • Houd kokend water bij de hand zodat je de pan tussendoor kunt bijvullen met extra water, wellicht is dit niet eens nodig.
  • Ik voegde naast het pandan aroma geen extra kleurstof toe aan de cakejes, ik vond dat ze voldoende kleur kregen door het aroma.
  • In totaal voegde ik 2 tot 3 theelepels pandan aroma toe aan het beslag.
  • Volgens Francis kun je beter geen stoommandje gebruiken, maar enkel een echte stoompan. Dat wil zeggen: een pan met daarin een rvs stoompan inzet met gaatjes erin waardoor de stoom van het kokende water kan ontsnappen en een goed passende deksel waardoor de stoom gevangen blijft in de pan.
Bewaren

Bewaar de cakejes maximaal een week in een afgesloten bak buiten de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

5 reacties

  1. Miranda schreef:

    Wat leuk een recept van Francis! Ik ga hem zeker maken en zal haar ook laten weten hoe het is bevallen😉..

    Nu heb ik alleen geen stoompan. Heb je daar een oplossing voor?

  2. Tineke schreef:

    Ik wil het graag proberen maar vind het recept niet zo duidelijk omschreven.
    Waar komen de espressokopjes ineens vandaan en hoeveel?
    Wat doe ik met de gevulde espressokopjes? In de stoompan plaatsen?
    Als je zegt “stoom de cakejes” is het beslag dan al cake of hoe moet ik dit zien? Hoe is dat dan cake geworden?
    Hoop dat je e.e.a. kan verduidelijken.
    Groet Tineke

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je het blogbericht boven het recept ook gelezen? Daar staat uitgebreide uitleg over alle elementen in het recept, waaronder de espresso kopjes. Het recept is voor 10 cakejes (dat staat bovenaan het recept) dus dan heb je 10 kopjes nodig, afhankelijk van de grootte. De cakejes worden gaar gestoomd in de stoompan, als ze daarin gaan is het nog beslag.

  3. Moon schreef:

    Zou ik deze cakejes ook in een stoomoven kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik durf het niet te zeggen, het staat helaas ook niet genoemd in het boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept