Kue mangkok, Indonesische gestoomde kokoscakejes volgens het recept uit het boek Manis, van Francis Kuijk. In deze blogpost vind je niet alleen het recept voor deze kue mangkok, maar ook een review van het bakboek Manis.
Zo maak je kue mangkok (gestoomde kokoscakejes)
In het boek werd mijn aandacht meteen getrokken naar een bloemenveld, een soort food art schilderij. Het bloemenveld is samengesteld uit 9 verschillende recepten die door het hele boek heen te vinden zijn, heel gaaf. Daar wilde ik wel een bloem van uitproberen. De gestoomde kokoscakejes, kue mangkok, trokken me het meest omdat ik nog niet eerder cakejes in een pan met stoommandje heb gestoomd.
De oranje cakejes die je op onderstaande afbeelding ziet zijn deze kue mangkok. Zoals je kunt zien heb ik een andere kleurstof gebruikt, een pandan aroma eigenlijk. Pandan aroma geeft niet alleen kleur aan de gestoomde kokoscakejes, maar ook een rijke pandansmaak, alsof er rijst in het cakeje verwerkt is.
Ook zien mijn cakejes er wat anders uit van vorm. Francis adviseert om kleine puddingvormpjes of espresso kopjes te gebruiken. Ik heb het getest met verschillende soorten espressokopjes en ben tot de conclusie gekomen dat smalle en hoge espressokopjes niet prettig werken, liever een iets breder lager kopje. Dan krijg je de cakejes makkelijker uit de vorm.
Wat leuk een recept van Francis! Ik ga hem zeker maken en zal haar ook laten weten hoe het is bevallen😉..
Nu heb ik alleen geen stoompan. Heb je daar een oplossing voor?
Ik wil het graag proberen maar vind het recept niet zo duidelijk omschreven.
Waar komen de espressokopjes ineens vandaan en hoeveel?
Wat doe ik met de gevulde espressokopjes? In de stoompan plaatsen?
Als je zegt “stoom de cakejes” is het beslag dan al cake of hoe moet ik dit zien? Hoe is dat dan cake geworden?
Hoop dat je e.e.a. kan verduidelijken.
Groet Tineke
Heb je het blogbericht boven het recept ook gelezen? Daar staat uitgebreide uitleg over alle elementen in het recept, waaronder de espresso kopjes. Het recept is voor 10 cakejes (dat staat bovenaan het recept) dus dan heb je 10 kopjes nodig, afhankelijk van de grootte. De cakejes worden gaar gestoomd in de stoompan, als ze daarin gaan is het nog beslag.
Zou ik deze cakejes ook in een stoomoven kunnen maken?
Ik durf het niet te zeggen, het staat helaas ook niet genoemd in het boek.