Ik ben groot fan van citroenen om mee te bakken, maar de laatste tijd heb ik ook steeds vaker limoenen in de koelkast liggen. Hoogste tijd om daar eens mee aan de bak te gaan vond ik. Ik heb al eens eerder citroenkoekjes met glazuur gemaakt die in Het Basisbakboek staan. Die vielen hier ontzettend goed in de smaak, daarom besloot ik daar nu een variatie op te maken met limoenen. Deze limoenkoekjes met glazuur zijn wel iets anders dan de citroenkoekjes in mijn boek, maar zeker niet minder lekker. Probeer ze maar eens.
Limoenkoekjes met glazuur

Het complete basisbakboek
Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.
Limoenkoekjes met glazuur
Zoete koekjes met een lekker fris zuurtje: limoenkoekjes met glazuur. Voor je het weet zijn ze op!
Porties: 24 stuks
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter
- 70 gram witte basterdsuiker
- 70 gram poedersuiker
- 1 ei
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- rasp van 2 limoenen
- snuf zout
Glazuur en topping
- 160 gram poedersuiker
- 2 el limoensap
- 2-3 el water
- limoenrasp
Instructies
-
Klop boter met de basterdsuiker en poedersuiker tot een romig geheel. Voeg het ei toe en mix tot deze is opgenomen.
-
Voeg dan bloem, bakpoeder, limoenrasp en zout toe. Kneed tot een stevig koekdeeg. Verpak het in folie en laat minimaal een uur rusten.
-
Maak balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat, druk ze met je hand een heel klein beetje platter.
-
Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten op 190 graden.
-
Laat de koekjes een paar minuten op de bakplaat liggen voor je ze naar een rooster verplaatst om ze daar helemaal af te laten koelen.
-
Eenmaal afgekoeld kun je het glazuur voor de koekjes maken. In een kommetje doe je poedersuiker met het limoensap en 2 eetlepels water. Roer goed door. Eventueel kun je ook de derde eetlepel water toevoegen als je het glazuur nog te dik vindt.
-
Drizzle het glazuur over de koekjes heen, gevolgd door wat rasp van een limoen.
Bewaren
Het glazuur droogt vanzelf uit, dan kun je ze in een trommel bewaren, ze blijven zo’n 2-3 weken goed.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Ze zien er heerlijk uit!
Ziet er zalig uit zeg! Ben gek op limoen en op koekjes. Dus dit is de perfecte combinatie
Prima recept, ze zijn heerlijk!
Mooizo Floor 😀
Heel lekker! De balletjes deeg mogen klein zijn. Mijn koekjes zijn erg groot ?
De baktijd klopt niet echt, mijn koekjes zijn een beetje zwart..
Verder zijn ze heerlijk!
Heb je misschien op hetelucht gebakken?
Laura
Hoe doe je zo’n drizzle? Bij mij werden het een soort dikke druppels
Dan was de structuur van je glazuur waarschijnlijk niet in orde. Deze was te dik om te ‘drizzlen’ als ik je goed begrijp? Je streept het er als het ware overheen met een lepeltje. Een spuitzak kan natuurlijk ook.
Dus het moest toch dunner🤔 ik was bang dat het juist dan uit zou lopen. Volgende keer probeer ik het opnieuw. Nu wat opgelost door het glazuur grotendeels weg te halen en er wat kristalsuiker overheen te strooien als camouflage 😄 Ik neem de koekjes zo meteen mee om ze verder te laten versieren door de kinderen die vanmiddag naar de bakmiddag in de RMD Huiskamer komen. Daar ben ik vrijwilliger. Dankjewel voor je snelle reactie
Dankjewel voor het reageren.