Na de kleine focaccia broodjes van vorige zomer had ik zin om weer eens een nieuwe variant te maken. En dan ook gelijk een groot brood. Terwijl ik over smaken na zat te denken, herinnerde ik mij het bezoekje aan Borough Market in Londen een paar jaar geleden. Ik was hier toen met mijn vader en we kochten op deze markt heerlijke mozzarella-pesto focaccia broodjes. We aten ze uiteindelijk op in het Hyde Park en ik herinner mij nog goed hoe lekker ik deze broodjes vond. De keuze was dus snel gemaakt, deze focaccia zouden we op smaak brengen met pesto en mozzarella.
Mozzarella-pesto focaccia
Het Borrelhapjes Bakboek
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!
Meer borrelhapjes recepten met pesto
Pesto is een heel fijn ingrediënt om in borrelhapjes te verwerken. Het is een goede smaakmaker en ook erg gemakkelijk zelf te maken. Je kunt het in veel verschillende soorten hartige hapjes verwerken. Een aantal van mijn favoriete borrelhapjes recepten met pesto zijn:
Mozarella-pesto focaccia
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 4 gram gedroogde gist
- 0,5 tl zout
- 0,5 el fijne kristalsuiker
- 1 el olijfolie
- 100 ml lauwwarm water
Topping
- 2-3 el pesto
- 50 gram geraspte mozzarellakaas
Benodigdheden
- ovenschaal rechthoekig 28 x 15 cm of bakplaat
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met een standmixer in 15 min tot een soepel en elastisch deeg. Dit deeg is wat vochtiger en plakkeriger, dat is prima. Haal het deeg uit de kom, vet de kom in en plaats het deeg terug. Dek de kom af en laat het deeg 45-60 minuten, of tot het in grootte is verdubbeld, rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Stort het gerezen deeg op een bakplaat met bakpapier of een ingevette ovenschaal. Duw de lucht eruit en vorm tot een rechthoek van ± 16 x 25 cm. Omdat het een deeg is dat vrij soepel is en dus uitloopt, is het handig om een ovenschaal te gebruiken. Dek af met een schone theedoek en laat 20-30 minuten rijzen.
- Duw na de tweede rijs kuiltjes in het deeg met je vingers beleg met de pesto en mozzarella.
- Bak de pesto-mozzarella focaccia in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Tips
- Bewaren: Mits goed verpakt 2-3 dagen houdbaar buiten de koelkast. Invriezen kan ook, dan kun je het brood tot 3 maanden bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Dit klinkt heerlijk, ga ik proberen te maken deze week. Wordt de onderkant wel goed gaar / niet slap als je het in een keramieken ovenschaal bakt?
Bij ons ging het prima 🙂
Hey Laura!
Grbruik jij droge gist of verse gist voor dit recept?
droge gist 🙂
Kan je dit deeg maken met een handmixer
Als je goede deeghaken op je handmixer hebt wel.
Kan ik dit ook maken met verse gist? Hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?
Ja dat kan. Je hebt ongeveer 2,5x zoveel nodig van verse gist in vergelijking tot droge gist
hoi Laura,
vet jij de beslag kom in met boter?
Nee 🙂
Vandaag gemaakt. Brood was wat aan de droge kant. Deeg was soepel maar niet plakkerig. Misschien iets meer water nodig?
Misschien gewoon iets te lang in de oven gehad?
Vandaag gemaakt.
Heerlijk ?????
Dag Laura,
Mijn deeg rijst helemaal niet. Hoe komt dat?
groetjes
Oei, dan zou je gist wel eens te oud kunnen zijn (dan werkt het niet meer) of het water te warm, dan slaat het gist dood.
Zou je ook in plaats van dat je 150 gram bloem en 4 gram gist gebruik zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken? Zou ja hoeveel gram zelfrijzend bakmeel heb ik dan nodig voor dit recept?